Creative Media and Game Technologies

Bachelor
4 jaar
Voltijd
Engels

Droom jij van werken in de game-industrie? Kom dan naar Breda! Creative Media and Game Technologies is niet alleen een studie, het is een manier van leven.

Onze Engelstalige game-opleiding is één van de beste in de wereld. Of je nu de beste gameplay programmer wilt worden, een bekroond character artist, een game designer die Triple-A-titels bedenkt of een pro in special effects het begint allemaal bij Creative Media and Game Technologies!

Om je droom waar te maken kies je bij aanvang van je studie één van de studierichtingen: Programming, Visual Arts, Design & Production of Film Visual Effects. Onze afgestudeerden werken bij grote gamebedrijven over heel de wereld, zoals Guerrilla, Ubisoft of DICE.

Project robot

Danny Flu, eerstejaars student

Concept art voor Child of Lothian

Zsófia Danková, derdejaars student

Projectwerk voor Child of Lothian

Hanne Hammarstrøm, derdejaars student

Projectwerk

Thomas Franken, derdejaars student

Projectwerk

Mathijs Kapteijn, derdejaars student

Omgevingsopdracht

Máté Válent, tweedejaars student

Persoonlijk project

Malte Langheim, vierdejaars student

Waarom deze opleiding bij BUas?

 • Bouwen aan een portfolio vanaf dag één tot afstuderen
 • Partnerships met o.a. Sony, Epic Games, SideFX en Ubisoft
 • Kleinschalige omgeving met internationale en ervaren docenten

Creative Media and Game Technologies in beeld

Inhoud van de studie

Hoe ik mijn toekomst zie

Showcase Day 2022

'De leren-door-te-doen-aanpak past bij mij.'

Emilio, afgestudeerd

Opbouw van de studie

Learning community

Deze game-opleiding bereidt je voor op een toekomst in de internationale game-industrie. Je krijgt een brede kennis mee over game-technologie en verder ga je vooral werken aan vaardigheden. Je leert alles over het ontwikkelen van games, gameplay en level design, 3D visual arts, animatie, audio, productie en programmeren. In onze simulatiestudio ga je natuurlijk aan games werken. Dat doe je individueel, maar ook samen met andere studenten.

Je kiest vóór de start van je studie een afstudeerrichting, zodat je direct vanaf jaar 1 de rol neemt die het beste past bij jouw eigen interesses en ontwikkelwensen. In het tweede jaar kun je ervoor kiezen om alsnog een ‘general developer’ te worden of je gaat verder in de richting die je in het eerste jaar hebt gekozen. Voorbeelden van rollen zijn character artist, graphics programmer en level designer.

Jaarindeling

Het studieprogramma bestaat uit blokken waarin je werkt aan projecten. In ieder blokproject kies je een rol die past bij de studierichting die je hebt gekozen. 

De studierichtingen zijn:

 • Design & Production
 • Film Visual Effects. 
 • Programming
 • Visual Arts

Hieronder zie je uit hoe elk jaar is opgebouwd, de vakken die je krijgt vind je bij de informatie over de betreffende studierichting.

Jaar 1

Het eerste jaar bestaat uit vier blokken. In de eerste drie blokken volg je colleges en seminars en je werkt aan duidelijk omschreven projecten. Op die manier ontwikkel je basisvaardigheden en vergroot je je kennis.

In het vierde blok komt daar het werken in multidisciplinaire teams bij. Dat betekent dat je in een klein team van studenten uit verschillende studierichtingen werkt aan de ontwikkeling van een game. Ieder in een eigen rol. Zo kun je je vaardigheden oefenen, maar ook het samenwerken in een ontwikkelteam.  

Jaar 2

Het tweede jaar bestaat ook uit vier blokken. Je werkt eerst twee blokken verder aan je vaardigheden in de rol die jij hebt gekozen. Daarna werk je weer twee blokken in multidisciplinaire teams en je volgt ook nog colleges en seminars. In het tweede jaar kun je ook een semester (twee blokken) op uitwisseling en ervaring opdoen in het buitenland.  

Jaar 3

In het derde jaar ga je je echt specialiseren in de rol die jij hebt gekozen. Je werkt in een multidisciplinair of een gespecialiseerd team aan een game project dat een jaar duurt. Ook in dit jaar heb je de mogelijkheid om op uitwisseling te gaan.

Jaar 4

In je afstudeerjaar kun je letterlijk alle kanten op. In het vierde jaar werken studenten aan projecten bij bedrijven over heel de wereld! Je rondt dit laatste jaar twee projecten af. Je kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • Werken aan je portfolio, individueel of in teamverband. Je wordt overigens altijd individueel beoordeeld.
 • Werken bij een bedrijf, waarbij je uiteindelijk een projectresultaat oplevert.
 • Het schrijven van een bedrijfsplan of het starten van je eigen bedrijf, waarbij je wordt geholpen door onze specialisten in ondernemerschap.
 • Een semester op uitwisseling gaan, waarbij je studeert aan één van onze partnerinstellingen.

Je kunt uit bovenstaande ook twee projecten combineren en daar een jaar aan werken. Je kunt ook een jaarlang werkervaring opdoen in een afstudeerstage.

Pre-master

In het vierde jaar kun je ook kiezen voor een pre-master van een Nederlandse universiteit om direct toegang te krijgen tot hun masteropleidingen. 

BUas heeft ook een pre-master: Strategic Business Management and Marketing (SBM). Je kunt deze pre-master volgen als je studieresultaten goed genoeg zijn. Na afronding heb je direct toegang tot verschillende business-gerelateerde Master of Science opleidingen (op het gebied van management en marketing) bij onze universitaire partners. Een paar voorbeelden zijn de universiteit van Maastricht, Tilburg, Brussel (B) en Warwick (UK). Zo kun je in vijf jaar een wo-master halen en na een driejarig traject zelfs in vier jaar!

Studiebelasting en coaching

De Games studie van BUas is één van de beste in de wereld. Het programma is uitdagend en zwaar. Je maakt lange dagen op de campus van BUas of bij een stagebedrijf. Houd er dus rekening mee dat deze studie je veel tijd kost. We zoeken studenten die echt geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van games en die ook al een beeld hebben van de verschillende rollen/banen in de game-industrie. Het leuk vinden om te gamen is niet genoeg. Voordat je bij ons begint, moet je al een portfolio kunnen laten zien. Daar moet je dus tijd in investeren. Daar staat tegenover dat je tijdens je studie je portfolio verder opbouwt, hierbij wordt je geholpen door professionals uit de internationale game wereld. Dit helpt je bij het vinden van jouw plek in de game-industrie.

 

3-jarig studietraject na vwo

Met een vwo diploma of een diploma van een vergelijkbare internationale vooropleiding kun je je hbo-bachelor in Creative Media and Game Technologies in 3 jaar halen. Het scheelt je een jaar tijd en collegegeld! Je moet natuurlijk wel voldoen aan de toelatingseisen. De selectieprocedure is gelijk aan die van het vierjarige traject.

Lees meer over het 3-jarig traject

Uitwisseling

Als je bij ons Creative Media and Game Technologies studeert, kun je een tijdje in het buitenland studeren aan één van onze partneruniversiteiten. We stimuleren je om naar het buitenland te gaan, omdat je hierdoor beter internationaal inzetbaar bent na je afstuderen. Je vergroot je internationale netwerk, je leert een andere taal en krijgt meer inzicht in interculturele verschillen (en overeenkomsten!). Zeker weten dat je hierna met een bredere blik naar de wereld zult kijken!

Ondernemerschap

Bij BUas word je opgeleid tot ondernemende professional. In al onze hbo-bacheloropleidingen krijg je de ruimte om je ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Naast je studie kan je bovendien aansluiten bij BUas Startup Support, BUSS. BUSS organiseert (netwerk)evenementen en verbindt startende student ondernemers, er is zelfs de mogelijkheid om begeleiding van een eigen startup coach aan te vragen.

Ook kun je binnen BUas afstuderen met je eigen bedrijf! Elke academie biedt deze mogelijkheid, er kan wel een selectie proces van toepassing zijn. Misschien heb je tegen die tijd al een bedrijfje dat omzet draait of misschien heb je plannen? Laat je helpen door BUas Startup Support. 

Lees meer over het opzetten van je eigen onderneming.

Eyecatchers

Toelating

Met een havo- of vwo-diploma met het juiste profiel of een mbo-4 diploma ben je toelaatbaar tot de hbo-opleiding Creative Media and Game Technologies. Lees meer over de volledige toelatingsvoorwaarden en de mogelijkheden die er zijn wanneer je niet aan de voorwaarden voldoet.

Aanmelding en selectie

Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan kun je je aanmelden voor deze opleiding. Toelating is gebaseerd op selectie. Lees meer over de aanmeld- en selectieprocedure

Kosten

Voor het collegejaar 2024-2025 is het collegegeld+ €3.160. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor software, excursies, etc. Lees meer over studiekosten

Het was liefde op het eerste gezicht

Gaming heeft altijd een rol gespeeld in mijn leven, maar pas toen ik midden twintig was, besefte ik dat ik een carrière in deze sector wilde. Het was liefde op het eerste gezicht in Breda, de leren-door-te-doen-aanpak past zeker bij mij. De opleiding gaf me de mogelijkheid mijn passies te verkennen en bereidde me voor op een stage – en vervolgens een baan – bij Codemasters. Ik heb de kans gehad om samen te werken met ervaren mensen en om mijn eerste commerciële game uit te brengen.

Emilio

Afgestudeerd in Programming | Werkt nu als Rendering Engineer bij Traverse Research

Eén van de beste game opleidingen ter wereld

Ik steek veel tijd en energie in het begeleiden van studenten die een eigen bedrijf willen opzetten in de game-industrie. Als indie developer heb ik veel ervaring opgedaan in de game-industrie en ik weet welke uitdagingen het ontwikkelen van games met zich meebrengt. Ik werk graag met studenten, ze zijn fanatiek en enorm gemotiveerd om aan de slag te gaan met grote gameprojecten. Ze begrijpen ook dat ze hard zullen moeten werken, ik ben er trots op dat ze voor onze opleiding hebben gekozen, één van de beste ter wereld.

Fabian Akker

Docent Creative Media & Game Technologies

De juiste keuze?

Is Creative Media and Game Technologies de juiste hbo-opleiding voor jou?

Doe een korte test (ca. 4 minuten) en ontdek of deze opleiding bij jou past. De test is Engelstalig.


Naar de quiz

BUas - Student CMGT

In het derde jaar breng je een game uit

Mijn rol is Project Manager, daardoor heb ik veel overleg met docenten. Fijn dat zij uit de industrie komen. Door hun ervaring weten ze hoe je met bepaalde situaties om moet gaan en kunnen ze je goed adviseren. Uiteindelijk brengen we de game uit op Steam, supertof! 

Het belangrijkste wat ik studiekiezers mee kan geven is: volg je hart! Ga op ondezoek uit en stel je vragen bijvoorbeeld tijdens een open dag of orientation dag.

Arienne

Student Creative Media and Game Technologies

BUas Games alumnus Matthijs van de Laar

Jouw carrière

Na je afstuderen ben je klaar voor een carrière als programmeur, designer of visual artist. Naast functies binnen de (console based) games-industrie hebben visual artists ook kansen op het gebied van film visual effects (VFX). Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je verder te ontwikkelen en door te studeren.

Lees meer: Na je bachelor Creative Media and Game Technologies.

(links: Matthijs van de Laar – Creative Director Twirlbound)