Dansende mensen op een festival

Live Music & Dance Events

Specialisatie van de opleiding Leisure & Events Management

Nederlands
Engels

Ben jij gek op muziek, festivals en het bruisende nachtleven? Wil jij de toekomst vormgeven van events die mensen verbinden en laten dansen? Kies dan voor de specialisatie Live Music & Dance Events binnen de opleiding Leisure & Events Management. 

Dit is een specialisatie voor studenten van de opleiding Leisure & Events Management. Vanaf het tweede jaar kun je kiezen om deze tweejarige specialisatie Live Music & Dance Events te volgen. Het programma wordt zowel in het Engels als Nederlands aangeboden. 

Waarom deze specialisatie?

Wat houdt het hbo-bachelor programma Live Music & Dance Events in en waarom zou je ervoor kiezen? Hugo vertelt je er meer over. 

Studiekeuzeactiviteiten

Live op de campus rondlopen is de beste manier om BUas écht te ervaren. Meld je aan voor een van de aankomende activiteiten. 

Opbouw van de specialisatie

Deze tweejarige specialisatie leert je alles over het professioneel organiseren van live muziek- en dance events. Je ontwikkelt skills in conceptontwikkeling, eventmarketing, stakeholders-  en productiemanagement, van poppodia tot grootschalige festivals. En dat in een sector die continu verandert onder invloed van trends zoals de opkomst van hybride en virtuele concerten, de verschuiving naar dag- en vroege avondfeesten en de groei van boutique festivals.

Wat leer je in het programma?
Het programma loopt van jaar 2 tot en met jaar 4 en is opgebouwd in logische leerlijnen om een event te creëren.

In dit jaar leg je de fundering.

  • Blok A – Eventmarketing 
    Je leert hoe je het gedrag en de waarden van doelgroepen analyseert en vertaalt naar relevante merkstrategieën en creatieve campagnes binnen de muziek- en festivalindustrie.
  • Blok B – Productions & Logistics
    Je ontdekt hoe je een festival of concert organiseert van vergunning tot veiligheid. Je leert werken met logistieke draaiboeken, crowd safety, touring en duurzame productie.
  • Blok C & D – Stage of uitwisseling
    Je loopt stage bij festivals, poppodia of bureaus óf doet een internationale uitwisseling. Je past je kennis toe in de praktijk en bouwt aan je netwerk.

Dit jaar staat in het teken van verdieping en specialisatie.

  • Blok E & F – Tweede stage
    Je kiest zelf je stageplek en werkt aan een complex project of meeloopfunctie bij een organisatie in de industrie. Denk aan boekingskantoren, festivals of dance-concepten.
  • Blok G – Concepting
    Je ontwikkelt een onderscheidend en betekenisvol eventconcept met behulp van Imagineering en Design Thinking. Je leert creatieve ideeën vertalen naar uitvoerbare plannen.
  • Blok H – Strategy
    Je bouwt een toekomstbestendige strategie voor een venue (locatie) of festival. Je leert hoe je samenwerkingen aangaat met stakeholders en hoe je beleids- en stadsambities vertaalt naar sterke plannen.

DIt jaar staat jouw afstuderen centraal.

  • Blok I – Minor
    Kies voor onze verdiepende minor Crowd Safety, waarin je leert hoe je grote publieksstromen veilig beheert en beleving optimaliseert. Of kies een andere minor binnen BUas of bij een partnerinstelling.
  • Blok J – Afstuderen
    Je werkt zelfstandig aan een afstudeerproject bij een opdrachtgever of op basis van eigen initiatief. Hiermee laat je zien dat je klaar bent om als Live Music & Dance Events Manager de wereld in te gaan.

Veelgestelde vragen

Kan ik in jaar 2 instromen?

In de meeste gevallen start je deze specialisatie na je propadeuse bij de opleiding Leisure & Events bij BUas.  Is je vooropleiding vwo, of doe je het MHBO traject bij de Rooi Pannen of heb je een Ad-diploma in Leisure & Events, Tourism of Hospitality dan zijn er mogelijkheden om gelijk in de specialisatie in te stromen. Die kun je dan in 3 jaar afronden.

Met wat voor opdrachtgevers werk je samen?

Je werkt samen met festivals, poppodia, booking agencies, marketingbureaus en innovatieve partners uit de muziek- en eventindustrie. 

Waar kun je stagelopen?

Overal ter wereld! Denk aan organisaties als Awakenings, Mysteryland, Lowlands, 013, Paaspop of internationale evenementenbureaus. Je gaat zelf op zoek naar een stageplek, maar wordt daarin begeleid door je coach. En er is een netwerk van BUas-bedrijven waarmee je kunt schakelen.

Hoe groot zijn de projectgroepen waarmee je werkt?

Gemiddeld werk je in groepen van vier tot zes studenten aan real-life opdrachten. Soms werk je individueel, bijvoorbeeld bij je afstuderen.

Is deze specialisatie alleen voor mensen die van dance houden?

Nee, ook als je van andere muziekgenres houdt zoals hiphop, pop of rock, kun je hier je ei kwijt – zolang je maar iets hebt met live muziek en events.

Hoeveel theorie krijg je en hoeveel praktijk?

Bij BUas krijg je les op hbo-niveau, dus theorie vormt een belangrijk fundament. Tegelijkertijd draait deze specialisatie om leren in de praktijk: je werkt aan opdrachten uit de industrie, loopt twee keer stage en maakt minimaal 160 praktijkuren binnen de muziek- en evenementenwereld.