
Studeren met een functiebeperking
Breda University of Applied Sciences stimuleert jou het beste uit jezelf te halen, ook wanneer zorgeloos studeren niet vanzelfsprekend is.
Een functiebeperking, ziekte of een bijzondere situatie, waar je als hoger onderwijsstudent mee te maken hebt, kan een belemmering zijn tijdens je opleiding. Je kunt bijvoorbeeld studievertraging oplopen.
Ontdek wat dan de mogelijkheden zijn bij BUas. De video is Engelstalig.
Wij denken graag met je mee om deze belemmeringen op te lossen. Dat doen we door middel van bepaalde regelingen, maar ook met extra persoonlijke begeleiding..
Omdat de impact van een functiebeperking op het verloop van de studie van persoon tot persoon verschilt, begeleiden we jou persoonlijk. Samen met de studentendecaan en je studieloopbaancoach of mentor creëer je een studieomgeving waarin jij optimaal kunt functioneren.
Bij je aanmelding in Studielink kun je al aangeven of je een functiebeperking hebt. Dit is niet verplicht, maar we raden je wel aan dit bekend te maken. Op die manier kan Breda University of Applied Sciences zorgen voor begeleiding die bij jou past. Je kunt via Studielink ook aangeven of je een intakegesprek wenst met de studentendecaan. In dit gesprek bekijkt de studentendecaan samen met jou welke regelingen en voorzieningen voor jou van belang zijn. Ook komt in dit gesprek eventuele financiering via je PGB aan bod. Zorg dat je tijdens dit gesprek een medische verklaring of een verklaring van dyslexie kunt laten zien.
Met functiebeperking bedoelen wij een beperking die langdurig tot blijvend van aard is en die tot studievertraging kan leiden. Hieronder vallen alle motorische en zintuiglijke beperkingen, maar ook niet-zichtbare beperkingen zoals dyslexie, RSI, chronische vermoeidheid, depressie en aandoeningen in het autistisch spectrum.
Lees meer over studiebegeleiding bij BUas.
Op deze webpagina van hoger onderwijs toegankelijk staat een overzicht van omstandigheden die van invloed kunnen zijn op jouw studie met aanvullende tips en tools.
Soms heb je te maken met bijzondere omstandigheden zoals mantelzorg, jong ouderschap, zwangerschap of een geslachtsverandering. Het kan zijn dat je hierdoor hinder of vertraging in je studie of stage ervaart. Gelukkig zijn er meer dan genoeg tools en oplossingen die je kunnen helpen om je studie succesvol af te ronden.
Wees niet bang om op tijd hulp te vragen. Hulp vragen is juist sterk, want hiermee laat je zien dat je je studie graag succesvol af wilt ronden. Ga in gesprek met een coördinator of vertrouwenspersoon op jouw opleiding en vraag welke mogelijkheden er allemaal zijn.
Je komt bijvoorbeeld in aanmerking voor het profileringsfonds als je vanwege bijzondere omstandigheden financiële ondersteuning nodig hebt. Je studentendecaan kan je helpen bij het aanvragen van het profileringsfonds.
Lees meer over studiebegeleiding bij BUas.
Op deze webpagina van hoger onderwijs toegankelijk lees je veel meer over bijzondere omstandigheden en vind je aanvullende tips en tools.
Studeren aan Breda University of Applied Sciences is meer dan het volgen van colleges en het maken van tentamens. Studeren is ook het werken in groepen met je medestudenten, op excursie gaan, stage lopen, jezelf verplaatsen op school of in de stad en nog veel meer. Breda University of Applied Sciences biedt daarom niet alleen voorzieningen de direct gerelateerd zijn aan je studie, maar ook voorzieningen die niet direct gerelateerd zijn aan je studie, maar die je wel kunnen helpen om goed te kunnen studeren.
Breda University of Applied Sciences biedt een aantal voorzieningen die je kunnen helpen bij:
Tot slot denkt Breda University of Applied Sciences actief met je mee als het gaat om het creëren van een voor jou werkbare leefomgeving buiten Breda University of Applied Sciences.
Breda University of Applied Sciences biedt ook voorzieningen die niet direct gerelateerd zijn aan je studie, maar die het studeren met een functiebeperking wel vergemakkelijken. Denk hierbij aan voorzieningen op het gebied van:
Ook bieden we je een breed scala aan vaardigheids- en gedragstrainingen aan onder de naam BEST, wat staat voor Beter Studeren. Deze kunnen je helpen om – als student – je studie op een prettige manier aan te pakken, waardoor je je een sterkere leerling voelt.
Als student heb je, afhankelijk van leeftijd en nationaliteit, recht op studiefinanciering. Wanneer je studiefinanciering ontvangt en je loopt studievertraging op, of moet je studie voortijdig afbreken als gevolg van je beperking, dan is er een aantal financiële regelingen waar je een beroep op kunt doen.
Wanneer je studievertraging oploopt, wanneer je noodgedwongen moet stoppen met je opleiding of niet binnen 10 jaar kunt afstuderen, kun je bij DUO een aanvraag doen voor financiële ondersteuning. Er zijn verschillende regelingen die uiteen lopen van verlenging van je studiebeurs tot omzetten van de lening in een gift. Om in aanmerking te komen voor een regeling bij DUO neem je contact op met je studentendecaan. Deze beoordeelt of je in aanmerking komt voor een speciale voorziening en welke voorziening het best bij jouw situatie past.
Je kunt een beroep doen op de regeling Afstudeersteun uit het Profileringsfonds van Breda University of Applied Sciences als je niet (meer) in aanmerking komt voor verlenging van de prestatiebeurs van DUO. Je kunt deze regeling aanvragen bij je studentendecaan.
Heb je op onze website niet kunnen vinden wat je zoekt, stuur dan een e-mail met je vraag naar studentwellbeing@buas.nl.