Logistics Engineering

4-jarige hbo-bacheloropleiding | Nederlands- en Engelstalig

Wat is Logistics Engineering?

Logistiek gaat verder dan alleen het verplaatsen van goederen van de ene naar de andere locatie. Waar het vooral om draait is het slim organiseren van goederen, diensten, informatie en mensen gedurende het gehele proces. Ligt je interesse bij  technologie en logistieke processen? En werk je graag met mensen? In onze hbo-opleiding Logistics Engineering komt dit allemaal samen!

Als Logistics Engineer ben je een expert in opslag-, transport- en overslagtechnieken. Wil jij zorgen voor de meest efficiënte bevoorrading van een magazijn? Of heb je liever de verantwoordelijkheid voor logistieke processen in een havengebied? Deze engineering opleiding focust op technische aspecten en IT.

Je kunt de opleiding Logistics Engineering in het Nederlands of in het Engels volgen.

Waarom BUas?

 • Kleinschalige opleiding en veel persoonlijk contact met docenten
 • Focus op fysieke distributie, productie-, evenementen- en zorglogistiek
 • Serious gaming wordt toegepast om inzicht te krijgen in logistieke processen
 • Studeren op een groene inspirerende campus. Wilco en Inge leiden je rond

De juiste keuze?

Is de bachelor Logistics Engineering de juiste opleiding voor jou?

Doe een korte test (ca. 4 minuten) en ontdek of deze opleiding bij jou past. 


Naar de quiz

 

 

Doe de Nederlandstalig Quiz Logistics

Hbo Logistics Engineering in beeld

Inhoud van de studie

Blokko: logistics game

Stages

Breda als studentenstad

Favoriet op de campus

Campustour met Inge en Wilco

Onze introductieweek

Opbouw van de studie

Learning community

Tijdens de opleiding tot Logistics Engineer ontwikkel je niet alleen vakinhoudelijke kennis, maar ook een breed scala aan competenties op het gebied van Logistics Engineering die essentieel zijn voor je loopbaancarrière. Deze competenties worden versterkt door projectmatig te werken aan praktijkopdrachten uit het logistieke werkveld. Daarnaast neem je deel aan diverse vormen van onderwijs, zoals lezingen, gastcolleges, workshops, trainingen en een-op-een coaching gesprekken. Bovendien krijg je de kans om meerdere stages te lopen, deel te nemen aan excursies en studiereizen te maken. De logistieke praktijk staat gedurende de hele opleiding centraal, waardoor je een solide basis opbouwt als Logistics Engineer.

Nederlands- versus Engelstalig

De opleiding tot Logistics Engineer wordt zowel in het Nederlands als in het Engels aangeboden. In de Engelstalige variant maak je deel uit van een internationale klas. Door de mix van studenten uit verschillende landen is er meer aandacht voor interculturele verschillen, niet alleen in het onderwijs, maar ook in het contact met medestudenten. Dit bereidt je nog beter voor op een internationale carrière als Logistics Engineer.

Curriculum

Hoewel de hbo-opleiding Logistics Engineering in het Nederlands wordt aangeboden, bestaat de mogelijkheid dat je één of meerdere vakken, minors of gastcolleges in het Engels volgt. Bovendien kan een deel van de gebruikte literatuur Engelstalig zijn. Een gedetailleerd overzicht van het curriculum, de studieonderdelen, inhoudsbeschrijvingen en leerdoelen voor het eerste en tweede jaar vind je in de studiegids. Hieronder geven we je een beschrijving van wat je kunt verwachten per studiejaar:

Jaar 1

Het eerste jaar van de opleiding staat in het teken van logistiek bij verschillende soorten bedrijven en het identificeren van verschillen tussen deze bedrijven. Je leert hoe je alle logistieke processen binnen een bedrijf of organisatie in kaart kunt brengen. Tijdens deze periode maak je kennis met vakken zoals voorraad- en inkoopmanagement, recht en transportmanagement. Je volgt diverse vormen van onderwijs, zoals hoorcolleges, werkcolleges, trainingen en gastcolleges, die vaak aan een groepsopdracht zijn gekoppeld.

In de excursieweek van het eerste jaar krijg je de gelegenheid om te zien hoe logistiek wordt toegepast bij verschillende soorten bedrijven. Een praktijkgerichte toepassing van de theorie die je in voorgaande weken hebt geleerd - een ware eyeopener!

Jaar 2

 

In het tweede jaar ontstaat er meer keuzevrijheid. Je gaat je logistieke kennis verder verbreden waarbij je kennis maakt met intermodaal transport, fabricagesystemen en automatiseringstechniek. In een project ga je als Logistics Engineering student aan de slag met Business Intelligence, data en informatievoorzieningen in de supply chain. 

Aan het einde van het jaar verdiepen kun je je verdiepen in een specifiek thema:

 • Productielogistiek: het coördineren, bewaken en optimaliseren van het productieproces.
 • Transport: producten of diensten op een veilige, snelle, duurzame en zo goedkoop mogelijke manier vervoeren van leverancier naar afnemer.
 • Warehousing: het optimaliseren van de inrichting van magazijnen.
 • Zorglogistiek: processen in de zorg rondom goederenstromen (apparatuur en medicijnen), informatiestromen en mensenstromen (patiënten en bezoekers) optimaal laten verlopen.
 • Evenementenlogistiek: het coördineren, bewaken en optimaliseren van logistieke processen rondom evenementen.

Uitgebreidere informatie over de thema's vind je in the tab 'Specialisaties'.

 

Jaar 3

In het derde jaar wisselen werken in de praktijk en studeren aan Breda University of Applied Sciences elkaar af. Je gaat in het vijfde semester op stage voor een periode van 18 weken bij bijvoorbeeld een productiebedrijf, handelsonderneming, ziekenhuis of een transportbedrijf. Voor je stage kun je voor hetzelfde accent kiezen als die van je themakeuze in het tweede jaar, maar je kunt ook een ander deel van de logistiek verkennen. Voorbeelden van stageopdrachten zijn:

 • het verbeteren van de customer service van een transportbedrijf
 • het verrichten van een wagenparkanalyse
 • het verrichten van een goederen- of bezoekersstroomanalyse
 • het opzetten van een inkoopplan
 • het ontwerpen van een warehouse inrichting.

In de tweede helft van dit jaar (semester 6) werk je op Breda University of Applied Sciences aan inhoudelijke verdieping van het logistieke vakgebied in business games en simulaties. Daarin werk je aan allerlei digitale oplossingen ter ondersteuning van het maken van (slimme) logistieke keuzes rondom bijvoorbeeld automatisering automatisering, supply chains, en e-commerce.

Jaar 4

In het begin van het vierde jaar volg je een minor; een verdiepende minor waarin je je verder specialiseert binnen het vakgebied, of je kijkt juist eens buiten de grenzen van je vakgebied: een verbredende minor. In de tweede helft van het vierde jaar voer je een afstudeeropdracht uit voor bijvoorbeeld een bedrijf of organisatie met complexe logistieke stromen. Je kunt hier weer kiezen voor sectoren waar je in het derde jaar stage hebt gelopen of juist voor een totaal ander onderdeel van de logistiek.

Voorbeelden van afstudeeropdrachten zijn het verrichten van onderzoek naar de verandering van een vervoerswijze, het verbeteren van de supply chain, de inzet van automatisering van processen of het toepassen van voorraadmodellen. Over deze opdracht schrijf je een afstudeerscriptie die je tijdens je examen verdedigt.

Pre-master

BUas biedt alle studenten de kans om in het laatste studiejaar de wetenschappelijke pre-master Strategic Business Management and Marketing (SBM) te volgen. Met deze pre-master heb je direct toegang tot Master of Science programma’s in business gerelateerde studies bij onze universitaire partners, zoals de universiteit van Amsterdam, Maastricht, Tilburg, Brussel (B) of Warwick (UK).  Zo kun je in 5 jaar een wo-master halen en na een 3-jarig traject zelfs in 4 jaar! 

Studiebelasting

De studiebelasting bedraagt 60 ECTS per jaar. Een ECTS staat voor 28 studiebelastingsuren. Dit komt neer op een gemiddelde studiebelasting van 40 uur in de week, gedurende 42 weken. Hoeveel uur je echt aan het studeren bent is erg afhankelijk van de persoon en verschilt per week. Zo zijn de laatste weken van een blok en de tentamenweken voor de meeste studenten relatief druk.

 

Specialisaties

Aan het einde van jaar twee bij je opleiding Logistics Engineering krijg je de mogelijkheid om je te specialiseren in een specifiek aspect van de logistiek. Deze specialisatie kun je verder ontwikkelen tijdens je stageperiode of bij het afstuderen.

Productielogistiek

Bij productielogistiek is het essentieel dat alle benodigde onderdelen op tijd beschikbaar zijn voor de productie van bijvoorbeeld een specifiek type auto. Op deze manier kun je de auto's in de gewenste hoeveelheden produceren en leveren aan de klant. Het draait hierbij om het zorgvuldig plannen en organiseren van het productieproces. Als professional in productielogistiek coördineer je het proces en bewaak je zowel de planning als de kwaliteit.

Transport

Transport is onmisbaar om alles in beweging te houden. Heb je je ooit afgevraagd hoe jouw iPhone of de schoenen die je draagt uiteindelijk bij jou terechtkomen? Dit gebeurt via diverse internationale routes. Steeds meer producten worden geproduceerd in landen met lagere lonen, waardoor goederen steeds langere afstanden moeten afleggen. Bij het thema Transport leer je hoe je producten of diensten op de beste manier (veilig, snel, kostenefficiënt en duurzaam) kunt transporteren van leverancier naar klant.

Warehousing

Om ervoor te zorgen dat medewerkers in het magazijn zo efficiënt mogelijk kunnen werken, is het van belang om te weten welke producten het vaakst uit het magazijn worden gehaald. Een optimale inrichting van het magazijn is belangrijk, zodat medewerkers de meest efficiënte bewegingen kunnen maken. Ook is het belangrijk om te kijken welke processen geautomatiseerd kunnen worden, en waar de mens juist een cruciale rol speelt. Het thema Warehousing richt leer je om een magazijn zo optimaal mogelijk in te richten.

Zorglogistiek

In de gezondheidszorg zijn logistieke processen van essentieel belang. Deze processen omvatten de stromen van goederen (zoals apparatuur en medicijnen), informatiestromen (waarbij belangrijke gegevens veilig beschikbaar moeten zijn op de juiste plaatsen) en mensenstromen (waaronder patiënten en bezoekers). Hieruit blijkt de noodzaak van logistieke experts. De vraag naar professionals in deze sector zal aanzienlijk stijgen als gevolg van de vergrijzing van de bevolking. Zorglogistiek richt zich op het optimaliseren van processen in de zorg, zodat ze efficiënt verlopen.

Evenementenlogistiek

Bij een concert of festival staat de hoofdact van de dag vaak centraal voor de bezoekers. Echter, het is ook belangrijk om na te denken over de gehele organisatie eromheen. Zijn er voldoende toiletvoorzieningen voor het aantal bezoekers? Hoe zijn de parkeermogelijkheden geregeld en is het verkeer goed georganiseerd? Evenementenlogistiek draait om de coördinatie, bewaking en optimalisatie van logistieke processen rondom evenementen.

 

Studietrajecten na een Ad, mbo, vwo of ho

Afhankelijk van je vooropleiding kun je de opleiding Logistics Engineering in drie of drie en een half jaar afronden. Er zijn verschillende driejarige trajecten mogelijk:

Tweejarig traject na een Associate degree (Logistiek)

Met een Associate degree-diploma Logistiek en de juiste specialisatie ben je toelaatbaar tot onze bacheloropleiding Logistics Engineering (of Logistics Management). De studieduur van onze bacheloropleiding is 4 jaar; met een Associate degree-diploma reeds op zak kun je onze bachelor sneller doorlopen.

Bij aanmelding zal er na overleg met decaan en een docent worden geadviseerd of starten in het 3e jaar een reële mogelijkheid is; dan kun je in 2 jaar (120 ECTS) je Bachelor of Science diploma halen.

Meer weten?
Wil je meer informatie over het vervolg na het behalen van je ad? Neem dan contact op met de studentendecanen van deze opleiding, Minke Snels en Lizanne Hessels: studentcounsellorABEL@buas.nl.

Driejarig traject na een verwante mbo-opleiding

Heb je één van deze mbo-opleidingen op niveau 4 gedaan?

 • Logistiek supervisor
 • Manager transport en logisitiek
 • Vestigingsmanager (internationale) groothandel
 • Manager havenlogistiek

Dan kom je in aanmerking voor het mbo-hbo-doorstroomtraject. Op basis van één van deze mbo-opleidingen kun je vrijstellingen krijgen. Daardoor kun je de opleiding in drie jaar afronden.

Wat houdt het mbo-hbo doorstroomtraject in?

Bij een aantal mbo-opleidingen die een overeenkomst hebben met Breda University of Applied Sciences, kun je in je laatste mbo-jaar al kennismaken met Logistics Engineering. Je volgt gedurende 16 weken iedere woensdag een aantal trainingen en cursussen en voert een project uit bij ons. Bij een positief advies na afronding van dit traject kun je instromen in het tweede jaar van de opleiding. Vraag bij je decaan of opleidingsmanager na of jouw mbo deelneemt aan dit doorstroomtraject. Dit traject start altijd rond half februari en duurt tot half juni.

Is het iets voor jou?

Het doorstroomtraject is ervoor bedoeld om te ontdekken of het hbo bij je past en of je onderwijs op dit niveau aankan. Wanneer je dit traject gaat volgen, word je als cursist ingeschreven bij Breda University of Applied Sciences. Je betaalt nog geen collegegeld maar je kunt wel gebruik maken van onze studentfaciliteiten. Kom eens kijken op een open dag, je proeft dan de sfeer van studeren aan een hbo-instelling en je hebt gelegenheid om met de studentendecaan te praten over het doorstroomtraject.

Hoe en tot wanneer kun je je aanmelden?

Om  je aan te melden voor het MBO-HBO doorstroomtraject ga naar Studielink. Tot 29 januari is het mogelijk om je voor dit traject aan te melden.

Meer weten?

Wil je meer informatie over het driejarige traject? Neem dan contact op met de studentendecanen van deze opleiding, Minke Snels en Lizanne Hessels: studentcounsellorABEL@buas.nl, telefoon (076) 533 2600. Of download de folder Mbo-hbo doorstroomtraject.

Of bekijk de veelgestelde vragen over doorstromen van mbo naar hbo.

Driejarig traject na vwo

Om deze vierjarige opleiding in drie jaar te kunnen voltooien, moet je, naast je vwo-diploma, over een aantal capaciteiten beschikken. Zo moet je

 • je studie goed kunnen plannen,
 • zelfstandig kunnen leren en werken,
 • verantwoordelijkheid kunnen nemen voor je studie,
 • goed weten wat je wilt en 
 • het leuk vinden om met anderen te samenwerken.

Jouw eerste jaar start in het reguliere tweede studiejaar wat tevens jouw propedeuse jaar is. Daarna volg je het reguliere derde en vierde jaar.

Deelname aan dit driejarige traject is pittig. Daarom word je tijdens het eerste jaar van het traject intensief begeleid door een mentor. In gesprekken kijken jullie hoe het gaat, met welke vakken je moeite hebt, hoe je eerste resultaten zijn en natuurlijk of het bevalt. Als in december blijkt dat je resultaten tegenvallen dan kun je nog overstappen naar het reguliere eerste jaar. Je kunt dan je opleiding in vier jaar afronden.

Hoe kun je je aanmelden?

Wil je dit traject volgen, volg dan de reguliere aanmeldprocedure en geef in Studielink je voorkeur voor het driejarige traject aan.

Meer weten?

Wil je meer informatie over dit driejarige traject, neem dan contact op met de studentendecanen van deze opleiding via studentcounsellorABEL@buas.nl of via telefoon: (076) 533 2600.

Driejarig traject na hbo of wo

Ben je in het bezit van een hbo- / wo-(propedeuse)diploma, neem dan contact op met de opleiding om de mogelijkheden voor een driejarig traject na te gaan. Neem contact op met de studentendecanen van deze opleiding via studentcounsellorABEL@buas.nl of via telefoon (076) 533 26009.

Uitwisseling

Een tijdje studeren in het buitenland biedt je de gelegenheid om je grenzen te verleggen, zowel letterlijk als figuurlijk. Je bent in een internationale omgeving, ontmoet mensen van verschillende culturele achtergronden en bovendien is het goed voor je talen. Kortom, studeren in het buitenland is een prachtige kans… grijp hem!

In het vierde jaar van je studie kun je een gedeelte van het jaar in het buitenland gaan studeren, bijvoorbeeld in Finland, Duitsland, België of Oostenrijk; Breda University of Applied Sciences heeft contact met tal van universiteiten waar je als uitwisselingsstudent terecht kunt.

 

Excursies en studiereizen

Als student logistiek verken je tijdens excursies in het binnen- en buitenland jouw vakgebied. Zo breng je bijvoorbeeld een bezoek aan de haven van Rotterdam, of ga je naar een warehouse of productiefaciliteit. Verder neem je ook een kijkje in de keuken van organisaties in het buitenland. De steden Hamburg, Londen en Barcelona zijn terugkerende excursiebestemmingen.

Ondernemerschap

Bij Logistics Engineering word je klaargestoomd tot een ondernemende professional. Binnen al onze hbo-bacheloropleidingen krijg je de mogelijkheid om je ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Ondernemerschap staat centraal in ons curriculum, waarbij speciale vakken zijn ontworpen om je hierin te ondersteunen. Bovendien bieden we in het tweede studiejaar de mogelijkheid om te starten met een Excellence Track in ondernemerschap.

In het vierde studiejaar kun je kiezen voor een BUas brede minor Ondernemerschap en je kunt zelfs afstuderen met je eigen bedrijf! Misschien heb je (tegen die tijd) al een bedrijfje dat omzet draait of misschien heb je plannen? Laat je helpen door BUas Startup Support.

Lees meer over het opzetten van je eigen onderneming.

Eyecatchers van de opleiding

Toelating

Met een havo- of vwo-diploma met het juiste profiel of een mbo-4 diploma ben je toelaatbaar tot de bachelor Logistics Engineering. Lees meer over de toelatingsvoorwaarden en de mogelijkheden die er zijn wanneer je niet aan de voorwaarden voldoet.

Aanmelden

Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Meld je dan aan voor 1 mei, dan kun je in september starten met de opleiding. Later aanmelden kan ook nog, maar dan ben je niet verzekerd van een plaats. 

Kosten

Voor het collegejaar 2024-2025 is het collegegeld €2.530. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor boeken, excursies, etc. Lees meer over studiekosten

Meer dan schuiven met dozen

Logistiek is meer dan schuiven met dozen. Daar kwam ik tijdens de opleiding snel achter. Ik werk bij Move Intermodal waar we zorgen voor het vervoer van 2.500 gevulde containers per week door heel Europa.

Het is simpel, een container moet heen en weer. Als hij niet terugkomt, maak je geen winst. De ervaring uit stages en coaching tijdens mijn opleiding heeft mij veel geholpen. Ik heb daardoor geleerd naar de totale keten te kijken. 

Tomas Tempelaars

Chief eXcellence Officer bij Move Intermodal

Alles komt aan bod

Het leukste project vind ik de Blokko Game: je zet een fictief eigen bedrijf op en speelt een simulatiespel met andere projectgroepen als concurrenten. Alle onderdelen van de logistiek komen aan bod en zo krijg je waardevolle inzichten van situaties in het werkveld.

Mijn dagen op de campus zien er verschillend uit, maar meestal begin ik de dag met een hoorcollege. Daarna werk ik vaak in projecten met andere studenten.

Gijs

student Logistics

Gijs Rutten - Logistcs - BUas

Maak van je hobby je werk

Ik heb deze studie gekozen omdat ik al een bijbaan in de logistiek had waar ik het erg naar mijn zin heb. Dus ga na wat jij echt leuk vindt en waar je echt gelukkig van wordt en zoek vanuit dit oogpunt een studie. 

Weten wat je allemaal kunt doen om je te orienteren? Volg Your Road to BUas

Gijs Rutten

Tweedejaarsstudent Logistics

Wat kun je worden?

Als logistiek engineer ben je meer intern gericht op de organisatie en interne procesoptimalisatie en je houdt je bezig met vraagstukken rondom automatisering, mechanisering en robotisering & data-analyse. Als starter kan je aan de slag als logistiek engineer, productieplanner, material planner of operations specialist.

Meer weten? Na je bachelor Logistics Engineering.