
Waarom BUas?
- Volledig Engelstalige bacheloropleiding in samenwerking met het internationale werkveld
- Internationaal erkend en topopleiding in Nederland
- Internationaal team van docenten met ruime ervaring in de facilitaire sector
- Een-op-een coaching en een persoonlijk ontwikkelingsprogramma
De juiste keuze?
Is International Facility Management in Breda de juiste hbo-opleiding voor jou?
Doe een korte test (ca. 4 minuten) en ontdek of deze opleiding bij jou past. De test is Engelstalig

Opbouw van de studie
Learning on the job: hbo Facility Management
In deze studie leiden we je op tot een allround Facility Manager. Waar vind jij jouw droombaan? Denk vooral groot, want onze studenten werken over de hele wereld. Maar - first things first - eerst ga je werken aan je ontwikkeling. Wij helpen je de dingen te leren die je moet weten en kunnen, en we bieden je praktijkgerichte, on-the-job training. Met deze studie krijg je alles wat je nodig hebt om de baan van je dromen te vinden!
Learning community
In onze Learning community werk je niet alleen aan kennis, maar ook aan de ontwikkeling van competenties. Wij helpen je de vaardigheden te leren die je moet weten en kunnen, en we bieden je praktijkgerichte, on-the-job training. Het gaat om een mix van eigenschappen, houding en vaardigheden die je als professional nodig hebt.
Welke vakken krijg je tijdens deze bachelor opleiding?
Meer informatie over het studieprogramma en de vakken kun je vinden in het complete opleidingsoverzicht. Hieronder leggen we uit wat je in elk jaar kunt verwachten.
- Jaar 1
In het eerste jaar - de propedeuse - volg je twee modules.
Knowing the Fundamentals of Facility Operations
In deze module leer je de basisprincipes van Operations Management, Management Information Systems en bedrijfshulpverlening (BHV). Je gaat meteen in de praktijk aan de slag in ons leerbedrijf Sibelicious op de campus van BUas. Je doet ervaring op bij de food courts, de Service Desk, het restaurant en in de keuken. Je organiseert events en ontvangt en helpt de gasten die dagelijks bij BUas komen voor een lunch, diner, vergadering of een bijeenkomst.
Understanding the Facility Management Industry
In deze module krijg je de vakken Finance, Economics, Marketing, Business Law & Ethics, en Investigative Abilities. Bij dat laatste vak leer je hoe je een onderzoek opzet en uitvoert.
Alles wat je in het eerste jaar leert, komt samen in de eindopdracht. Met een klein aantal andere studenten werk je aan een prototype van of een vernieuwing in een facilitaire omgeving.- Jaar 2 (en een stukje van jaar 3)
Na jaar 1 begint de postpropedeuse. Die bestaat uit twee delen. Deel I omvat jaar 2 en het eerste semester van jaar 3. Deel II omvat de rest tot je afstuderen.
In deel I volg je drie modules.
Developing People and Organisations
In deze module kijk je vooral naar het gedrag van mensen en wat dat betekent voor (het werken in) een organisatie.
Vakken: Oganisational Behaviour, Business Law & Ethics, Research & Design en Economics.Managing Business Performance and Innovation
In deze module leer je alles over klantrelaties, service marketing en prijsstrategieën.
Vakken: Accounting, Operations Management, Management Information Systems en Marketing.Exploring the International Facility Industry
Tijdens deze praktijkstage van vijf maanden ervaar je hoe het is om te leven en te werken in een interculturele facilitaire omgeving in het buitenland.
Specialisatie: Attractions & Theme Parks Management
In jaar 2 kun je je specialiseren in Attractions & Theme Parks Management. Dit is een Engelstalige specialisatie die je – samen met studenten van Leisure & Events Management en International Facility Management – volgt in jaar 2 , 3 en eventueel jaar 4 (minor van Attractions & Theme Parks Management of een andere minor.).
Attractie- en themaparken vernieuwen continue. Zo groeien attractieparken door tot vakantieresorts met meerdere hotels, bungalowparken, uitgaanscentra en waterparken. Attracties krijgen VR toevoegingen, dierentuinen bouwen klimparken, winkelcentra breiden uit met attracties zoals een aquarium of simulator en musea en science centra richten zich niet meer uitsluitend op educatie, maar voegen vermaak en beleving toe in de vorm van thematisering, interactie en attracties.
Bij deze specialisatie krijg je inzicht in marketing, financiën, personeelsplanning, hospitality en veiligheid. Ook krijg je de mogelijkheid om stage te lopen bij toonaangevende parken zoals Walt Disney World Resort in Orlando, Europa-Park in Duitsland en bij de Efteling.
Meer informatie vind je op de website van Attraction and Theme Parc Management en in de video hieronder.- Jaar 3
In het tweede semester van jaar 3 volg je de module Creating Excellence in Facility Management. Die gaat over Strategisch Management. Met de research skills die je hebt ontwikkeld, breng je strategische mogelijkheden van bedrijven in kaart. Daarbij gebruik je alles wat je in eerdere modules hebt geleerd op het gebied van strategie en beleid.
- Jaar 4
In je afstudeerjaar werk je aan je scriptie en kun je nog een studieonderdeel naar keuze doen, denk aan een minor, een extra stage, het schrijven van een adviesrapport of bedrijfsplan. Voor je scriptie en het keuzedeel kies je natuurlijk een onderwerp dat (of een context die) helemaal bij jou past! Je studiecoach helpt je daarbij en begeleidt je tot aan het verdedigen van je scriptie.
Het totale curriculum vind je hieronder weergegeven:
- Premaster
In het vierde jaar kun je ook kiezen voor een premaster van een Nederlandse universiteit om direct toegang te krijgen tot hun masteropleidingen.
BUas heeft ook een premaster: Strategic Business Management and Marketing (SBM). Je kunt deze premaster volgen als je studieresultaten goed genoeg zijn. Na afronding heb je direct toegang tot verschillende business-gerelateerde Master of Science opleidingen (op het gebied van management en marketing) bij onze universitaire partners. Een paar voorbeelden zijn de universiteit van Maastricht, Tilburg, Brussel (B) en Warwick (UK). Zo kun je in vijf jaar een wo-master halen en na een driejarig traject zelfs in vier jaar!- Studiebelasting en coaching
Studiebelasting
Gemiddeld besteed je 32 uur per werk aan je studie. Je volgt colleges en werkt aan projecten - op de campus of online - en je bereidt je voor op tentamens en assessments. Tijdens de praktijkweken ‘Food en Beverage’ werk je fulltime in de keuken, het restaurant of bij het Visitor Centre op de campus.
Studiecoaching
In jaar 3 en 4 werk je aan de ontwikkeling van jouw persoonlijke en professionele vaardigheden in het Management Development Programme. Dit doe je samen met je studiecoach.
Onderwerpen die in dit programma aan bod komen, zijn onder meer het schrijven van verslagen en bronvermeldingen, digitale vaardigheden en het werken met specifieke computerprogramma’s, tijdmanagement, communicatieve vaardigheden, teamwerk, leerstijlen, en leiderschapsstijlen. In de laatste fasen van het programma verschuift de aandacht naar het werkveld, waar besluitvorming, senior leiderschap, onderhandelen, en ondernemerschap belangrijke onderwerpen zijn.
Onderdeel van het Management Development Programme is jouw Persoonlijk Ontwikkelplan. Dit maak je zelf en je studiecoach helpt je daarbij. Aan de hand van dit plan bekijken jullie samen hoe het gaat met jouw studievoortgang en ontwikkeling.
Studentendecaan
De studentendecaan verstrekt informatie, advies en begeleiding met betrekking tot onderwijs- en beroepskeuzes, studieomstandigheden en studiefinanciering. Je kunt er ook terecht als je persoonlijke problemen wilt bespreken die je leven als student kunnen beïnvloeden.
- Driejarig traject na vwo
Als vwo’er kun je je hbo-bachelor in International Facility Management in 3 jaar halen. Dat scheelt je een jaar tijd en collegegeld!
Je start in het tweede jaar en krijgt extra lessen en studiemateriaal om de stof uit het eerste jaar onder de knie te krijgen. De kennismaking met de facility industry die de eerstejaars al hebben gehad, komt voor jou vooral aan bod in de praktijk binnen leerbedrijf Sibelicious.
Voor het driejarige traject geldt – net als voor het vierjarige – dat je in het eerste jaar 60 ECTS moet halen. Je kunt niet overstappen van het ene naar het andere traject. Hoe ziet het driejarig traject voor vwo’ers eruit?
Jaar 1
In dit eerste jaar (jouw propedeusejaar) volg je twee modules.
Developing People and Organisations In deze module kijk je vooral naar het gedrag van mensen en wat dat betekent voor (het werken in) een organisatie. Vakken: Oganisational Behaviour, Business Law & Ethics, Investigative Abilities, en Economics.
Managing Business Performance and Innovation In deze module leer je alles over klantrelaties, service marketing en prijsstrategieën. Vakken: Accounting, Operations Management, Management Information Systems, en Marketing.Je gaat een paar keer op bezoek bij een bedrijf en ontdekt wat een facility manager allemaal doet en hoe het is om in de facility industry te werken. Praktische ervaring doe je dit jaar op in leerbedrijf Sibelicious. Je werkt bij de food courts, de Service Desk, het restaurant en in de keuken. Je organiseert events en ontvangt en helpt de gasten die dagelijks bij BUas komen voor een lunch, diner, vergadering of een bijeenkomst.
Jaar 2
Het tweede jaar van je studie is de hoofdfase.
Exploring the International Facility Industry Tijdens deze praktijkstage van vijf maanden ervaar je hoe het is om te leven en te werken in een interculturele facilitaire omgeving in het buitenland.
Je volgt dit jaar de module Creating Excellence in Facility Management. Die gaat over Strategisch Management. Met de research skills die je hebt ontwikkeld, breng je strategische mogelijkheden van bedrijven in kaart. Daarbij gebruik je alles wat je eerder hebt geleerd op het gebied van strategie en beleid.Jaar 3
In dit jaar ga je afstuderen; we noemen het Owning your Career. Je werkt aan je scriptie en kan nog een studieonderdeel naar keuze doen, denk aan een minor, een extra stage, het schrijven van een adviesrapport of bedrijfsplan. Voor je scriptie en het keuzedeel kies je natuurlijk een onderwerp dat (of een context die) helemaal bij jou past! Je studiecoach helpt je daarbij en begeleidt je tot aan het verdedigen van je scriptie.
- Driejarig traject na hbo of wo
Als je al een propedeuse hebt gehaald aan een andere (economische) hbo- of wo- opleiding, neem dan contact op met de opleiding om de mogelijkheden voor een driejarig traject na te gaan.
Je start in het tweede jaar en krijgt extra lessen en studiemateriaal om de stof uit het eerste jaar onder de knie te krijgen. De kennismaking met de facility industry die de eerstejaars al hebben gehad, komt voor jou vooral aan bod in de praktijk binnen leerbedrijf Sibelicious.
Voor het driejarige traject geldt – net als voor het vierjarige – dat je in het eerste jaar 60 ECTS moet halen. Je kunt niet overstappen van het ene naar het andere traject. Hoe ziet het driejarig traject eruit?
Jaar 1
In dit eerste jaar (jouw propedeusejaar) volg je twee modules.
Developing People and Organisations In deze module kijk je vooral naar het gedrag van mensen en wat dat betekent voor (het werken in) een organisatie. Vakken: Oganisational Behaviour, Business Law & Ethics, Investigative Abilities, en Economics.
Managing Business Performance and Innovation In deze module leer je alles over klantrelaties, service marketing en prijsstrategieën. Vakken: Accounting, Operations Management, Management Information Systems, en Marketing.Je gaat een paar keer op bezoek bij een bedrijf en ontdekt wat een facility manager allemaal doet en hoe het is om in de facility industry te werken. Praktische ervaring doe je dit jaar op in leerbedrijf Sibelicious. Je werkt bij de food courts, de Service Desk, het restaurant en in de keuken. Je organiseert events en ontvangt en helpt de gasten die dagelijks bij BUas komen voor een lunch, diner, vergadering of een bijeenkomst.
Jaar 2
Het tweede jaar van je studie is de hoofdfase.
Exploring the International Facility Industry Tijdens deze praktijkstage van vijf maanden ervaar je hoe het is om te leven en te werken in een interculturele facilitaire omgeving in het buitenland.
Je volgt dit jaar de module Creating Excellence in Facility Management. Die gaat over Strategisch Management. Met de research skills die je hebt ontwikkeld, breng je strategische mogelijkheden van bedrijven in kaart. Daarbij gebruik je alles wat je eerder hebt geleerd op het gebied van strategie en beleid.Jaar 3
In dit jaar ga je afstuderen; we noemen het Owning your Career. Je werkt aan je scriptie en kan nog een studieonderdeel naar keuze doen, denk aan een minor, een extra stage, het schrijven van een adviesrapport of bedrijfsplan. Voor je scriptie en het keuzedeel kies je natuurlijk een onderwerp dat (of een context die) helemaal bij jou past! Je studiecoach helpt je daarbij en begeleidt je tot aan het verdedigen van je scriptie.
.
Tijdens je facility management opleiding in Breda ga je drie keer op reis. Je ervaart hoe het eraan toegaat in de facility industry. Je krijgt er een gevoel bij en ziet de theorie terug in de praktijk.
Studiereis in de propedeuse
Het belangrijkste doel van je reis in het eerste jaar is om je het internationale facilitaire werkveld te laten zien en om je meer vertrouwd te maken met alles wat hierin gebeurt. Tijdens de reis leer je van alles over facilitaire concepten en dienstverlening, interculturele aspecten en duurzame ontwikkelingen in jouw toekomstige werkomgeving. Tijdens de reis zie en hoor je natuurlijk heel veel. Ook maak je kennis met professionals in de sector. Het is de bedoeling dat je al deze ervaringen voor jezelf verzamelt en dat je bekijkt wat je ermee kunt en wat je ervan kunt leren.
Studiereizen in de postpropedeuse
De studiereis in de hoofdfase van je studie focust op projectmanagement in een interculturele context, waarin je je vaardigheden op het gebied van groepsdynamiek en leiderschap (verder) ontwikkeld in een internationale setting.
Tot slot is er nog een derde studiereis. Die beleef je samen met studenten van de opleiding International Hotel Management. Je leert vooral hoe bepaalde thema’s, zoals financiën, marketing, revenue management (inkomstenbeheer) en duurzaamheid, samenhangen.
Als je bij BUas de opleiding facilitair manager volgt, kun je een tijdje in het buitenland studeren aan één van onze partneruniversiteiten. Een mooie kans om je horizon te verbreden, een tijdje in het buitenland te wonen, mensen uit andere culturen te ontmoeten en je talen te verbeteren!
We organiseren uitwisselingsprogramma’s met universiteiten in:
- Helsinki, Finland
- Jyvaskyla, Finland
- Flagstaff, Verenigde Staten
- Kufstein, Oostenrijk
- Hong Kong polytechnic University, China
- Budapest Business School, Hungarije
Bij BUas word je opgeleid tot ondernemende professional in de facilitaire dienstverlening. In al onze hbo-bacheloropleidingen krijg je de ruimte om je ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Je krijgt les in entrepreneurship, ondernemerschap dus. Hiervoor zijn speciale vakken ontwikkeld en in je tweede studiejaar kun je met een Excellence Track in ondernemerschap beginnen.
In het vierde studiejaar kun je kiezen voor een BUas brede minor Ondernemerschap en je kunt zelfs afstuderen met je eigen bedrijf! Misschien heb je (tegen die tijd) al een bedrijfje dat omzet draait of misschien heb je plannen? Laat je helpen door BUas Startup Support.
Lees meer over het opzetten van je eigen onderneming.
Hieronder vind je de veelgestelde vragen over onder andere de inhoud van de opleiding en het werkveld. Staat jouw vraag er niet tussen, stel je vraag dan in de chat. Onze studenten kunnen jouw vraag vast beantwoorden.
- Wat is facility management?
Als facility manager zorg jij ervoor dat mensen in een bedrijf goed en doelgericht kunnen samenwerken, en dat ze happy en healthy blijven in hun baan. Je speelt een belangrijke rol in het het realiseren van een inspirerende en veilige werkomgeving binnen een bedrijf of organisatie.
Vaak stuur je een facilitaire dienst aan. Deze afdeling zorgt bijvoorbeeld voor catering, schoonmaak en beveiliging binnen het bedrijf. Maar als je Facility Management hebt gestudeerd, kun je ook in andere rollen terechtkomen, denk aan beleids- of adviesfuncties waarin je meedenkt over duurzame werkplekconcepten of slimme logistiek binnen een bedrijf.
- Welke vakken krijg je bij International Facility Management?
Om te begrijpen wat er zich binnen een bedrijf afspeelt en wat er nodig is om het goed draaiende te houden, volg je vakken als bedrijfsvoering, economie, financiën en marketing. Kennis van ethiek, procedures en wetgeving is ook belangrijk, dus die vakken krijg je ook.
Om een inspirerende werkomgeving te kunnen realiseren, leer je hoe je die op basis van onderzoek duurzaam kunt ontwerpen. Ook doe je tijdens de studie veel praktijkervaring op, onder meer op het gebied van gezondheid en veiligheid (BHV).
- Wat kun je worden met hbo facility management?
Je kunt gaan werken voor een bedrijf dat zich specialiseert in Facility Management en vanuit die functie services verlenen aan andere organisaties. Je kunt ook zelf als facility manager aan de slag bij een kleiner of groter bedrijf. Afhankelijk van je interesse kies je voor een functie die te maken heeft met het beheer van gebouwen of je focust je meer op het werkgeluk en de beleving van medewerkers of bezoekers. Een paar voorbeelden van functies en bedrijven zijn:
- Senior Floor Manager Efteling Merchandise
- Facility Manager bij Schiphol, Unilever of Rabobank
- Workplace Designer bij JLL Aecon
- Real Estate Innovation Manager bij Philips
- Purchase Manager bij Heineken
- Heb ik kans op een internationale loopbaan met Facility Management?
Met de opleiding International Facility Management van BUas heb je de beste kans op een internationale carrière, omdat het de meest internationaal georiënteerde hbo-opleiding in Nederland is. Je volgt alle lessen in het Engels. Uiteraard krijg je English for Business en een stage in het buitenland is verplicht voor alle Nederlandse studenten. Ook de internationale fieldtrips en exchange programmes bereiden je goed voor op het werken over de grens. Een groot deel van de afgestudeerden werkt in het buitenland of heeft een baan gevonden bij een internationaal bedrijf.
- Binnen welke sectoren kun je met de opleiding facility management werken?
Eigenlijk kun je in alle sectoren terecht als je facility management hebt gestudeerd. Want in elk bedrijf of organisatie moet de werkplek op orde zijn en voldoen aan wet- en regelgeving. Aan jou de uitdaging om dat op een inspirerende en duurzame manier voor elkaar te krijgen. Dat kun je doen in het bedrijfsleven of bij de overheid, maar natuurlijk ook in de zorg of het onderwijs als dat je meer aanspreekt.
- Welke vervolgopleidingen zijn er na hbo facility mangement?
Om je kennis te verbreden en meer te weten te komen over vakgebieden die te maken hebben met facility management, kun je na je bacheloropleiding in International Facility Management een 1-jarige master kiezen bij BUas, bijvoorbeeld:
Wil je je juist verder verdiepen in de facilitaire wereld, dan kun je een masteropleiding Facilitair Management aan een andere hogeschool kiezen, bijvoorbeeld de Master in Facility and Real Estate Management van Hogeschool Saxion.
- Wat verdien je als facilitair manager?
Een facility manager in Nederland verdient gemiddeld € 3.950 bruto per maand. Salarissen variëren van € 3.360 tot € 4.545. In andere functies kun je meer (of net iets minder) verdienen.
- Wat doet een facilitair manager?
Facilitair management gaat veel verder dan onderhoud en beheer van (bedrijfs)gebouwen. Het is meer dan schoonmaak, catering en beveiliging. Als facilitair manager zorg jij ervoor dat mensen in een bedrijf goed en doelgericht kunnen samenwerken, waarbij ze happy en healthy blijven. Je speelt een belangrijke rol in het behouden en aantrekken van talent door het realiseren van een inspirerende werkomgeving. En dat doe je op een duurzame manier.
Eyecatchers International Facility Management

Sibelicious
In een prachtig voormalig klooster compleet met een mooie kapel, word je 'on the job' getraind in Restaurant Sibelicious, ons Taste Lab en het Visitor Centre.

Internationaal
Onze opleiding is de enige Engelstalige opleiding op het gebied van facility management in Nederland met een sterke focus op internationalisering.

1-op-1 coaching
Een persoonlijke coach houdt tijdens je studie jouw voortgang en ontwikkeling in de gaten en moedigt je aan bij je professionele en persoonlijke ontdekkingen.
Toelating
Met een havo- of vwo-diploma of een mbo-4 diploma ben je toelaatbaar tot de hbo-opleiding International Facility Management. Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan zijn er nog mogelijkheden om toch toegelaten te worden.
Lees meer over de toelatingsvoorwaarden
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Meld je dan aan voor 1 mei, dan kun je in september starten met de opleiding. Later aanmelden kan ook nog, maar dan ben je niet verzekerd van een plaats.
Naar de aanmeldingsprocedure
Kosten
Voor het collegejaar 2023-2024 is het collegegeld €2.314. Is dit het eerste jaar dat je gaat studeren? Dan betaal je €1.157. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor boeken, excursies, etc.
Lees meer over studiekosten

De opleiding Facility Management past helemaal bij mij
Zorgen dat alles tot in de puntjes is geregeld, zodat andere mensen hun werk het beste kunnen doen. Hier word ik blij van! Een studiekeuze maken? Ga naar een open dag en meld je zeker ook aan voor een meeloopdag. Op deze manier krijg je een beter beeld van wat de studie inhoudt.
Of volg Your Road to BUas
Sophie Vos
Student International Facility Management

Ik onderzoek graag waarom iets gebeurt

De afstudeerders waren uitzonderlijk
De afstudeerders die ik aan boord nam van Breda University waren uitzonderlijk, met een grondige kennis van de basisprincipes van facility management en kernvaardigheden zoals projectmanagement.


Around the globe
Je doet een internationale stage bij bedrijven zoals bijvoorbeeld Hospitality Group, Sodexo, JLL of CBRE.

Mijn verhaal
Yentl werkte bij Sibelicous, het leerbedrijf van de Hotel & Facility opleidingen: 'Ontzettend leuk'.
Jouw carrière in Facility
Na je studie International Facility Management aan BUas kun je als facilitair manager aan de slag in het brede werkveld van de facilitaire dienstverlening in binnen- of buitenland. Loopbaanvoorbeelden zijn: projectmanager FM, werkplekadviseur of contractmanager. Mogelijke werkgevers: multinationals, hotels, ziekenhuizen, luchthavens, horeca, of - zoals bij Liza in de video - de Efteling.
Meer weten? Na je bachelor International Facility Management.