Hotel Management

Bachelor
4 jaar
Voltijd
Engels

Zit hospitality in je bloed?

Tijdens je studie aan onze hoge hotelschool leer je alles over de bruisende hospitality branche. Bijvoorbeeld hoe je nieuwe, duurzame concepten en digitalisering introduceert. Je gaat aan de slag met projecten voor hotelketens en krijgt veel kansen om buitenlandervaring op te doen. Na het afstuderen aan deze Engelstalige opleiding ben je klaar voor een internationale carrière in de hospitality!

Waarom BUas?

 • Volledig Engelstalige studie in samenwerking met internationale hotelketens
 • Hilton Class in samenwerking met Hilton Worldwide voor talentvolle studenten
 • 1-op-1 coaching en een persoonlijk ontwikkelingsprogramma

De hoge hotelschool in Breda in beeld

Inhoud van de studie

Ervaringen

Breda als studentenstad

'Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd om te durven spreken.'

Malou, afgestudeerd

Favoriet op de campus

'Ik liep stage in Queenstown, Nieuw-Zeeland; the adventure capital of the world'

Vera, afgestudeerd

 

Onze introductieweek

De juiste keuze?

Is de bachelor Hotel Management in Breda de juiste hbo-opleiding voor jou?

Doe een korte test (ca. 4 minuten) en ontdek of deze opleiding bij jou past. De quiz is Engelstalig.


Naar de quiz

Opbouw van de studie

Learning community

In deze studie leiden we je op tot allround hotelmanager. Eerst ga je werken aan je ontwikkeling. In onze learning community werk je niet alleen aan kennis, maar ook aan de ontwikkeling van competenties. Wij helpen je de dingen te leren die je moet weten en kunnen, en we bieden je praktijkgerichte, on-the-job training. Het gaat om een mix van eigenschappen, houding en vaardigheden die je als professional nodig hebt. Met deze studie krijg je alles wat je nodig hebt om de internationale baan van je dromen te vinden!

Curriculum

Straks is de wereld je werkvloer! Engels is zo’n beetje de belangrijkste taal in hotels en de hospitality branche, dus daar ga je hard aan werken. Daarnaast kies je één van de volgende talen (als het niet je moedertaal is natuurlijk): Frans, Duits, Spaans of Nederlands.

Jaar 1

In het eerste jaar - de propedeuse - volg je twee modules.

Knowing the Fundamentals of Hospitality Operations

In deze module leer je de basisprincipes van Operations Management en Management Information Systems. Je gaat meteen in de praktijk aan de slag in ons leerbedrijf Sibelicious op de campus van BUas. Je doet ervaring op bij de food courts, de Service Desk, het restaurant en in de keuken. Je organiseert events en ontvangt en helpt de gasten die dagelijks bij BUas komen voor een lunch, diner, vergadering of een bijeenkomst. 

Understanding the Hospitality Management Industry

In deze module krijg je de vakken Finance, Economics, Marketing, Business Law & Ethics, en Research & Design. Bij dat laatste vak leer je hoe je een onderzoek opzet en uitvoert.

Alles wat je in het eerste jaar leert, komt samen in de eindopdracht. Met een projectgroep werk je aan een verbeterplan voor een hotel, met behulp van een simulatie game.

Jaar 2 (en een stukje van jaar 3)

Na jaar 1 begint de postpropedeuse. Die bestaat uit twee delen. Deel I omvat jaar 2 en het eerste semester van jaar 3. Deel II omvat de rest tot je afstuderen. 

In deel I volg je drie modules.

Developing People and Organisations 

In deze module kijk je vooral naar het gedrag van mensen en wat dat betekent voor (het werken in) een organisatie. 
Vakken: Oganisational Behaviour, Business Law & Ethics, Research & Design en Economics.

Managing Business Performance and Innovation 

In deze module leer je alles over klantrelaties, service marketing en prijsstrategieën.
Vakken: Accounting, Operations Management, Management Information Systems, en Marketing.

Exploring the International Hospitality Industry

Tijdens deze praktijkstage van vijf maanden ervaar je hoe het is om te leven en te werken in een interculturele hospitality omgeving in het buitenland.

Je kunt alleen naar landen waar het veilig is. Hiervoor zijn richtlijnen opgesteld.  Er komt altijd een docent van BUas langs om te kijken hoe het gaat. Om dat mogelijk te maken hebben we de landen waar je stage kunt lopen een beetje geclusterd. Dit zijn de clusters (onder voorbehoud):

België, Frankrijk & Duitsland; Spanje & Mallorca; Engeland, Ierland & Schotland; Nederlandse Antillen (Aruba, Bonaire); Maleisië (Kuala Lumpur) & Thailand (Bangkok); Australië & Nieuw Zeeland; Zuid Afrika (regio Kaapstad); Verenigde Arabische Emiraten (Dubai, Abu Dhabi).

Jaar 3

In jaar 3 volg je het vak Creating Impact, waarin je een duurzaam strategisch bedrijf ontwerpt dat impact creëert. Een mooie uitdaging waarbij je je kennis en vaardigheden uit de eerste twee studiejaren in de praktijk kunt brengen! Met dit vak duik je in het duurzaamheidsdebat van de industrie, ontwikkel je strategische denkvaardigheden en breid je je kennis over Experience Design uit. Als je de onderlinge relatie tussen deze aspecten begrijpt, vormt dit de basis voor jouw ontwerp!

Jaar 4

In je afstudeerjaar werk je aan je scriptie en kun je nog een studieonderdeel naar keuze doen, denk aan een minor, een extra stage, het schrijven van een adviesrapport of bedrijfsplan. Voor je scriptie en het keuzedeel kies je natuurlijk een onderwerp dat (of een context die) helemaal bij jou past! Je studiecoach helpt je daarbij en begeleidt je tot aan het verdedigen van je scriptie.

Pre-master

BUas biedt alle studenten de kans om in het laatste studiejaar de wetenschappelijke pre-master Strategic Business Management and Marketing (SBM) te volgen. Met deze pre-master heb je direct toegang tot Master of Science programma’s in business gerelateerde studies bij onze universitaire partners, zoals de universiteit van Amsterdam, Maastricht, Tilburg, Brussel (B) of Warwick (UK).  Zo kun je in 5 jaar een wo-master halen en na een 3-jarig traject zelfs in 4 jaar! 

Studiebelasting en coaching

Studiebelasting

Gemiddeld besteed je 32 uur per werk aan je studie. Je volgt colleges en werkt aan projecten - op de campus of online - en je bereidt je voor op tentamens en assessments. Tijdens de praktijkweken ‘Food en Beverage’ werk je fulltime in de keuken, het restaurant of bij het Visitor Centre op de campus.

Studiecoaching

Tijdens je hele studie werk je aan de ontwikkeling van jouw persoonlijke en professionele vaardigheden in het Management Development Programme. Dit doe je samen met je studiecoach.
Onderwerpen die in dit programma aan bod komen, zijn onder meer het schrijven van verslagen en bronvermeldingen, digitale vaardigheden en het werken met specifieke computerprogramma’s, tijdmanagement, communicatieve vaardigheden, teamwerk, leerstijlen, en leiderschapsstijlen. In de laatste fasen van het programma verschuift de aandacht naar het werkveld, waar besluitvorming, senior leiderschap, onderhandelen, en ondernemerschap belangrijke onderwerpen zijn.  

Onderdeel van het Management Development Programme is jouw Persoonlijk Ontwikkelplan. Dit maak je zelf en je studiecoach helpt je daarbij. Aan de hand van dit plan bekijken jullie samen hoe het gaat met jouw studievoortgang en ontwikkeling.

Studentendecaan  

De studentendecaan verstrekt informatie, advies en begeleiding met betrekking tot onderwijs- en beroepskeuzes, studieomstandigheden en studiefinanciering. Je kunt er ook terecht als je persoonlijke problemen wilt bespreken die je leven als student kunnen beïnvloeden. 

Meer informatie over het studieprogramma en de vakken kun je vinden in het overzicht in een pdf (in het Engels). 

 

Driejarig studietrajecten na mbo, havo, vwo of ho

Driejarig traject voor vwo'ers

Als vwo’er kun je je hbo-bachelor in Hotel Management in 3 jaar halen. Dat scheelt je een jaar tijd en collegegeld! 

Je start in het tweede jaar en krijgt extra lessen en studiemateriaal om de stof uit het eerste jaar onder de knie te krijgen. De kennismaking met de hospitality industry die de eerstejaars al hebben gehad, komt voor jou aan bod in de praktijk binnen leerbedrijf Sibelicious. 

Driejarig traject na hbo of wo

Als je al een propedeuse hebt gehaald aan een andere (economische) hbo- of wo- opleiding,  neem dan contact op met de opleiding (hotelmanagement@buas.nl) om de mogelijkheden voor een driejarig traject na te gaan. 

Je start in het tweede jaar en krijgt extra lessen en studiemateriaal om de stof uit het eerste jaar onder de knie te krijgen. De kennismaking met de hospitality industry die de eerstejaars al hebben gehad, komt voor jou aan bod in de praktijk binnen leerbedrijf Sibelicious. 
 

Maatwerktraject voor havisten

Je hebt net je havo-diploma behaald en je zou graag in de hospitality sector willen werken, maar je vindt de stap van havo naar hbo nét iets te groot. Of misschien ben je met jouw profiel niet direct toelaatbaar. Dan is een maatwerktraject misschien wel iets voor jou.

Wat houdt dit maatwerktraject in? Je start je hotelopleiding op het mbo bij De Rooi Pannen in Tilburg. Na twee jaar sluit je daar de studie horeca ondernemer/manager (mbo niveau 4) af. Aansluitend studeer je verder bij Buas. Lees hier hoe het maatwerktraject voor havisten werkt.


Driejarig traject na havo én een mbo 4 horeca-opleiding

Heb je een havo-diploma en de mbo-opleiding horeca ondernemer/manager afgerond (mbo niveau 4)? Dan kun je de hbo-bachelor Hotel Management in 3 jaar doen! Meld je aan bij BUas voor de selectieprocedure.

Bekijk ook de veelgestelde vragen over doorstromen van mbo 4 naar hbo.

Driejarig traject na een mbo 4 horeca-opleiding

Met een diploma van een mbo 4-opleiding horeca ondernemer/manager kun je ook in aanmerking komen voor een 3 jarig traject als je:

 • tweetalig (Engels) onderwijs gehad en
 • goede schoolresultaten hebt en
 • Spaans, Frans of Duits goed beheerst en 
 • een aanbevelingsbrief van de coordinator van je MBO-opleiding hebt.

Tijdens de selectie kijken we dan of je in de 3-jarige track mag starten.

Excursies en studiereizen

Tijdens je studie ga je drie keer op reis. Je ervaart hoe het eraan toegaat in de hospitality sector. Je krijgt er een gevoel bij en ziet de theorie terug in de praktijk.

Studiereis in de propedeuse

Het belangrijkste doel van je reis in het eerste jaar is om je het internationale hospitality werkveld te laten zien en om je meer vertrouwd te maken met alles wat hierin gebeurt. Tijdens de reis leer je van alles over gastvrijheid, dienstverleningsconcepten, interculturele aspecten en duurzame ontwikkelingen in jouw toekomstige werkomgeving. 

Tijdens de reis zie en hoor je natuurlijk heel veel. Ook maak je kennis met professionals in de sector. Het is de bedoeling dat je al deze ervaringen voor jezelf verzamelt en dat je bekijkt wat je ermee kunt en wat je ervan kunt leren.

Studiereizen na de propedeuse

Je begint met wat wij noemen ‘de wijnreis’. Alles wat je hebt geleerd in de cursus ‘wine & spirits’ ga je nu in de praktijk ervaren en (als je 18+ bent) proeven natuurlijk! Welke technieken worden gebruikt, worden de richtlijnen van de drankensector (wijnen en gedistilleerde dranken) nageleefd, wat drink je bij welk gerecht? Je gaat het allemaal meemaken.

Tot slot is er nog een derde studiereis. Die beleef je samen met studenten van de opleiding International Facility Management. Je leert vooral hoe bepaalde thema’s, zoals financiën, marketing, revenue management (inkomstenbeheer) en duurzaamheid, samenhangen. 
 

Uitwisseling

De opleiding Hotel Management is op zich al super internationaal natuurlijk. Je kunt er voor jezelf nog iets extra’s aan toevoegen door mee te doen aan een uitwisselingsprogramma.

Uitwisseling

Als je bij ons Hotel Management studeert, kun je een tijdje in het buitenland studeren aan één van onze partneruniversiteiten. We organiseren uitwisselingsprogramma’s met universiteiten in

 • Canada (Vancouver)
 • China (Hong Kong, Macao)
 • Finland (Helsinki en Jyväskylä)
 • Frankrijk (Chambéry, Institute Paul Bocuse)
 • Duitsland (Bad Honnef)
 • Hongarije (Budapest)
 • Portugal (Faro)
 • Spanje (Barcelona en Palma de Mallorca)
 • UK (Bournemouth)
 • USA (Flagstaff, Orlando)

Ondernemerschap

Bij BUas word je opgeleid tot ondernemende professional. In al onze hbo-bacheloropleidingen krijg je de ruimte om je ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Naast je studie kan je bovendien aansluiten bij BUas Startup Support, BUSS. BUSS organiseert (netwerk)evenementen en verbindt startende student ondernemers, er is zelfs de mogelijkheid om begeleiding van een eigen startup coach aan te vragen.

Ook kun je binnen BUas afstuderen met je eigen bedrijf! Elke academie biedt deze mogelijkheid, er kan wel een selectie proces van toepassing zijn. Misschien heb je tegen die tijd al een bedrijfje dat omzet draait of misschien heb je plannen? Laat je helpen door BUas Startup Support. 

Lees meer over het opzetten van je eigen onderneming.

Veelgestelde vragen

Welke vakken krijg je tijdens de opleiding Hotel Management?

Jaar 1 van de studie bestaat uit 2 semesters. In het eerste semester krijg je theorie en in het tweede semester ga je de praktijk in. In semester 1 krijg je: Marketing, Finance, Economie, Research & Design, Business Law & Ethics, Engels en een andere moderne vreemde taal en het Management Development programma.

In semester 2 krijg je: Operations Management, praktische keukenvaardigheden, restaurant en front office, wijnles, Management Information Systems (bedrijfseconomische kant van de hotelsector), vreemde taal en het Management Development programma. 

Natuurlijk krijg je in de andere jaren nog meer van dit soort vakken, maar ga je ook op stage in het buitenland voor 24 weken, heb je een management week en ga je op study trips!

Wat kun je worden met de opleiding Hotel Management?

Met je diploma kun je vanzelfsprekend Hotel Manager worden. Dit is natuurlijk niet het enige. Juist omdat jij zoveel managementvakken hebt gehad tijdens de opleiding, kun je ook terecht bij vliegtuigmaatschappijen, horeca groothandels, bierbrouwerijen of vakantieparken. Ook heb je een goede basis gelegd voor het starten van een eigen bedrijf.

Wat zijn de verschillen tussen de verschillende hotelscholen in Nederland?

Het diploma dat je behaalt is op alle scholen van hetzelfde niveau, alleen de route er naartoe is anders. Alle Hotelmanagement scholen zijn Hoge Hotelscholen. Sommige opleidingen worden aangeboden in het Nederlands en andere in het Engels. Op sommige hotelscholen kun je intern gaan (er wonen dus), bij andere is die mogelijkheid er niet.

Wat doe je op de hotelschool? En waarom moet ik in het restaurant en in de keuken staan als ik een management opleiding doe?

Om een goede manager te zijn is onder andere kennis van het vak nodig. Doordat jij meeloopt op deze afdelingen zul je ervaring op doen en de taken en verantwoordelijkheden van je collega’s beter begrijpen. Alleen zo kun jij hen ook ‘managen’ en de beste gastbeleving overdragen. Je moet begrijpen hoe iets gedaan wordt, voordat je er de leiding in kan nemen. 

Wat is het verschil tussen de 3 en 4-jarige track? 

Voor studenten met een vwo-diploma heeft BUas een speciale 3-jarige opleiding. Met zowel de 3 als 4 jarige opleiding behaal je het hbo-bachelor diploma. Het verschil komt door een vak in jaar 1, waarbij degenen die het 3-jarig traject doen versneld door de module gaan.

Hoe weet ik of ik toelaatbaar ben voor deze opleiding?

Je bent met alle profielen van de havo of het vwo toelaatbaar. Soms heb je wel een specifiek vak nodig in je pakket. Om geselecteerd te kunnen worden moet je bijvoorbeeld een tweede vreemde taal in je pakket hebben (frans, duits, of spaans). Bij sommige profielen heb je ook (bedrijfs)economie nodig in je pakket. We hebben hier alle toelatingsvoorwaarden op een rijtje gezet.

 

Eyecatchers Hotel Management

Toelating en selectie

Met een havo- of vwo-diploma met het juiste profiel of een mbo-4 diploma ben je toelaatbaar tot de hbo-opleiding Hotel Management. Lees meer over de toelatingsvoorwaarden en de mogelijkheden die er zijn wanneer je niet aan de voorwaarden voldoet. 

Aanmelding en selectie

Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan kun je je aanmelden voor deze opleiding. Toelating is gebaseerd op selectie. Lees meer over de aanmeld- en selectieprocedure.

Kosten

Voor het collegejaar 2024-2025 is het collegegeld €2.530. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor software, excursies, etc. Lees meer over studiekosten.

Studiekeuze maken? Praat met de studenten!

Een studiekeuze maken? Bezoek veel open dagen en praat veel met de studenten! Zij hebben nog niet zo lang geleden ook een studiekeuze moeten maken en weten heel het traject nog. Daarnaast volgen zij zelf de opleiding dus kunnen zij jou het meeste vertellen over hun persoonlijke ervaring. 

Kijk hier voor een overzicht van wat je allemaal kunt doen om je te orienteren op Your Road to BUas 

Elise

Student

Een verbinder die duurzame verandering stimuleert

Bij EVENT Hotels heb ik mezelf ontwikkeld vanuit een coördinerende rol naar een meer strategische. Ik laat zien dat verantwoord ondernemen goed sameng aat met commerciële doelen. Zo probeer ik mensen kritisch naar de voedselketen te laten kijken en voedselverspilling tegen te gaan. Ik zie mezelf als verbinder. Daarvoor moet je durven spreken, dat heb ik geleerd bij BUas. Tijdens de reflectielessen leerde ik gedrag te begrijpen en mijn communicatie hierop aan te passen. Dat gebruik ik nu in mijn presentaties aan stakeholders. 

Malou

Afgestudeerd, werkt nu als Projectmanager bij EVENT Hotels

Precies de combinatie waar ik naar op zoek was!

Deze opleiding heeft mij kansen geboden om mij verder te ontwikkelen op het gebied van sustainability. Ik heb een business plan geschreven gericht op een sustainable business in de hotel industrie en onderzoek gedaan naar de vermindering van voedselverspilling in restaurants. Voor mij persoonlijk precies de combinatie waar ik naar op zoek was!

Eline Aalders

Alumna Hotel Management

Je bent in 'hospitality' land

Jij bent het gezicht van onze campus, behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. En vergeet niet, het is show time, je bent in ‘hospitality land’! Dat zeg ik tegen mijn studenten. Ik hou van de interactie, ik vind het leuk om mijn kennis te delen en te zien hoe studenten zich in hun eigen tempo ontwikkelen. Ze zijn ruimdenkend, respectvol en bereid om te leren. Ik kan ieder jaar mijn lessen optimaliseren en de trends bijhouden; zo kan ik mijn boodschap overbrengen én het ook nog eens leuk houden voor mezelf.

Yvette Claassen

Instructeur leerbedrijf Sibelicious

Jouw carrière

Als manager in de hospitality ben je bezig met de bedrijfsvoering van een organisatie die 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar draait. Onze afgestudeerden werken over de hele wereld, in het hele spectrum van de hospitality bij bijvoorbeeld hotels, vakantieresorts, cruisemaatschappijen, partycateraars of congreslocaties.

Meer weten? Na je  bachelor Hotel Management.