Wat kost studeren?

Studeren kost geld. Hoeveel dat is hangt af van je persoonlijke situatie en de opleiding die je hebt gekozen. Het goede nieuws? Waarschijnlijk kom je in aanmerking voor studiefinanciering.

Collegegeld en bijkomende kosten

Naast het collegegeld krijg je te maken met bijkomende kosten voor excursies, studiereizen, boeken en andere zaken. Afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingskeuze lopen die bedragen nogal uiteen. Voor sommige opleidingen heb je speciale studiematerialen nodig, zoals bedrijfskleding of een laptop met speciale specificaties. Op de pagina 'Studiekosten' bij je opleiding vind je meer uitleg.

Collegegeld

Voor het collegejaar 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voor bacheloropleidingen €2.530. 

Je betaalt het wettelijk collegegeld als je:

  • de Nederlandse nationaliteit bezit, of de nationaliteit van één van de andere landen van de EEA, of de Surinaamse of Zwitserse nationaliteit bezit en
  • je bij de start van het studiejaar nog geen ander bachelordiploma hebt behaald aan een bekostigde opleiding in Nederland.

Is dit niet op jou van toepassing, dan zijn er misschien andere voorwaarden waardoor je toch in aanmerking komt voor het wettelijk collegegeld; check de regeling collegegeld (pdf)

In alle andere gevallen betaal je het instellingscollegegeld. Voor het collegejaar 2024-2025 is het instellingscollegegeld €12.500.

Meer informatie over betalen
 

Studiefinanciering en studiebeurzen