Een docent zit achter een laptop

Hulp bij ongewenst gedrag

Wij vinden het belangrijk dat je je veilig voelt binnen BUas. Mocht je te maken krijgen met ongewenst gedrag, lees dan hieronder waar je terecht kan.

Ongewenst gedrag. Bij wie kan ik terecht?

Heb je te maken met ongewenst gedrag, zoals seksuele intimidatie, discriminerend gedrag, agressie, geweld, pesten en machtsmisbruik? Bekijk wat je kunt doen en bij wie je terecht kan.

Ongewenst gedrag kan overal voorkomen; zowel in de klas als online (bijvoorbeeld tijdens colleges of werkgroepen) en op onze campus maar ook daarbuiten. 

Voor vragen over ongewenst gedrag kun je altijd bij de vertrouwenspersonen terecht. Een gesprek met hen is gegarandeerd vertrouwelijk. Ze bieden een luisterend oor, helpen je bij het vinden van een oplossing, en kunnen je doorverwijzen naar professionele hulp.

Hulp voor studenten bij ongewenst gedrag

Hieronder vind je antwoorden op de meestgestelde vragen ongewenst gedrag en ontdek je welke stappen je kunt nemen voor ondersteuning.

 

Wat kun je doen bij ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag kan op verschillende manier voorkomen en op verschillende plekken. Hieronder kan je per mogelijkheid zien welke stappen je kan nemen. Wanneer je te maken krijgt met ongewenst gedrag kan je altijd een vertrouwelijk gesprek aangaan met een van onze vertrouwenspersonen binnen BUas.

Wat doet een vertrouwenspersoon?

Binnen BUas hebben we een aantal vertrouwenspersonen aangesteld die jou kunnen helpen wanneer je te maken krijgt met ongewenst gedrag. Een gesprek met een vertrouwenspersoon is gegarandeerd vertrouwelijk. Onze vertrouwenspersonen bieden je een luisterend oor, helpen je met het zoeken naar een oplossing (als je dat wilt), en kunnen je doorverwijzen naar professionele hulpverleners. 

Neem contact op

Kies zelf je vertrouwenspersoon

Binnen BUas hebben we een aantal vertrouwenspersonen aangesteld. Je kan zelf kiezen of je het fijn vindt om juist een vertrouwenspersoon te kiezen die ook binnen jouw academie werkt of juist een vertrouwenspersoon kiest die dat niet doet. 

Wanneer je twijfelt of je een vertrouwenspersoon wilt raadplegen

Ongewenst gedrag kan klachten veroorzaken zoals stress of mentale problemen. Het is belangrijk dat je hier niet mee blijft rondlopen maar er over praat. Wanneer je twijfelt, weet dat onze vertrouwenspersonen voor je klaar staan. Dus ook bij twijfel: neem contact op voor een vertrouwelijk gesprek.

Wat kan ik verwachten als ik melding maak bij een vertrouwenspersoon?

We hebben uitgebreid, in stappen, beschreven wat je kunt verwachten wanneer je een melding maakt. 

Wat kan ik verwachten? 

Ongewenst gedrag tijdens college of werkgroep

Als je tijdens een college of werkgroep te maken krijgt met ongewenst gedrag, is je docent je eerste aanspreekpunt. Voel je je daar niet prettig bij? Dan kun je ook terecht bij je coach of een vertouwenspersoon. 

Ongewenst gedrag door medestudenten, zowel op de campus als daarbuiten

Heb je te maken met ongewenst gedrag door medestudenten, op de campus of daarbuiten? Bespreek dit met je coach, decaan of een van onze vertrouwenspersonen. Het ongewenste gedrag hoeft zich niet per se op de campus voor te doen. Ook wanneer het buiten de campus plaatsvindt kan je bij ons terecht met je verhaal.

Ik heb ongewenst gedrag ervaren door een medestudent

Heb je te maken met ongewenst gedrag zoals pesten, (seksuele) intimidatie, agressie, (seksueel) geweld of discriminatie door een medestudent? Een vertrouwenspersoon kan je adviseren. 

Ik heb ongewenst gedrag ervaren door een medewerker

Heb je ongewenst gedrag ervaren door een medewerker? (Bijv. docent/concierge/manager/of iedereen in dienst van BUas). Bij een vertrouwenspersoon kun je vertrouwelijk je verhaal doen en advies krijgen. 

Wil je een klacht indienen? Een vertrouwenspersoon kan je begeleiden bij het opstellen van de klacht, maar je mag dit ook zelf doen of met hulp van iemand anders.

Als je een klacht wilt indienen over ongewenst gedrag

Wanneer je een officiële klacht wilt indienen over ongewenst gedrag kan onze vertrouwenspersoon je hier in begeleiden. Zij kunnen je helpen bij het indienen van een officiële klacht. Wil je meer weten over hoe het proces verloopt rondom een klacht over ongewenst gedrag en welke stappen je moet ondernemen? Klik hier voor meer informatie

Je mag uiteraard ook zelf, of met hulp van iemand anders een klacht indienen.

Mentale problemen bij ongewenst gedrag

Als je mentale problemen hebt door ongewenst gedrag, neem dan contact op met een van onze decanen of de psycholoog. Zij kunnen kijken of ze je hierin kunnen ondersteunen of kunnen doorverwijzen.

Gedragscode

Binnen BUas hebben we een gedragscode waarin staat beschreven hoe wij met elkaar om gaan binnen onze instelling. Dit geldt voor medewerkers, studenten en bezoekers. De gedragscode is niet vrijblijvend, maar concreet en bindend gemaakt in regelingen. Lees hier de gedragscode.

Daarnaast hebben we 10 regels of How do we treat each other opgesteld om snel inzicht te krijgen waar BUas voor staat. 

Buiten BUas. Externe hulp en instanties. 

Acute hulp nodig bij seksueel geweld?

Je kunt veilig en anoniem contact zoeken met ons. Als je wilt, zorgen wij ervoor dat er artsen, verpleegkundigen, psychologen, politie of andere hulpverleners worden ingeschakeld.

Of neem direct zelf, gratis, contact op met Centrum Seksueel Geweld.