Waarom een ​​masteropleiding volgen aan een hogeschool?

  • Praktijkgerichte masteropleidingen
  • Ontwikkel zowel theoretische- als onderzoeksvaardigheden
  • Baanbrekende inzichten in de branche
3 feb

Open Dag

Neem een kijkje op onze campus en ontdek welke opleiding bij je past
10:00 - 15:00
BUas Campus, Breda
Info & aanmelden

Waarom kiezen voor een ​​masteropleiding bij BUas?

Na het behalen van je bachelordiploma kun je ervoor kiezen om je vakgebied te verdiepen of te verbreden. Je hebt de keuze om een ​​masteropleiding te volgen aan een hogeschool of universiteit. Maar welke optie past het beste bij jou?

Om je te helpen hebben we de verschillen en overeenkomsten tussen een masteropleiding aan een hogeschool en een universiteit op een rij gezet.

Masteropleidingen aan een hogeschool of een universiteit

✓ Mastertitel

Overeenkomst: Na het voltooien van een master aan een hogeschool (Hoger Beroepsonderwijs of HBO) of een universiteit (Wetenschappelijk Onderwijs) ontvangen je een internationaal erkend masterdiploma. Het diploma en de benodigde studiepunten zijn gelijk en vergroten je kansen op de arbeidsmarkt in binnen- en buitenland.

Afhankelijk van de opleiding ontvang je na het behalen van je masterdiploma aan Breda University of Applied Sciences de titel Master of Science (MSc), Master of Arts (MA) of Master of Business Administration (MBA).

✓ Opleidingsniveau

Overeenkomst: Het opleidingsniveau van beide vormen is even hoog. Zowel voor de hbo-master als voor de universitaire master is het hard werken en het aantal ECTS is hetzelfde. Ben je meer praktijkgericht, dan is het aan te raden een hbo-master te doen en ben je meer theoretisch georiënteerd, dan is de wo-master waarschijnlijk meer iets voor jou.

✖ Onderzoek

Verschil: Het grootste verschil tussen een hbo-master en een universitaire master is het soort onderzoek dat je doet. Een hbo-master richt zich vooral op de beroepspraktijk, waarbij bij een universitaire master de nadruk ligt op onderzoeksvaardigheden, theorie- en kennisontwikkeling.

Een hbo-master wordt daarom ook wel ‘professionele master’ genoemd, omdat je door middel van praktijkgericht onderzoek werkt aan innovatie in het werkveld.

✖ Part- & fulltime masters

Verschil: Universitaire masters zijn vaak voltijdse opleidingen van één jaar, terwijl hbo-masters voltijds, deeltijds of duaal worden aangeboden en om die reden vaak langer duren (1 tot 3 jaar).

Een masteropleiding aan een hogeschool is beroepsgericht en heeft een directe link met de praktijk. Zo is het gebruikelijk dat een hbo-masterstudent een deeltijdmaster volgt, waarbij je al in het veld werkzaam bent. Hierdoor kun je de theorie uit het klaslokaal toepassen in de dagelijkse praktijk en praktijkervaring terugbrengen naar de klas, om te bespreken met je docenten en medestudenten.

✖ Toelating

Verschil: Kies je voor een hbo-masterdiploma, dan kun je direct beginnen als dit aansluit bij je bachelordiploma. Als je de universitaire master wilt volgen, is de kans groot dat je één of meerdere schakeljaren nodig hebt. Met een deeltijd hbo-master heb je relevante werkervaring op het gebied van je studie nodig.

Vanuit je hbo-bacheloropleiding kun je vaak direct doorstromen naar een volgende hbo-master. Voor sommige deeltijd- of duale hbo-masters heb je eerst een aantal jaren werkervaring of een relevante werkplek nodig.

Wil je na je bachelor een universitaire masteropleiding volgen? Dan is de kans groot dat je een pre-masterdiploma nodig hebt om toegelaten te worden. Voor toelating tot een Master of Science, ook aan een hogeschool, heb je een bachelor of science of een pre-master nodig.

Veelgestelde vragen

Wat is een hbo master en wat kun je ermee?

Een hbo master is een vervolgopleiding op een hbo-bacheloropleiding. Het stelt je in staat om je kennis en vaardigheden verder te verdiepen binnen een specifiek vakgebied. Met een hbo master kun je doorgroeien in je carrière en meer verantwoordelijkheden op je nemen. Het kan ook deuren openen naar leidinggevende functies of mogelijkheden bieden om zelfstandig onderzoek uit te voeren.

Wat is het verschil tussen een hbo en een wo master?

Een hbo master heeft een praktijkgerichte benadering. Het richt zich voornamelijk op het toepassen van kennis in de praktijk. Een wo master wordt aangeboden heeft een meer theoretische en academische focus. Het legt de nadruk op onderzoek en het ontwikkelen van wetenschappelijke vaardigheden. BUas heeft naast hbo master ook een wo master.

Wat zijn de kosten van een master? 

De kosten van een masteropleiding kunnen variëren. Het hangt af van het type en de duur van de opleiding. Raadpleeg de opleidingspagina's op onze website voor specifieke informatie over collegegeld en eventuele financiële ondersteuning. BUas heeft ook studiebeurzen ter beschikking.

 

Hbo masters: de perfecte stap na je bachelor

Heb je net je bachelorsdiploma gehaald en wil je je kennis en vaardigheden verder ontwikkelen? Dan is een master de perfecte volgende stap voor jou. Met een masteropleiding kun je je specialiseren of verbreden binnen jouw vakgebied en je carrièremogelijkheden vergroten. Bij BUas bieden we diverse masteropleidingen aan, waarmee je kunt doorgroeien en jezelf verder kunt onderscheiden. 

Master hbo: jouw weg naar expertise en leiderschap

Een master biedt uitstekende mogelijkheden om je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen en je carrièrepad te versnellen. Bij BUas hebben we diverse hbo-masteropleidingen en een wo-masteropleiding die aansluiten bij verschillende interessegebieden en loopbaanambities. Of je nu op zoek bent naar specialisatie of leiderschapsontwikkeling, er is een geschikte masteropleiding voor jou. Onze masters zijn praktijkgericht en bieden een combinatie van theoretische kennis en onderzoeksvaardigheden. Je leert niet alleen de nieuwste inzichten binnen jouw vakgebied, maar ontwikkelt ook baanbrekende inzichten die relevant zijn voor de industrie. Er is altijd een masteropleiding die bij jouw interesses en ambities past. 

Ontdek de masteropleidingen van BUas

Bij BUas bieden we verschillende masteropleidingen aan. Zo hebben we specialistische masters, waarbij je je dieper kunt specialiseren binnen een specifiek vakgebied. Deze opleidingen zijn geschikt voor mensen die zich willen verdiepen in een bepaald onderwerp en expertise willen opbouwen. Daarnaast hebben we ook wo-master, deze is wetenschappelijk en multidisciplinair en geeft na afstuderen de titel Master of Science. Onze part-time master is ideaal om te combineren met een baan. Verder bieden we een 1-jarige MBA-opleiding aan, welke je leert hoe je beleving en creativiteit kunt inzetten om organisaties en bedrijven te versterken. Bij de executive masters richt je je op het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden en strategisch denken. Deze opleidingen zijn ideaal voor professionals die al werkervaring hebben en hun carrière willen versnellen.

Je gaat het grote plaatje zien

Deze masteropleiding laat je het grotere plaatje zien. Het gaf me nieuwe kennis en inzichten, en ik leerde dat strategisch ook van toepassing is op kleine dingen. Na mijn afstuderen ben ik meer strategische rollen gaan vervullen en was ik klaar voor nieuwe stappen. Het feit dat alle opdrachten direct gekoppeld waren aan mijn dagelijkse werk, maakte dit programma zo nuttig voor mij. Iedere module kon ik alles wat ik leerde meteen toepassen in mijn werk!

Karine

Alumna Master Strategic Events Management