Studiekeuzeactiviteiten
Live op de campus rondlopen is de beste manier om BUas écht te ervaren. Meld je aan voor een van de aankomende activiteiten.
Opbouw van de studie
In het eerste jaar maak je kennis met alle aspecten van het vakgebied Built Environment en werk je aan een gedegen (kennis)basis voordat je je verder gaat specialiseren. Jaar 1 is ingedeeld in vier blokken (A t/m D). Tijdens een blok krijg je theoretische vakken, maar werk je ook gezamenlijk met andere studenten aan een ruimtelijk project of opgave.
- Blok A en B (semester 1)
Je krijgt een inleiding in Built Environment waarin alle belangrijke onderdelen uit het vakgebied worden behandeld met inspirerende voorbeelden uit de praktijk. Je leert theoretische kennis over mens en maatschappij, hoe steden functioneren en hoe je ze kan onderzoeken, analyseren en (her)ontwerpen.
Hoewel de opleiding Nederlandstalig is, kijk je ook nadrukkelijk over de grens en is het mogelijk dat je één of meer cursussen of gastcolleges in het Engels volgt. Daarnaast kan een gedeelte van de gebruikte literatuur Engelstalig zijn.
Na het blok B maak je de keuze uit één van de drie specialisaties:
- Mobiliteit
- Ruimtelijke Ordening
- Stedenbouwkundig Ontwerpen.
Meer informatie over de specialisaties vind je onder de tab Specialisaties.
- Blok C en D (semester 2)
In blok C en D is er veel aandacht hoe je vanuit je eigen specialisme een rol speelt in projecten samen met andere medestudenten.
In jaar 1 ga je tijdens de LAB projecten op verschillende excursies waarin je organisaties uit het werkveld bezoekt, maar ook steden. Zo krijg je een completer beeld van het vakgebied en zie je hoe Built Environment in de praktijk wordt toegepast - een eyeopener!
Ben je nieuwsgierig naar de opbouw van de studie en de vakken die een Built Environment student volgt? Neem een kijkje in de studiegids.
Jaar 2
Vanaf het tweede jaar ga je, naast je specialisme en rol binnen projecten, jouw kennis verbreden of verdiepen door je eigen vakken te kiezen. Je kan kiezen uit verschillende cursussen. Denk aan o.a. Landelijk Gebied, Energietransitie, Smart Mobility, VIS Beyond Blueprints, Participatie in de Praktijk, of Verkeer en Transport Modellering.
In het tweede jaar ga je ook op een buitenlandse excursie.
Jaar 3
Dit jaar begint met een half jaar stage bij een overheidsinstelling, adviesbureau of een andere organisatie. Of je kiest voor een onderzoeksproject bij onze eigen afdeling Research & Business Innovation (RBI). In de tweede helft van het jaar neem je deel aan een groot project: Stad van de Toekomst, waarin je alle tot nu toe verzamelde kennis inzet om je eigen visie en plan te creëren voor de (stedelijke) leefomgeving van de toekomst.
Jaar 4
In het begin van het vierde jaar volg je een minor; een verdiepende minor waarin je je verder specialiseert binnen het vakgebied, of je kijkt juist eens buiten de grenzen van je vakgebied: een verbredende minor. Je kan je minor ook in het buitenland volgen. In de tweede helft van het jaar ga je afstuderen en voer je een afstudeeropdracht uit voor een organisatie.
- Stage
In de eerste helft van het derde jaar loop je 18 weken stage. In het projectonderwijs in jaar 1 en 2 heb je binnen groepen meerdere bedrijfscasussen/praktijkvraagstukken aangepakt. Nu ga je dit alleen doen.
Dat betekent dat je zelfstandig (een) opdracht(en) uitvoert of bijdraagt aan (een) project(en). Dat gebeurt meestal bij consultancy bedrijven, ontwerpbureaus, overheidsinstellingen, en grote bedrijven als Arcadis, BAM, Rijkswaterstaat, NS, ANWB, etc.
Ook is het mogelijk je een half jaar lang te verdiepen in een van de onderzoeksprojecten binnen onze afdeling Research en Business Innovation (RBI). Je gaat zelf op zoek naar een bedrijf dat aansluit bij jouw interesses, of waar je in de toekomst graag zou willen werken. Vanuit de opleiding word je begeleid door een docent of stagebegeleider.
- Afstuderen
In het vierde studiejaar ga je vanaf februari afstuderen. Tijdens het afstuderen werk je aan een eigen onderzoek in opdracht van een bedrijf. Het onderzoek is na afronding bruikbaar voor de organisatie. Je zoekt zelfstandig een afstudeerplaats en –opdracht. Tijdens het afstudeertraject werk je op locatie. Je wordt individueel begeleid door een docent van BUas en ook door een bedrijfsbegeleider.
Voorbeelden van onderwerpen zijn:
- Onderzoek naar meervoudig ruimtegebruik stationslocaties
- Tevredenheidsonderzoek onder de gebruikers van fietsroutes
- Herstructurering bedrijventerrein
- Ontwerpend onderzoek naar stedelijke inbreidingslocaties
Over deze opdracht schrijf je een afstudeerscriptie die je tijdens je examen verdedigt.
Je hebt de mogelijkheid om voor je stage en afstuderen naar het buitenland te gaan en zo jezelf inhoudelijk en persoonlijk te ontwikkelen in een andere cultuur. Iets dat wij zeer stimuleren!
- Uitwisseling
Studeren in het buitenland is dé kans om je grenzen te verleggen. Je bouwt een internationaal netwerk op, leert een nieuwe taal en krijgt inzicht in interculturele verschillen. BUas werkt samen met universiteiten wereldwijd, zodat je als uitwisselingsstudent volop mogelijkheden hebt.
- Minors
Met een minor kies je zelf: verdiep je je in je vakgebied of verbreed je je kennis? Je kunt een minor volgen bij BUas, maar ook kiezen voor een minor aan een andere Nederlandse hogeschool of in het buitenland.
Als jij je verder wil verdiepen in het Built Environment vakgebied dan bieden wij verschillende minoren aan. Een voorbeeld is de minor International Urban Redevelopment. Waarbij je kijkt naar oplossingen voor duurzame mobiliteit en groei in steden over de hele wereld. Studenten en docenten van BUas zijn naar Calgary geweest waar ze een plan hebben gemaakt voor de herinrichting van een hoofdstraat. Nieuwsgierig wat ze daar gedaan hebben? Kijk hier verder.
- Pre-master
Volg in je laatste studiejaar de wetenschappelijke pre-master Strategic Business Management and Marketing (SBM). Dit geeft je directe toegang tot Master of Science-programma’s bij topuniversiteiten zoals in Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Antwerpen (B) en Warwick (VK). Ook kun je doorstromen naar onze wo-master Leisure and Tourism Studies. Zo behaal je in slechts 5 jaar een wo-master – of zelfs in 4 jaar via het versnelde traject.
Het onderwijsprogramma van Built Environment is erg divers en hands-on. Tijdens deze studie leer je over mens en maatschappij, hoe steden functioneren en hoe je ze kan onderzoeken, analyseren en (her)ontwerpen. Je past de theoretische kennis snel toe in learning communities, waarbij je veel samenwerkt met studiegenoten, je docenten en het werkveld.
Bekijk hier een voorbeeld van een project.
Je werkt aan gezamenlijke en individuele projecten. Je krijgt workshops en gastcolleges, maar je gaat bijvoorbeeld ook op bezoek bij bedrijven. Elk blok bevat een LAB (project) en meerdere modules/cases. Daarnaast werk je voortdurend, onder begeleiding van je coach, aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Deze opleiding is beschikbaar in Nederlands of Engels. Kies je voor Engels, dan studeer je in een internationale klas met studenten en docenten uit verschillende landen. Hierdoor leer je vanzelf meer over interculturele samenwerking, zowel in het onderwijs als tijdens projecten en excursies.
Bij de Nederlandstalige opleiding kan het voorkomen dat je projecten of gastcolleges in het Engels volgt. Daarnaast kan een gedeelte van de gebruikte literatuur Engelstalig zijn. De voertaal op onze campus is Engels.
Je hebt in het eerste jaar zo'n 25 contacturen per week, maar je moet ervan uitgaan dat je fulltime met je studie bezig bent. Je rooster is zo ingericht dat je voldoende tijd hebt om colleges te volgen, maar je hebt ook tijd om buiten de les aan je projecten en opdrachten te werken.
Het is een voltijdstudie en je LAB-projecten nemen de nodige tijd in beslag, maar ook dit wordt in je rooster gezet. Natuurlijk is er ook genoeg ruimte voor ontspanning, tijdens de borrels en activiteiten die de BELO studievereniging organiseert. Ook zijn er verschillende clubs bij BUas waar je je bij aan kan sluiten.
- Een typische week
In jaar 1 zijn de colleges die je krijgt heel divers. Je krijgt theorie in hoorcolleges, en deze kan je meteen toepassen in opdrachten tijdens werkcolleges. Ook komen er experts uit het Built Environment vakgebied iets vertellen over hun werk of over een bepaald onderwerp in gastcolleges. Daarnaast besteed je ook veel tijd aan het werken in groepjes met medestudenten aan een project.
Een studieweek kan er als volgt uitzien (let op, dit is een voorbeeld):
Maandag
- 10:00-12:00: Hoorcollege van KB1 op Built Environment
- 12:00-13:00: Lunchtijd
- 13:00-15:00: College Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling
Dinsdag
- 13:00-17:00: Inleiding in je LAB project ‘Ontdek je Omgeving’
Woensdag
- 11:00-12:30: In het werkcollege Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling ga je aan de slag met het maken van een studieplanning.
- 12:30-13:00: Lunchtijd
- 13:00-15:00: Voor KB1 Inleiding op Built Environment ga je tijdens een werkcollege samen met je studiegenoten een actuele casus uitwerken.
Donderdag
- 9:00-12:00: Voor het LAB project ga je met je groepje naar de locatie van het project en breng je de sterktes en zwaktes van het gebied in kaart
- 12:00-13:00: Lunchtijd
- 13:00-16:00: Zelfstudie in de bibliotheek op de campus
- 16:00-20:00: Borrel van de BELO studievereniging
Vrijdag
- 9:00-14:00: Je werkt op de campus aan de afronding van je opdrachten.
Coaching
Gedurende de eerste twee jaar van je opleiding krijg je het vak Persoonlijke & Professionele Ontwikkeling (PPD). Daarbij volg je een programma met colleges en workshops die jou ondersteunen bij jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Deze zijn gekoppeld aan een aantal thema’s, zoals: time management, samenwerken en presenteren. je werkt daarbij aan verschillende soorten opdrachten en reflecteert over je ontwikkeling en keuzes (bijvoorbeeld ten aanzien van een stage in jaar 3). In het PPD-traject word je persoonlijk begeleid door je studiecoach, waarbij ook de voortgang van je studie besproken wordt.
Studentenwelzijn
BUas stimuleert en helpt je om het beste uit jezelf te halen, wat de omstandigheden ook zijn. Misschien ben je chronisch ziek, zorg je voor familie, doe je aan topsport of combineer je je studie met een eigen bedrijf? Onze studiecoaches, studentendecanen en studentpsychologen helpen je graag bij eventuele struggles. Heb je extra ondersteuning of begeleiding nodig? Of extra faciliteiten? Kijk dan hier voor de mogelijkheden.
Als student Built Environment verken je tijdens excursies in het binnen- en buitenland jouw vakgebied, gedurende je hele studie. In het eerste jaar bezoek je steden (o.a. Rotterdam, Eindhoven) en organisaties (bijv. Rijkswaterstaat) in Nederland waarbij je kennismaakt met de verschillende specialisaties van Built Environment.
In het tweede jaar ga je ook op een buitenlandse excursie, waarbij je verschillen en overeenkomsten tussen Built Environment in Nederland en in een Europese stad onderzoekt. De steden Kopenhagen en Barcelona zijn terugkerende excursiebestemmingen. Ook tijdens de projecten doe je vaak veldonderzoek, zodat je de bevindingen en ideeën in je plan kan verwerken.
In jaar 1 maak je na het eerste semester de keuze uit één van de drie specialisaties:
1. Mobiliteit
De wereld van mobiliteit is volop in beweging, met innovaties die elkaar in hoog tempo opvolgen. Leer hoe je steden, wijken en straten bereikbaar, leefbaar, duurzaam en veilig maakt. Geef advies over lopen, fietsen, openbaar vervoer en auto gebruik in en om de stad. Ook kijk je naar de beste ontwerpen voor kruispunten, een stationsgebied, en dienstregelingen. Bij deze specialisatie duik je in ontwikkelingen als smart mobility, deelmobiliteit, en het gebruik van big data en AI.
2. Ruimtelijke Ordening
Je maakt plannen en beleid voor ruimtelijke opgaven en zorgt ervoor dat deze goed aansluiten op de wensen van bewoners, de gemeente, bedrijven en andere betrokkenen. Je maakt bijvoorbeeld een omgevingsplan voor de transformatie van een oud industrieterrein in een stad, dat wordt omgevormd tot een gebied met woningen, kantoren en recreatie mogelijkheden. Daarbij houd je rekening met de nieuwste maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, en onderzoek je trends in wonen, werken en recreëren. Je maakt plannen die (financieel) haalbaar zijn en voldoen aan de wet. Je begeleidt het hele proces, van idee tot uitvoering.
3. Stedenbouwkundig Ontwerpen
In deze specialisatie leer je stedenbouwkundige ontwerpen te maken voor diverse gebieden, variërend van duurzame nieuwe wijken tot herontwikkelingen in stedelijke gebieden. Je kan denken aan projecten zoals de transformatie van een spoorzone tot een bruisende stadswijk. Daarnaast werk je aan ontwerpen voor hele regio's en landelijke gebieden. In onze ontwerpateliers breng je je ideeën tot leven door middel van plankaarten, doorsnedes en 3D-modellen, waardoor je praktische en creatieve vaardigheden ontwikkelt die essentieel zijn om bij te dragen aan de toekomst van het ruimtelijke domein.
Afhankelijk van je vooropleiding kun je de opleiding Built Environment in twee of drie jaar afronden.
- Tweejarig traject na een Associate degree (BE)
Met een Associate degree-diploma Built Environment of Ruimtelijke Ontwikkeling en de juiste specialisatie ben je toelaatbaar tot onze bacheloropleiding Built Environment. De studieduur van onze bacheloropleiding is 4 jaar maar met een Associate degree-diploma reeds op zak kun je onze bachelor sneller doorlopen.
Na het behalen van je Associate degree volg je nog 2 jaar (120 ECTS) onderwijs aan Breda University of Applied Sciences, na het behalen van al je studiepunten heb jij je Bachelor of Science diploma behaald
Meer weten?
Wil je meer informatie over het vervolg na het behalen van je Assiocate degree? Neem dan contact op met de studentendecanen van deze opleiding, Minke Snels en Lizanne Hessels: [email protected].- Driejarig traject na een verwante mbo-opleiding
Heb je één van deze mbo-opleidingen op niveau 4 gedaan?
- Middenkaderfunctionaris bouw
- Middenkaderfunctionaris infra
- Middenkaderfunctionaris verkeer en stedenbouw/Urban Design
Dan kom je in aanmerking voor het mbo-hbo-doorstroomtraject. Op basis van één van deze mbo-opleidingen kun je vrijstellingen krijgen voor de opleiding Built Environment voor jaar 1 nadat je het traject succesvol hebt doorlopen. Daardoor kun je de opleiding in drie jaar afronden.
Wat houdt het mbo-hbo doorstroomtraject in?
Wanneer je het laatste jaar van je mbo-opleiding volgt, kun je deelnemen aan het mbo-hbo doorstroomtraject. Je volgt gedurende 16 weken iedere woensdag een aantal trainingen en cursussen en voert een project uit. Bij een positief advies, na afronding van dit traject, kun je instromen in het tweede jaar van de opleiding. Dit traject start altijd rond half februari en duurt tot half juni. Download de folder (zie onder) voor meer informatie. Neem gerust contact op met de studentendecaan om de mogelijkheden te bespreken, [email protected].
Let op: Alleen studenten van de opleiding middenkaderfunctionaris verkeer en stedenbouw/Urban Design van het Koning Willem I college in 's-Hertogenbosch kunnen doorstromen in het tweede jaar van de specialisatie Stedenbouwkundig ontwerpen.
Is het iets voor jou?
Het doorstroomtraject is bedoeld om te ontdekken of het hbo bij je past en of je onderwijs op dit niveau aankan. Wanneer je dit traject gaat volgen, word je als cursist ingeschreven bij Breda University of Applied Sciences. Je betaalt nog geen collegegeld maar je kunt wel gebruik maken van onze studentfaciliteiten. Kom eens kijken op een open dag, je proeft dan de sfeer van studeren aan een hbo-instelling en je hebt gelegenheid om met de studentendecaan te praten over het doorstroomtraject.Hoe en tot wanneer kun je je aanmelden?
Om je aan te melden voor het MBO-HBO doorstroomtraject ga naar Studielink. Tot 29 januari is het mogelijk om je voor dit traject aan te melden.Meer weten?
Wil je meer informatie over dit traject? Neem dan contact op met de studentendecanen van deze opleiding, Minke Snels en Lizanne Hessels: [email protected], telefoon (076) 533 2600, of download de folder Mbo-hbo doorstroomtraject.Of bekijk de veelgestelde vragen over doorstromen van mbo naar hbo.
- Driejarig traject na vwo
Als je geïnteresseerd bent in een driejarig traject dan moet je de stof van jaar 1 zelf tot je nemen, zodat je de basiskennis van Built Environment beheerst. Om deze vierjarige opleiding in drie jaar te kunnen voltooien moet je, naast je vwo-diploma, over een aantal capaciteiten beschikken. Zo moet je:
- Je studie goed kunnen plannen;
- Zelfstandig kunnen leren en werken;
- Verantwoordelijkheid kunnen nemen voor je studie;
- Goed weten wat je wilt;
- Het leuk vinden om met anderen samen te werken.
Het traject bestaat uit 3 jaren van elk 60 ECTS, in totaal 180 ECTS. Jouw eerste jaar start in het reguliere tweede studiejaar wat tevens jouw propedeuse jaar is. Daarna volg je het reguliere derde en vierde jaar.
Begeleiding en overstapmogelijkheid
Deelname aan dit driejarige traject is uitdagend. Je start in jaar 2, en volgt alle vakken die de tweedejaars studenten krijgen. Daarom word je tijdens het eerste jaar van het traject goed begeleid door een studiecoach. Tijdens gesprekken kijken jullie hoe het gaat met je vakken, resultaten en je eigen ervaringen. Onze ervaring is dat vwo’ers dit meestal prima aankunnen. Mocht je merken dat het te pittig is, kun je overstappen naar het reguliere eerste jaar en de opleiding in vier jaar afronden.Hoe kun je je aanmelden?
Wil je dit traject volgen, volg dan de reguliere aanmeldprocedure en geef in Studielink je voorkeur voor het driejarige traject aan.Meer weten?
Wil je meer informatie over dit driejarige traject, neem dan contact op met de studentendecanen van deze opleiding, Minke Snels en Lizanne Hessels: [email protected], telefoon (076) 533 2600.- Driejarig traject na hbo of wo
Ben je in het bezit van een hbo- / wo-(propedeuse)diploma in hetzelfde domein, neem dan contact op met de studentendecanen van deze opleiding, Minke Snels en Lizanne Hessels: [email protected].
Bij BUas ontwikkel je je ondernemersvaardigheden binnen alle opleidingen. Daarnaast kun je je aansluiten bij BUas Startup Support (BUSS), waar je netwerkbijeenkomsten bijwoont en begeleiding krijgt van een startup coach.
Wil je afstuderen met je eigen bedrijf? Dat kan bij elke academie, al geldt soms een selectieprocedure. Of je nu al omzet draait of net een idee hebt, BUas Startup Support helpt je verder.
Lees meer over het opzetten van je eigen onderneming.
Wat deze opleiding uniek maakt

Werk aan maatschappelijke vraagstukkken
Samen met studiegenoten, gemeenten, projectontwikkelaars en maatschappelijke organisaties ga je aan de slag met real-life cases op het gebied van ruimtelijke ordening en mobiliteit.

Ontwerp je profiel
Je ontwikkelt jouw eigen rol in projecten door te werken aan je speciale interesses. Denk bijvoorbeeld aan sociologie, 3D-design, Virtual Reality of zelfrijdende auto's.
Toelating & aanmelding
Wanneer ben ik toelaatbaar?
Met een havo- of vwo-diploma met het juiste profiel of een mbo-4 diploma ben je toelaatbaar tot de hbo-opleiding Built Environment. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Bekijk dan welke mogelijkheden er voor jou zijn.
Informatie over toelatingsvoorwaarden
Wat kost deze studie?
Voor het collegejaar 2025-2026 is het collegegeld €2.601. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor boeken, excursies, etc.
Hoe kan ik mij aanmelden?
Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Doe je dit voor 1 mei dan kan je zeker beginnen met deze studie.
Wat anderen zeggen over Built Environment

Ik zie waar kansen liggen in een gebied

Het begint met het begrijpen van mensen en hun context

Een goed toekomstbeeld

Wat kan je doen na de opleiding?
Na je afstuderen kun je aan de slag bij adviesbureaus, overheidsinstellingen, vervoersmaatschappijen of stedenbouwkundige bureaus. Bijvoorbeeld in een functie als gebiedsontwikkelaar, verkeersmanager of stedenbouwkundig ontwerper. Of je werkt mee aan bredere projecten op het gebied van ruimtelijke ordening en mobiliteit binnen de gehele stadsontwikkeling.

3D kijkje Campus
Wij zijn trots op onze campus. Neem een kijkje in 3D en ontdek het Frontier gebouw waar jij gaat studeren en wat de campus jou verder te bieden heeft.

Studeren bij BUas
Hoe is het om bij BUas te studeren? Hoe ziet de campus eruit en wat is er allemaal te doen? Is Breda eigenlijk een beetje een leuke studentenstad?

Hulp bij je studiekeuze
Weet je al precies wat je wil studeren of heb nog helemaal geen idee? Ontdek, vergelijk en kies jouw hbo-, wo- of masteropleiding bij BUas.