Van mbo naar hbo

Alles wat je moet weten over de overstap van mbo naar hbo

Wil je verder studeren na je mbo?

Met niveau 4 kun je bij BUas sowieso instromen in alle vierjarige hbo-bacheloropleidingen. Er zijn ook een paar verkorte trajecten voor mbo’ers en een Associate degree van twee jaar is ook een optie. Wil jij verder studeren na je mbo? Lees dan hieronder de mogelijkheden bij BUas!

Verder studeren aan het hbo

Je kunt met een mbo-diploma naar het hbo! Op deze pagina laten we je zien welke opleidingen je kunt kiezen. Vind je het spannend en wil je weten of BUas als hogeschool een goede keuze is voor jou? Doe dan eerst de quiz! Of bekijk de veelgestelde vragen, die helpen je verder op weg van mbo naar hbo.

Het is een match!

Ontdek binnen 3 minuten welke opleiding bij jou past met de BUas Matchmaker. Wat is jouw profiel?


Doe de Matchmaker

Studiekeuze - Ik ben eruit

Welke hbo-bacheloropleidingen kun je kiezen?

Alle studierichtingen

 

Doorstuderen na hbo?

Wil je je verder specialiseren in wat je op het mbo hebt geleerd? Of kies je liever voor een andere richting? Je vindt hier een overzicht van alle studierichtingen van BUas. Met mbo 4 kun je instromen in alle 4-jarige hbo-bacheloropleidingen van BUas.

Bekijk alle opleidingen

Applied Data Science & Artificial Intelligence

 

Applied Data Science & Artificial Intelligence

ChatGPT, het gepersonaliseerde openingsmenu van Netflix en de autonome besturing van voertuigen is allemaal te danken aan het gebruik van data en de toepassing van kunstmatige intelligentie. Als je geinteresseerd bent in gegevensanalyse en -verwerking, dan zou de nieuwe opleiding Applied Data Science and Artificial Intelligence wel eens perfect voor jou kunnen zijn!

  • Engelstalig

Bekijk deze opleiding

Built Environment

 

Built Environment

Met de opleiding Built Environment leer je hoe je stedelijke en landelijke gebieden kunt (her)ontwikkelen, duurzame en innovatieve verkeers- en vervoerssystemen kunt creëren en plannen kunt omzetten in ruimtelijke ontwerpen. 

  • Nederlands & Engelstalig

Bekijk deze opleiding

BUas biedt ook een verkort traject aan, waarin je je bachelor in 3 jaar kunt afronden.

Creative Business

 

Creative Business

Ben jij nieuwsgierig naar de laatste mediaontwikkelingen en wil je graag leren hoe je zelf deze producten kunt creëren? Heb je altijd al willen weten hoe interessante mediatoepassingen werken? Overweeg dan om te kiezen voor de opleiding Creative Business.

  • Engelstalig

Bekijk deze opleiding

Creative Media and Game Technologies

 

Creative Media and Game Technologies

Ben je geïnteresseerd in een carrière in de game-industrie? Overweeg dan om te studeren in Breda. Onze game-opleiding wordt beschouwd als een van de beste ter wereld. Of je nu de beste gameplay programmeur, een bekroonde character artist, of een game designer die Triple-A titels bedenkt wilt worden, het begint allemaal bij Creative Media and Game Technologies in Breda.

  • Nederlandstalig & Engelstalig

Bekijk deze opleiding

Hotel Management

 

Hotel Management

In de wereld van hospitality draait het om het creëren van een ervaring die gasten als uniek en persoonlijk ervaren. Maar hoe introduceer je nieuwe, duurzame concepten en digitale innovaties bij gasten die steeds bewuster worden? Bij onze internationale en praktijkgerichte hogere hotelschool leer je hoe je dit kunt doen. Als manager in de hotelindustrie ben jij de spil in een organisatie die 365 dagen per jaar draait!

  • Engelstalig

Bekijk deze opleiding

International Facility Management

 

International Facility Management

Als Facility Manager ben je verantwoordelijk voor het creëren van een goed functionerende werkomgeving waarin medewerkers effectief kunnen samenwerken en zich gelukkig en gezond kunnen voelen.

  • Engelstalig

Bekijk deze opleiding

Leisure & Events Management

 

Leisure & Events Management

De sector van Leisure & Events is gericht op het bieden van LIVE ervaringen. Deze momenten zijn memorabel en hebben een positieve invloed op onze levenskwaliteit. Als toekomstig ondernemer of manager in de vrijetijdsbranche is het jouw verantwoordelijkheid om mensen iets te laten ervaren dat hun leven verrijkt.

  • Nederlandstalig & Engelstalig

Bekijk deze opleiding

Logistics Management & Logistics Engineering

 

Logistics Management & Logistics Engineering

Logistiek omvat het efficiënt organiseren en plannen van de stromen van goederen, informatie en mensen met als doel de snelste route te vinden tegen minimale kosten, terwijl duurzaamheid een cruciale factor is. Bij BUas heb je de keuze om je te specialiseren in de economische of technische aspecten van de logistiek.

  • Nederlandstalig & Engelstalig

Bekijk de opleiding Logistics Engineering

Bekijk de opleiding Logistics Management

BUas biedt ook een verkort traject aan, waarin je je bachelor in 3 jaar kunt afronden.

Tourism Management

 

Tourism Management

Is het mogelijk om mensen een fantastische reiservaring te bieden en tegelijkertijd rekening te houden met de impact van toerisme op de natuur en de lokale bevolking? Deze vragen worden beantwoord in onze uitgebreide economische managementopleiding Tourism Management.

  • Nederlandstalig & Engelstalig

Bekijk deze opleiding

Veelgestelde vragen

Doorstromen van mbo 4 naar hbo; waar begin je? En hoe maak je de juiste keuze? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over de overstap van mbo naar hbo.  

Wat is het verschil tussen mbo en hbo?

Als je de overstap maakt van mbo naar hbo, zul je merken dat er meer nadruk ligt op zelfstandig werken en leren. Je krijgt meer zelfstudie en meer eigen verantwoordelijkheid voor je leerproces.  

De overstap van mbo naar hbo kan in het begin moeilijk zijn, maar het is een goede voorbereiding op een toekomstige carrière waarin je zelfstandiger zult werken. Ook zul je merken dat het niveau hoger ligt en er meer van je wordt verwacht op het gebied van analytisch denken en academische vaardigheden. Maar met inzet en doorzettingsvermogen kun je zeker de overstap maken van mbo naar hbo en jezelf verder ontwikkelen in jouw vakgebied. 

Hoe ziet het lesrooster eruit op het hbo?

Op het hbo wordt de lesstof vaak aangeboden in een combinatie van hoor- en werkcolleges. Tijdens hoorcolleges wordt de theoretische achtergrond van een vak behandeld en tijdens werkcolleges ga je aan de slag met opdrachten en casussen. Je hebt (bijna) elke dag college op campus.  

Bij veel opleidingen werk je in projectgroepen aan opdrachten. Dit kan inhouden dat je bijvoorbeeld een product voor een bedrijf ontwikkelt of een probleem voor een organisatie oplost. Soms werk je hierbij samen met studenten van andere opleidingen. 

Daarnaast kan het zijn dat je tijdens je opleiding ook te maken krijgt met labs en practica. Dit zijn onderwijsvormen waarbij je in een praktijkomgeving aan de slag gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het produceren van je eigen radioshow (opleiding Creative Business) in de BUas studio of aan het maken van maquettes en ontwerpen van gebieden en steden (opleiding Built Environment).  

Wat is het engels niveau van hbo opleidingen in het engels?

Het hbo engels niveau is over het algemeen redelijk hoog. Dit komt doordat op Engelstalige opleidingen op het hbo alle communicatie en lesmateriaal in het Engels is. Het is daarom belangrijk om je Engelse taalvaardigheid op het gewenste niveau te brengen voordat je aan een Engelstalige opleiding begint. Bij de toelatingseisen van elke opleiding vind je vaak meer informatie over het niveau Engels.

Wanneer moet ik inschrijven om in september te kunnen starten?

Als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden kun je je vanaf 1 oktober inschrijven bij Studielink, de aanmeld- en inschrijvingsapplicatie voor een opleiding in het hoger onderwijs in Nederland. Als je uiterlijk op 1 mei aangemeld bent, kun je zeker beginnen met je studie. Inschrijven na 1 mei is mogelijk, in dat geval moet je uiterlijk 31 augustus hebben aangetoond dat je je mbo-diploma hebt gehaald en is het studieadvies van Breda University of Applied Sciences bindend.

Om te kunnen inschrijven heb je DigiD nodig. Heb je die nog niet? Vraag deze op tijd aan, dit duurt vijf werkdagen.

Wat kost studeren aan het hbo?

De hoogte van de studiekosten aan het hbo hangt af van verschillende factoren, zoals het soort opleiding, de duur ervan en of je thuis woont of op kamers gaat. Voor het collegejaar 2023-2024 is het collegegeld €2.530. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor boeken, excursies, etc. Ook vragen sommige opleidingen nog extra toeslagen voor speciale faciliteiten. 

Het is goed om te weten dat er na het mbo geen studiefinanciering meer beschikbaar is. Wel kun je bij DUO geld lenen om je studie te financieren. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden voor financiële ondersteuning, zoals de aanvullende beurs, het collegegeldkrediet en de OV-studentenkaart. Informeer bij DUO naar de mogelijkheden en voorwaarden. 

Kan ik nog blijven werken naast mijn hbo-studie?

Ja, in veel gevallen is het mogelijk om naast je hbo-studie te blijven werken. Veel studenten werken tijdens hun studie om hun studiekosten te betalen of om wat extra geld te verdienen. 

Het is wel belangrijk om te zorgen dat je baan niet te veel van je tijd en energie in beslag neemt, zodat je nog genoeg tijd hebt om te studeren en je opdrachten te maken. Probeer daarom een baan te vinden die flexibel is en waarbij je je werkuren kunt aanpassen aan je studieplanning. 

Overleg ook met je studiebegeleider over hoeveel tijd je ongeveer nodig zult hebben voor je studie, zodat je een realistische planning kunt maken en genoeg tijd kunt vrijmaken voor je studie en je werk. 

Van mbo naar hbo wat moet ik regelen?

Als je van het mbo naar het hbo wilt gaan, zijn er een aantal dingen die je moet regelen: 

  1. Oriënteer je op een hbo-opleiding: Kijk goed naar de verschillende opleidingen die er zijn en welke opleiding het beste bij jou past. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de website van Studiekeuze123 raadplegen. 
  2. Check de toelatingseisen: Voor een hbo-opleiding gelden bepaalde toelatingseisen. Bekijk daarom goed of je aan de eisen voldoet. Deze informatie kun je vinden op de website van de hogeschool waar je wilt gaan studeren. 
  3. Schrijf je in: Als je een keuze hebt gemaakt voor een opleiding, schrijf je je in via Studielink. Dit is het centrale aanmeldpunt voor alle hbo- en wo-opleidingen in Nederland. 
  4. Regel je financiën: Een hbo-opleiding is duurder dan een mbo-opleiding. Je kunt in aanmerking komen voor studiefinanciering of een lening bij DUO. Check dit goed en regel het op tijd. 
  5. Maak gebruik van doorstroomregelingen: Er zijn doorstroomregelingen tussen het mbo en het hbo. Zo kun je bijvoorbeeld vrijstellingen krijgen voor bepaalde vakken als je een verwante mbo-opleiding hebt afgerond. Bekijk de doorstroomregelingen van Buas
  6. Regel je studiemateriaal: Als je begint met een hbo-opleiding heb je waarschijnlijk ander studiemateriaal nodig dan bij je mbo-opleiding. Schaf dit op tijd aan, zodat je goed voorbereid aan je studie kunt beginnen.  

 

Verkorte trajecten hbo na mbo

Met de juiste vooropleiding kun je doorstromen van mbo naar hbo. We bieden voor verschillende opleidingen verkorte trajecten in de vorm van een 3-jarig traject of een associate degree. 

Heb jij een mbo-4 diploma en wil je doorstormen naar een van onze hbo-opleidingen? Hieronder lees je meer over de mogelijkheden bij BUas. 

Vrouw in een indrukwekkend landschap, voorbeeld van een toeristische bestemming die op je pad kan komen in de opleiding AD Tourism Management.

Ad Tourism Management 2-jarige hbo-opleiding

De Ad-opleiding Tourism Management is een tweejarige hbo-opleiding waarmee je een Associate degree behaalt. Je bent als afgestudeerde de verbinding tussen operationeel werk en strategisch management in de toeristische sector. 

Bekijk deze opleiding

Jasper - Leisure & Events Management - BUas

Je werkt hier aan opdrachten die echt relevant zijn

BUas sprak me specifiek zo aan door de kleinschalige gemoedelijke sfeer. Er is echt een persoonlijke benadering voor iedere student. Ook de verschillende mogelijkheden voor internationale stages spraken me erg aan. Het moment dat ik bij een open dag van BUas kwam, voelde ik me gelijk op m’n plek en zag ik mezelf er gelijk de komende jaren studeren.  

Jasper

Student BUas