
Waarom BUas?
- Kleinschalig, intensief, multidisciplinaire projecten, persoonlijk contact
- Docenten uit het internationale werkveld met jarenlange ervaring
- Production House, een intern leerbedrijf waarin je werkt aan echte opdrachten uit het werkveld
- Compleet uitgeruste XR stage met led scherm
De juiste keuze?
Is Creative Business de juiste hbo-opleiding voor jou?
Doe een korte test (ca. 4 minuten) en ontdek of deze opleiding bij jou past. De test is Engelstalig.

Opbouw van de studie
In de opleiding Creative Business leer je alle ‘ins en outs’ van het internationale media landschap van docenten die veel actuele ervaring hebben in het vakgebied. Door te werken aan opdrachten, meestal voor echte klanten, ontdek je de wereld van Creative Business.
Production House
Dat werken aan opdrachten doe je in het leerbedrijf van de opleiding, het Production House. Hier werk je één dag per week (in alle studiejaren!) samen met andere studenten aan projecten voor het bedrijfsleven. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een website, organiseert een media event of je schrijft een communicatieplan. Zo leer je in de praktijk!
In het studieprogramma komt onderstaande samen:
- Focus op trends en innovaties in het mediavak
- Productie en integratie van content
- Betrokkenheid van het werkveld in de learning community
- Samen leren in het Production House
- Ontwikkeling van sociale en professionele vaardigheden
Het resultaat is een ‘community-based’ curriculum waarin je als student ervaring opdoet in de volle breedte van het vakgebied en waarin de theorie zichtbaar terugkomt in de praktijkonderdelen.
Een compleet overzicht van het curriculum, studieonderdelen, inhoudsomschrijvingen en leerdoelen vind je in de studiegids. Hieronder leggen we uit wat je in elk jaar kunt verwachten.
- Jaar 1
In het eerste jaar duik je in het internationale media landschap. Er zijn twee semesters. In elk semester volg je vakken en werk je aan projecten.
Voorbeelden van de vakken in het eerste jaar zijn:
- Storytelling (wat is het en wat kun je ermee?)
- Adobe Indesign (hoe werkt dit grafische programma?
- Marketing & Communication (de basis)
- Production (inclusief pre-productie en post-productie van audiovisuele content; waaronder Short Film Production en Image Editing)
- Content Orientation (je leert hoe je goede content kunt herkennen met behulp van Story Analysis en Digital Concept Development)
- Media Legislation (wat moet je weten over regelgeving?)
- Research (hoe zet je een onderzoek op?)
In het eerste semester maak je een online magazine en in het tweede semester maak je een korte film.
- Jaar 2
In het tweede jaar leer je hoe je ideeën of concepten ontwikkelt voor reclamecampagnes, televisieprogramma’s en multimedia events. Je krijgt meer inzicht in de productietechnieken van ‘klassieke’ media, zoals radio en televisie.
Het is een managementopleiding, dus je leert ook over de organisatorische en commerciële aspecten van het werk. Hoe zorg je ervoor dat een project op tijd – vóór de deadline – en binnen budget wordt afgerond? Hoe stuur je mensen aan en hoe ga je om met verschil in (creatief) inzicht?
Belangrijke vakken in het tweede jaar zijn:
- Management
- Finance
- Media
- Psychology
- Camera and Audio
- Online Production
- Marketing & Communication
- Research
In het tweede jaar werk je ook aan projecten. Dit zijn:
- Design Thinking
- Short Documentary Development
- Trends & Ethics
- Live Television show
Je hebt de mogelijkheid om naar Bournemouth University in de UK te gaan of naar Northern Arizona University, Flagstaff in de USA. Daar kun je werken in een professionele, ultramoderne televisiestudio!
- Jaar 3 en jaar 4
Vanaf jaar 3 bepaal je je eigen studieroute. Je kunt jezelf bijvoorbeeld verder ontwikkelen door een stage, uitwisseling of minor. Ook kies je zelf waar je de focus op wilt leggen; dat kan zijn content, productie of marketing.
Drie onderdelen zijn in ider geval verplicht in de laatste twee jaar. Je kunt in principe zelf bepalen wanneer je wat doet. De onderdelen zijn:
- Een semester@BUas
- Een stage
- Het capstone eindproject
Tijdens het semester@BUas krijg je de kans om te ontdekken hoe je als ondernemer in een concurrerende bedrijfsomgeving functioneert. Je werkt ook aan projecten in het Production House. Uiteraard kies je een project dat het beste aansluit bij jouw interesses!
De projecten zijn:
- Trendwatching
- Cross-platform denken
- Data-gestuurde beslissingen
- Het creëren en produceren van innovatieve concepten
In jouw project zoom je in op content, production of marketing. Daarnaast werk je binnen het project aan een onderzoek. Die ervaring kun je gebruiken in je Capstone eindproject.
- Premaster
In het vierde jaar kun je ook kiezen voor een premaster van een Nederlandse universiteit om direct toegang te krijgen tot hun masteropleidingen.
BUas heeft ook een premaster: Strategic Business Management and Marketing (SBM). Je kunt deze premaster volgen als je studieresultaten goed genoeg zijn. Na afronding heb je direct toegang tot verschillende business-gerelateerde Master of Science opleidingen (op het gebied van management en marketing) bij onze universitaire partners. Een paar voorbeelden zijn de universiteit van Maastricht, Tilburg, Brussel (B) en Warwick (UK). Zo kun je in vijf jaar een wo-master halen en na een driejarig traject zelfs in vier jaar!
- Studiebelasting en coaching
Studiebelasting
Je volgt 15 uur per week college en je werkt daarnaast 8 uur per wek in het Production House. Dit komt neer op een totaal van 23 contacturen per week. De rest van de week werk je aan zelfstudie.
Studiecoaching
Het is de bedoeling dat je de regie neemt over je eigen ontwikkeling tijdens je studie. Daar is het studieprogramma ook op ingericht. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om keuzevakken te volgen en je leiderschap skills te trainen door studenten uit andere jaren te begeleiden. Je wordt hierin begeleid door een studiecoach en ook in projecten krijg je altijd een briefing en een deskundige begeleider die jou op weg helpt naar het gewenste eindresultaat.
- Driejarig traject voor vwo'ers
Als vwo’er kun je je hbo-bachelor in Creative Business in 3 jaar halen. Dat scheelt je een jaar tijd en collegegeld! Ook als je al een propedeuse hebt gehaald aan een andere Nederlandse Creative Business opleiding kun je deze studie in 3 jaar doen. Daarna heb je toegang tot de hbo-masteropleidingen van BUas.
Check hier of je in aanmerking komt voor het driejarige programma voor vwo’ers. Het aanbevolen profiel is E+M. Heb je een ander profiel, dan kun je alsnog in aanmerking komen, maar dan zul je door zelfstudie het vereiste niveau moeten behalen.
Hoe ziet het driejarig traject voor vwo’ers eruit?
In drie jaar tijd haal je een volledig bachelordiploma. Versneld dus. En om dat mogelijk te maken hebben we een speciaal programma gemaakt, waarin alle beroepsvaardigheden aan bod komen. In de drie jaar van je studie volg je een professioneel ontwikkeltraject waarin je je persoonlijke en professionele leiderschapsvaardigheden leert ontwikkelen.
Jaar 1 en jaar 2
In de eerste twee jaar dompelen we je volledig onder in de internationale mediawereld. Alle vakken en projecten hebben te maken met het creëren van content, het produceren van mediaproducten en het vermarkten van deze producten.
Elk jaar bestaat uit twee semesters. In elk semester werk je aan een project. Voorbeelden hiervan zijn: het maken van een korte film of theaterstuk of een branding project.
Ook heb je de mogelijkheid om naar Bournemouth University in de UK te gaan of naar Northern Arizona University, Flagstaff in de USA. Daar kun je werken in een professionele, ultramoderne televisiestudio!
In het Production House werk je in teams aan praktijkopdrachten. In het eerste jaar zijn de opdrachten fictief, maar in het tweede jaar werk je voor bestaande bedrijven. Je mag zelf kiezen waar je graag mee aan de slag wilt, denk aan TV, Radio, Publishing, Interactive and Design Experiences.
Voorbeelden van de vakken die je in jaar 1 en 2 krijgt:
- Marketing & Communication (de basis)
- Production (inclusief pre-productie en post-productie van audiovisuele content; waaronder Short Film Production en Image Editing)
- Content Orientation (je leert hoe je goede content kunt herkennen met behulp van Story Analysis en Digital Concept Development)
Jaar 3
Je derde jaar bestaat uit een semester@BUas en je Capstone stageproject.
Tijdens het semester@BUas krijg je de kans om te ontdekken hoe je als ondernemer in een concurrerende bedrijfsomgeving functioneert. Je volgt een cursus Ondernemerschap en werkt aan projecten in het Production House. Uiteraard kies je een project dat het beste aansluit bij jouw interesses!
De projecten zijn:
- Trendwatching
- Cross-platform denken
- Data-gestuurde beslissingen
- Het creëren en produceren van innovatieve concepten
In jouw project zoom je in op content, production of marketing. Daarnaast werk je binnen het project aan een onderzoek. Die ervaring kun je gebruiken in je Capstone stageproject.
In je Capstone stage komt alles wat je hebt geleerd samen. Het project waaraan je werkt bij een bedrijf naar keuze vormt jouw afstudeeropdracht.
Meer weten over het driejarige traject voor vwo’ers?
Stuur ons dan een mail via AGMapplication@buas.nl.
- Maatwerktraject voor havisten
Wil je graag een hbo opleiding in de media gaan doen, maar vind je de stap van havo naar hbo nét iets te groot. Of misschien ben je met jouw profiel niet direct toelaatbaar? Het mbo-hbo traject is dan een oplossing.
Wat houdt dit maatwerktraject in? Je start je mediaopleiding op het mbo bij De Rooi Pannen in Tilburg en volgt ondertussen ook les bij BUas. Na twee jaar sluit je daar de studie medewerker marketing en communicatie (mbo niveau 4) af. Aansluitend studeer je verder bij Buas en start je in het tweede jaar. Lees hier hoe het maatwerktraject voor havisten werkt.
Als je bij ons Creative Business studeert, kun je een tijdje in het buitenland studeren aan één van onze partneruniversiteiten. We stimuleren je om naar het buitenland te gaan, omdat je hierdoor beter internationaal inzetbaar bent na je afstuderen. Je vergroot je internationale netwerk, je leert een andere taal en krijgt meer inzicht in interculturele verschillen (en overeenkomsten!). Zeker weten dat je hierna met een bredere blik naar de wereld zult kijken!
We werken samen met een groot aantal partneruniversiteiten over de hele wereld die jou graag ontvangen voor een uitwisseling.
Onze partneruniversiteiten:
- Bournemouth University (UK)
- Northern Arizona University (Flagstaff, USA)
- Hanyang University (Seoul, Zuid-Korea)
- London School of Public Relations (Jakarta, Indonesië)
- Ehrvervaskademiet Lillebaelt (Denemarken)
- University of Vic (Spanje)
- Bilkent University (Ankara, Turkije)
- Bilgi University (Istanbul, Turkije)
- Westerdals (Oslo, Noorwegen)
Bij BUas word je opgeleid tot ondernemende professional. In al onze hbo-bacheloropleidingen krijg je de ruimte om je ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Je krijgt les in entrepreneurship, ondernemerschap dus. Hiervoor zijn speciale vakken ontwikkeld en in je tweede studiejaar kun je met een Excellence Track in ondernemerschap beginnen.
In het vierde studiejaar kun je kiezen voor een BUas brede minor Ondernemerschap en je kunt zelfs afstuderen met je eigen bedrijf! Misschien heb je (tegen die tijd) al een bedrijfje dat omzet draait of misschien heb je plannen? Laat je helpen door BUas Startup Support.
Lees meer over het opzetten van je eigen onderneming.
Eyecatchers Creative Business

Production House
Een dag per week werk je in ons in-house leerbedrijf aan uitdagende opdrachten of projecten voor opdrachtgevers uit het werkveld.
De BUas HUB
Studenten van de opleiding Creative Business runnen zelf een BUas-breed entertainmentnetwerk. Zin om mee te doen?

Live televisie
Maak in een trainingsprogramma van drie weken een live-televisieproductie in een hypermoderne televisiestudio in Bournemouth (VK) of Flagstaff (VS).
Toelating
Met een havo- of vwo-diploma met het juiste profiel of een mbo-4 diploma ben je toelaatbaar tot de hbo-opleiding Creative Business. Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan zijn er nog mogelijkheden om toch toegelaten te worden.
Lees meer over de toelatingsvoorwaarden.
Aanmeldings- en selectieprocedure
Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan kun je je aanmelden voor deze opleiding. Toelating is gebaseerd op selectie.
Lees meer over de aanmeldings- en selectieprocedure.
Kosten
Voor het collegejaar 2023-2024 is het collegegeld+ €2.882. Is dit het eerste jaar dat je gaat studeren? Dan betaal je €1.725. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor software, excursies, etc.
Lees meer over studiekosten.

Ik vind het een fijn idee om de wereld aan mijn voeten te hebben
Ik heb voor BUas gekozen om het persoonlijke en internationale aspect van de school. Ik spar regelmatig met docenten en vind het een fijn idee om de wereld aan mijn voeten te hebben. Media heeft altijd mijn interesse gehad en sinds ik les heb gehad in marketing vind ik dat ook erg tof.
Ben je er nog niet uit welke studie bij je past? Ik help je graag op Your Road to BUas
Benthe Schippers
Student Creative Business

Ik kreeg de kans om te groeien en nieuwe dingen te leren
Ik heb mijn stage gedaan bij Red Agency – een public relations en social media bureau – in Sydney, Australië. Als stagiaire bij het social media team heb ik algemene ondersteuning gegeven aan het hele team. Daarnaast heb ik me beziggehouden met community management, content creatie en planning en concurrentie onderzoek. Red Agency heeft me de kans gegeven om te groeien en om nieuwe dingen te leren – en die kans heb ik met beide handen gegrepen!

3D kijkje Campus
Wij zijn trots op onze campus. Neem een kijkje in 3D en ontdek het Frontier gebouw waar jij gaat studeren en wat de campus jou verder te bieden heeft.

Around the Globe!
Je gaat ergens op de wereld stage lopen bij bijvoorbeeld een van onze top 5 partnerbedrijven: Google, Samsung, Talpa, MediaMonks or advertising agency Fight Club.

Mijn verhaal
Afstudeerder Evert van de Grift combineert zijn baan als filmproducent met de functie van docent Media Design. Lees (in het Engels) wat hij erover vertelt.
Jouw carrière
Volgens Dylan Boet weet je in de mediawereld nooit wat er op je pad komt.
Na het afronden van je studie kun je 'achter de schermen' werken bij productiemaatschappijen, entertainmentbureaus, internetproviders, televisie- en radiostations en de marketingafdelingen van grote bedrijven waar je aan de slag kunt als mediaplanner, project-, content- of marketingmanager, communicatie adviseur of producent.
Meer lezen? Na je bachelor Creative Business.