Creative Media and Game Technologies

4-jarige hbo-bacheloropleiding | Engelstalig

Ready for the next level?

Droom jij van werken in de game-industrie? Kom dan naar Breda! Creative Media and Game Technologies is niet alleen een studie, het is een manier van leven.

Onze Engelstalige game-opleiding is één van de beste in de wereld. Of je nu de beste gameplay programmer wilt worden, een bekroond character artist of een game designer die Triple-A-titels bedenkt, het begint allemaal in Breda! Onze afgestudeerden werken bij grote gamebedrijven over heel de wereld, zoals Guerrilla, Ubisoft of DICE.

Project robot

Danny Flu, eerstejaars student

Concept art voor Child of Lothian

Zsófia Danková, derdejaars student

Projectwerk voor Child of Lothian

Hanne Hammarstrøm, derdejaars student

Projectwerk

Thomas Franken, derdejaars student

Projectwerk

Mathijs Kapteijn, derdejaars student

Omgevingsopdracht

Máté Válent, tweedejaars student

Persoonlijk project

Malte Langheim, vierdejaars student

Waarom games studeren bij BUas?

  • Kleinschalig onderwijs in een informele leeromgeving
  • Docenten uit de internationale werkveld met jarenlange ervaring in de game-industrie
  • Je maakt en lanceert games en bouwt zo een portfolio op vanaf dag 1 tot je afstuderen
  • Partnerships met Sony, Epic Games en SideFX

Creative Media and Game Technologies in beeld

Inhoud van de studie

Hoe ik mijn toekomst zie

Studentenleven in Breda

'De leren-door-te-doen-aanpak past bij mij.'

Emilio, afgestudeerd

Favoriet op de campus

Showcase Day 2022

Onze introductieweek

De juiste keuze?

Is Creative Media and Game Technologies de juiste hbo-opleiding voor jou?

Doe een korte test (ca. 4 minuten) en ontdek of deze opleiding bij jou past. De test is Engelstalig.


Naar de quiz

Quiz creative industries

Opbouw van de studie

Deze game opleiding bereidt je voor op een toekomst in de internationale game-industrie. Je krijgt een brede kennis mee over game-technologie en verder ga je vooral werken aan vaardigheden. Je leert alles over het ontwikkelen van games, gameplay en level design, 3D visual arts, animatie, audio, productie en programmeren. In onze simulatiestudio ga je natuurlijk aan games werken. Dat doe je individueel, maar ook samen met andere studenten. Iedereen in een rol die het beste past bij interesses en eigen ontwikkelwensen.

Het studieprogramma bestaat uit blokken waarin je werkt aan projecten. In ieder blokproject kies je een rol die past bij de studierichting die je hebt gekozen. De studierichtingen zijn Visual Arts, Programming, en Design & Production. Voorbeelden van rollen zijn character artist, graphics programmer en level designer.

Hieronder leggen we uit wat je in elk jaar kunt verwachten.

Jaar 1

Het eerste jaar bestaat uit vier blokken. In de eerste drie blokken volg je colleges en seminars en je werkt aan duidelijk omschreven projecten. Op die manier ontwikkel je basisvaardigheden en vergroot je je kennis.

In het vierde blok komt daar het werken in multidisciplinaire teams bij. Dat betekent dat je in een klein team van studenten uit verschillende studierichtingen werkt aan de ontwikkeling van een game. Ieder in een eigen rol. Zo kun je je vaardigheden oefenen, maar ook het samenwerken in een ontwikkelteam.  

Jaar 2

Het tweede jaar bestaat ook uit vier blokken. Je werkt eerst twee blokken verder aan je vaardigheden in de rol die jij hebt gekozen. Daarna werk je weer twee blokken in multidisciplinaire teams en je volgt ook nog colleges en seminars. In het tweede jaar kun je ook een semester (twee blokken) op uitwisseling en ervaring opdoen in het buitenland.  

Jaar 3

In het derde jaar ga je je echt specialiseren in de rol die jij hebt gekozen. Je werkt in een multidisciplinair of een gespecialiseerd team aan een game project dat een jaar duurt. Ook in dit jaar heb je de mogelijkheid om op uitwisseling te gaan.

Jaar 4

In je afstudeerjaar kun je letterlijk alle kanten op. In het vierde jaar werken studenten aan projecten bij bedrijven over heel de wereld! Je rondt dit laatste jaar twee projecten af. Je kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:

  • Werken aan je portfolio, individueel of in teamverband. Je wordt overigens altijd individueel beoordeeld.
  • Werken bij een bedrijf, waarbij je uiteindelijk een projectresultaat oplevert.
  • Het schrijven van een bedrijfsplan of het starten van je eigen bedrijf, waarbij je wordt geholpen door onze specialisten in ondernemerschap.
  • Een semester op uitwisseling gaan, waarbij je studeert aan één van onze partnerinstellingen.

Je kunt uit bovenstaande ook twee projecten combineren en daar een jaar aan werken. Je kunt ook een jaarlang werkervaring opdoen in een afstudeerstage.

Premaster

In het vierde jaar kun je ook kiezen voor een premaster van een Nederlandse universiteit om direct toegang te krijgen tot hun masteropleidingen. 

BUas heeft ook een premaster: Strategic Business Management and Marketing (SBM). Je kunt deze premaster volgen als je studieresultaten goed genoeg zijn. Na afronding heb je direct toegang tot verschillende business-gerelateerde Master of Science opleidingen (op het gebied van management en marketing) bij onze universitaire partners. Een paar voorbeelden zijn de universiteit van Maastricht, Tilburg, Brussel (B) en Warwick (UK). Zo kun je in vijf jaar een wo-master halen en na een driejarig traject zelfs in vier jaar!

Studiebelasting en coaching

De Games studie van BUas is één van de beste in de wereld. Het programma is uitdagend en zwaar. Je maakt lange dagen op de campus van BUas of bij een stagebedrijf. Houd er dus rekening mee dat deze studie je veel tijd kost. We zoeken studenten die echt geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van games en die ook al een beeld hebben van de verschillende rollen/banen in de game-industrie. Het leuk vinden om te gamen is niet genoeg. Voordat je bij ons begint, moet je al een portfolio kunnen laten zien. Daar moet je dus tijd in investeren. Daar staat tegenover dat je tijdens je studie je portfolio verder opbouwt, hierbij wordt je geholpen door professionals uit de internationale game wereld. Dit helpt je bij het vinden van jouw plek in de game-industrie.

 

Direct in het eerste jaar kies je een studierichting. In het tweede jaar kun je ervoor kiezen om alsnog een ‘general developer’ te worden of je gaat verder in de richting die je in het eerste jaar hebt gekozen. 

Nieuwe studierichting: Film Visual Effects

Vanaf september 2023 kun je binnen de opleiding Creative Media and Game Technologies kiezen voor een nieuwe studierichting waarin film en visuele effecten centraal staan. Het curriculum is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de internationale filmwereld. Hieronder lees je er meer over.

De studierichtingen die je kunt kiezen zijn:

3D Visual Arts

Als je voor 3D Visual Arts kiest, dan bereiden we je voor op een rol als 3D modeller, animator, character artist of environment artist in de game- of filmindustrie. Je leert alles over 3D modelling, texturing, rendering, tekenen, animatie en het bouwen van virtuele werelden.

De richting is populair bij studenten die artistiek talent hebben, het visuele in de game context erg leuk vinden en een drive hebben om de techniek te begrijpen die nodig is om een game te laten doen wat het moet doen.

Overzicht per jaar:

Jaar 1: modelling, texturing, rendering, animation, art fundamentals (tekenen), technical art
J
aar 2: characters, animation, environments, procedural modelling, technical art
Jaar 3: advanced visual arts workshops
Jaar 4: stage, voorbereiding op het werk, afstudeerproject

Programming

Als je voor Programming kiest, dan bereiden we je voor op een rol als hardware/software engineer in de game-industrie, waaronder console, PC en mobiele platformen. Je gaat aan de slag met C++, hardware technologie, game programming, graphics programming, en technologieën op het gebied van mobiele en sociale netwerken.

Wiskunde is belangrijk. Dat moet je dus kunnen en leuk vinden. De richting is populair bij studenten die technologisch vaardig zijn en graag games ontwikkelen.

Overzicht per jaar:

Jaar 1: programming design patterns, games programming, game mathematics
Jaar 2: gameplay, engine, graphic, further AI programming
Jaar 3: advanced programming workshops
Jaar 4: stage, voorbereiding op het werk, afstudeerproject

Design & Production

Als je voor Design & Production kiest, bereiden we je voor op een rol als game designer, level designer, narrative designer, of producer in de gameindustrie, waaronder console, mobile, PC, en board games. Je leert alles over concept development, game design, game production, business management, interactive storytelling, basic programming en computer graphics.

Deze richting wordt vaak gekozen door studenten die ambities hebben op het gebied van leiderschap of conceptontwikkeling in de game-industrie en die communicatief sterk zijn.

Overzicht per jaar:

Jaar 1: physical prototyping, team management, the essentials of gameplay design
Jaar 2: level design, puzzle design, narrative design, business management
Jaar 3: campaign, multiplayer, casual, and experimental design, training in ondernemerschap
Jaar 4: stage, voorbereiding op het werk, afstudeerproject 

Film Visual Effects

Wil jij nieuwe omgevingen creëren voor The Mandalorian van Disney? Werken aan het volgende monster in de Netflix hitserie Stranger Things, of deel uitmaken van de creatie van film en animaties bij topstudio’s wereldwijd? Dit alles, en nog veel meer, is mogelijk met de nieuwe studierichting Film Visual Effects bij BUas. 

  • Met de technologische infrastructuur op onze campus leer je alle relevante technieken voor VFX-productie.  
  • Je werkt aan echte filmprojecten in onze simulatie Film studio; je ontwikkelt een reeks basis- tot expertvaardigheden, welke je toepast in projecten die ook echt uitgebracht worden.
  • Je kiest een rol waarmee je je kunt specialiseren naar eigen voorkeur: Previz Artist, Creature TD, Matte, Painter, Lighting Artist, om er maar een paar te noemen. 
  • Je creëert films met de nieuwste tools, soft- en hardware, zoals Unreal Engine, SideFX Houdini en onze eigen XR Stage.   
  • Je verdiept je in de filmtechnologie van de toekomst, denk aan facial capture, light and volume capture, photogrammetry, motion tracking, animation, en rigging.
  • Je krijgt de kans om samen met studenten van Creative Business aan projecten te werken.
  • Je leert van een groep internationale professionals die veel ervaring hebben in het werkveld.  
  • In je vierde jaar kun je een stage van 40 weken doen bij een bedrijf als Framestore, Ubisoft of Ghost VFX.
  • Tijdens je studie werk je aan je portfolio dat je tijdens je afstudeerjaar afrondt.

Houd deze website in de gaten voor meer informatie over deze nieuwe studierichting.

Vragen over deze studierichting?

Mail ze naar AGMoperations@buas.nl

 

Met een vwo diploma of een diploma van een vergelijkbare internationale vooropleiding kun je je hbo-bachelor in Creative Media and Game Technologies in 3 jaar halen. Het scheelt je een jaar tijd en collegegeld! Je moet natuurlijk wel voldoen aan de toelatingseisen. De selectieprocedure is gelijk aan die van het vierjarige traject.

Hoe werkt het?

  • Je start in de studierichting waarvoor je bent geselecteerd en moet in 1 jaar je propedeuse halen.
  • Daarna volg je het tweede jaar dat inhoudelijk gelijk is aan jaar 2 van de vierjarige opleiding.
  • In het derde jaar ga je afstuderen met een stage en/of een project. Zo’n project kun je individueel doen of in teamverband. Je wordt altijd individueel beoordeeld. 

Wil je meer weten over het driejarige traject voor vwo’ers, neem dan even contact op via agmapplication@buas.nl.

Als je bij ons Creative Media and Game Technologies studeert, kun je een tijdje in het buitenland studeren aan één van onze partneruniversiteiten. We stimuleren je om naar het buitenland te gaan, omdat je hierdoor beter internationaal inzetbaar bent na je afstuderen. Je vergroot je internationale netwerk, je leert een andere taal en krijgt meer inzicht in interculturele verschillen (en overeenkomsten!). Zeker weten dat je hierna met een bredere blik naar de wereld zult kijken!

Bij BUas word je opgeleid tot ondernemende professional. In al onze hbo-bacheloropleidingen krijg je de ruimte om je ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Je krijgt les in entrepreneurship, ondernemerschap dus. Hiervoor zijn speciale vakken ontwikkeld en in je tweede studiejaar kun je met een Excellence Track in ondernemerschap beginnen.

In het vierde studiejaar kun je kiezen voor een BUas brede minor Ondernemerschap en je kunt zelfs afstuderen met je eigen bedrijf! Misschien heb je (tegen die tijd) al een bedrijfje dat omzet draait of misschien heb je plannen? Laat je helpen door BUas Startup Support.

Lees meer over het opzetten van je eigen onderneming.

Eyecatchers

0
0
0

Toelating

Met een havo- of vwo-diploma met het juiste profiel of een mbo-4 diploma ben je toelaatbaar tot de hbo-opleiding Creative Media and Game Technologies.

Aanmelding en selectie

Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan kun je je aanmelden voor deze opleiding. Toelating is gebaseerd op selectie. Lees meer over de aanmeld- en selectieprocedure

Kosten

Voor het collegejaar 2023-2024 is het collegegeld+ €2.882. Is dit het eerste jaar dat je gaat studeren? Dan betaal je €1.725. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor software, excursies, etc. Lees meer over studiekosten

BUas - Student CMGT

In het derde jaar breng je een game uit

Mijn rol is Project Manager, daardoor heb ik veel overleg met docenten. Fijn dat zij uit de industrie komen. Door hun ervaring weten ze hoe je met bepaalde situaties om moet gaan en kunnen ze je goed adviseren. Uiteindelijk brengen we de game uit op Steam, supertof! 

Het belangrijkste wat ik studiekiezers mee kan geven is: volg je hart! Ga op ondezoek uit en stel je vragen bijvoorbeeld tijdens een open dag of orientation dag.

Arienne

Student Creative Media and Game Technologies

Het was liefde op het eerste gezicht

Gaming heeft altijd een rol gespeeld in mijn leven, maar pas toen ik midden twintig was, besefte ik dat ik een carrière in deze sector wilde. Het was liefde op het eerste gezicht in Breda, de leren-do or-te-doen-aanpak past zeker bij mij. De opleiding gaf me de mogelijkheid mijn passies te verkennen en bereidde me voor op een stage – en vervolgens een baan – bij Codemasters. Ik heb de kans gehad om samen te werken met ervaren mensen en om mijn eerste commerciële game uit te brengen.

Emilio

Afgestudeerd in Programming | Werkt nu als Rendering Engineer bij Traverse Research

1
0
0
BUas Games alumnus Matthijs van de Laar

Jouw carrière

Na je afstuderen ben je klaar voor een carrière als programmeur, designer of viual artist. Naast functies binnen de (console based) games-industrie hebben viual artists  ook kansen op het gebied van film special effects (VFX). Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je verder te ontwikkelen en door te studeren.

Lees meer: Na je bachelor Creative Media and Game Technologies.

(links: Matthijs van de Laar – Creative Director Twirlbound)