Creative Media and Game Technologies

Bachelor
4 jaar
Voltijd
Engels
Start 1 september 2025

De beste game-opleiding van Nederland en nummer 3 wereldwijd!

In de opleiding Creative Media and Game Technologies ontdek je de nieuwste technieken en tools om innovatieve games en media te maken. Je leert hoe je jouw creatieve ideeën tot leven brengt en de toekomst van gaming mee vormgeeft.

Je kiest aan het begin van de studie welke richting het beste bij jou past: Programming, Visual Arts of Design & Production. Maar tijdens de opleiding werk je ook samen met studenten van de andere richtingen in een gesimuleerde game studio. Zo ontdek je niet alleen jouw talenten, maar leer je ook hoe je samenwerkt in een team, net zoals in de game industrie!

Vanaf dag 1 bouw je een indrukwekkend portfolio op, waarmee je na je studie werk kunt vinden bij toonaangevende bedrijven zoals Guerrilla, Ubisoft en Ghost VFX. 
 

logo's unreal, houdini, ubisoft en sony

 

Welke studierichting kies jij?

Studiekeuzeactiviteiten

Live op de campus rondlopen is de beste manier om BUas écht te ervaren. Meld je aan voor een van de aankomende activiteiten. 

Maak kennis met de bachelor Creative Media and Game Technologies

Games-student Lars vertelt je in deze interactieve story alles wat je wilt weten over deze studie. Kom meer te weten over wat deze opleiding bijzonder maakt, hoe het lesprogramma eruit ziet en wat je er later mee kunt worden. 

 

Bekijk de interactieve story

Opbouw van de studie

Je kiest één van de drie studierichtingen:

Visual Arts

Als je voor Visual Arts kiest, dan bereiden we je voor op een rol als 3D modeller, animator, character artist of environment artist in de game-industrie. Je leert alles over 3D modelling, texturing, rendering, tekenen, animatie, en het bouwen van virtuele werelden. 

Meer over Visual Arts

Design & Production 

Heb je interesse in het Design & Production gedeelte van de gameindustrie? In deze richting bereiden we je voor op een rol als game designer, level designer, system/tech designer, of producer in de game-industrie. 

Meer over Design & Production

Programming 

Ben je klaar voor een reis door de wereld van Programming? Deze studierichting bereidt je voor op een rol als software engineer in de creative media van games industrie, waaronder console, PC en handheld gaming consoles. 

Meer over Programming


Meer weten over CMGT? Bekijk de videopresentatie

Deze game-opleiding bereidt je voor op een toekomst in de internationale game-industrie. Je krijgt een brede kennis mee over game-technologie en verder ga je vooral werken aan vaardigheden. Je leert alles over het ontwikkelen van games, gameplay en level design, 3D visual arts, animatie, audio, productie en programmeren. In onze simulatiestudio ga je natuurlijk aan games werken. Dat doe je individueel, maar ook samen met andere studenten. 

Je kiest vóór de start van je studie een afstudeerrichting, zodat je direct vanaf jaar 1 de rol neemt die het beste past bij jouw eigen interesses en ontwikkelwensen. In het tweede jaar kun je ervoor kiezen om alsnog een ‘general developer’ te worden of je gaat verder in de richting die je in het eerste jaar hebt gekozen. Voorbeelden van rollen zijn character artist, graphics programmer en level designer. 

De Games studie van BUas is één van de beste in de wereld. Het programma is uitdagend en zwaar. Je maakt lange dagen op de campus van BUas of bij een stagebedrijf. Houd er dus rekening mee dat deze studie je veel tijd kost. We zoeken studenten die echt geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van games en die ook al een beeld hebben van de verschillende rollen/banen in de game-industrie. Het leuk vinden om te gamen is niet genoeg. Voordat je bij ons begint, moet je al een portfolio kunnen laten zien. Daar moet je dus tijd in investeren. Daar staat tegenover dat je tijdens je studie je portfolio verder opbouwt, hierbij wordt je geholpen door professionals uit de internationale game wereld. Dit helpt je bij het vinden van jouw plek in de game-industrie.

Een typische week

Een gemiddelde week ziet eruit als onderstaand. Let wel op, dit is slechts een voorbeeld!  

Maandag 

  • 09:00 uur: Start van game lab dag, werken aan project 
  • 13:00 - 14:30 uur: Project gerelateerd college 
  • 17:00 uur: Einde van game lab dag 

Dinsdag 

  • 09:00 - 17:00 uur: Online werken aan project 

Woensdag 

  • 09:00 uur: Start van game lab dag, werken aan project 
  • 15:00 - 15:30 uur: 1-op-1 voortgang afspraak met docent  
  • 17:00 uur: Einde van game lab dag 

Donderdag 

  • 09:00 - 17:00 uur: Online werken aan project 

Vrijdag 

  • 09:00-15:00 uur:  Vrijwillig deelnemen aan een guild  


Studentenwelzijn 
BUas stimuleert en helpt je om het beste uit jezelf te halen, wat de omstandigheden ook zijn. Misschien ben je chronisch ziek, zorg je voor familie, doe je aan topsport of combineer je je studie met een eigen bedrijf? Onze studiecoaches, studentendecanen en studentpsychologen helpen je graag bij eventuele struggles. Heb je extra ondersteuning of begeleiding nodig? Of extra faciliteiten? Kijk dan hier voor de mogelijkheden. 

Met een vwo diploma kun je je hbo-bachelor in Creative Media and Game Technologies in 3 jaar halen. 

 Je start in de studierichting waarvoor je bent geselecteerd en moet in 1 jaar je propedeuse halen. Daarna volg je het tweede jaar dat inhoudelijk gelijk is aan jaar 2 van de vierjarige opleiding. In het derde jaar ga je afstuderen met een stage en/of een project. Zo’n project kun je individueel doen of in teamverband. Je wordt altijd individueel beoordeeld.  

Wil je meer weten over het driejarige traject voor vwo’ers, neem dan even contact op via [email protected]. 

Met een havo- of vwo-diploma met het juiste profiel of een mbo-4 diploma ben je toelaatbaar tot de hbo-opleiding Creative Media and Game Technologies. 
 

Meer over toelatingsvoorwaarden

 

 

Voor het collegejaar 2025-2026 is het collegegeld+ €3.250. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor software, excursies, etc.


Meer over studiekosten

Bij BUas word je opgeleid tot ondernemende professional. In al onze hbo-bacheloropleidingen krijg je de ruimte om je ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Naast je studie kan je bovendien aansluiten bij BUas Startup Support, BUSS. BUSS organiseert (netwerk)evenementen en verbindt startende student ondernemers, er is zelfs de mogelijkheid om begeleiding van een eigen startup coach aan te vragen.

Ook kun je binnen BUas afstuderen met je eigen bedrijf! Elke academie biedt deze mogelijkheid, er kan wel een selectie proces van toepassing zijn. Misschien heb je tegen die tijd al een bedrijfje dat omzet draait of misschien heb je plannen? Laat je helpen door BUas Startup Support. 

Lees meer over het opzetten van je eigen onderneming.

Toelating & aanmelding

Wanneer ben ik toelaatbaar?

Met een havo- of vwo-diploma met het juiste profiel of een mbo-4 diploma ben je toelaatbaar tot de hbo-opleiding Creative Media and Game Technologies. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Bekijk dan welke mogelijkheden er voor jou zijn. Je kunt soms in aanmerking komen voor een 3-jarig traject. Bij de toelatingsvoorwaarden lees je daar meer over. 

Informatie over toelatingsvoorwaarden

 

Wat kost deze studie?

Voor het collegejaar 2025-2026 is het collegegeld+ €3.250. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor software, excursies, etc.

Informatie over studiekosten

 

Hoe kan ik mij aanmelden?

Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan kun je je aanmelden voor deze opleiding. Toelating is gebaseerd op selectie.

Meer info over aanmelden

 

Wat anderen zeggen over Games

Ik sla een brug tussen verschillende disciplines

De richting Design & Production richt zich op het ontwikkelen van games die de spelers de leukste ervaring bieden. Ik heb voor deze richting gekozen omdat ik gemakkelijk een brug kan slaan tussen de verschillende disciplines. Hoewel visual arts niet mijn sterkste kant is, kan ik heel gemakkelijk de technische haalbaarheid en de waarde voor spelers overbrengen wanneer ik samenwerk met studenten uit andere richtingen, zoals visual arts. Bij de inschrijving voor deze opleiding moet je een game maken met een game engine zoals Unreal Engine. Als hobbyist had ik al enige ervaring met deze game engine, wat handig was. Ook gaf deze intake-opdracht mij een goed inzicht in het game-bouwproces. Ik geniet van mijn studie bij BUas. De werken in een gesimuleerde gamestudio en werken samen met andere studenten en onze docenten. We ontwikkelen hard skills zoals efficiënt gebruik van de game-engine, maar ook soft skills zoals communicatie met anderen, om het beste resultaat te bereiken.

Hidde

Derdejaars student

Uitdagend en verrijkend

Programmeren is niet alleen dingen maken; het is jezelf voortdurend uitdagen om beter te worden. Als student Programming bij BUas heb ik waardevolle ervaring opgedaan in het leren van C++ en het werken aan custom game-engines. Deze reis is zowel uitdagend als verrijkend geweest. Een van de belangrijkste voordelen als student Programming is de mogelijkheid die je hebt om samen te werken met gelijkgestemden, waaronder studenten van andere studierichtingen, en de behulpzame medewerkers die voor onmisbare begeleiding en mentorschap hebben gezorgd.Voordat ik me inschreef voor de opleiding Creative Media and Game Technologies, had ik enige ervaring met webontwikkeling, maar geen ervaring met game-ontwikkeling. Mijn oriëntatiedag was een ervaring om nooit te vergeten, omdat ik een diverse groep mensen ontmoette die me op nieuwe en spannende manieren uitdaagden. Gedurende de opleiding verbeterde ik mijn vaardigheden met Unreal Engine, terwijl ik ook werkte aan mijn soft en hard skills.Mijn ervaringen als Programming student hebben me geïnspireerd om graphics programmer te worden, en ik ben dankbaar voor de kans om mijn passie na te streven en tegelijkertijd praktische vaardigheden op te doen waar ik in de toekomst profijt van zal hebben.

Melvin

Derdejaars student

Creativiteit met een duidelijk doel

In deze richting leer je over de verschillende aspecten van visual arts voor games, zoals character art, environment art, rigging, animatie en 3D concept art. Je hebt de vrijheid om je focus te kiezen na het eerste jaar, waarin ie dereen hetzelfde leert. Persoonlijk vond ik environment arts het leukst. Ik heb deze richting gekozen omdat ik iets creatiefs wilde doen met een duidelijk doel. Na het vwo keek ik aanvankelijk naar universiteiten, maar dat was me allemaal te theoretisch. Ik heb ook kunstacademies overwogen, maar die voelden een beetje vaag aan. De opleiding Games van BUas daarentegen heeft duidelijke opdrachten en biedt een creatieve uitlaatklep met een specifiek doel. Het intakeproces voor deze opleiding was een beetje zenuwslopend. Ik kreeg een thuisopdracht waarbij ik een 3D-model van een muziekinstrument en 30 observatietekeningen moest maken. Na de opdracht werd ik uitgenodigd om naar de campus te komen voor een gesprek. Ik had al eerder aan een game gewerkt, dus ik kon met een gerust hart mijn ervaring delen met de docenten. Al met al ben ik dankbaar voor mijn tijd bij BUas. Vooral de groepsprojecten waren erg leuk, omdat iedereen gemotiveerd is en we allemaal dezelfde interesses hebben. Ik voel me voorbereid op de toekomst omdat ik van plan ben mijn eigen indie-gamebedrijf te beginnen.

Daniëlle

Afgestudeerde

Leer alles over Unreal Engine

We zijn er trots op een Gold Academic Partner van Unreal Engine te zijn. Met gecertificeerde Unreal Engine-trainers in ons team leren we zowel studenten als professionals alles over deze krachtige real-time game engine. Ontdek meer over onze cursussen 

Meer over Unreal Engine