Leisure & Events Management (NL)

In de opleiding Leisure & Events Management is het aan jou om mensen iets te laten beleven dat hun leven verrijkt. The stage is yours! 

Betekenisvolle ervaringen in de vrije tijd

Waarom kiezen voor BUas?

 • Academy for Leisure & Events is één van de vijf World Leisure Centres of Excellence
 • Een groot internationaal netwerk voor stages en uitwisseling
 • Real-life opdrachten, docenten met actuele kennis van theorie én praktijk 

De juiste keuze?

Is Leisure & Events Management (NL) de juiste opleiding voor jou?

Doe een korte test (ca. 4 minuten) en ontdek of deze opleiding bij jou past. De quiz is Engelstalig.


Naar de quiz

Opbouw van de studie

Hoe word je een goede leisure manager? Tijdens de opleiding Leisure & Events Management (NL) ontwikkel je belangrijke competenties door individueel en met studiegenoten in groepjes te werken aan opdrachten uit het werkveld (real life cases). Daarnaast volg je hoor-, gast- en werkcolleges en doe je vrijwilligerswerk in het werkveld van leisure & events. Zo bouw je al vroeg een netwerk op waarin je misschien je stage, afstudeeropdracht of baan kunt vinden. Ook neem je deel aan fieldtrips en studiereizen.

De opleiding is Nederlandstalig, maar het is mogelijk dat je één of meer vakken, minors of gastcolleges in het Engels volgt. Daarnaast kan een gedeelte van de gebruikte literatuur Engelstalig zijn.

Een compleet overzicht van het curriculum, studieonderdelen, inhoudsomschrijvingen en leerdoelen vind je in de studiegids.

Jaar 1

Jaar 1 (de propedeuse) en jaar 2 vormen het basisdeel van de opleiding Leisure & Events Management en is opgebouwd uit vier semesters. In het eerste jaar staan Leisure Productions, het organiseren van een leisure product als een festival of beurs van begin tot eind, en Running Businesses centraal. Running Businesses draait om het organiseren en runnen van een gastvrij bedrijf. Tijdens een semester werk je aan projecten uit de praktijk, waarin je de theorie kunt toepassen. Deze zogenaamde real life cases lijken veel op de projecten die je in je latere beroep gaat uitvoeren. Je schrijft bijvoorbeeld een projectplan voor een evenement, ontwikkelt een concept voor een nieuw leisurecentrum of maakt een personeelsplan voor een deel van een dag-attractiepark. De opgedane kennis wordt regelmatig getest tijdens een voortgangstoets.

Jaar 2

In dit jaar ga je verder met het basisdeel van je opleiding. Centraal staan Design & Marketing, het vermarkten van je product, en Stakeholdermanagement, het verbinden van partijen.

Jaar 3

Het derde jaar loop je 40 weken stage bij één bedrijf of twee keer 20 weken. Eén dag per week kom je terug naar school. Je leert van een professional uit het werkveld en ondersteunt hem of haar bij dagelijkse werkzaamheden. Ook werk je aan opdrachten zoals het ontwikkelen van een sponsorplan voor een sportevenement, de organisatie van een evenement, doelgroepanalyse voor de cultuursector of een attractiepark, concept- en productontwikkeling of doe je een beleidsanalyse. Je kunt stagelopen in Nederland of het buitenland. Breda University of Applied Sciences heeft een groot internationaal netwerk en helpt je bij het zoeken naar de juiste stageplaats.

Jaar 4

Je sluit je studie af in het vierde jaar met een minor en een afstudeeropdracht bij een bedrijf of je start je eigen onderneming. Tijdens dit laatste jaar kun je ook de premaster Strategic Business Management and Marketing (SBM) volgen. Deze premaster geeft direct toegang tot de wo-master Master of Science Leisure and Tourism Studies van Breda University of Applied Sciences. Na deze premaster heb je ook direct toegang tot universitaire masteropleidingen aan bijvoorbeeld de universiteit van Maastricht, Tilburg, Brussel (B) of Warwick (UK). Zo kun je in vijf jaar een wo-master halen en na een driejarig traject zelfs in vier jaar.

Premaster

We bieden alle studenten de kans om in het laatste studiejaar de wetenschappelijke premaster Strategic Business Management and Marketing (SBM) te volgen. Met deze premaster heb je direct toegang tot Master of Science programma’s in business gerelateerde studies bij onze universitaire partners, zoals de universiteit van Amsterdam, Maastricht, Tilburg, Brussel (B) of Warwick (UK). Na deze premaster heb je ook direct toegang tot onze wo-master Leisure and Tourism Studies. Zo kun je in 5 jaar een wo-master halen en na een 3-jarig traject zelfs in 4 jaar! 

Wil je je verder verdiepen in Leisure en Tourism, dan is onze premaster Pre-master Leisure and Tourism Studies misschien iets voor jou. Hiermee start je na je hbo-bacheloropleiding. De premaster duurt een jaar en daarna kun je doorstromen naar de wo-master Leisure and Tourism Studies aan Breda University of Applied Sciences (1 jaar). Na een verkorte hbo-bachelor kun je dus in 5 jaar een wo-master halen! 

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting bedraagt 40 uur in de week, gedurende 40 weken. Hoeveel uur je echt aan het studeren bent is erg afhankelijk van de persoon en verschilt per week. Soms zijn er veel deadlines en toetsen tegelijkertijd, waardoor je goed moet kunnen plannen.

 

Na je propedeuse vervolg je het reguliere onderwijsprogramma van Leisure & Events Management of je kiest voor één van onderstaande specialisaties. De specialisaties worden in het Engels en Nederlands aangeboden. Binnen de Nederlandse variant volg je een  groot deel van het programma in het Nederlands, zoals overleggen en het maken van documenten en producten. De literatuur en kenniscolleges kunnen wel in het Engels aangeboden worden. Hiermee word je voorbereid om in Nederland te werken, maar met de capaciteit om mét de internationale markt relaties te onderhouden en samen te werken. 

Attractions & Theme Parks Management (Engelstalig)

Attractie- en themaparken vernieuwen continue. Zo groeien attractieparken door tot vakantieresorts met meerdere hotels, bungalowparken, uitgaanscentra en waterparken. Attracties krijgen VR toevoegingen, dierentuinen bouwen klimparken, winkelcentra breiden uit met attracties zoals een aquarium of simulator en musea en science centra richten zich niet meer uitsluitend op educatie, maar voegen vermaak en beleving toe in de vorm van thematisering, interactie en attracties.

Bij deze specialisatie krijg je inzicht in marketing, financiën, personeelsplanning, hospitality en veiligheid. Ook krijg je de mogelijkheid om stage te lopen bij toonaangevende parken zoals Walt Disney World Resort in Orlando, Europa-Park in Duitsland en bij de Efteling.  

Deze Engelstalige richting wordt ook aangeboden aan studenten van de opleidingenen Tourism Management, Hotel Management en International Facility Management. Meer informatie vind je op de website Discover Attractions and Theme Parks Management.

Sports & Esports (Engelstalig)

Sport en esport spelen een cruciale rol in onze hedendaagse maatschappij. Ze zorgen voor sociale verbinding, geven mensen een identiteit, en zijn essentieel voor gezondheid, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling. Bovendien leveren deze sectoren een belangrijke bijdrage aan de vrijetijdsindustrie en daarom zijn ze van grote economische betekenis.

Iedereen is bekend met de sportsector die een rijke geschiedenis en traditie kent. Esport is echter hard bezig met een inhaalslag om de snelst groeiende vrijetijdssector te worden als het gaat om deelnemers, fans en economische waarde. Niet alleen met sportgerelateerde games zoals FIFA of Formula 1, maar ook toonaangevende spellen zoals League of Legends, Fortnite of Counterstrike. Er zijn enorme aantallen deelnemers betrokken bij gaming en financieel gezien is de sector groter dan, bijvoorbeeld, Netflix en alle bioscopen samen.

Bij BUas richten we ons op de beleving van sport en esport, niet zozeer vanuit het perspectief van deelnemers (die (e)sport (professioneel) beoefenen of erbij betrokken zijn), maar meer vanuit het perspectief van toeschouwers en fans. Daarnaast leer je in deze specialisatie altijd over beide sectoren. Het studieprogramma richt zich niet uitsluitend op een specifieke game of sport, maar kijkt vooral naar wat deze sectoren van elkaar kunnen leren.

Je ontdekt hoe je inzichten uit beide sectoren kunt combineren en hoe je nieuwe impact- en betekenisvolle belevingen kunt creëren voor fans en liefhebbers. Wat je toekomstige carrière betreft, bereidt deze specialisatie je voor op werk bij verschillende organisaties in beide sectoren. Zo ben je straks in staat om sport- en esportorganisaties te helpen bij het creëren van de meest optimale en innovatieve sport- en esportbelevingen, maar ook om merken te ondersteunen in het gebruik van sport en esport voor doeleinden op het gebied van branding en marketing.

Live Music & Dance Events (Nederlands- en Engelstalig)

Als je een dance event of popfestival bezoekt, sta je er waarschijnlijk niet bij stil wat er allemaal nodig is om zoiets te organiseren. 

Is het terrein goed bereikbaar? Ziet het er mooi uit? Heb je snel een drankje gehaald aan de bar? Hoe is de line-up? Staan er rijen voor de toiletten? In deze specialisatie duik je in de festivalwereld en leer je hoe je een goed festival organiseert. 

Deze specialisatie kun je in het Engels volgen, maar ook in het Nederlands. Nederland is natuurlijk een festivalland bij uitstek. Er worden veel grote events georganiseerd en een groot aantal wereldberoemde DJ’s komt uit Nederland. Er komen steeds meer nieuwe festivals bij en Nederlandse concepten worden overgenomen in het buitenland. De impact van de Nederlandse festivalsector is international gezien groot.

Social Innovation (Nederlands- en Engelstalig)

Oplossingen niet vóór maar mét mensen bedenken. Dat is de kracht van Social Innovation. Samen met anderen bedenk je creatieve oplossingen voor maatschappelijke issues. Initiatieven op het gebied van social innovation zijn gekoppeld aan grote uitdagingen in de samenleving binnen thema’s als duurzaamheid, zorg, arbeid, gelijkheid, mensenrechten.  

Je zou er op 2 manieren naar kunnen kijken: 

 • Je probeert binnen de vrijetijdsindustrie de wijze waarop we met deze uitdagingen omgaan te verbeteren. 
  Voorbeeld: Festival Digital kiest er voor om nog alleen vegetarisch eten te verkopen.  
 • Je gebruikt vrijetijd om aan deze maatschappelijke uitdagingen een bijdrage te leveren. 
  Voorbeeld: Trashfishing is een vrijetijdsactivteit waarbij burgers in hun vrije tijd afval opruimen. 

In deze specialisatie ga je aan de slag met concrete vraagstukken uit de praktijk. Dat doe je voor organisatie binnen en buiten het werkveld van vrije tijd, zoals sport, theaters, musea, festivals, maar ook zorginstellingen, retail organisaties of overheden. Meestal werk je op het snijvlak van meerdere sectoren. De kennis uit je opleiding gebruik je om draagvlak te creëren bij betrokken mensen, burgers, bewoners en organisaties. Iedereen brengt vanuit zijn eigen achtergrond kennis of kunde mee die bijdraagt aan een bruikbare oplossing en het versterken van het gemeenschapgevoel.  

Bijzonder aan deze specialisatie is dat je geen vastomlijnd onderwijsprogramma volgt. Je geeft zelf vorm aan jouw leerproces door de keuze voor bepaalde onderwerpen en projecten. Ieder studiejaar werk je aan ongeveer acht ‘reallife’ projecten, waarbij je gebruik maakt van methoden uit de vakgebieden experience, community en process design. 

Events for Business (Nederlands- en Engelstalig)

Naast evenementen in de publieke sector, zoals festivals en foodtruck events, wordt er ook volop georganiseerd voor de zakelijke markt. Bedrijven, ondernemers en zzp’ers uit allerlei sectoren bezoeken regelmatig beurzen en congressen. Wil jij meer leren over het organiseren van zakelijke events?  

Grote eventlocaties als de RAI, Jaarbeurs Utrecht en Ahoy hebben volop faciliteiten om zakelijke congressen en beurzen te organiseren. Daarnaast organiseren veel bedrijven van buiten de leisure sector events om hun merk of nieuwe producten te promoten of lanceren. Denk bijvoorbeeld aan Coca Cola, Apple of automerken. In deze specialisatie leer je meer over eventlocaties, de zakelijke eventmarkt en hoe de internationale eventssector zich ontwikkelt. 

Urban Life & Placemaking (Nederlands- en Engelstalig)

Deze specialisatie richt zich op vrijetijd in steden en alle facetten die hierbij een rol spelen, vanuit een maatschappelijk, economisch en ruimtelijk perspectief in veel verschillende situaties.

Dit kan variëren van de transformatie van een oud industrieterrein tot een nieuwe bruisende culturele hotspot, via een cultureel festival dat aansluit bij de indentiteit van een stad, tot dagelijkse vrijetijdsbesteding in skateboardparken, buurthuizen of kleine theaters binnen bepaalde wijken.

De stad biedt een dynamische context voor vrijetijdsbesteding op allerlei gebied, zoals cultuur, sport, evenementen en horeca. In deze specialisatie besteden we aandacht aan vakken zoals visie, conceptie, uitvoering en gemeenschapsontwikkeling.  

 

Afhankelijk van je vooropleiding kun je de opleiding in drie jaar afronden. Er zijn twee driejarige trajecten mogelijk:

 • Na vwo
 • Na (propedeuse van) hbo of wo

Verder bieden we ook een maatwerktraject voor studenten met een havo diploma. 

Driejarig traject na vwo

Heb je een vwo-diploma of een vergelijkbaar buitenlands diploma? Dan kun je een driejarig vwo-traject volgen. Je volgt dezelfde opleiding en krijgt hetzelfde diploma als bij het reguliere traject, alleen doe jij er drie jaar over. Wel is het belangrijk dat je een zelfstandige en proactieve studiehouding hebt, bereid bent om voor aanvang van je studie bepaalde stof te bestuderen en de Engelse taal goed beheerst. 

Heb je vragen of  wil je meer informatie? Neem dan contact op met Liedewei Ratgers, ratgers.l@buas.nl.

Aanmelden verloopt via Studielink: je schrijft je in voor de studie Leisure & Events Management (NL) waarna je direct de keuze voor het driejarige traject aangeeft. 

Driejarig traject na hbo of wo

Met propedeuse

Heb je een propedeusediploma van een hbo/wo-opleiding uit het domein leisure, tourism of hospitality en heb je deze in één jaar behaald? Dan kom je in aanmerking voor het driejarige traject. Heb je een propedeuse binnen het hoger economisch onderwijs behaald? Dan zijn er aanvullende toelatingseisen: het afleggen van de voortgangstoets en aantoonbare kennis van de Engelse taal op B2/C1 niveau.

Alle andere studenten zijn niet toelaatbaar. 

Voldoe jij aan deze voorwaarden of wil je meer weten? 
Neem dan contact op met Margot Vrijaldenhoven: vrijaldenhoven.m@buas.nl.

Met hbo-diploma

Ben je in het bezit van een hbo-diploma? Dan kun je de opleiding Leisure & Events Management doorlopen in twee of drie jaar, afhankelijk van je vooropleiding en wensen. In dit geval dien je een verzoek in te dienen bij de examencommissie via examcommitteeafl@buas.nl.

Heb je al eerder een graad in het hoger onderwijs behaald? Dan moet je rekening houden met het betalen van instellingscollegegeld. Dit bedraagt €8.906 per jaar.

Het traject

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan sla je het algemene propedeusejaar over en start je meteen met het tweede studiejaar in één van onze specialisaties. Je maakt een keuze uit:

 1. Attractions & Theme Parks Management
 2. Sports & Esports
 3. Live Music & Dance Events
 4. Social Innovation
 5. Events for Business
 6. Urban Life & Placemaking

Voor specialisaties 1 en 4 geldt een selectieprocedure. Houd er rekening mee dat deze selectieprocedures plaatsvinden in mei en juni.

Inschrijven

Je kunt je aanmelden via Studielink. Let op: kies altijd voor jaar 2 / postpropedeuse. Maak een keuze uit de specialisaties en mail deze naar Margot Vrijaldenhoven: vrijaldenhoven.m@buas.nl. 

Stuur voor 1 augustus een gewaarmerkte kopie van je propedeuse-getuigschrift of hbo/wo-diploma of een verklaring van je huidige opleiding dat je je propedeuse-getuigschrift of diploma hbo/wo inmiddels gehaald hebt maar het pas later (uiterlijk 30 september) ontvangt.

Maatwerktraject voor studenten met een havodiploma

Vind je de stap van havo naar hbo nét iets te groot of ben je niet toelaatbaar bij Breda University of Applied Sciences omdat je geen economie of management & organisatie in je Cultuur en Maatschappij profiel hebt? Dan is het Maatwerktraject wat voor jou.

Je studeert eerst twee jaar op mbo-niveau aan de opleiding  Medewerker Evenementenorganisatie bij De Rooi Pannen in Tilburg. Dit sluit je af met een mbo-diploma niveau 4. Aansluitend studeer je verder aan de opleiding Leisure & Events Management (NL) of aan de Engelstalige variant Leisure & Events Management van Breda University of Applied Sciences en haal je na drie jaar je bachelordiploma.

Let op: wil je een van de richtingen Attractions & Theme Parks Management of Social Innovation gaan doen, dan moet je je voor 1 april aanmelden bij Studielink om meegenomen te kunnen worden in de selectieprocedure.

Aanmelden en informatie

Wil je het maatwerktraject voor havisten volgen? Neem dan contact op met coördinator Richard van Bragt (bragt.r@buas.nl) of met Bas Horsten, coördinator bij de De Rooi Pannen (b.horsten@derooipannen.nl). Meer weten over het maatwerktraject voor havisten? Kijk bij de Rooi Pannen.

 

Een tijdje studeren in het buitenland biedt je de gelegenheid om je grenzen te verleggen, zowel letterlijk als figuurlijk. In het tweede of derde jaar van je studie kun je een half jaar in het buitenland gaan studeren. Breda University of Applied Sciences heeft contact met tal van universiteiten, verspreid over de hele wereld, waar je als uitwisselingsstudent terecht kunt.

Special features

Toelating

Jouw carrière

Kwaliteit van leven speelt bij de invulling van onze vrije tijd een steeds grotere rol. Je kunt aan de slag als bijvoorbeeld conceptontwikkelaar, evenementencoördinator, congresorganisator of beleidsadviseur. Mogelijke werkgevers zijn theaters, evenementenbureaus, themaparken, sportbonden of gemeenten.

Meer weten? Na je studie.