Hotel Management

Bachelor
4 jaar
Voltijd
Engels

Heb jij aandacht voor anderen en ben je ondernemend? Zie jij jezelf wel werken in een servicegerichte en internationale omgeving? Dan is de Hotelschool Breda iets voor jou! We investeren in jouw persoonlijke ontwikkeling en jij leert niet alleen de theorie, maar vooral hoe het eraan toegaat in de praktijk.  

Bij de hotelschool in Breda leer je alles over de bruisende gastvrijheidsbranche. Je leert vanuit verschillende perspectieven uitdagingen in de hotelwereld te tackelen met bijvoorbeeld duurzame oplossingen en verdergaande digitalisering. Je gaat aan de slag met projecten voor hotelketens en krijgt volop ruimte om ervaring op te doen in het buitenland. Na je afstuderen aan deze Engelstalige opleiding ben je klaar voor een internationale carrière in hospitality! 

Studiekeuzeactiviteiten

Live op de campus rondlopen is de beste manier om BUas écht te ervaren. Meld je aan voor een van de aankomende activiteiten. 

Wat leer je bij deze opleiding?

Waarom deze opleiding bij BUas?

  • Topopleiding met intensief onderwijs in samenwerking met het internationale werkveld
  • Hilton Class in samenwerking met Hilton Worldwide voor talentvolle studenten
  • 1-op-1 coaching en een persoonlijk en professioneel ontwikkelingsprogramma

Hoge Hotelschool Breda in beeld

Inhoud van de studie

Onze introductieweek

Connect met werkgevers

Dagelijks leven van een Hotel student

Opbouw van de studie

Jaar 1

In het eerste jaar - de propedeuse fase - volg je twee modules. Onder iedere module vallen een aantal vakken.

Knowing the Fundamentals of Hospitality Operations
In deze module leer je de basisprincipes van Operations Management en Management Information Systems. Je gaat meteen in de praktijk aan de slag in ons leerbedrijf Sibelicious op de campus van BUas. Je doet ervaring op bij de food courts, de Service Desk, het restaurant en in de keuken. Je organiseert events en ontvangt en helpt de gasten die dagelijks bij BUas komen voor een lunch, diner, vergadering of een bijeenkomst.  

Understanding the Hospitality Management Industry
In deze module krijg je de vakken Finance, Economics, Marketing, Business Law & Ethics, en Research & Design. Bij dat laatste vak leer je hoe je een onderzoek opzet en uitvoert.

Naast deze modules volg je vakken als Management Development Programme, Engels en een moderne vreemde taal.  

Alles wat je in het eerste jaar leert, komt samen in de eindopdracht. Met een projectgroep werk je aan een verbeterplan voor een hotel, met behulp van een simulatie game.

In je eerste week ga je met je klas op bedrijfsbezoek en krijg je meteen al een blik achter de schermen van de hotel industrie. Ook gedurende het jaar ga je voor opdrachten op bezoek bij bedrijven en zie je concreet waar je voor wordt opgeleid!

Verdere informatie over het studieprogramma en de vakken kun je vinden in het overzicht in een pdf (in het Engels).  

 

Meer weten? Bekijk de videopresentatie

Jaar 2, 3 en 4

Na jaar 1 begint de postpropedeuse fase. In deze fase volg je 3 theoretische modules en 1 praktijk module (je stage).  Jaar 2 en 3 lopen hier in elkaar over, omdat er wordt gewerkt met semesters die elkaar afwisselen. Je loopt dan je stage in jaar 2 of in jaar 3.  

Jaar 2

Developing People and Organisations  
In deze module kijk je vooral naar het gedrag van mensen en wat dat betekent voor (het werken in) een organisatie. De vakken die je volgt zijn: Oganisational Behaviour, Business Law & Ethics, Research & Design en Economics.

Managing Business Performance and Innovation  
In deze module leer je alles over klantrelaties, service marketing en prijsstrategieën. De vakken die je volgt zijn: Accounting, Operations Management, Management Information Systems en Marketing. 

Jaar 3

Creating Impact 
Bij deze module ontwerp je met een aantal studenten een duurzaam strategisch bedrijf dat impact creëert. Een mooie uitdaging waarbij je je kennis en vaardigheden uit de eerste twee studiejaren in de praktijk brengt! Met dit vak duik je in het duurzaamheidsdebat van de industrie, ontwikkel je strategische denkvaardigheden en breid je je kennis over Experience Design uit. Als je de onderlinge relatie tussen deze aspecten begrijpt, vormt dit de basis voor jouw ontwerp! 

Jaar 4

In je afstudeerjaar werk je aan je scriptie en kun je nog een studieonderdeel naar keuze doen, denk aan een uitwisseling, minor, pre-master, een extra stage, het schrijven van een adviesrapport of bedrijfsplan. Voor je scriptie en het keuzedeel kies je natuurlijk een onderwerp dat (of een context die) helemaal bij jou past! Je studiecoach helpt je daarbij en begeleid je tot aan het verdedigen van je scriptie. 

Stage

Tijdens deze praktijkstage van vijf maanden (24 weken) ervaar je hoe het is om te leven en te werken in een interculturele hospitality omgeving in het buitenland. Je werkt fulltime tijdens je stage, een geweldige ervaring die je de rest van je leven met je meedraagt.

Tijdens je stage kun je eventueel bezoek krijgen van je begeleidende docent, om er zeker van te zijn dat het goed met je gaat, dat je stagebedrijf goed voor je zorgt en natuurlijk om je professionele en persoonlijke ontwikkeling te bespreken. We hebben de volgende stageregio's:  

  • Australië: Sydney, Melbourne, Brisbane, Cairns
  • Oostenrijk: Wenen
  • België
  • Nederlandse Antillen: Aruba, Bonaire
  • Frankrijk: Parijs
  • Duitsland: Berlijn, München
  • Ierland: Dublin
  • Maleisië Kuala Lumpur
  • Nieuw-Zeeland: Auckland, Queenstown
  • Spanje: Barcelona, Valencia, Mallorca, Madrid, Sevilla
  • Vietnam: Hanoi
  • Verenigde Arabische Emiraten: Dubai

Let op: houd er rekening mee dat deze bestemmingen kunnen veranderen vanwege onvoorziene omstandigheden.

Ons stagebureau helpt jou met het vinden van een geschikte stageplek. Daarnaast krijg je door middel van de Industry days veel inspiratie!  

Uitwisseling

Een tijdje studeren in het buitenland bied je de gelegenheid om je grenzen te verleggen, zowel letterlijk als figuurlijk. Je vergroot je internationale netwerk, je leert een andere taal en krijgt meer inzicht in interculturele verschillen (en overeenkomsten!). Breda University of Applied Sciences heeft contact met tal van universiteiten, verspreid over de hele wereld, waar je als uitwisselingsstudent terecht kunt.  

Minor

Tijdens een minor kun je zelf kiezen of je dieper wilt ingaan op je huidige vakgebied of juist je horizon wilt verbreden in een ander onderwerp. Je kunt ervoor kiezen om een minor bij BUas te volgen. Bekijk hier alle minoren die BUas aanbiedt. Je kunt ook een minor kiezen bij een andere hogeschool in Nederland of om naar het buitenland te gaan. 

Pre-master

We bieden alle studenten de kans om in het laatste studiejaar de wetenschappelijke pre-master Strategic Business Management and Marketing (SBM) te volgen. Met deze pre-master heb je direct toegang tot Master of Science programma’s in business gerelateerde studies bij onze universitaire partners, zoals de universiteit van Amsterdam, Maastricht, Tilburg, Brussel (B) of Warwick (UK). Na deze pre-master heb je ook direct toegang tot onze wo-master Leisure and Tourism Studies. Zo kun je in 5 jaar een wo-master halen en na een 3-jarig traject zelfs in 4 jaar!  

Vreemde talen

Straks is de wereld je werkvloer! Engels is zo’n beetje de belangrijkste taal in hotels en de hospitality branche, dus daar ga je hard aan werken. Daarnaast kies je één van de volgende talen (als het niet je moedertaal is natuurlijk): Frans, Duits, Spaans of Nederlands (voor niet-Nederlandstaligen). 

De talen Frans en Duits worden voortgezet op B1 niveau en Spaans op A2 niveau. Studenten die een niet-Nederlandse vooropleiding hebben gehad, kunnen kiezen voor Nederlands beginnersniveau.  

Let op: om toegelaten te worden tot de Hotel Management opleiding moet je naast Engels een tweede moderne vreemde taal beheersen. Zie hier voor meer informatie: toelatingsvoorwaarden 

Studiemethode

Deze studie gebruikt een grote diversiteit aan studiemethodes. Je volgt hoorcolleges, workshops, praktijklessen in Sibelicious en krijgt veel groepsopdrachten. Je wordt getoetst tijdens 4 tentamenperiodes per jaar, geeft eindpresentaties en levert daarnaast portfolio’s aan. De Hotel Management studie kenmerkt zich door kleinschalig onderwijs en je zal dan ook meerdere 1-op-1 gesprekken hebben met je coach. 

In deze studie leiden we je op tot allround hotelmanager. Eerst ga je werken aan je ontwikkeling. In onze learning community werk je niet alleen aan kennis, maar ook aan de ontwikkeling van competenties. Wij helpen je de dingen te leren die je moet weten en kunnen, en we bieden je praktijkgerichte, on-the-job training. Het gaat om een mix van eigenschappen, houding en vaardigheden die je als professional nodig hebt. Met deze studie krijg je alles wat je nodig hebt om de internationale baan van je dromen te vinden! 

Studiebelasting en coaching

Studiebelasting
Gemiddeld besteed je 32 uur per week aan je studie. Je volgt colleges en werkt aan projecten en je bereidt je voor op tentamens en assessments. Lessen vinden plaats tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Tijdens de praktijkweken werk je fulltime in de keuken, het restaurant of bij het Visitor Centre op de campus. De lestijden liggen dan tussen 8.00 uur en 22.00 uur.

Een typische week

Je vindt hieronder een voorbeeld van een typische week. Let op: het rooster kan elke week verschillen en dit voorbeeld geeft slechts een indicate.  

Maandag: 

10:00-11:00 Kick-off Sibelicious 
11:00-13:00 College Management Development Programme 
13:00-14:00 Lunch bij de food court 
14:00-16:00 Vreemde taalles (Frans, Duits of Spaans) 

Dinsdag: 

09:30-11:00 College Sibelicious 
11.00-13.00 Werken aan een opdrachten en lunchen  
13:00-15:00 Workshop Research and Design 

Woensdag: 

09:00-12:00 Met projectgroep aan opdracht werken  
12.00-12.30 Individuele meeting met coach 
12:30-13:00 Snelle lunch 
13:00-15:00 Workshop over hotel merken (als onderdeel van het vak Operations Management) 

Donderdag: 

12:00-14:00 Groepswerk aan Food & Beverage opdracht 
14:00-15:00 Engelse les 
15:00-17:00 College Business Law 

Vrijdag: 

09:00-11:00 Workshop Research and Design 
11:00-12:00 Lunch met klasgenoten  
12:00-14:30 Gastcollege van thee sommelier (draag hiervoor je zakelijke kleding) 

Studiecoaching
Tijdens je hele studie werk je aan de ontwikkeling van jouw persoonlijke en professionele vaardigheden in het Management Development Programme. Dit doe je samen met je studiecoach.

Onderwerpen die in dit programma aan bod komen, zijn onder meer tijdmanagement, communicatieve vaardigheden, teamwerk, leerstijlen, leiderschapsstijlen en het schrijven van verslagen en bronvermeldingen, digitale vaardigheden en het werken met specifieke computerprogramma’s.

In je tweede studiejaar ga je aan de slag met Lumina Spark, waarbij je inzicht krijgt in je sterke punten en je ontwikkelingspunten.

In de laatste fasen van het programma verschuift de aandacht naar het werkveld, waar besluitvorming, senior leiderschap, onderhandelen, en ondernemerschap belangrijke onderwerpen zijn.  

Onderdeel van het Management Development Programme is jouw Persoonlijk Ontwikkelplan. Dit maak je zelf en je studiecoach helpt je daarbij. Aan de hand van dit plan bekijken jullie samen hoe het gaat met jouw studievoortgang en ontwikkeling.

Studentenwelzijn
BUas stimuleert en helpt je om het beste uit jezelf te halen, wat de omstandigheden ook zijn. Misschien ben je chronisch ziek, zorg je voor familie, doe je aan topsport of combineer je je studie met een eigen bedrijf? Onze studiecoaches, studentendecanen en studentpsychologen helpen je graag bij eventuele struggles. Heb je extra ondersteuning of begeleiding nodig? Of extra faciliteiten? Kijk dan hier voor de mogelijkheden.

Excursies en studiereizen

Tijdens je studie ga je drie keer op reis. Je ervaart hoe het eraan toegaat in de hospitality sector. Je krijgt er een gevoel bij en ziet de theorie terug in de praktijk. 

Studiereis in de propedeuse  

Het belangrijkste doel van je reis in het eerste jaar is om je het internationale hospitality werkveld te laten zien en om je meer vertrouwd te maken met alles wat hierin gebeurt. Tijdens de reis leer je van alles over gastvrijheid, dienstverleningsconcepten, interculturele aspecten en duurzame ontwikkelingen in jouw toekomstige werkomgeving.  

Tijdens de reis zie en hoor je natuurlijk heel veel. Ook maak je kennis met professionals in de sector. Het is de bedoeling dat je al deze ervaringen voor jezelf verzamelt en dat je bekijkt wat je ermee kunt en wat je ervan kunt leren. 

Studiereizen na de propedeuse 

Je begint met wat wij noemen ‘de wijnreis’. Alles wat je hebt geleerd in de cursus ‘Wine & Spirits’ ga je nu in de praktijk ervaren en (als je 18+ bent) proeven natuurlijk! Welke technieken worden gebruikt, worden de richtlijnen van de drankensector (wijnen en gedistilleerde dranken) nageleefd, wat drink je bij welk gerecht? Je gaat het allemaal meemaken. Bekijk hier een video om een indruk te krijgen van deze reis.  

Tot slot is er nog een derde studiereis. Die beleef je samen met studenten van de opleiding International Facility Management. Je leert vooral hoe bepaalde thema’s, zoals financiën, marketing, revenue management (inkomstenbeheer) en duurzaamheid, samenhangen. 
 

Studietrajecten na mbo, havo, vwo of ho

Driejarig traject voor vwo'ers

Als vwo’er kun je je hbo-bachelor in Hotel Management in 3 jaar halen. Dat scheelt je een jaar tijd en collegegeld! 

Je start in het tweede jaar en krijgt extra lessen en studiemateriaal om de stof uit het eerste jaar onder de knie te krijgen. De kennismaking met de hospitality industry die de eerstejaars al hebben gehad, komt voor jou aan bod in de praktijk binnen leerbedrijf Sibelicious. 

Driejarig traject na hbo of wo

Als je al een propedeuse hebt gehaald aan een andere (economische) hbo- of wo- opleiding, neem dan contact op met de opleiding ([email protected]) om de mogelijkheden voor een driejarig traject na te gaan. 

Je start in het tweede jaar en krijgt extra lessen en studiemateriaal om de stof uit het eerste jaar onder de knie te krijgen. De kennismaking met de hospitality industry die de eerstejaars al hebben gehad, komt voor jou aan bod in de praktijk binnen leerbedrijf Sibelicious. 
 

Maatwerktraject voor havisten

Je hebt net je havo-diploma behaald en je zou graag in de hospitality sector willen werken, maar je vindt de stap van havo naar hbo nét iets te groot. Of misschien ben je met jouw profiel niet direct toelaatbaar. Dan is een maatwerktraject misschien wel iets voor jou.

Wat houdt dit maatwerktraject in? Je start je hotelopleiding op het mbo bij De Rooi Pannen in Tilburg. Na twee jaar sluit je daar de studie horeca ondernemer/manager (mbo niveau 4) af. Aansluitend studeer je verder bij Buas. Lees hier hoe het maatwerktraject voor havisten werkt.


Driejarig traject na havo én een mbo 4 horeca-opleiding

Heb je een havo-diploma en de mbo-opleiding horeca ondernemer/manager afgerond (mbo niveau 4)? Dan kun je de hbo-bachelor Hotel Management in 3 jaar doen! Meld je aan bij BUas voor de selectieprocedure.

Bekijk ook de veelgestelde vragen over doorstromen van mbo 4 naar hbo.

Driejarig traject na een mbo 4 horeca-opleiding

Met een diploma van een mbo 4-opleiding horeca ondernemer/manager kun je ook in aanmerking komen voor een 3 jarig traject als je:

  • tweetalig (Engels) onderwijs gehad en
  • goede schoolresultaten hebt en
  • Spaans, Frans of Duits goed beheerst en 
  • een aanbevelingsbrief van de coordinator van je MBO-opleiding hebt.

Tijdens de selectie kijken we dan of je in de 3-jarige track mag starten.

Vreemde talen

Straks is de wereld je werkvloer! Engels is zo’n beetje de belangrijkste taal in hotels en de hospitality branche, dus daar ga je hard aan werken. Daarnaast kies je één van de volgende talen (als het niet je moedertaal is natuurlijk): Frans, Duits, Spaans of Nederlands (voor niet-Nederlandstaligen). 

De talen Frans en Duits worden voortgezet op B1 niveau en Spaans op A2 niveau. Studenten die een niet-Nederlandse vooropleiding hebben gehad, kunnen kiezen voor Nederlands beginnersniveau.  

Let op: om toegelaten te worden tot de Hotel Management opleiding moet je naast Engels een tweede moderne vreemde taal beheersen. Zie hier voor meer informatie: toelatingsvoorwaarden 

Ondernemerschap

Bij BUas word je opgeleid tot ondernemende professional. In al onze hbo-bacheloropleidingen krijg je de ruimte om je ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Naast je studie kan je bovendien aansluiten bij BUas Startup Support, BUSS. BUSS organiseert (netwerk)evenementen en verbindt startende student ondernemers, er is zelfs de mogelijkheid om begeleiding van een eigen startup coach aan te vragen.

Ook kun je binnen BUas afstuderen met je eigen bedrijf! Elke academie biedt deze mogelijkheid, er kan wel een selectie proces van toepassing zijn. Misschien heb je tegen die tijd al een bedrijfje dat omzet draait of misschien heb je plannen? Laat je helpen door BUas Startup Support. 

Lees meer over het opzetten van je eigen onderneming.

Veelgestelde vragen

Welke vakken krijg je tijdens de opleiding Hotel Management?

Jaar 1 van de studie bestaat uit 2 semesters. In het eerste semester krijg je theorie en in het tweede semester ga je de praktijk in. In semester 1 krijg je: Marketing, Finance, Economie, Research & Design, Business Law & Ethics, Engels en een andere moderne vreemde taal en het Management Development programma.

In semester 2 krijg je: Operations Management, praktische keukenvaardigheden, restaurant en front office, wijnles, Management Information Systems (bedrijfseconomische kant van de hotelsector), vreemde taal en het Management Development programma. 

Natuurlijk krijg je in de andere jaren nog meer van dit soort vakken, maar ga je ook op stage in het buitenland voor 24 weken, heb je een management week en ga je op study trips!

Wat kun je worden met de opleiding Hotel Management?

Met je diploma kun je vanzelfsprekend Hotel Manager worden. Dit is natuurlijk niet het enige. Juist omdat jij zoveel managementvakken hebt gehad tijdens de opleiding, kun je ook terecht bij vliegtuigmaatschappijen, horeca groothandels, bierbrouwerijen of vakantieparken. Ook heb je een goede basis gelegd voor het starten van een eigen bedrijf.

Wat zijn de verschillen tussen de verschillende hotelscholen in Nederland?

Het diploma dat je behaalt is op alle scholen van hetzelfde niveau, alleen de route er naartoe is anders. Alle Hotelmanagement scholen zijn Hoge Hotelscholen. Sommige opleidingen worden aangeboden in het Nederlands en andere in het Engels. Op sommige hotelscholen kun je intern gaan (er wonen dus), bij andere is die mogelijkheid er niet.

Wat doe je op de hotelschool? En waarom moet ik in het restaurant en in de keuken staan als ik een management opleiding doe?

Om een goede manager te zijn is onder andere kennis van het vak nodig. Doordat jij meeloopt op deze afdelingen zul je ervaring op doen en de taken en verantwoordelijkheden van je collega’s beter begrijpen. Alleen zo kun jij hen ook ‘managen’ en de beste gastbeleving overdragen. Je moet begrijpen hoe iets gedaan wordt, voordat je er de leiding in kan nemen. 

Wat is het verschil tussen de 3 en 4-jarige track? 

Voor studenten met een vwo-diploma heeft BUas een speciale 3-jarige opleiding. Met zowel de 3 als 4 jarige opleiding behaal je het hbo-bachelor diploma. Het verschil komt door een vak in jaar 1, waarbij degenen die het 3-jarig traject doen versneld door de module gaan.

Hoe weet ik of ik toelaatbaar ben voor deze opleiding?

Je bent met alle profielen van de havo of het vwo toelaatbaar. Soms heb je wel een specifiek vak nodig in je pakket. Om geselecteerd te kunnen worden moet je bijvoorbeeld een tweede vreemde taal in je pakket hebben (frans, duits, of spaans). Bij sommige profielen heb je ook (bedrijfs)economie nodig in je pakket. We hebben hier alle toelatingsvoorwaarden op een rijtje gezet.

 

Wat deze opleiding uniek maakt

Toelating & aanmelding

Wanneer ben ik toelaatbaar? 

Met een havo- of vwo-diploma met het juiste profiel of een mbo-4 diploma ben je toelaatbaar tot de hbo-opleiding Hotel Management. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Bekijk dan welke mogelijkheden er voor jou zijn. 

Informatie over toelatingsvoorwaarden


Wat kost deze studie? 

Voor het collegejaar 2025-2026 is het collegegeld €2.601. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor software, excursies, etc. 

Informatie over studiekosten


Hoe kan ik mij aanmelden? 

Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan kun je je aanmelden voor deze opleiding. Toelating is gebaseerd op selectie.

Meer info over aanmelden

 

Ontdek of Hotel Management bij jou past

Is de bachelor Hotel Management in Breda de juiste hbo-opleiding voor jou?

Doe een korte test (ca. 4 minuten) en ontdek of deze opleiding bij jou past. De quiz is Engelstalig.


Naar de quiz

Een verbinder die duurzame verandering stimuleert

Bij EVENT Hotels heb ik mezelf ontwikkeld vanuit een coördinerende rol naar een meer strategische. Ik laat zien dat verantwoord ondernemen goed sameng aat met commerciële doelen. Zo probeer ik mensen kritisch naar de voedselketen te laten kijken en voedselverspilling tegen te gaan. Ik zie mezelf als verbinder. Daarvoor moet je durven spreken, dat heb ik geleerd bij BUas. Tijdens de reflectielessen leerde ik gedrag te begrijpen en mijn communicatie hierop aan te passen. Dat gebruik ik nu in mijn presentaties aan stakeholders. 

Malou

Afgestudeerd, werkt nu als Projectmanager bij EVENT Hotels

Je bent in 'hospitality' land

Jij bent het gezicht van onze campus, behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. En vergeet niet, het is show time, je bent in ‘hospitality land’! Dat zeg ik tegen mijn studenten. Ik hou van de interactie, ik vind het leuk om mijn kennis te delen en te zien hoe studenten zich in hun eigen tempo ontwikkelen. Ze zijn ruimdenkend, respectvol en bereid om te leren. Ik kan ieder jaar mijn lessen optimaliseren en de trends bijhouden; zo kan ik mijn boodschap overbrengen én het ook nog eens leuk houden voor mezelf.

Yvette Claassen

Instructeur leerbedrijf Sibelicious

Precies de combinatie waar ik naar op zoek was!

Deze opleiding heeft mij kansen geboden om mij verder te ontwikkelen op het gebied van sustainability. Ik heb een business plan geschreven gericht op een sustainable business in de hotel industrie en onderzoek gedaan naar de vermindering van voedselverspilling in restaurants. Voor mij persoonlijk precies de combinatie waar ik naar op zoek was!

Eline Aalders

Alumna Hotel Management

Wat kan je doen na de opleiding?

Als manager in de hospitality ben je bezig met de bedrijfsvoering van een organisatie die 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar draait. Onze afgestudeerden werken over de hele wereld, in het hele spectrum van de hospitality bij bijvoorbeeld hotels, vakantieresorts, cruisemaatschappijen, partycateraars of congreslocaties.

Meer informatie over na je opleiding