Artificial intelligence brain

Applied Data Science & Artificial Intelligence

4-jarige hbo-bacheloropleiding in Breda | Engelstalig

Heb jij een databrein?

Virtuele assistenten als Siri, het openingsscherm van Netflix, de besturing van zelfrijdende auto’s, het is allemaal mogelijk door het gebruik van big data en kunstmatige intelligentie. Gefascineerd door nieuwe technologie? Dan is dit jouw opleiding!

Kunstmatige intelligentie (AI) verandert ons leven en welzijn radicaal. Voorbeelden? De toepassing van AI resulteert in betere diagnoses en behandelingen in de zorg, aangepaste woningen voor ouderen, slimmere energienetwerken en duurzame voedselproductie. Met deze Engelstalige Artificial Intelligence studie speel jij hierin straks ook een rol.

Waarom BUas?

 • Kleinschalig onderwijs en veel persoonlijk contact met docenten
 • BUas biedt als 1e hogeschool in Nederland een opleiding aan die gericht is op de praktische implementatie van AI
 • Docenten uit het internationale werkveld met jarenlange ervaring
 • Projectgericht onderwijs in ons DataLab

De Hbo opleiding Data Science & AI in beeld

Jaar 1 van de opleiding

Na het eerste jaar

Breda als Studentstad

Favoriet op de campus

Data helpt je om ieder probleem op te lossen!

Onze introductieweek

De juiste keuze?

Wil je snel weten of onze kleinschalige studieomgeving iets is voor jou?

Doe de test en binnen vijf minuten weet je of BUas bij jou past.


Naar de quiz

Opbouw van de studie

In deze studie ontwikkel je jezelf tot dataspecialist, AI programmeur of projectmanager/consultant. In een sterke digitale leeromgeving leer je hoe je met behulp van bepaalde methoden, processen en systemen kennis en inzichten kunt verkrijgen uit data. Ook krijg je een brede kennis mee over toepassingen van kunstmatige intelligentie. 

Afhankelijk van de richting die je kiest – Data Science, Programming of Consultancy – ontwikkel je vaardigheden op het gebied van technologie en advisering. In alle vier de studiejaren werk je in een gesimuleerd DataLab aan verschillende dataprojecten. Dat doe je individueel, maar ook samen met andere studenten.
 

Het studieprogramma werkt met de methode van projectgestuurd onderwijs. Dat betekent dat jij je kennis en vaardigheden opdoet door een tijdlang te werken aan het onderzoeken van een complexe vraag, probleem of uitdaging. Hierdoor leer je hoe je een vraagstuk kunt analyseren en hoe je verschillende middelen kunt inzetten om tot een goede oplossing te komen.  

Een compleet overzicht van het curriculum, studieonderdelen, inhoudsomschrijvingen en leerdoelen vind je in de studiegids. Hieronder leggen we uit wat je in elk jaar kunt verwachten. 

Jaar 1

Het eerste jaar bestaat uit vier blokken. Je volgt colleges en seminars en je werkt twee dagen per week in het DataLab aan duidelijk omschreven projecten. Op die manier ontwikkel je basisvaardigheden en vergroot je je kennis. Voorbeelden van onderwerpen in dit jaar:

 • AI & Future Markets
 • Project & Change Management
 • Data Science
 • Mathematics & Statistics
 • Programming in Python
 • Data Interface Design
Klik op de afbeelding om deze te openen

Klik op de afbeelding om deze te openen.

Jaar 2

Het tweede jaar bestaat ook uit vier blokken. Je werkt verder aan het ontwikkelen van je vaardigheden in de rol die jij hebt gekozen: Data Scientist, Programmer of Consultant. Ook dit jaar werk je twee dagen per week in het DataLab.

Jaar 3

In de eerste helft (2 blokken) van jaar 3 werk je de hele week aan projecten in het DataLab. Je gaat je nu echt specialiseren in de rol die jij hebt gekozen: Data Scientist, Programmer of Consultant. Ook ga je je verdiepen in een bepaald toepassingsgebied, bijvoorbeeld Data Science & in Logistics, Built Environment, Media of Games.

Je kunt er ook voor kiezen om op uitwisseling te gaan in de eerste helft van het jaar. In de tweede helft van het jaar ga je stage lopen.

Jaar 4

In je afstudeerjaar werk je aan twee projecten. Je kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • Werken aan je portfolio, individueel of in teamverband. Je wordt overigens altijd individueel beoordeeld.
 • Werken bij een bedrijf, waarbij je uiteindelijk een projectresultaat oplevert.
 • Het schrijven van een bedrijfsplan of het starten van je eigen bedrijf, waarbij je wordt geholpen door onze specialisten in ondernemerschap.
 • Een semester op uitwisseling gaan, waarbij je studeert aan één van onze partnerinstellingen.

Je kunt uit bovenstaande ook twee projecten combineren en daar een jaar aan werken. Je kunt ook een jaarlang werkervaring opdoen in een afstudeerstage.

Premaster

In het vierde jaar kun je ook kiezen voor een premaster van een Nederlandse universiteit om direct toegang te krijgen tot hun masteropleidingen.  

BUas heeft ook een premaster: Strategic Business Management and Marketing (SBM). Je kunt deze premaster volgen als je studieresultaten goed genoeg zijn. Na afronding heb je direct toegang tot verschillende business-gerelateerde Master of Science opleidingen (op het gebied van management en marketing) bij onze universitaire partners. Een paar voorbeelden zijn de universiteit van Maastricht, Tilburg, Brussel (B) en Warwick (UK). Zo kun je in vijf jaar een wo-master halen en na een driejarig traject zelfs in vier jaar!

De hbo-bacheloropleiding in Applied Data Science & Artificial Intelligence van BUas is de eerste in Nederland waarin de praktische implementatie van Artificial Intelligence centraal staat. Het programma is uitdagend en zwaar. Je maakt lange dagen op de campus van BUas of bij een stagebedrijf. Houd er dus rekening mee dat deze studie je veel tijd kost. We zoeken studenten die echt geïnteresseerd zijn in het vakgebied.

In de praktijk worden AI- en dataprojecten niet door individuen uitgevoerd, er wordt vooral gewerkt in teams van specialisten. Zo’n team bestaat meestal uit een Data Modeler/Scientist, een Data/AI Engineer, een Data Visualisation Specialist en een Data Consultant/Digital Transformation Specialist. 

De studierichtingen waarin je je in deze studie kunt specialiseren zijn: 

 • Data Science
 • Programming
 • Consultancy

Toepassingsgebieden

Artificial Intelligence loopt als rode draad door alle domeinen van BUas heen. Hieronder een paar voorbeelden.

In stedelijke ontwikkeling kunnen AI-toepassingen het welzijn verhogen in zogenoemde smart cities. In de logistiek is effiëntere productie mogelijk door bijvoorbeeld slim voorraadbeheer en prognoses, waarbij gebruikt wordt gemaakt van data in combinatie met gerobotiseerde magazijnen. In de media-industrie zorgen adaptieve interfaces ervoor dat inhoud en reclame beter worden afgestemd op individuele gebruikers. Ook de sectoren toerisme en hospitality willen hun aanbod beter afstemmen op individuele gebruikers. Dit kan met behulp van chatbots die door AI worden aangestuurd. AI kan ook bijdragen aan de oplossing van problemen zoals overtoerisme door een slimme aanpak van crowd management.

In het derde jaar van je studie kies je een toepassingsgebied dat jou interesseert en waarin je je verder wilt verdiepen. Je volgt lessen om specifieke sectorkennis te verkrijgen en in workshops leer je alles over de rol van data in de betreffende sector. In het DataLab werk je aan de oplossing van een probleem dat speelt in de gekozen sector. 

ADS & Ai three team roles

 

Klik op de afbeelding om deze in pdf te bekijken.

Als je bij ons Applied Data Science & Artificial Intelligence studeert, kun je een tijdje in het buitenland studeren aan één van onze partneruniversiteiten. We stimuleren je om naar het buitenland te gaan, omdat je hierdoor beter internationaal inzetbaar bent na je afstuderen. Je vergroot je internationale netwerk, je leert een andere taal en krijgt meer inzicht in interculturele verschillen (en overeenkomsten!). Zeker weten dat je hierna met een bredere blik naar de wereld zult kijken! 

Onze partneruniversiteiten: 

 • Bournemouth University (UK)
 • Northern Arizona University (Flagstaff, USA)
 • Hanyang University (Seoul, Zuid-Korea)
 • London School of Public Relations (Jakarta, Indonesië)
 • Ehrvervaskademiet Lillebaelt (Denemarken)
 • University of Vic (Spanje)
 • Bilkent University (Ankara, Turkije)
 • Bilgi University (Istanbul, Turkije)
 • Westerdals (Oslo, Noorwegen)

Bij BUas word je opgeleid tot ondernemende professional. In al onze hbo-bacheloropleidingen krijg je de ruimte om je ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Je krijgt les in entrepreneurship, ondernemerschap dus. Hiervoor zijn speciale vakken ontwikkeld en in je tweede studiejaar kun je met een Excellence Track in ondernemerschap beginnen.

In het vierde studiejaar kun je kiezen voor een BUas brede minor Ondernemerschap en je kunt zelfs afstuderen met je eigen bedrijf! Misschien heb je (tegen die tijd) al een bedrijfje dat omzet draait of misschien heb je plannen? Laat je helpen door BUas Startup Support.

Lees meer over het opzetten van je eigen onderneming.

Toelating

Met een havo- of vwo-diploma met het juiste profiel of een mbo-4 diploma ben je toelaatbaar tot de hbo-opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence. Lees meer over de toelatingsvoorwaarden en de mogelijkheden die er zijn wanneer je niet aan de voorwaarden voldoet.

Aanmelding

Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan kun je je aanmelden voor deze opleiding. Lees meer over de matchingsprocedure

Kosten

Voor het collegejaar 2023-2024 is het collegegeld €2.314. Is dit het eerste jaar dat je gaat studeren? Dan betaal je €1.157. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor software, excursies, etc. Lees meer over studiekosten

Elisabeth - Data Science & Ai - BUas

Vrouwen in tech hebben me altijd gefascineerd!

Mijn tante werkte als AI specialist bij Microsoft. Een vrouw in een technische en snel veranderende omgeving, dat heeft me altijd gefascineerd. Toen ik deze studie zag klikte het al snel voor me.

Twijfel je nog? Kom een dagje meelopen of bekijk wat je nog meer kunt doen om je te orienteren op Your Road to BUas

Elisabeth Engering

Student Data Science & AI

Met inzichten in data kunnen we een betere wereld creëren

Data Science is belangrijk om onze inwoners te begrijpen. We gebruiken de inzichten die het oplevert om voorspellingen te doen en om ervoor te zorgen dat we weten wat we moeten doen om in de toekomst aantrekkelijk te blijven. Met data maken we Breda beter.

Judith van Brussel

Programmamanager Digitalisering Gemeente Breda

Jouw carrière

De vraag naar Data & AI specialisten op de arbeidsmarkt is zeer groot. In Nederland zijn ze nog op zoek naar duizenden Data & AI specialisten, analisten, consultants en engineers.  Na het afronden van de opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence ben je dus vrijwel zeker van een baan. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je verder te ontwikkelen en door te studeren. Lees meer over je opties na je bachelor