
Waarom Game Technology studeren bij BUas?
- De opleiding sluit naadloos aan bij de (hbo) bachelor Games van BUas en is ontwikkeld in samenwerking met de internationale game industry
- Het internationale team van docenten zijn ervaren professionals op het gebied van game-ontwikkeling
- Je werkt een jaar lang intensief aan onderzoek, waarbij jij zelf in de lead bent en individueel wordt gecoacht.
Opbouw van de studie
De opleiding
In het werkveld is er vraag naar afgestudeerden op masterniveau met gespecialiseerde vaardigheden in het onderzoeken en oplossen van actuele vraagstukken die te maken hebben met de inhoud, creatie en de cultuur van videogames. Zie jij het wel zitten om wetenschappelijke literatuur te bestuderen, op zoek naar manieren om praktische toepassingen te ontwikkelen? De bestaande kloof tussen wetenschappelijke theorieën en relevante toepassingen biedt hiertoe in ieder geval volop kansen.
Met deze Master in Game Technology ontwikkel je de onderzoeksvaardigheden waar het werkveld naar op zoek is, en word je tegelijkertijd een expert in het door jou gekozen vakgebied, of dat nu art, design of programming is.
- Focus
-
De Master Game Technology focust op jouw groei op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, met ondersteuning van partners uit het werkveld en deskundige docenten met ervaring in de game industry. Je doet kennis op over onderzoeksmethoden en ontwikkelt diepgaande inzichten in het door jou gekozen gebied van game-ontwikkeling.
- Vakbekwaamheid
-
Het team van de Master Game Technology bestaat uit ervaringsdeskundigen uit de industrie, opgeleid op master- of PhD-niveau. Dit zorgt niet alleen voor een praktische focus, realistische opdrachten, een groot internationaal netwerk in het werkveld, en kennis die direct toepasbaar is op moderne game-ontwikkeling, maar ook voor begeleiders die begrijpen wat ‘academische discipline’ inhoudt.
- Gastcolleges
-
Tijdens de opleiding kun je gastcolleges volgen van verschillende deskundigen die je alles vertellen over bestaande en toekomstige onderzoekspraktijken in gamestudio’s en de academische wereld. Je doet dus altijd de meest actuele kennis op. Het geeft je ook de kans om je professionele netwerk op te zetten, nog voordat je zelf het werkveld ingaat.
Je hebt ook de mogelijkheid om les te geven in de bacheloropleidingen, waarbij je je kennis deelt met onze bachelorstudenten. Een mooie bijkomstigheid is dat je onder deze studenten vaak enthousiaste deelnemers voor je eigen onderzoek kunt vinden.
- Onderzoeksgebieden
-
Je eigen onderzoeksvoorstel is de basis waarop je wordt toegelaten tot deze opleiding. In dit voorstel beschrijf je het onderzoeksgebied waarin je wilt werken en je huidige vaardigheden en ervaring op dat gebied. Onderzoeksgebieden waarin onze opleiding sterk is zijn o.a. procedural content generation, deep learning, animation, graphics, rendering, development and production pipelines, enhanced board games, player experience and data.
- Voorbeelden van papers
-
Soms is het moeilijk voor te stellen hoe je onderzoek kunt doen in jouw sector. Is onderzoek in Art wel mogelijk? Wat voor data zou een Design & Production paper opleveren? En wat zijn interessante ontwikkelingen op het gebied van Programming?
Hieronder geven we een paar voorbeelden van papers die geschreven zijn binnen de Master Game Technology, onderverdeeld in onze drie richtingen.
Visual Arts (VA)
- Polman, H. - Enhancing the Player Experience Using Real-Time Biometric Data to Adapt a Mood in a Virtual Reality Game Environment
- Habekotté, J. - Framing the Value of Concept Art An insight into the applicability and development of concept art in the game industry
Design and Production (DP)
- Pastoors, J. - The Opposite of Love How parasocial interaction with NPCs can be enhanced through intergroup competition
Programming (PR)
- Matthieu Delaere - Caching Shading Information in World Space using Implicit Progressive Low Discrepancy Point Sets
- Luca Quartesan - Neural Bidirectional Texture Function Compression and Rendering
Curriculum
Het studieprogramma bestaat uit vier blokken van ieder tien weken. Aan het eind van ieder blok presenteer je jouw werk en wordt je voortgang geëvalueerd. Het werk omvat zowel een onderzoeksscriptie als de praktische ontwikkeling van artefacten waarmee je gegevens kunt verzamelen en de praktische toepassing van je onderzoek kunt bewijzen.
Blok A: Concept (15 ECTS)
Tijdens het eerste blok baken je het onderwerp van jouw keuze verder af en formuleer je je onderzoeksvraag. Je leert ook hoe je je scriptie schrijft en hoe je een literatuurstudie aanpakt. Met dat laatste kom je te precies te weten wat er al eerder over je onderwerp is geschreven.
Blok B: Pre-production (15 ECTS)
In het tweede blok beschrijf je je onderzoek en voer je de eerste tests uit om je proces te controleren.
Blok C: Production (15 ECTS)
In dit blok draait alles om het uitvoeren van je onderzoek, het verzamelen van data, en het interpreteren daarvan. Je scriptie begint nu vorm te krijgen, en je krijgt inzicht in hoe je oorspronkelijke onderzoeksvraag kan worden beantwoord.
Blok D: Release (15 ECTS)
Nu is het eindelijk tijd om de laatste hand te leggen aan je werk en je kennis met de wereld te delen door je paper te publiceren.
Eenjarig afstudeertraject-
Je hebt een heel jaar om aan een specifiek onderwerp te werken op basis van je eigen voorstel. Natuurlijk helpen we je bij het vaststellen van een onderzoeksvraag waarmee je dat onderwerp diepgaand kunt bestuderen, en al je beoordelingen hebben betrekking op dat onderzoek en het werk dat je doet.
- Onderzoek en ontwikkeling
-
Je krijgt vakken over verschillende fundamentele onderzoeks- en ontwikkelingsonderwerpen. Ook volg je vakken op het gebied van algemene onderzoeksmethodologieën, gamegerelateerd onderzoek, evenals presentatievaardigheden en het schrijven van je scriptie. In het curriculum zijn sessies ingepland voor kritische beschouwing, discussies en debatten waarin de studenten de voortgang van hun projecten presenteren en elkaars beslissingen en benaderingen onder de loep nemen.
- Zelfsturend leren
-
We willen dat je de regie en verantwoordelijkheid neemt over je eigen leren. We stimuleren innovatie, eventueel in nieuwe of onbekende omgevingen, en vaak met een concreet product of een reeks prototypes en een proof of concept in het achterhoofd.
- Individuele begeleiding
-
Je krijgt een individuele begeleider toegewezen die binding heeft met jouw onderzoeksgebied. Verdere ondersteuning nodig? Onze onderzoekers en specialisten op elk denkbaar relevant gebied van game-ontwikkeling staan voor je klaar!
- De rol van het werkveld
-
We vinden samenwerking met het werkveld erg belangrijk. De industrie wordt betrokken bij de beoordeling van je intake-opdracht, wat kan leiden tot de toewijzing van een ‘industry supervisor’. Gedurende het jaar worden professionals uit het werkveld uitgenodigd voor presentaties en postersessies. Waardevolle momenten voor feedback!
Studiebelasting & -coaching
De Master Game Technology is een eenjarige, voltijdse opleiding. De totale studiebelasting is 60 ECTS. Om je een idee te geven: 1 ECTS staat gelijk aan 28 studie-uren.
We bieden je een kleinschalige studieomgeving, aangezien het aantal studenten in de masteropleiding beperkt is. Voor vragen over de inhoud van het programma zijn de docenten goed bereikbaar. Daarnaast is de opleidingscoördinator beschikbaar om te helpen bij dagelijkse kwesties. Als je persoonlijke problemen wilt bespreken die je leven als student kunnen beïnvloeden, kun je contact opnemen met de studentendecaan.

Werken in de game industry is een constant leerproces

Een geweldige basis voor wat voor baan dan ook!
Toelating
Je bent toelaatbaar tot de Master Game Technology als je een bachelordiploma hebt op een relevant gebied van game-ontwikkeling, zoals IT, programming, art, animation, design of production. In deze master ligt de focus op schrijven van je onderzoeksproject; daarom zijn voldoende kennis en (ontwikkelings)vaardigheden om je onderzoek te onderbouwen ook een vereiste. Bekijk de volledige toelatingseisen en de mogelijkheden als je niet aan de eisen voldoet.
Aanmelding
Als je voldoet aan de toelatingseisen kun je je aanmelden voor deze opleiding. Toelating is op basis van selectie. Er kunnen maximaal 28 studenten, verdeeld over de drie richtingen, tot de opleiding worden toegelaten. Bekijk de aanmeldingsprocedure.
Kosten
In het studiejaar 2024-2025 bedraagt het wettelijk collegegeld voor masteropleidingen €2.530. Naast het collegegeld moet je rekening houden met extra kosten voor de aanschaf van studiemateriaal zoals studieboeken. Lees meer over studiekosten.

3D kijkje Campus
Wij zijn trots op onze campus. Neem een kijkje in 3D en ontdek het Frontier gebouw waar jij gaat studeren en wat de campus jou verder te bieden heeft.
Get inspired!
Lees meer over projecten, onderzoek en inzichten binnen de game industry.

Live webinars
Kom meer te weten over de masteropleiding van je keuze en schrijf je in voor een webinar.

Jouw carrière
Als afgestudeerde kun je aan de slag als specialist in art, programming of design, en liggen er diverse functies op het gebied van onderzoek en ontwikkeling voor je open. Dit zijn geen startersfuncties en een paar jaar werkervaring binnen de game industry is essentieel. Met de masteropleiding Master Game Technology, waarin je gedegen onderzoeksvaardigheden en communicatievaardigheden ontwikkelt, kun je deze functies sneller bereiken.
Na je afstuderen mag je de titel Master of Science voeren.
(Links: Diede Apers - Rendering Engineer bij EA DICE)
BUas Quiz
Wil je snel weten of de kleinschalige studieomgeving van deze masteropleiding iets voor jou is?
Doe de quiz en onderzoek in vijf minuten of BUas bij jou past. De quiz is Engelstalig
