Master Tourism Destination Management

Master
1 jaar
Voltijd
Engels
Start 1 september 2025

Wil je onderzoeken hoe je een toeristische bestemming op een verantwoorde en duurzame manier kunt ontwikkelen? Tijdens de master Tourism Destination Management ontdek je het op verschillende plekken in de wereld! 

Deze master helpt je om straks – als enthousiaste professional met de juiste skills – problemen aan te pakken die spelen op populaire toeristische bestemmingen. Je leert verschillende perspectieven kennen, omdat je je verdiept in alles en iedereen die betrokken is, de toerist, de lokale bevolking, toeristische organisaties, de overheid, etc. Je doet onderzoek op vier totaal verschillende bestemmingen wereldwijd en ervaart op die manier de diversiteit en interculturele dynamiek van het toerisme. 

Studiekeuzeactiviteiten

Wat is Tourism Destination Management?

Waarom deze opleiding bij BUas?

  • Drie maanden veldonderzoek op drie verschillende bestemmingen in de wereld
  • De master geeft je de mogelijkheid je internationale netwerk uit te breiden 
  • Internationaal erkend door belangrijke wereldorganisaties als UNWTO en THE-ICE 

De master Tourism Destination Management in beeld

Opbouw van de studie

Toerisme is een snelgroeiende en dynamische sector die veel kansen biedt voor studie en onderzoek.  

De toeristische sector leidt tot economische voordelen, groei en kansen voor mensen en bedrijven in bestemmingsgebieden. Tegelijkertijd blijft het een uitdaging om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen. Effectief management van dit soort veranderingen en het opbouwen van veerkrachtige bedrijven en bestemmingen vereist kennis en expertise, die nauw verweven is met de bestemmingen zelf.  

Deze masteropleiding start in Breda, met nadruk op de theorie. Daarna ga je naar drie verschillende toeristische bestemmingen. De nadruk ligt op de toeristische praktijk onder verschillende omstandigheden en je werkt in internationale onderzoeksteams van studenten. In de laatste fase schrijf je een scriptie waarin je praktijk en theorie combineert en nieuwe inzichten probeert te vinden.   

De opleiding duurt 12 maanden en bestaat uit drie fases: 

Fase 1 – Theorie in Breda

In de eerste fase (5 maanden) leer je de nodige theorie en ontwikkel je professionele vaardigheden. Zo kun je de huidige situatie en ontwikkelingsmogelijkheden van toeristische bestemmingen goed analyseren. Je bestudeert bestemmingstheorieën, modellen, trends, casussen en maakt individuele opdrachten. 

  • Destination Stakeholders and Policy (6 ECTS)    
  • Contemporary Marketing, Context and Trends (6 ECTS)  
  • Destination Development, Finance and Organisation (6 ECTS)  
  • Context Related Research (4 ECTS)  
  • Cross Cultural Studies (3 ECTS)  
  • Research Process & Methods (3 ECTS)  
  • Team Performance and Creative Leadership (2 ECTS) 

Hieronder vind je enkele vakken toegelicht: 

  • In Destination Development, Finance and Organisation leer je over de economische impact van toerisme, over financiering van projecten en evenementen in de sector, en je leert hoe projectmanagement werkt.
  • In Team Performance and Creative Leadership leer je effectief communiceren tussen verschillende culturen. Je leert hoe je vaardigheden en tools in een team kunt inzetten, je leert de groepsdynamiek te begrijpen en daarnaar te handelen.
  • Bij Destination Stakeholders and Policy leer je hoe je relaties tussen en belangen van diverse betrokkenen (stakeholders) in kaart kunt brengen. Je verdiept je in hun dilemma’s en het verband met actuele ontwikkelingen in het toerisme. Uiteindelijk maak je een toeristische visie en een masterplan. 
Fase 2 - Veldonderzoek wereldwijd

In de tweede fase (3 maanden) werk je aan opdrachten op drie bestemmingen wereldwijd, elke bestemming bevindt zich in een andere ontwikkelingsfase. De opdrachten worden gemaakt door docenten en stakeholders die betrokken zijn bij het specifieke gebied en elk team werkt vanuit een ander (stakeholder) perspectief. Je doet de interculturele ervaring op die nodig is om de toekomst van het gebied goed te kunnen onderzoeken met je team.  

We selecteren bestemmingen met veel dynamiek, contacten met bedrijven en overheden, en culturele verschillen. De definitieve bestemmingen worden na de start van het programma bepaald. Eerdere bestemmingen waren onder andere Australië, Thailand, Maleisië, Sri Lanka, Cambodja, Indonesië, Chambéry, Malta en Singapore. Je reist met je klas naar deze drie bestemmingen, waar je ongeveer 1 maand verblijft. De docenten stellen de projectgroepen samen, je regelt met je groep zelf je verblijf. 

Lees hier verslagen van studenten tijdens het veldonderzoek. 

Fase 3 – Scriptie

Met je scriptie toon je je onderzoeksvaardigheden en inzicht in Tourism Destination Management, zowel professioneel als academisch. Het is een individuele opdracht, begeleid door een van onze docenten. 

Welk onderwerp kies je? 
Het schrijven van een scriptie kost je tijd en energie, dus het helpt als je gemotiveerd en geïnteresseerd bent in je onderwerp. Krijg je tijdens het schrijven nieuwe ideeën? Docenten staan altijd klaar om die met je te bespreken. In fase 1 van de master bedenk je al een onderwerp en begin je met je onderzoeksvoorstel. Je scriptie moet een internationaal toeristisch onderwerp hebben en in het Engels geschreven zijn, tenzij een andere taal beter past. Enkele recente scriptievoorbeelden zijn: 

  • Bruggen versterken - Hoe een Nederlandse touroperator de samenwerking met hun Indonesische partners kan verbeteren  
  • Ontwikkeling en toepassing van Smart City-praktijken in landelijke bestemmingen. Hoe kan regeneratief toerisme mogelijk plaatsvinden?  
  • Ervaringen en motieven achter de keuze van toeristen voor bestemmingen met paranormale activiteit - een casestudy van Hoia Baciu Forest, Roemenië.  
  • Meer voorbeelden zijn hier te vinden. 

Samenwerken met een externe opdrachtgever 
Je kunt je scriptie schrijven voor een externe opdrachtgever, zoals een industriepartner van BUas, of voor een zelfgekozen internationale toeristische organisatie. Dit geeft je onderzoek een praktijkgerichte professionele dimensie. Je kunt je onderzoek ook afstemmen op een van de onderzoekslijnen binnen BUas. Veel studenten kiezen ervoor om zelfstandig onderzoek te doen en reizen naar een toeristische bestemming om hun onderwerp te verkennen en verder uit te diepen. 

Waar ga je aan je scriptie werken? 
Je kunt in deze laatste fase van je master overal ter wereld aan je onderzoek en scriptie werken. Het mondelinge eindexamen is in Nederland. De meerderheid van de studenten studeert eind augustus af, waardoor dit programma een fulltime programma van 12 maanden is.   

 



Meer weten? Bekijk de videopresentatie

Het opleidingsniveau is gelijk. Zowel voor de hbo-master als voor de universitaire (wo-)master is het hard werken en het aantal ECTS is hetzelfde. Toch zijn er een paar verschillen.   

Het grootste verschil is het soort onderzoek dat je gaat doen. Een hbo-master richt zich met praktisch (toegepast) onderzoek vooral op de beroepspraktijk. Dit in tegenstelling tot een universitaire master die zich vooral richt op het ontwikkelen van onderzoeksvaardigheden, theorie en kennis.  

Dus, ben je meer praktijkgericht? Dan is het aan te raden een hbo-master te doen. Wanneer je meer theoretisch georiënteerd bent, dan past de wo-master waarschijnlijk prima bij jou. 

 Meer informatie vind je hier.  

We bieden een kleinschalige, internationale studieomgeving met 30 tot 50 studenten per jaar, waarvan ongeveer 50% internationaal. Je start met één klas en splitst op voor workshops en groepswerk in fase 1. 

In fase 2 werk je in groepjes met begeleiding van 2 supervisors, deels op locatie en deels online. Aan het einde van elke bestemming lever je een verslag in en geef je een groepspresentatie. 

In fase 3 werk je zelfstandig en krijg je online begeleiding en feedback van je supervisor. Je eindproduct is een scriptie en een mondelinge verdediging. 

Er zijn geen tentamens. Je behaalt studiepunten door het maken van portfolio’s, verslagen en het geven van presentaties. Soms ga je op bedrijfsbezoek of krijg je een opdracht ter plekke. 

week, met een totale studiebelasting van 60 ECTS. Eén ECTS staat gelijk aan ongeveer 28 studie-uren per week. Het programma duurt 12 maanden, van eind augustus tot eind augustus het volgende jaar. 

Je hebt dagelijks contact met docenten, gastdocenten, academici en professionals uit de toeristische sector. De operationeel manager is ook altijd beschikbaar om je te helpen bij de dagelijkse gang van zaken.  

Een typische week

Iedere week is anders ingedeeld. Het aantal dagen met lessen varieert van week tot week. Hieronder zie je een voorbeeld van een gemiddelde week.

Maandag

  • 09:30-10:30 Introductie college CCS (Cross Cultural Studies)
  • 11:00-12:00 Gastcollege CRR (Context Related Research)
  • 12:00-12:30 Lunch
  • 12:30-14:30 Werken aan groepsopdrachten met klasgenoten*  
  • 14:30-16:00 Workshop CMCT (Contemporary Marketing Context and Trends)

Dinsdag

  • 14:00-15:00 College CRR (Context Related Research)
  • 15:00-17:00 Consultatie sessie CMCT (Contemporary Marketing Context and Trends)

Woensdag

  • 9:30-11:30 Workshop CCS (Cross Cultural Studies)  
  • 11:30-13:30 Seminar CMCT  
  • 13:30-14:00 Lunch
  • 14:00-15:00 College CCR (Context Related Research)
  • 17:00-19:00 Maandelijkse master borrel op campus samen met de studenten van andere BUas masters

Donderdag

  • 9:30-12:00 Presentaties CMCT (Contemporary Marketing Context and Trends)
  • 12:00-13:00 Lunch en vrije tijd
  • 13:30-15:30 Gastcollege (Context Related Research)
  • 15:30-17:00 Werken aan groepsopdrachten met klasgenoten*
  • Vrijdag 
    Werken aan opdrachten vanuit huis

*Deze momenten zijn door de studenten zelf ingepland, je bent hierin vrij om zelf te bepalen met je groepje wanneer je aan je opdracht werkt.  

 

Studentenwelzijn 
BUas stimuleert en helpt je om het beste uit jezelf te halen, wat de omstandigheden ook zijn. Misschien ben je chronisch ziek, zorg je voor familie, doe je aan topsport of combineer je je studie met een eigen bedrijf? Onze studiecoaches, studentendecanen en studentpsychologen helpen je graag bij eventuele struggles. Heb je extra ondersteuning of begeleiding nodig? Of extra faciliteiten? Kijk dan hier voor de mogelijkheden. 

Tijdens deze master krijg je regelmatig gastcolleges van professionals uit het werkveld. Enkele voorbeelden uit voorgaande jaren zijn: 

  • Dr. Andrew Mzembe over duurzaam innovatie management in toerisme
  • George Arbuckle over luchtvaart en duurzaamheid
  • Prof. Claudio Milano over urban tourism en (on)mogelijkheden in tijden van crisis 

Tijdens fase 1 ga je voor sommige vakken een dag op pad, bijvoorbeeld een dag research doen in Amsterdam. Daarnaast ga je voor het vak Destination Stakeholders and Policy bijvoorbeeld twee dagen verschillende bedrijven bezoeken in Rotterdam.   

Voor deze hbo-master studeer je in Nederland en daarnaast op drie verschillende plekken wereldwijd. Zo doe je veel interculturele ervaring op en leer je veel over toeristische bestemmingen in verschillende ontwikkelingsfasen. Eerdere bestemmingen waren onder andere Australië, Thailand, Maleisië, Sri Lanka, Cambodja, Indonesië, Chambéry, Malta en Singapore. 

De master Tourism Destination Management kent drie verschillende tracks. Naast Tourism Destination Management kun je ook kiezen voor twee andere master specialisaties. 

  • Tourism and Hospitality Innovations: hier leg je de focus op sustainable outdoor hospitality management en bereid je jezelf voor op een toekomst als ondernemer of manager in de outdoor hospitality industrie. 
  • Urban Tourism and Mobility: deze specialisatie richt zich op stedelijk toerisme en stadsplanning, de uitdagingen van overtoerisme en drukte, stedelijke placemaking en stedelijke en interstedelijke duurzame mobiliteitskeuzes.   

Heb je vragen over de verschillende specialisaties of hoe je jezelf kunt aanmelden bij een van de specialisaties, neem dan contact op via [email protected].

Wat deze opleiding uniek maakt

Toelating & aanmelding

Wanneer ben ik toelaatbaar? 

Je bent toelaatbaar tot de Master Tourism Destination Management met een bachelordiploma (BA, BSc., BBA, B Com) op het gebied van toerisme, reizen, hotelmanagement, international business management, economie, recht, e-commerce, urban develoment, geografie, sociale wetenschappen of financiën. 

Informatie over toelatingsvoorwaarden

 

Wat kost deze studie? 

In het studiejaar 2025-2026 is het wettelijk collegegeld voor masteropleidingen €2.601. Naast het collegegeld moet je rekening houden met extra kosten voor de aanschaf van studiemateriaal zoals studieboeken. 

Informatie over studiekosten

 

Hoe kan ik mij aanmelden? 

Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan kun je je aanmelden voor deze opleiding. Je kunt je tot 15 augustus aanmelden, maar vanwege de zomervakantie raden we je aan dit voor 1 juli te doen.

Meer info over aanmelden

Ontdek of deze opleiding bij jou past

Wil je snel weten of onze kleinschalige studieomgeving iets is voor jou? Doe de test en binnen vijf minuten weet je of BUas bij jou past. (De quiz is Engelstalig).


Naar de quiz

Wat anderen zeggen over deze opleiding

Leren, groeien en doelen bereiken

Mijn lessen zijn vooral bedoeld om studenten te leren kritisch na te denken en hen bewuster te maken van wat er allemaal in de wereld gebeurt, én in diverse toeristische bestemmingen. Het doel is op een methodische manier te werken aan probleemoplossende vaardigheden. Ik leer studenten om niet terug te deinzen voor moeilijkheden, om te leren van fouten en die te gebruiken om vooruit te komen. Ik vind ‘t heel mooi te zien hoe studenten leren, hoe ze groeien en hun doelen bereiken.

Rami Isaac

Docent Master Tourism Destination Management

Je leert je talenten beter in te zetten

Ik werk als Product Manager bij Silverjet Vakanties, wij zijn gespecialiseerd in het organiseren van luxe vakanties. De top van de top! In deze functie ben ik verantwoordelijk voor het hotelaanbod in Azië en Malta. Ik selecteer , inspecteer, onderhandel en zorg voor de juiste marketing inzet in samenwerking met alle hotels. Tijdens deze master werk je ook continu samen met mensen met verschillende achtergronden en kwaliteiten. Je leert je talenten beter inzetten, je zwaktes te erkennen en overall maakt het je flexibel. Daarnaast leer je hoe je stakeholders benadert voor interviews. Je ontwikkelt je netwerkvaardigheden dus ook sterk. Deze netwerk skills zijn heel nuttig in mijn werkomgeving. Letterlijk! Ik stond een keer boven op een berg in de Franse Alpen met mijn voeten in de sneeuw voor een interview.

Joost Bouwmeester

Product Manager bij Silverjet Vacations

De positieve kanten van toerisme maximaliseren

“Ik wist dat ik na het afronden van mijn studie terug wilde naar mijn thuisland om daar iets te betekenen voor onze mooie hoofdstad. Eén van de grootste uitdagingen in mijn werk is het uitvoeren van onze strategie op zo’n manier dat het recht doet aan de waarden van de stad – en dat het de positieve kanten van toerisme maximaliseert en de negatieve minimaliseert. In de master leerde ik de ‘fijne kneepjes’ van bestemmingsmanagement en ik leerde alles over trends in City Marketing. De module over Contemporary Marketing, Context & Trends vond ik ongelooflijk boeiend en heel eerlijk, deze module heeft mijn richting in toerisme uiteindelijk bepaald!”  

Julie Teclová

Marketing Specialist voor Prague City Tourism

Wat kan je doen na de opleiding?

Als afgestudeerde van de hbo Master Tourism Destination Management mag je de titel Master of Arts voeren en kom je in aanmerking voor internationale beleids- en adviesfuncties, internationale managementfuncties en onderzoeksfuncties op het gebied van reizen en toerisme. 

Meer informatie over na je opleiding