Waarom deze specialisatie?
Wat houdt het hbo-bachelor programma Sports & Esports in en waarom zou je ervoor kiezen? Hugo vertelt je er meer over.
Studiekeuzeactiviteiten
Live op de campus rondlopen is de beste manier om BUas écht te ervaren. Meld je aan voor een van de aankomende activiteiten.
Opbouw van de specialisatie
Het eerste jaar van de specialisatie staat in het teken van de industrie leren kennen, een netwerk opbouwen en de theorieën toepassen in de projecten. Vakken die je volgt gaan over de fan-cultuur van een bepaalde sport en/of esports, projectmanagement rondom het organiseren van een evenement, het opzetten van een livestream en het ontdekken van de zakelijke kant van sport en esports.
Daarnaast duik je in de on-site en online fan experience van sport en esports om vervolgens als afsluiter van het eerste specialisatiejaar een groot project van A-Z uit te voeren met jouw groepje voor een echte opdrachtgever. Daarin maak je een concept, betrek je stakeholders, maak en werk je met een begroting en zet je het evenement neer en evalueer je het hoe het gegaan is.
Om elkaar en de industrie beter te leren kennen ga je twee keer op studiereis. Eén reis gaat twee dagen naar België en de andere reis gaat in het midden van het laatste project naar de stad Berlijn. Verder ga je regelmatig een dag met elkaar op bezoek in het werkveld en nodigen we gastsprekers uit om de studenten onder te dompelen in de wereld van sport en esports.
Het tweede jaar van de specialisatie staat in het teken van stages. Bij Sports & Esports doe je in principe twee stages van 20 weken. Op die manier leer je waar jouw interesses liggen en vergroot je jouw netwerk in de industrie. Het is ook mogelijk om 1 stage van 40 weken te doen als jouw interesse daar meer naar uit gaat.
Ook kan je ervoor kiezen om 20 weken op uitwisseling (exchange) te gaan in het buitenland bij een van onze partneruniversiteiten en 20 weken een stage te doen. In dit collegejaar breidt je jouw netwerk dus ook uit en pas je toe wat je het jaar ervoor op school geleerd hebt.
In het laatste deel van de opleiding volg je een minor en ga je je verder ontwikkelen in je afstudeerproject. De volgorde waarin je dit doet is aan jou. Voor de minoren heb je de volgende opties die goed aansluiten bij de specialisatie:
- Minor Esports Event & Media Management: Engelstalige minor die gericht is op jezelf strategisch verder ontwikkelen in esports, en waarbij je een echt esports evenement mét livestream organiseert voor jouw opdrachtgever.
- NextGen Topsport Events: Nederlandstalige minor waarin je leert hoe een topsportevenement voor de nieuwe jongere generatie georganiseerd moet worden, waarbij je kijkt naar mobiliteit, beleving, impact en digitalisering van een topsportevenement.
- Andere minors: Je kunt ook kiezen voor andere minors van BUas of andere hogescholen.
Voor het afstudeerproject ga je op zoek naar een eigen opdracht, waarin jij bewijst klaar te zijn voor het werkveld. Deze opdracht kan heel praktisch van aard zijn, waarbij je een echte opdrachtgever helpt met een probleem, uitdaging of advies. Dit kan heel divers zijn en gaandeweg de opleiding zal je ontdekken waar jouw interesse en expertise ligt om deze opdracht tot een succesvol einde te brengen.
Na het vervullen van de afstudeeropdracht doe je een mondeling eindexamen, waarin je jouw aanpak en uitkomsten van de afstudeeropdracht verdedigd en je laat zien dat je klaar bent om te starten als Sports & Esports professional.
Veelgestelde vragen
- Kan ik in jaar 2 instromen?
Ja, dit kan bij iedere specialisatie zolang je aan de eisen voldoet om in te stromen in jaar 2 (het eerste jaar van de specialisatie dus). Het is belangrijk om je dan goed te oriënteren op de specialisaties, om de juiste keuze te maken. Contactpersoon voor meer informatie over Sports & Esports is Liedewei Ratgers ([email protected]).
- Hoe kan ik in contact komen met docenten van de specialisatie?
Je mag altijd contact opnemen met docenten van de specialisatie. Wil je meer weten? Neem gerust contact op met Linn Luijerink via [email protected] of met Liedewei Ratgers via [email protected].
- Met wat voor opdrachtgevers werk je samen?
We hebben bij Sports & Esports al met veel verschillende opdrachtgevers samengewerkt. Dit verschilt ieder jaar. Voorbeelden zijn Orion Volleybal, De Maaspoort Den Bosch, FC Straat, Breda Guardians, FC Robinstijn en Urban Living Lab.
- Waar kun je stagelopen?
Alles wat met sport en esports te maken heeft. Voorbeelden van stagebedrijven zijn: Creventic, Touché Sportmarketing, Sportvibes, Breda Guardians, TIG Sports, FC Utrecht, NAC Breda, mCon Esports Rotterdam, KNVB, Circuit Zandvoort, Golazo, etcetera. Je kunt dus denken aan bonden, event organisaties, gemeenten, betaald voetbal organisaties, esports teams en marketingbureaus.
- Wat voor baan kun je krijgen als je de specialisatie Sports & Esports hebt gevolgd?
Dit is gelijk aan de bedrijven waar je stage kan lopen, je kan verschillende kanten op, veel van onze alumni komen terecht bij voetbalclubs, marketingbureaus, bonden, gemeenten en evenementenorganisaties. Daarnaast zijn er studenten die bij goede doelen en stichtingen terechtkomen.
Ervaringen specialisatie Sports & Esports

Docent Liedewei werkt bij Sports & Esports
Liedewei Ratgers is al een aantal jaar een passievolle docent bij BUas. Ze werkt onder andere bij de specialisatie Sports & Esports. Ben je benieuwd wie deze docent is en waarom zij het zo naar haar zin heeft?

The Hive: voor iedereen met een passie voor games en esports
Gaat je bloed sneller stromen op het moment dat je een gave highlight voor je neus ziet ontstaan? Of je nou net begint of al wat langer in de scene zit, bij The Hive kun je die passie delen en tot bloei brengen!
Over deze specialisatie
Dit is een specialisatie voor studenten van de opleiding Leisure & Events Management.
Vanaf het tweede jaar kun je kiezen om de tweejarige specialisatie Sports & Esports in het Nederlands of Engels te volgen.
Meer over deze opleiding: