Feestende mensen op een wagen tijdens Pride

Leisure & Events Management

Bachelor
4 jaar
Voltijd
Nederlands
Engels
Start 1 september 2025

Zie jij jezelf als manager of ondernemer in de vrijetijdssector werken? Zorg jij ervoor dat mensen iets beleven dat hun leven verrijkt? In de opleiding Leisure & Events Management leer je hoe je belevenissen en evenementen creëert die mensen bijblijven.  

Kwaliteit van leven speelt in onze vrije tijd een grote rol. Jij leert hoe je hierop kunt inspelen. Na je afstuderen ben je in staat om betekenisvolle vrijetijdsproducten te bedenken en weet je deze succesvol neer te zetten. Je leert veel in de praktijk en bouwt meteen aan je netwerk. 

Je kunt de opleiding Leisure & Events Management ook in het Engels volgen. 

 

  • NO. 2 OWN CATEGORY

    Keuzegids 2025

  • NO. 1 OWN CATEGORY

    EW (Elsevier) 2023

  • ARWU/SHANGHAI

    No. 75-100 Worldwide and No. 1 in the Netherlands

  • Studiekeuzeactiviteiten

    Live op de campus rondlopen is de beste manier om BUas écht te ervaren. Meld je aan voor een van de aankomende activiteiten. 

    De specialisaties van Leisure & Events Management

    Heb jij het in je om events te creëren die mensen nooit vergeten?

    Ontdek of Leisure & Events Management bij jou past met onze quiz. 

    • Het kost je maar 3 minuten
    • Direct resultaat
    • Leer meer over Leisure & Events Management 

     

    Start de quiz

    Opbouw van de studie

    In het eerste jaar organiseer je zelf een klein evenement. Je ontdekt hoe je beleving kunt creëren binnen een evenement, maar je leert ook hoe het werkveld in elkaar zit. Je leert van A tot Z wat er komt kijken bij het organiseren van een evenement. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het decor, de catering, de beveiliging, de tickets en de programmering. Je komt er in dit eerste jaar achter of jij een match bent met deze sector. Het jaar is opgebouwd uit vier blokken: 

    • Blok A: Introduction to Leisure & Events 
      Je maakt kennis met de sector, krijgt een introductie in het doen van onderzoek en werkt aan je communicatievaardigheden.
    • Blok B: Business in Leisure & Events 
      Je verdiept je in een leisure of event organisatie en gaat dan de slag met onder meer gastbeleving, marketing en financiën
    • Blok C: Impact with Leisure & Events 
      Je werkt aan een maatschappelijk vraagstuk en verdiept je in Experience Design.
    • Blok D: Managing in Leisure & Events 
      Je verdiept je in een leisure of event organisatie en gaat aan de slag met onder meer het Six Capital Framework, waarbij je meer leert over waardecreatie, en je speelt een management game. 

    Tijdens een blok word je op verschillende manieren getoetst. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een mondeling tentamen, het schrijven van een rapport, een projectopdracht uitwerken of het geven van een presentatie. Tevens leer je meer over projectmanagement, marketing, financieel management en communicatie in het Nederlands en Engels.  

    Aan het einde van het eerste jaar kies je of je doorgaat met de brede opleiding Leisure & Events management of kies voor een van de zes specialisaties. Het is ook mogelijk om in het tweede jaar door te stromen naar de universitaire Bachelor of Science Leisure Studies 

    Meer weten? Bekijk de videopresentatie

    Jaar 2, 3 en 4

    Vanaf het tweede jaar volg je de brede track Leisure & Events Management of kies je voor één van de zes specialisaties. Iedere richting ziet er anders uit. Welke richting je ook kiest, je leert veel over de theorie en praktijk van de vrijetijdsindustrie. Je werkt aan real life opdrachten voor het werkveld, je krijgt gastcolleges en je gaat regelmatig op bezoek bij bedrijven. 

    Je gaat ook aan de slag met thema’s als AI, duurzaamheid, kritisch denken en ethiek, denk bijvoorbeeld aan hoe je ervoor zorgt dat vrijetijdsactiviteiten toegankelijk zijn voor iedereen, of hoe je de impact van een festival op het milieu beperkt.  

    Tijdens de opleiding kun je twee keer twintig weken stagelopen of één keer veertig werken bij een bedrijf. Het is ook mogelijk dit te combineren met een uitwisseling bij een partneruniversiteit in het buitenland.  

    Binnen deze opleiding heb je redelijk wat flexibiliteit in het kiezen van je eigen opleidingsroute.  

    Uitwisseling

    Studeren in het buitenland is dé kans om je grenzen te verleggen. Je bouwt een internationaal netwerk op, leert een nieuwe taal en krijgt inzicht in interculturele verschillen. BUas werkt samen met universiteiten wereldwijd, zodat je als uitwisselingsstudent volop mogelijkheden hebt.

    Minor

    Met een minor kies je zelf: verdiep je je in je vakgebied of verbreed je je kennis? Je kunt een minor volgen bij BUas, maar ook kiezen voor een minor aan een andere Nederlandse hogeschool of in het buitenland. 

    Pre-master

    Volg in je laatste studiejaar de wetenschappelijke pre-master Strategic Business Management and Marketing (SBM). Dit geeft je directe toegang tot Master of Science-programma’s bij topuniversiteiten zoals in Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Antwerpen (B) en Warwick (VK). Ook kun je doorstromen naar onze wo-master Leisure and Tourism Studies. Zo behaal je in slechts 5 jaar een wo-master – of zelfs in 4 jaar via het versnelde traject. 

     

    Het onderwijsprogramma van Leisure & Events Management is erg divers, maar de basis is projectmatig werken. Je werkt samen in groepjes, die kunnen variëren van twee tot acht personen. Er zijn projecten waarbij je samenwerkt met studenten, docenten en het werkveld; de zogenoemde learning communities. Naast de projecten volg je workshops, zijn er gastcolleges, fieldtrips en studiereizen. 

    De opleiding wordt (grotendeels) aangeboden in het Nederlands en in het Engels. Het eerste jaar is in beide talen te volgen. Kies je voor Engels, dan kom je in een internationale klas terecht. Door de mix van studenten en docenten uit binnen- en buitenland is er veel aandacht voor interculturele verschillen – niet alleen in het onderwijs, maar ook in internationale projecten en excursies. Dit versterkt de internationale samenwerking en sfeer, en bereid je optimaal voor op een internationale carrière. 

    In de daaropvolgende jaren is de voertaal afhankelijk van de specialisatie die je kiest. Sommige specialisaties worden in beide talen aangeboden, andere volledig in het Engels. Ook binnen Nederlandstalige programma’s kan het voorkomen dat je een Engelstalig gastcollege volgt of dat een deel van de literatuur Engelstalig is. De voertaal op onze campus is Engels. 

    Ga ervan uit dat je een volle werkweek met je studie bezig bent. Het hangt natuurlijk ook af van je aanpak en motivatie.  Gedurende je studie word je door docenten en coaches begeleid. In een persoonlijke en toegankelijke sfeer krijg je de mogelijkheid jezelf zo goed mogelijk te ontwikkelen.   

    Een typische week

    De contactmomenten worden verdeeld over alle dagen van de week. Er zit variatie in de werkvormen, iedere week ziet er anders uit.  

    Maandag 

    • 10.00 – 12.00 uur: Gastcollege van een bedrijf uit de sector
    • 13.00 – 15.00 uur: Samenwerken met je projectgroep  
    • 15.00 – 16.30 uur: Workshop conceptontwikkeling   

    Dinsdag  

    • 10.00-12.30 uur: Check-in met je coach over het project
    • 13.00-15.00 uur: Presentatie van een evenementenbureau 

    Woensdag 

    • 9.00 -12.30 uur: Check-in per projectgroepje en klassikaal over je project
    • 13.00-15.00 uur: Personal professional development: les over de voorbereidingen voor het mondeling examen. 

    Donderdag 

    • 13.00-15.00 uur: Financieel Management
    • 15.00-16.00 uur: Engels

    Vrijdag  

    • 10.00 – 12.00 uur: Pitch over je eerste concept
    • 13.00 – 15.00 uur: Workshop projectmanagement 
       

    Studentenwelzijn
    BUas stimuleert en helpt je om het beste uit jezelf te halen, wat de omstandigheden ook zijn. Misschien ben je chronisch ziek, zorg je voor familie, doe je aan topsport of combineer je je studie met een eigen bedrijf? Onze studiecoaches, studentendecanen en studentpsychologen helpen je graag bij eventuele struggles. Heb je extra ondersteuning of begeleiding nodig? Of extra faciliteiten? Kijk dan hier voor de mogelijkheden.

    Na je propedeuse kies je ervoor om het reguliere onderwijsprogramma van Leisure & Events Management te vervolgen, of je kiest voor één van de specialisaties. De specialisaties worden in het Engels en Nederlands aangeboden. Binnen de Nederlandse variant volg je een  groot deel van het programma in het Nederlands, zoals overleggen en het maken van documenten en producten. Hiermee word je voorbereid om in Nederland te werken, maar met de capaciteit om mét de internationale markt relaties te onderhouden en samen te werken. 

    Leisure & Events Management (regulier onderwijsprogramma)

    Bij Leisure & Events Management word je opgeleid tot een toekomstgerichte leisure manager met aandacht voor duurzaamheid, welzijn en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je ontwikkelt professionele competenties via projecten en leert vrijetijdsconcepten te creëren en samenwerkingen aan te gaan. Het programma omvat fieldtrips, gastcolleges, een studiereis en samenwerkingen met externe opdrachtgevers. Zo ontdek je welke deelsector of functie het beste bij jouw ambities en talenten past. 

    Meer informatie vind je hier.

    Attractions & Theme Parks Management (Engelstalig)

    Vanaf het tweede jaar kun je kiezen om de tweejarige track Attractions & Theme Parks Management (ATPM) te volgen. Dit is een specialisatie bestaande uit studenten van de opleidingen Facility Management, Tourism Management en Leisure & Events Management. In deze specialisatie leer je hoe je het aanbod van attracties en themaparken onderscheidend kunt maken in een steeds competitievere sector.

    Meer informatie vind je hier.

    Sports & Esports (Engelstalig)

    Sports & Esports spelen een cruciale rol in onze maatschappij door sociale verbinding, identiteit en gezondheid te bevorderen. Esports groeit snel en heeft een grote economische waarde, zelfs groter dan Netflix en bioscopen samen. Bij BUas richt de specialisatie zich op de beleving van sports en esports vanuit het perspectief van toeschouwers en fans. Het programma omvat samenwerking met opdrachtgevers, gebruik van een gaming facility en studiereizen waarbij sport- en esportsorganisaties bezoekt.

    We hebben op onze campus een esports ruimte, The Hive. Hier kun je met studiegenoten gebruik maken van de gaming en esports faciliteiten tijdens je studie, maar ook in je vrije tijd. Studenten vertellen je in deze video meer over Breda Guardians, het Bredase esports team dat in The Hive gevestigd is. Misschien word jij ook wel lid van dit esports team? 

    Meer informatie vind je hier. 

    Live Music & Dance Events (Nederlands- en Engelstalig)

    Live Music and Dance Events richt zich op het creëren en organiseren van duurzame muziek- en dance-evenementen met maatschappelijke en economische impact. Je wordt opgeleid tot conceptontwikkelaar, marketeer, manager of productieleider bij festivals en poppodia. De specialisatie speelt in op trends als duurzaamheid, big data en crowd safety. Het programma is flexibel en gericht op persoonlijke ontwikkeling en samenwerking binnen de muziekindustrie. 

    Meer informatie vind je hier.

     

    Social Innovation (Nederlands- en Engelstalig)

    Vanaf het tweede jaar kun je je verdiepen in de driejarige track Social Innovation. Wil je graag een betekenisvolle bijdrage leveren aan de maatschappij, dan is dit een ideale keuze. In deze specialisatie, samen met studenten van de opleidingen Tourism Management, Facility Management en Leisure & Events Management, leer je hoe je kunt bijdragen aan grote maatschappelijke uitdagingen zoals sociale ongelijkheid en voedselzekerheid door daadwerkelijk te doen.

    Meer informatie vind je hier.

    Events for Business (Nederlands- en Engelstalig)

    Events for Business gebruikt events om zakelijke doelen te bereiken, zoals branding en teambuilding. Bedrijven zoals Coca-Cola en Apple organiseren events om hun merk of producten te promoten, vaak met behulp van gespecialiseerde bureaus. De specialisatie leert je over eventlocaties en de zakelijke eventmarkt en bereidt je voor op rollen zoals projectmanager of marketeer. Creatieve en empathische studenten met een hands-on mentaliteit passen goed bij deze specialisatie. 

    Meer informatie vind je hier. 

    Urban Life & Placemaking (Nederlands- en Engelstalig)

    Deze specialisatie richt zich op vrijetijd in steden vanuit maatschappelijk, economisch en ruimtelijk perspectief. Je werkt aan projecten zoals de transformatie van industrieterreinen en culturele festivals en je krijgt begeleiding om je persoonlijke interesses te vinden. In deze specialisatie werk je samen met echte opdrachtgevers en heb je de kans om een buitenlandervaring van 5 maanden aan te gaan. Belangrijke onderwerpen zijn visie, conceptontwikkeling, place branding en community development. 

    Meer informatie vind je hier. 

     

    Gedurende je hele studie ga je op bezoek bij bedrijven uit de Leisure & Events sector. Denk aan fieldtrips naar een poppodium, een pretpark, een museum, een sportorganisatie of je krijgt een kijkje achter de schermen bij een evenement.  

    Afhankelijk van de richting die je in het tweede jaar kiest, ga je ook op studiereis. Denk aan steden als Barcelona, Antwerpen, Rome en Berlijn.  

    Groep studenten voor het Colosseum in Rome

    Afhankelijk van je vooropleiding kun je de opleiding in drie jaar afronden. Ook bieden we een speciaal mhbo-traject aan voor studenten met een havo-diploma. 

    Vwo

    Hoe werkt het?
    Wanneer je voor het 3-jarig traject kiest start je in het tweede jaar van de opleiding en sla je het eerste jaar over. Dit traject is alleen toegankelijk als je een vwo-diploma of vergelijkbaar buitenlands diploma hebt. Dit eerste jaar is je propedeuse, wat betekent dat hier een bindend studieadvies van 60 ECTS aan verbonden is. 

    Specialisaties of regulier programma 
    In jouw eerste en tweede jaar kun je het brede programma van Leisure & Events Management volgen of kun je een specialisatie kiezen. Overzicht:

    • Brede programma Leisure & Events Management
    • Attractions & Theme Parks Management
    • Social Innovation
    • Live Music & Dance Events
    • Urban Life & Placemaking
    • Events for Business
    • Sports & Esports

    Voor meer informatie over de specialisaties, klik in het menu op ‘Specialisaties’. 

    Je geeft je voorkeur voor het brede programma of een van de specialisaties aan wanneer je je inschrijft voor de studie in Studielink. Bij aanmeldingen vanaf 1 mei kunnen we niet garanderen dat je deel kunt nemen aan de specialisatie van jouw keuze. Het is altijd mogelijk om het brede programma te volgen.

    Stage en uitwisseling
    Tijdens je studie loop je stage voor een bedrijf in Nederland of bij voorkeur in het buitenland. Je kunt ook op uitwisseling gaan voor een half jaar bij een van onze partneruniversiteiten.

    Minor en afstuderen  
    In het laatste jaar van je opleiding kies je een minor waarin je je gaat verdiepen in een specifiek thema, zoals e-sport of ‘crowd safety’. Omdat BUas is aangeloten bij Kies op Maat kun je kiezen voor een minor zowel binnen als buiten BUas. Een ruime keuze aan minors dus. Naast je minor voer je een individuele afstudeeropdracht uit waarmee je laat zien dat je een startbekwame leisure manager bent. 

    Interesse?
    Als je geïnteresseerd bent in het 3-jarige traject, ook wel het compact-programma genoemd, en/of als je vragen hebt over de inhoud of opzet van de opleiding, neem dan contact op via [email protected]l. Als je vragen hebt op administratief gebied of over bepaalde procedures, zoals vooropleiding en toelatingseisen, neem dan contact op met Student Office via [email protected] 

    Mhbo-traject na havo

    Ben jij bijna klaar met de havo maar twijfel je over een directe overstap naar het hbo? Dan hebben wij een oplossing voor je: het mhbo-traject. BUas biedt samen met De Rooi Pannen een traject aan waarmee je in vijf jaar een mbo-diploma (niveau 4) én een hbo-diploma behaalt in het vakgebied dat jij leuk vindt!

    Je volgt deze niveau 4-opleiding versneld bij De Rooi Pannen in Breda, Tilburg of Eindhoven. Na 2 jaar haal je je mbo-diploma en heb je de keuze uit drie hbo-opleidingen bij BUas. Hier stroom je in het tweede jaar in:  

    Je hebt dus iets meer tijd om jouw talent te ontdekken: je kiest je hbo-opleiding pas na 2 jaar. 

    Lees hier hoe het maatwerktraject precies werkt

     

    Tweejarig traject na een Associate degree

    Met een Ad-diploma in Leisure & Events, Tourism of Hospitality kun je in 2 jaar je hbo bachelor diploma Leisure & Events behalen. Je volgt een tweejarig traject. Je kiest de brede opleiding Leisure & Events Management of je kiest voor één van de zes specialisaties. Welke richting je ook kiest het programma bestaat sowieso uit vier semesters van in totaal twee jaar: onderwijs, stage, minor en afstuderen. 

    Je leest er hier meer over.

     

    Bij BUas ontwikkel je je ondernemersvaardigheden binnen alle opleidingen. Daarnaast kun je je aansluiten bij BUas Startup Support (BUSS), waar je netwerkbijeenkomsten bijwoont en begeleiding krijgt van een startup coach. 

    Wil je afstuderen met je eigen bedrijf? Dat kan bij elke academie, al geldt soms een selectieprocedure. Of je nu al omzet draait of net een idee hebt, BUas Startup Support helpt je verder. 

    Lees meer over het  opzetten van je eigen onderneming. 

    Wat deze opleiding uniek maakt

    Toelating & aanmelding

    Wanneer ben ik toelaatbaar? 

    Met een havo- of vwo-diploma met het juiste profiel, een mbo-4 diploma of een Ad-diploma richting hospitality ben je toelaatbaar tot de hbo-opleiding Leisure & Events Management. Je kunt soms in aanmerking komen voor een 2- of 3-jarig traject. Bij de toelatingsvoorwaarden lees je daar meer over. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Bekijk dan welke mogelijkheden er voor jou zijn. 

    Informatie over toelatingsvoorwaarden


    Wat kost deze studie? 

    Voor het collegejaar 2025-2026 is het collegegeld €2.601. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor boeken, excursies, etc. 

    Informatie over studiekosten


    Hoe kan ik mij aanmelden? 

    Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan kun je je aanmelden voor deze opleiding. Doe je dit voor 1 mei dan kan je zeker beginnen met deze studie.

    Meer info over aanmelden

    Wat anderen zeggen over Leisure & Events

    De praktijk leer je niet uit een boekje

    ”Iedere tien weken hebben we een ander vak. Ik vond het blok Knowing the Industry erg leuk, met workshops vanuit andere vakgebieden zoals hospitality en logistiek. We werken ook veel met ouderejaars. Van mediastudenten leren we bijvoorbeeld van alles over digitale tools. Het is goed om ook iets mee te krijgen van de andere opleidingen. En iedere week komt er een gastspreker uit het werkveld, je leert nu eenmaal niet uit een boekje hoe het in de praktijk werkt!”

    Femke

    Vierdejaarsstudent

    Portretfoto van Liedewei Torner

    Blijf nieuwsgierig

    Tegen studenten zeg ik: blijf nieuwsgierig naar wat er gebeurt in de wereld, kijk naar wat je zelf kunt bijdragen en hoe je jezelf wilt ontwikkelen. Theorie is belangrijk, maar het allerbelangrijkste is dat studenten leren hoe de wereld van sport en esports werkt en wat hun plek daarin kan zijn. Ik ben blij als ik studenten kan inspireren, bijvoorbeeld om dingen te doen die ze zelf nog niet hadden bedacht of misschien wel spannend vinden.

    Liedewei Ratgers

    Studentenbegeleider real-life projecten Sports & Esports

    Portretfoto van Jasper

    Je werkt aan opdrachten die echt relevant zijn

    BUas sprak me specifiek zo aan door de kleinschalige gemoedelijke sfeer. Er is echt een persoonlijke benadering voor iedere student. Ook de verschillende mogelijkheden voor internationale stages spraken me erg aan. Het moment dat ik bij een open dag van BUas kwam, voelde ik me gelijk op m’n plek en zag ik mezelf er gelijk de komende jaren studeren.  Weten wat je jij kunt doen om je te oriënteren? Volg Your Road to BUas

    Jasper

    Afgestudeerd | Project Manager Intern bij Walt Disney Imagineering

    Wat kan je doen na de opleiding?

    Kwaliteit van leven speelt bij de invulling van onze vrije tijd een steeds grotere rol. Je kunt aan de slag als bijvoorbeeld conceptontwikkelaar, evenementencoördinator, congresorganisator of beleidsadviseur. Mogelijke werkgevers zijn theaters, evenementenbureaus, themaparken, sportbonden of gemeenten.

    Meer informatie over na je opleiding