Applied Data Science & Artificial Intelligence

Bachelor
4 jaar
Voltijd
Engels

Ben jij gefascineerd door nieuwe technologie en lijkt het jou leuk te gaan werken met AI en data? Goede keuze! Dit vakgebied is volop in ontwikkeling en biedt heel veel mogelijkheden voor innovatie, maar ook voor jou! Ontdek het in de opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence.

Deze opleiding legt de basis voor een carrière als Data Scientist, AI Engineer of Data Consultant. In al deze functies ben je bezig met het oplossen van problemen op basis van data-analyse en AI-technologieën. Denk aan betere diagnoses en behandelingen in de zorg, duurzame voedselproductie en slimmere energienetwerken. Je leert niet alleen data te analyseren, je leert vooral hoe je die kennis kunt gebruiken om de wereld een beetje mooier te maken. 

Studiekeuzeactiviteiten

Live op de campus rondlopen is de beste manier om BUas écht te ervaren. Meld je aan voor een van de aankomende activiteiten. 

Wat is Applied Data Science & Artificial Intelligence?

Waarom deze opleiding bij BUas?

  • Kleinschalige opleiding met docenten uit het internationale werkveld
  • Projectgestuurd onderwijs met real-life projecten in ons DataLab
  • Focus op praktische implementatie van AI

Applied Data Science & Artificial Intelligence in beeld

Jaar 1 van de opleiding

Na het eerste jaar

Breda als Studentenstad

Favoriet op de campus

Opbouw van de studie

Jaar 1

Het eerste jaar bestaat uit vier blokken. Je volgt colleges en seminars en je werkt twee dagen per week in het DataLab aan duidelijk omschreven projecten. Op die manier ontwikkel je basisvaardigheden en vergroot je je kennis. Voorbeelden van onderwerpen in dit jaar:

  • AI & Future Markets
  • Project & Change Management
  • Data Science
  • Mathematics & Statistics
  • Programming in Python
  • Data Interface Design

Een compleet overzicht van het curriculum, studieonderdelen, inhoudsomschrijvingen en leerdoelen vind je in de studiegids. Hieronder leggen we uit wat je in elk jaar kunt verwachten.  

 

Meer weten? Bekijk de videopresentatie

Jaar 2, 3 en 4

Jaar 2 
In het tweede jaar volg je vier blokken waarin je verder werkt aan het ontwikkelen van je vaardigheden in de rol die jij hebt gekozen: Data Scientist, Data Engineer of Data Translator. Gedurende dit jaar werk je ook twee dagen per week in het DataLab. 

Jaar 3 
Tijdens de eerste helft van het derde jaar, die bestaat uit twee blokken, werk je de hele week aan projecten in het DataLab en specialiseer je je verder in jouw gekozen rol. Daarnaast verdiep je je in een specifiek toepassingsgebied, zoals Data Science & Logistics, Built Environment, Media of Games. Je hebt ook de mogelijkheid om in de eerste helft van het jaar op uitwisseling te gaan. In de tweede helft van het jaar ga je stagelopen. 

Jaar 4 
In je afstudeerjaar werk je aan twee projecten. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende mogelijkheden: werken aan je portfolio, zowel individueel als in teamverband (met individuele beoordeling), een project uitvoeren bij een bedrijf waarbij je een concreet resultaat oplevert, een bedrijfsplan schrijven of je eigen bedrijf starten met hulp van onze specialisten in ondernemerschap, of een semester op uitwisseling gaan bij een van onze partnerinstellingen. Je kunt ook twee projecten combineren en hier een jaar aan werken, of een jaar lang werkervaring opdoen tijdens een afstudeerstage. 

Stage

In de tweede helft van het derde jaar ga je stagelopen. Daarnaast kun je er in het vierde jaar voor kiezen om een afstudeerstage te volgen. Tijdens je stage doe je ervaring op in de praktijk en ontdek je wat bij je past. De opleiding beschikt over een (inter)nationaal netwerk waardoor er veel keuze is in het aanbod van stages, zowel in binnen- als buitenland. Je kunt gebruikmaken van dit netwerk of zelf op zoek gaan naar een geschikte stageplaats. Je krijgt ondersteuning van het team student affairs in je zoektocht naar een stage. 

Uitwisseling

Een tijdje studeren in het buitenland bied je de gelegenheid om je grenzen te verleggen, zowel letterlijk als figuurlijk. Je vergroot je internationale netwerk, je leert een andere taal en krijgt meer inzicht in interculturele verschillen (en overeenkomsten!). Breda University of Applied Sciences heeft contact met tal van universiteiten, verspreid over de hele wereld, waar je als uitwisselingsstudent terecht kunt.  

Onze partneruniversiteiten:  

  • St. Polten University (St. Polten, Oostenrijk) 
  • Salzburg UAS (Salzburg, Oostenrijk) 
  • Thomas More University (België) 
  • HOWEST (België) 
  • Jyväskylä University of Applied Sciences (Jyväskylä, Finland) 
  • Savonia UAS (Finland) 
  • UAS Schmalkalden (Duitsland) 
  • Kempten University of Applied Sciences (Kempten, Duitsland) 
  • Kristiania University College (Noorwegen) 
  • University of the Grisons (Graubünden, Zwitserland) 
  • SUPSI (Zwitserland) 
  • Northern Arizona University (Flagstaff, VS) 

Minor

Tijdens een minor kun je zelf kiezen of je dieper wilt ingaan op je huidige vakgebied of juist je horizon wilt verbreden in een ander onderwerp. Je kunt ervoor kiezen om een minor bij BUas te volgen. Bekijk hier alle minoren die BUas aanbiedt. Je kunt ook een minor kiezen bij een andere hogeschool in Nederland of om naar het buitenland te gaan. 

Studiemethode

De studie werkt met de methode van project gestuurd onderwijs. Dat betekent dat jij je kennis en vaardigheden opdoet door een tijdlang te werken aan het onderzoeken van een complexe vraag, probleem of uitdaging. Hierdoor leer je hoe je een vraagstuk kunt analyseren en hoe je verschillende middelen kunt inzetten om tot een goede oplossing te komen.   

Tijdens deze studie ontwikkel je jezelf tot dataspecialist, AI-programmeur of projectmanager/consultant. In een digitale leeromgeving leer je kennis en inzichten uit data te verkrijgen met behulp van specifieke methoden, processen en systemen. Daarnaast krijg je een brede kennis van kunstmatige intelligentie. 

Afhankelijk van je gekozen rol ontwikkel je vaardigheden op het gebied van technologie en advisering. Het studieprogramma maakt gebruik van project-gestuurd onderwijs. Gedurende alle vier studiejaren werk je in een gesimuleerd DataLab aan diverse dataprojecten, zowel individueel als samen met andere studenten. 

Studiebelasting en coaching

De hbo-bacheloropleiding in Applied Data Science & Artificial Intelligence van BUas is de eerste in Nederland waarin de praktische implementatie van Artificial Intelligence centraal staat. Het programma is uitdagend en zwaar. Je maakt lange dagen op de campus van BUas of bij een stagebedrijf. Houd er dus rekening mee dat deze studie je veel tijd kost. We zoeken studenten die echt geïnteresseerd zijn in het vakgebied.

Een typische week

Maandag – DataLab dag

  • 09:15-09:30: Stand up sessie waarin we bespreken waar we de vorige dag aan gewerkt hebben en wat we vandaag gaan doen
  • 09:30-10:00: We plannen de week vooruit, wat we moeten doen om ervoor te zorgen dat we het project op tijd afleveren
  • 10:00-12:00: Werken aan project 
  • 12:00-13:00: Lunch
  • 13:00-17:00: Doorgaan met project

Dinsdag - Zelfstudiedag

  • 12:00-18:00: Werken aan project

Woensdag – DataLab Dag

  • 09:15-09:30: Stand up sessie
  • 09:30-12:00: Werken aan project
  • 13:00-14:00: College over huidige gedeelte van project door één van de docenten  
  • 14:00-17:00: Doorgaan met project

Donderdag – Zelfstudiedag

  • 11:00-18:00: Werken aan project

Vrijdag – Zelfstudiedag

  • 11:00-18:00: Werken aan project 

Studentenwelzijn
BUas stimuleert en helpt je om het beste uit jezelf te halen, wat de omstandigheden ook zijn. Misschien ben je chronisch ziek, zorg je voor familie, doe je aan topsport of combineer je je studie met een eigen bedrijf? Onze studiecoaches, studentendecanen en studentpsychologen helpen je graag bij eventuele struggles. Heb je extra ondersteuning of begeleiding nodig? Of extra faciliteiten? Kijk dan hier voor de mogelijkheden.

Teamrollen

In de praktijk worden AI- en dataprojecten niet door individuen uitgevoerd, er wordt vooral gewerkt in teams van specialisten. Zo’n team bestaat meestal uit een Data Scientist, Data Engineer en Data Translator. In elk project kies je een van deze rollen. 

Toepassingsgebieden
Artificial Intelligence loopt als rode draad door alle domeinen van BUas heen. Hieronder een paar voorbeelden.

In stedelijke ontwikkeling kunnen AI-toepassingen het welzijn verhogen in zogenoemde smart cities. In de logistiek is effiëntere productie mogelijk door bijvoorbeeld slim voorraadbeheer en prognoses, waarbij gebruikt wordt gemaakt van data in combinatie met gerobotiseerde magazijnen. In de media-industrie zorgen adaptieve interfaces ervoor dat inhoud en reclame beter worden afgestemd op individuele gebruikers. Ook de sectoren toerisme en hospitality willen hun aanbod beter afstemmen op individuele gebruikers. Dit kan met behulp van chatbots die door AI worden aangestuurd. AI kan ook bijdragen aan de oplossing van problemen zoals overtoerisme door een slimme aanpak van crowd management.

In het derde jaar van je studie kies je een toepassingsgebied dat jou interesseert en waarin je je verder wilt verdiepen. Je volgt lessen om specifieke sectorkennis te verkrijgen en in workshops leer je alles over de rol van data in de betreffende sector. In het DataLab werk je aan de oplossing van een probleem dat speelt in de gekozen sector.

Studietrajecten na vwo of hbo

vwo

Met een vwo diploma of een diploma van een vergelijkbare internationale vooropleiding kun je je hbo-bachelor in 3 jaar halen. Het scheelt je een jaar tijd en collegegeld! Je moet natuurlijk wel voldoen aan de toelatingseisen. De selectieprocedure is gelijk aan die van het vierjarige traject.

Hoe werkt het?

Je start in de studierichting waarvoor je bent geselecteerd en moet in 1 jaar je propedeuse halen. Daarna volg je het tweede jaar dat inhoudelijk gelijk is aan jaar 2 van de vierjarige opleiding. In het derde jaar ga je afstuderen met een stage en/of een project. Zo’n project kun je individueel doen of in teamverband. Je wordt altijd individueel beoordeeld. 

Wil je meer weten over het driejarige traject voor vwo’ers, neem dan even contact op via [email protected].

hbo propedeuse

Je komt ook in aanmerking voor een driejarig traject als je een propedeuse hebt gehaald aan de hbo-opleiding Toegepaste Wiskunde of Engineering Mathematics. Je start dan in jaar 2 van de opleiding. Dit hogerejaarsverzoek kun je via Studielink indienen.

Wil je meer weten over het driejarige traject na een hbo propedeuse, neem dan even contact op via [email protected].

 

Ondernemerschap

Bij BUas word je opgeleid tot ondernemende professional. In al onze hbo-bacheloropleidingen krijg je de ruimte om je ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Naast je studie kan je bovendien aansluiten bij BUas Startup Support, BUSS. BUSS organiseert (netwerk)evenementen en verbindt startende student ondernemers, er is zelfs de mogelijkheid om begeleiding van een eigen startup coach aan te vragen.

Ook kun je binnen BUas afstuderen met je eigen bedrijf! Elke academie biedt deze mogelijkheid, er kan wel een selectie proces van toepassing zijn. Misschien heb je tegen die tijd al een bedrijfje dat omzet draait of misschien heb je plannen? Laat je helpen door BUas Startup Support. 

Lees meer over het opzetten van je eigen onderneming.

Wat deze opleiding uniek maakt

Toelating & aanmelding

Wanneer ben ik toelaatbaar?

Met een havo- of vwo-diploma met het juiste profiel of een mbo-4 diploma ben je toelaatbaar tot de hbo-opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence. Voldoe je niet aan deze voorwaarden?  Bekijk dan welke mogelijkheden er voor jou zijn.

Informatie over toelatingsvoorwaarden


Wat kost deze studie?

Voor het collegejaar 2025-2026 is het collegegeld+ €3.250. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor software, excursies, etc. 

Informatie over studiekosten


Hoe kan ik mij aanmelden?

Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan kun je je aanmelden voor deze opleiding. Dit is een selectie-opleiding, wat betekent dat er ieder jaar slechts 100 studenten worden toegelaten.

Meer info over aanmelden

 

Ontdek of Applied Data Science & Artificial Intelligence bij jou past

Is de bachelor Applied Data Science & Artificial Intelligence de juiste opleiding voor jou? Doe een korte test (ca. 4 minuten) en ontdek of deze opleiding bij jou past. (De quiz is Engelstalig). 


Naar de quiz

We hebben zelden examenstress!

“Ik was aangenaam verrast toen ik erachter kwam dat er in Breda een opleiding AI is. In mijneerste jaar al heb ik een machine learning model gemaakt dat onderscheid kan maken tussensoldaten en burgers. Het leek me een paar maanden daarvoor nog onmogelijk dat ik zoiets inzo'n korte tijd zou kunnen maken. Wat ik heel prettig vind aan deze AI opleiding, is dat ernauwelijks examens zijn. We leren door te doen, dus we hebben zelden examenstress!"

Dániel

Vierdejaarsstudent

Ik doe het graag en het loont!

Ik denk dat veerkracht en lef belangrijke eigenschappen zijn waarmee studenten zich kunnen onderscheiden. Om problemen aan te pakken die nog niet zijn opgelost moet je de discipline hebben ergens aan te blijven werken, ook als het niet meteen lukt. Met mijn ervaring in de snel veranderende wereld van AI en Data Science probeer ik mijn studenten zo goed mogelijk te begeleiden in dit proces. Ik doe het graag en het loont!

Dean van Aswegen

Docent Applied Data Science & Artificial Intelligence

Met inzichten in data kunnen we een betere wereld creëren

Data Science is belangrijk om onze inwoners te begrijpen. We gebruiken de inzichten die het oplevert om voorspellingen te doen en om ervoor te zorgen dat we weten wat we moeten doen om in de toekomst aantrekkelijk te blijven. Met data maken we Breda beter.

Judith van Brussel

Programmamanager Digitalisering Gemeente Breda

Wat kan je doen na de opleiding?

De vraag naar Data & AI specialisten op de arbeidsmarkt is zeer groot. In Nederland zijn ze nog op zoek naar duizenden Data & AI specialisten, analisten, consultants en engineers.  Na het afronden van de opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence ben je dus vrijwel zeker van een baan. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je verder te ontwikkelen en door te studeren. 

Meer informatie over na je opleiding