Waarom deze specialisatie?
Wat houdt het hbo-bachelor programma Urban Life and Placemaking in en waarom zou je ervoor kiezen? Hugo vertelt je er meer over.
Studiekeuzeactiviteiten
Live op de campus rondlopen is de beste manier om BUas écht te ervaren. Meld je aan voor een van de aankomende activiteiten.
Opbouw van de specialisatie
- Je leert hoe steden zich ontwikkelen, welke rol leisure en events spelen, maar ook welke rol jij kunt spelen.
- Je gaat voor het vak community design je eigen netwerk opbouwen met klasgenoten, docenten en organisaties uit het werkveld.
- Je gaat met Urban Scope op fieldtrip naar tien verschillende steden in Nederland en Vlaanderen waarbij steeds een ander thema centraal staat.
- Je leert over thema’s zoals creatieve stad, inclusieve stad, duurzame stad, veilige stad, festivalstad of toekomstgerichte stad,
- Voor Projects for the city ga je een aantal projecten uitvoeren voor echte opdrachtgevers. Deze projecten mag je ook zelf aandragen als je wilt.
- Voor concepting ga je een concept ontwikkelen voor een opdrachtgever waarbij het winnende groepje de mogelijkheid heeft dit als project uit te voeren.
- Je hebt de mogelijkheid om deel te nemen aan Placemaking Week Europe
- Je hebt de beschikking over een eigen Urban Life & Placemaking lokaal, samen met je studiegenoten.
- Je verblijft voor Living in the City samen met klasgenoten een halfjaar in een Europese stad om te werken aan lokale projecten terwijl je online lessen bij BUas blijft volgen.
- Je gaat aan de slag met het thema Playful City, brengt Tactical Urbanism in de praktijk en organiseert je eigen conferentie.
- Je werkt voor Event Design voor een opdrachtgever om een evenement van A tot Z uit te voeren.
- Voor Urban Futures werk je een zelfgekozen thema uit middels onderzoek en betrek je allerlei betrokkenen (stakeholders).
In het laatste deel van de opleiding volg je een minor en ga je je strategieën verder ontwikkelen in je afstudeerproject. Je hebt de volgende opties voor minoren: Enkele minoren die goed aansluiten zijn:
- Co-creating events and designing experiences
- Inclusive placemaking
- International urban redevelopment
- Storytelling in experience design
Tijdens je afstudeerproject ga je aan de slag met een onderzoek/project voor een organisatie.
Meike van Dinther: Ik heb gewerkt aan mijn afstudeerproject in samenwerking met STIPO. Ik heb onderzoek gedaan naar hoe je openbare ruimtes inclusiever kunt maken voor mensen met cognitieve beperkingen op het gebied van ruimtelijk ontwerp.
Laura de Lange: In mijn project houd ik mij voornamelijk bezig met afval en hoe het bespreken van problematiek rondom afval kan leiden tot meer contact tussen de mensen rondom het Edisonplein in Breda.
Je afstuderen rond je af met een eindexamen, waarin je laat zien dat je aan de slag kunt als manager op het gebied van Urban Life & Placemaking.
Veelgestelde vragen
- Waarom een specialisatie in Urban Life & Placemaking?
Omdat steeds meer mensen in steden wonen, steden de plekken zijn waar leisure en events een grote rol spelen, maar ook de plekken zijn waar grote vraagstukken (drukte, ruimtegebrek, natuur, overlast, etc.) een rol spelen. Met leisure en events kun je een rol spelen in het aantrekkelijk maken van steden (loveable cities), maar ook kun je een rol spelen om te zorgen dat de steden leefbaar blijven (liveable cities).
- Wat leer je bij deze specialisatie?
Je leert hoe steden in elkaar zitten en welke rol leisure en events spelen en kunnen spelen. Je leert anders, als een professional in plaats van bezoeker of inwoner, te kijken naar een stad en daarvoor gebruiken we allerlei perspectieven zoals eventfulness, playfulness, sustainability, inclusivity, safety, storytelling. Je leert over de diversiteit aan partijen en personen die betrokken zijn bij alles wat in de stad gebeurt rondom Urban Life & Placemaking.
- Met wat voor soort bedrijven en organisaties werkt de specialisatie samen?
Met heel veel verschillende soorten bedrijven en organisaties. Denk aan stadsfestivals zoals Glow, Gentse Feesten en Popmonument, met Citymarketing organisaties uit Breda, Eindhoven en Tilburg, met creatieve clusters zoals Spoorzone Tilburg, NYMA of Strijp-S, met cultuurorganisaties zoals Markiezenhof, Permeke, Lochal en MAS, met urban culture organisaties zoals Pier15 en Hall of Fame en streetart initiatief Blind Walls Gallery.
- Wanneer ben ik toelaatbaar voor deze specialisatie?
Om toegelaten te worden heb je de propedeuse nodig van een van de Leisure & Events Management. Je kiest de specialisatie tijdens je eerste studiejaar. Je kunt ook direct starten met deze specialisatie als je een VWO diploma, Ad-diploma of een vergelijkbare opleiding hebt.
- Voer je ook projecten uit?
Ja in elk jaar van de opleiding kun je in vakken werken aan real-life projecten voor opdrachtgevers. Er is zelfs een vak (projects fort he city) waar je je eigen opdrachten en opdrachtgevers kunt inbrengen en kunt werken aan thema’s die je zelf tof vindt.
- Ga je ook naar het buitenland?
Er is een studiereis in het eerste jaar en in het tweede jaar ga je een heel semester (een halfjaar) naar een stad in Europa samen met klasgenoten. We noemen dat Living in the city waarbij je gaat werken, wonen en studeren in die stad en lokaal ook stage loopt en projecten uitvoert. Onderwijs blijf je volgen bij BUas online via Teams.
Ervaringen van studenten

Een semester in het buitenland
Je wordt uitgedaagd om een 'local' te worden; niet alleen wonenin het buitenland maar je echt te verbinden aan de stad en de cultuur. En dat terwijl je je ontwikkelt, een internationaal netwerk opbouwt, en ondertussen aan je project werkt.

Lola ging op stage naar Valencia
Studenten van de specialisatie Urban Life & Placemaking van Leisure & Events Management hebben de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland. Lola Isbouts koos voor Valencia in Spanje.
Over deze specialisatie
Dit is een specialisatie voor studenten van de opleiding Leisure & Events Management. Vanaf het tweede jaar kun je kiezen om de Engelstalige of Nederlandse tweejarige specialisatie Urban Life and Placemaking te volgen.
Meer over deze opleiding: