Applied Data Science & Artificial Intelligence

Bachelor
4 jaar
Voltijd
Engels

Heb jij een databrein?

Virtuele assistenten als Siri, het openingsscherm van Netflix, de besturing van zelfrijdende auto’s, het is allemaal mogelijk door het gebruik van big data en kunstmatige intelligentie. Gefascineerd door nieuwe technologie? Dan is dit jouw opleiding!

Kunstmatige intelligentie (AI) verandert ons leven en welzijn radicaal. Voorbeelden? De toepassing van AI resulteert in betere diagnoses en behandelingen in de zorg, aangepaste woningen voor ouderen, slimmere energienetwerken en duurzame voedselproductie. Met deze Engelstalige Artificial Intelligence studie speel jij hierin straks ook een rol.

Waarom BUas?

  • Kleinschalige opleiding met docenten uit het internationale werkveld
  • Projectgestuurd onderwijs met real-life projecten in ons DataLab
  • Focus op praktische implementatie van AI

De opleiding in beeld

Jaar 1 van de opleiding

Na het eerste jaar

Breda als Studentenstad

Favoriet op de campus

Data helpt je om ieder probleem op te lossen!

Onze introductieweek

De juiste keuze?

Is de bachelor Applied Data Science & Artificial Intelligence de juiste opleiding voor jou? Doe een korte test (ca. 4 minuten) en ontdek of deze opleiding bij jou past. (De quiz is Engelstalig). 


Naar de quiz

Opbouw van de studie

Learning community

In deze studie ontwikkel je jezelf tot dataspecialist, AI programmeur of projectmanager/consultant. In een sterke digitale leeromgeving leer je hoe je met behulp van bepaalde methoden, processen en systemen kennis en inzichten kunt verkrijgen uit data. Ook krijg je een brede kennis mee over toepassingen van kunstmatige intelligentie. 

Afhankelijk van de richting die je kiest – Data Science, Programming of Consultancy – ontwikkel je vaardigheden op het gebied van technologie en advisering. In alle vier de studiejaren werk je in een gesimuleerd DataLab aan verschillende dataprojecten. Dat doe je individueel, maar ook samen met andere studenten.
 

Curriculum

Het studieprogramma werkt met de methode van projectgestuurd onderwijs. Dat betekent dat jij je kennis en vaardigheden opdoet door een tijdlang te werken aan het onderzoeken van een complexe vraag, probleem of uitdaging. Hierdoor leer je hoe je een vraagstuk kunt analyseren en hoe je verschillende middelen kunt inzetten om tot een goede oplossing te komen.  

Een compleet overzicht van het curriculum, studieonderdelen, inhoudsomschrijvingen en leerdoelen vind je in de studiegids. Hieronder leggen we uit wat je in elk jaar kunt verwachten. 

Jaar 1

Het eerste jaar bestaat uit vier blokken. Je volgt colleges en seminars en je werkt twee dagen per week in het DataLab aan duidelijk omschreven projecten. Op die manier ontwikkel je basisvaardigheden en vergroot je je kennis. Voorbeelden van onderwerpen in dit jaar:

  • AI & Future Markets
  • Project & Change Management
  • Data Science
  • Mathematics & Statistics
  • Programming in Python
  • Data Interface Design
Jaar 2

Het tweede jaar bestaat ook uit vier blokken. Je werkt verder aan het ontwikkelen van je vaardigheden in de rol die jij hebt gekozen: Data Scientist, Programmer of Consultant. Ook dit jaar werk je twee dagen per week in het DataLab.

Jaar 3

In de eerste helft (2 blokken) van jaar 3 werk je de hele week aan projecten in het DataLab. Je gaat je nu echt specialiseren in de rol die jij hebt gekozen: Data Scientist, Programmer of Consultant. Ook ga je je verdiepen in een bepaald toepassingsgebied, bijvoorbeeld Data Science & in Logistics, Built Environment, Media of Games. Je kunt er ook voor kiezen om op uitwisseling te gaan in de eerste helft van het jaar. In de tweede helft van het jaar ga je stage lopen.

Jaar 4

In je afstudeerjaar werk je aan twee projecten. Je kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:

  • Werken aan je portfolio, individueel of in teamverband. Je wordt overigens altijd individueel beoordeeld.
  • Werken bij een bedrijf, waarbij je uiteindelijk een projectresultaat oplevert.
  • Het schrijven van een bedrijfsplan of het starten van je eigen bedrijf, waarbij je wordt geholpen door onze specialisten in ondernemerschap.
  • Een semester op uitwisseling gaan, waarbij je studeert aan één van onze partnerinstellingen.

Je kunt uit bovenstaande ook twee projecten combineren en daar een jaar aan werken. Je kunt ook een jaarlang werkervaring opdoen in een afstudeerstage.

Pre-master

In het vierde jaar kun je ook kiezen voor een pre-master van een Nederlandse universiteit om direct toegang te krijgen tot hun masteropleidingen.  

BUas heeft ook een pre-master: Strategic Business Management and Marketing (SBM). Je kunt deze pre-master volgen als je studieresultaten goed genoeg zijn. Na afronding heb je direct toegang tot verschillende business-gerelateerde Master of Science opleidingen (op het gebied van management en marketing) bij onze universitaire partners. Een paar voorbeelden zijn de universiteit van Maastricht, Tilburg, Brussel (B) en Warwick (UK). Zo kun je in vijf jaar een wo-master halen en na een driejarig traject zelfs in vier jaar!

Studiebelasting 

De hbo-bacheloropleiding in Applied Data Science & Artificial Intelligence van BUas is de eerste in Nederland waarin de praktische implementatie van Artificial Intelligence centraal staat. Het programma is uitdagend en zwaar. Je maakt lange dagen op de campus van BUas of bij een stagebedrijf. Houd er dus rekening mee dat deze studie je veel tijd kost. We zoeken studenten die echt geïnteresseerd zijn in het vakgebied.

Studierichtingen

In de praktijk worden AI- en dataprojecten niet door individuen uitgevoerd, er wordt vooral gewerkt in teams van specialisten. Zo’n team bestaat meestal uit een Data Modeler/Scientist, een Data/AI Engineer, een Data Visualisation Specialist en een Data Consultant/Digital Transformation Specialist. In elk project kies je een van deze rollen.

Toepassingsgebieden

Artificial Intelligence loopt als rode draad door alle domeinen van BUas heen. Hieronder een paar voorbeelden.

In stedelijke ontwikkeling kunnen AI-toepassingen het welzijn verhogen in zogenoemde smart cities. In de logistiek is effiëntere productie mogelijk door bijvoorbeeld slim voorraadbeheer en prognoses, waarbij gebruikt wordt gemaakt van data in combinatie met gerobotiseerde magazijnen. In de media-industrie zorgen adaptieve interfaces ervoor dat inhoud en reclame beter worden afgestemd op individuele gebruikers. Ook de sectoren toerisme en hospitality willen hun aanbod beter afstemmen op individuele gebruikers. Dit kan met behulp van chatbots die door AI worden aangestuurd. AI kan ook bijdragen aan de oplossing van problemen zoals overtoerisme door een slimme aanpak van crowd management.

In het derde jaar van je studie kies je een toepassingsgebied dat jou interesseert en waarin je je verder wilt verdiepen. Je volgt lessen om specifieke sectorkennis te verkrijgen en in workshops leer je alles over de rol van data in de betreffende sector. In het DataLab werk je aan de oplossing van een probleem dat speelt in de gekozen sector.

Studietrajecten na vwo of hbo

Driejarig traject voor vwo'ers

Met een vwo diploma of een diploma van een vergelijkbare internationale vooropleiding kun je je hbo-bachelor in 3 jaar halen. Het scheelt je een jaar tijd en collegegeld! Je moet natuurlijk wel voldoen aan de toelatingseisen. De selectieprocedure is gelijk aan die van het vierjarige traject.

Hoe werkt het?

Je start in de studierichting waarvoor je bent geselecteerd en moet in 1 jaar je propedeuse halen. Daarna volg je het tweede jaar dat inhoudelijk gelijk is aan jaar 2 van de vierjarige opleiding. In het derde jaar ga je afstuderen met een stage en/of een project. Zo’n project kun je individueel doen of in teamverband. Je wordt altijd individueel beoordeeld. 

Wil je meer weten over het driejarige traject voor vwo’ers, neem dan even contact op via agmapplication@buas.nl.

Driejarig traject na propedeuse hbo

Je komt ook in aanmerking voor een driejarig traject als je een propedeuse hebt gehaald aan de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde of Engineering Mathematics. Je start dan in jaar 2 van de opleiding. Dit hogerejaarsverzoek kun je via Studielink indienen.

Wil je meer weten over het driejarige traject na een hbo propedeuse, neem dan even contact op via agmapplication@buas.nl.

 

Uitwisseling

Als je bij ons Applied Data Science & Artificial Intelligence studeert, kun je een tijdje in het buitenland studeren aan één van onze partneruniversiteiten. We stimuleren je om naar het buitenland te gaan, omdat je hierdoor beter internationaal inzetbaar bent na je afstuderen. Je vergroot je internationale netwerk, je leert een andere taal en krijgt meer inzicht in interculturele verschillen (en overeenkomsten!). Zeker weten dat je hierna met een bredere blik naar de wereld zult kijken! 

Onze partneruniversiteiten: 

  • St. Polten University (St. Polten, Oostenrijk)
  • Salzburg UAS (Salzburg, Oostenrijk)
  • Thomas More University (België)
  • HOWEST (België)
  • Jyväskylä University of Applied Sciences (Jyväskylä, Finland)
  • Savonia UAS (Finland)
  • UAS Schmalkalden (Duitsland)
  • Kempten University of Applied Sciences (Kempten, Duitsland)
  • Kristiania University College (Noorwegen)
  • University of the Grisons (Graubünden, Zwitserland)
  • SUPSI (Zwitserland)
  • Northern Arizona University (Flagstaff, VS)

Ondernemerschap

Bij BUas word je opgeleid tot ondernemende professional. In al onze hbo-bacheloropleidingen krijg je de ruimte om je ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Naast je studie kan je bovendien aansluiten bij BUas Startup Support, BUSS. BUSS organiseert (netwerk)evenementen en verbindt startende student ondernemers, er is zelfs de mogelijkheid om begeleiding van een eigen startup coach aan te vragen.

Ook kun je binnen BUas afstuderen met je eigen bedrijf! Elke academie biedt deze mogelijkheid, er kan wel een selectie proces van toepassing zijn. Misschien heb je tegen die tijd al een bedrijfje dat omzet draait of misschien heb je plannen? Laat je helpen door BUas Startup Support. 

Lees meer over het opzetten van je eigen onderneming.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over de opleiding Applied Data Science & Ai. Staat jouw vraag er niet tussen, stel je vraag dan in de chat. Onze studenten kunnen jouw vraag vast beantwoorden.

Wat is data science en wat is artificial intelligence?

Data Science is een vakgebied dat statistiek en computerwetenschappen gebruikt om inzichten uit data (gegevens) te verkrijgen. 
Artificial Intelligence (AI) is een vakgebied waarin computersystemen ontwikkeld worden die menselijke intelligentie nabootsen, denk aan visuele waarneming en besluitvorming. AI en Data Science hebben veel met elkaar te maken. AI gebruikt altijd data en Data Science zet AI-technieken in voor het analyseren van data. 

Wat houdt de studie Applied Data Science and Artificial Intelligence in?

De opleiding Applied Data Science and Artificial Intelligence heeft drie invalshoeken.

  1. Je leert hoe data science werkt (theorie en concepten). Je leert hoe je grote hoeveelheden data (big data) kunt verzamelen, analyseren, verwerken en interpreteren. 
  2. Je leert hoe je AI-systemen praktisch kunt toepassen. Dit doe je in projecten voor real-life opdrachtgevers. Hiermee bouw je een portfolio en relevante ervaring op.
  3. Je helpt bedrijven om zoveel mogelijk waarde te halen uit data. Je laat zien hoe je beslissingen kunt nemen op basis van de inzichten die de data-analyse heeft opgeleverd. Je fungeert als schakel tussen een bedrijf en een AI-team.
Hoe kan je data scientist worden?

Na de opleiding Applied Data Science and Artificial Intelligence bij BUas kun je bijvoorbeeld aan de slag als Data Scientist, Data Engineer of Data Consultant.

Welke vakken heb je nodig voor kunstmatige intelligentie?

De opleiding is opgebouwd rond projecten die inzoomen op een bepaald thema. In het eerste jaar ga je aan de slag met: Business Understanding, AI, Data Understanding, Data Governance & Ethics, Data Analysis, Machine Learning, Responsible AI, Deep Learning en Human-Centered AI. In het tweede jaar ga je meer de diepte in met onderwerpen als Computer Vision & Robotics en Natural Language Processing

Wat doet een data scientist?

Een data scientist is iemand die zich bezighoudt met het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens om nuttige inzichten te verkrijgen. Ze gebruiken wiskundige en statistische technieken om complexe problemen op te lossen en conclusies te trekken uit grote hoeveelheden gegevens. Ze werken vaak in teams met andere wetenschappers en gebruiken computers en softwareprogramma's om gegevens te verzamelen en te analyseren. Door het gebruik van deze technieken kunnen data scientists bijvoorbeeld voorspellingen doen over toekomstige trends en uitkomsten.

Wat verdien je als data scientist?

Het salaris van een data scientist varieert afhankelijk van ervaring, vaardigheden, werkgever en locatie. Over het algemeen verdient een data scientist echter een goed salaris. Gemiddeld kunnen ze rekenen op een startsalaris van zo'n € 3.000 tot € 4.000 bruto per maand. Met meer ervaring en expertise kan dit salaris oplopen tot € 5.000 of zelfs meer bruto per maand. Het kan ook variëren afhankelijk van de sector waarin de data scientist werkt, bijvoorbeeld de gezondheidszorg, financiële sector of technologiebedrijven.

 

Toelating

Met een havo- of vwo-diploma met het juiste profiel of een mbo-4 diploma ben je toelaatbaar tot de hbo-opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence. Lees meer over de toelatingsvoorwaarden en de mogelijkheden die er zijn wanneer je niet aan de voorwaarden voldoet.

Aanmelding

Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan kun je je aanmelden voor deze opleiding. Toelating is gebaseerd op selectie, elk jaar worden 125 studenten toegelaten. Lees meer over de aanmeld- en selectieprocedure

Kosten

Voor het collegejaar 2024-2025 is het collegegeld+ €3.160. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor software, excursies, etc. Lees meer over studiekosten

Elisabeth - Data Science & Ai - BUas

Vrouwen in tech hebben me altijd gefascineerd!

Mijn tante werkte als AI specialist bij Microsoft. Een vrouw in een technische en snel veranderende omgeving, dat heeft me altijd gefascineerd. Toen ik deze studie zag klikte het al snel voor me.

Twijfel je nog? Kom een dagje meelopen of bekijk wat je nog meer kunt doen om je te orienteren op Your Road to BUas

Elisabeth Engering

Student Data Science & AI

Met inzichten in data kunnen we een betere wereld creëren

Data Science is belangrijk om onze inwoners te begrijpen. We gebruiken de inzichten die het oplevert om voorspellingen te doen en om ervoor te zorgen dat we weten wat we moeten doen om in de toekomst aantrekkelijk te blijven. Met data maken we Breda beter.

Judith van Brussel

Programmamanager Digitalisering Gemeente Breda

Ik doe het graag en het loont!

Ik denk dat veerkracht en lef belangrijke eigenschappen zijn waarmee studenten zich kunnen onderscheiden. Om problemen aan te pakken die nog niet zijn opgelost moet je de discipline hebben ergens aan te blijven werken, ook als het niet meteen lukt. Met mijn ervaring in de snel veranderende wereld van AI en Data Science probeer ik mijn studenten zo goed mogelijk te begeleiden in dit proces. Ik doe het graag en het loont!

Dean van Aswegen

Docent Applied Data Science & Artificial Intelligence

Jouw carrière

De vraag naar Data & AI specialisten op de arbeidsmarkt is zeer groot. In Nederland zijn ze nog op zoek naar duizenden Data & AI specialisten, analisten, consultants en engineers.  Na het afronden van de opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence ben je dus vrijwel zeker van een baan. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je verder te ontwikkelen en door te studeren. Lees meer over je opties na je bachelor