Bachelor of Science Leisure Studies

Bachelor
3 jaar
Voltijd
Engels
Wo-Bachelor

Een expert in vrije tijd

Leisure zie je overal, van buurtfeesten tot festivals, van amateursport tot stedelijke ontwikkelprojecten rond stadions, en van kunst tot gaming en esports. Maar wat schuilt erachter? 

Hoe kunnen we trends voorspellen in de manier waarop mensen hun vrije tijd besteden? Hoe kunnen traditionele vrijetijdsbedrijven social media effectiever inzetten om mensen aan te trekken? Welke nieuwe businessmodellen zijn nodig in een steeds complexere en dynamischere vrijetijdssector? Je gaat het onderzoeken in de (enige!) wetenschappelijke bacheloropleiding op het gebied van vrije tijd in Nederland.

 

Meten is weten

Vrije tijd draait om experiences. Ontdek hoe deze experiences tot stand komen.

Levendige plekken

Denk mee over hoe we van steden plekken kunnen maken waar zowel locals als toeristen graag hun vrije tijd doorbrengen.

Een event voor iedereen

Leer hoe je ervoor zorgt dat een evenement een succes wordt voor alle partijen.

Continu op zoek naar vernieuwing

Brainstorm mee over innovatie van bedrijven, producten en diensten in de vrijetijdssector.

Waarom deze opleiding bij BUas?

  • Interdisciplinaire en interculturele leeromgeving
  • BUas is één van de zeven World Leisure Centres of Excellence in de wereld
  • Direct doorstromen naar een wetenschappelijke master!

Bachelor of Science Leisure Studies in beeld

Inhoud van de studie

Projecten en minoren

Breda als studentenstad

Favoriet op de campus

De juiste keuze?

Is Bachelor of Science Leisure Studies de juiste wetenschappelijke bacheloropleiding voor jou?

Doe een korte test (ca. 4 minuten) en ontdek of deze opleiding bij jou past. 


Naar de quiz

Quiz BSc Leisure Studies

Opbouw van de studie

Learning community

In deze wetenschappelijke opleiding ga je vanuit verschillende invalshoeken naar vrije tijd kijken. Je krijgt vakken over het belang van sport en cultuur voor individuen, de business en de maatschappij. Welzijn is een belangrijk thema, en ook innovatie en duurzaamheid. Je leert hoe de vrijetijdssector is georganiseerd en wat het belang is van onderzoek, beleid en regelgeving. 

Veel theorie dus, maar je gaat ook aan de slag! Je leert hoe je een onderzoek opzet en uitvoert en je werkt samen met andere studenten aan opdrachten voor bedrijven. De meeste docenten van de opleiding zijn gepromoveerd of werken aan een promotieonderzoek (PhD). Die ervaring delen ze met jou en je kunt ook meehelpen met hun onderzoek.

De opleiding werkt samen met Tilburg University en een aantal andere hogescholen en universiteiten in het Centre of Expertise in Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH). Voor jou betekent dat een hoop extra kennis en onderzoeksmogelijkheden.
 

Curriculum

Tijdens de studie Bachelor of Science Leisure Studies kun je de volgende vakken verwachten.

Project mixed methods

In dit vak werk je in groepen samen aan een onderzoek waarbij je gebruik maakt van een mix van onderzoeksmethoden. Deze mix bestaat uit zowel kwalitatieve (interview, participerende observatie) als kwantitatieve (vragenlijsten, statistiek) technieken. Over dit onderzoek schrijf je een kort rapport, maak je een poster en krijg je een mondeling tentamen. Een voorbeeld van een onderzoek dat in dit vak wordt uitgevoerd is het bestuderen van de sociale impact van de Dutch Grand Prix in Zandvoort op de lokale omgeving.

Experience measurement & design

Beleving is één van de belangrijkste concepten binnen de wereld van vrije tijd. In dit vak leer je niet alleen over de rol van beleving in de economie en de maatschappij, maar ook binnen het leven van individuen. Ook leer je wat beleving precies is en hoe je vrijetijdsproducten zo kunt inrichten dat ze leiden tot de gewenste beleving. Daarnaast lees je hoe je beleving tijdens vrijetijdsactiviteiten kunt meten met enkele van de nieuwste onderzoekstechnieken, zoals hartslag, huidgeleiding en hersenactiviteit.

Leisure and making places

Vrije tijd maakt gebruik van plekken waar vooral geconsumeerd wordt, maar leidt ook tot het ontstaan van plekken die substantieel bijdragen aan de kwaliteit van de ruimtelijke omgeving. Vrije tijd wordt daarom als belangrijke pijler gezien binnen placemaking. In dit vak bestudeer je placemaking vanuit verschillende theoretische perspectieven, maar ook bezoek je zelf enkele placemaking-initiatieven in Nederland en omgeving om uit de eerste hand te ervaren hoe theorie tot leven kan komen.

 

Overzicht per jaar

Hieronder leggen we uit wat je in elk jaar kunt verwachten.  

Jaar 1

Inleiding in de kerndisciplines van het vakgebied vrije tijd 

In het eerste jaar maak je vooral kennis met de diversiteit van het vakgebied. Je krijgt vakken als sociologie, antropologie en psychologie, maar ook economie en marketing. Daarnaast werk je aan je onderzoeksvaardigheden en krijg je les in methoden en technieken en statistiek. 

In sommige vakken ligt de nadruk op de beleving van de consument vanuit een sociaal-wetenschappelijk perspectief. In andere modules gaat het meer om de zakelijke kant.  Je leert meteen hoe je je kennis kunt toepassen in de praktijk.

BUas Curriculum BSc Leisure studies year 1
Jaar 2

Verdieping van je kennis en training in analytische vaardigheden

Welke activiteiten doen mensen graag in hun vrije tijd en hoe spelen bedrijven hier op in? In het tweede jaar ga je je kennis vooral verdiepen. Ook werk je aan je analytische vaardigheden.

Thema’s dit jaar zijn ethiek en duurzaamheid, innovatie, Stakeholder Management, Storytelling, Experience Design en Placemaking. Je volgt colleges en praktische seminars, doet mee aan debatten en case studies, en je werkt aan projecten voor opdrachtgevers in de vrijetijdssector. 

In alle projecten gebruik je uiteraard de onderzoekstechnieken en theoretische inzichten die je hebt geleerd. 

Jaar 3

Verbreding en integratie van kennis

In de eerste helft van dit jaar kun je kiezen voor een stage of een minor. Voor de minor stel je zelf een vakkenpakket samen bij een andere universiteit. Er is de mogelijkheid om de minor in het buitenland te doen. BUas werkt samen met partneruniversiteiten over heel de wereld. In het tweede halfjaar werk je aan onderzoek en schrijf je uiteindelijk je scriptie. In de onderzoeken pas je alles toe wat je hebt geleerd. Je bestudeert:

  • Vrijetijdsvoorkeuren, -activiteiten, -netwerken en -effecten vanuit verschillende invalshoeken en de bijbehorende complexe samenwerkingsprocessen.
  • Vrijetijdsactiviteiten in verschillende culturen, waarbij je fundamentele filosofische vragen analyseert. Denk aan de relevantie van vrijetijdsbesteding en ethische vraagstukken. d
  • De bijdrage die vrije tijd kan leveren aan de ontwikkeling van de stedelijke ruimte en de stadscultuur. 

Voor je scriptie onderzoek je een complex vrijetijdsvraagstuk. Je hebt de mogelijkheid om je scriptie te koppelen aan lopend onderzoek van één van onze onderzoekers.

BUas Curriculum BSc Leisure studies year 2&3
 

 

Wetenschappelijk versus beroepsonderwijs

Het studeren voor een wo-bachelordiploma is echt anders dan voor een hbo-bachelordiploma. Hieronder vertellen we op hoofdlijnen wat er in het wetenschappelijk onderwijs (wo) anders is.   

  • In een wo-opleiding doe je meer onderzoek dan in het hbo en je leert hoe je wetenschappelijke theorieën en modellen kunt gebruiken. Je leert hoe je vraagstukken in een breder maatschappelijk perspectief plaatst. 
  • Een wo-opleiding bereidt je voor op een strategische rol, waarin analytische vaardigheden en kritisch reflecteren heel belangrijk zijn. Een hbo-opleiding bereidt je voor op een operationele of managementfunctie.
  • In een wo-opleiding doe je veel literatuuronderzoek en schrijf je (individueel en zelfstandig) onderzoeksrapporten en papers. In een hbo-opleiding werk je veel in projectgroepen met andere studenten aan praktische opdrachten. 
  • Een hbo-opleiding leidt je vooral op voor werk in een specifieke sector, terwijl een wo-diploma je meer flexibiliteit biedt, omdat je vanuit een breder perspectief hebt leren denken en werken.  

Janneke legt uit waarom zij koos voor wetenschappelijk onderwijs. Lees het in haar blog.

 

Studiebelasting

Ga er vanuit dat je een volle werkweek met je studie bezig bent, gemiddeld 40 uur per week dus. Het hangt natuurlijk ook af van je aanpak en motivatie. Ervaring leert dat studenten in de laatste weken van een semester en in de tentamenweek (nog) veel moeten doen. 

Ondernemerschap

Bij BUas word je opgeleid tot ondernemende professional. In al onze hbo-bacheloropleidingen krijg je de ruimte om je ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Naast je studie kan je bovendien aansluiten bij BUas Startup Support, BUSS. BUSS organiseert (netwerk)evenementen en verbindt startende student ondernemers, er is zelfs de mogelijkheid om begeleiding van een eigen startup coach aan te vragen.

Ook kun je binnen BUas afstuderen met je eigen bedrijf! Elke academie biedt deze mogelijkheid, er kan wel een selectie proces van toepassing zijn. Misschien heb je tegen die tijd al een bedrijfje dat omzet draait of misschien heb je plannen? Laat je helpen door BUas Startup Support. 

Lees meer over het opzetten van je eigen onderneming.

Toelating

Met een vwo-diploma met het juiste profiel ben je toelaatbaar tot de wo-opleiding Bachelor of Science Leisure Studies. Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan zijn er nog mogelijkheden om toch toegelaten te worden.
Lees meer over de toelatingsvoorwaarden.

Aanmelden

Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Meld je dan aan voor 1 mei, dan kun je in september starten met de opleiding. Later aanmelden kan ook nog, maar dan ben je niet verzekerd van een plaats. Naar de aanmeldprocedure

Kosten

Voor het collegejaar 2024-2025 is het collegegeld €2.530. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor boeken, excursies, etc.
Lees meer over studiekosten.

Janneke - BUas - Bsc Leisure

Ik wil het welzijn van mensen verbeteren

Na mijn studie wil ik een rol waarin ik het welzijn van mensen kan verbeteren, bijvoorbeeld van eenzame jongeren of vluchtelingen. Als je je ergens écht thuis voelt dan is de keuze eigenlijk heel makkelijk. Kom vooral naar de campus en spreek met studenten! Als dat allemaal goed voelt, zit jij op je plek! 


Weten wat je kunt doen om je te orienteren? Ga naar Hulp bij studiekeuze.

Janneke

Student

Ik onderzoek graag waarom iets gebeurt

Het is een brede opleiding, waarin je meer leert over de achtergronden van vrijetijdsbesteding. Het verschil tussen een hbo- en een academische opleiding is dat een academische opleiding zich richt op onderzoeksprojecten en een hbo-opleiding meer op het praktische aspect. Ik onderzoek juist graag wáárom iets gebeurt en ben minder geïnteresseerd in het zelf organiseren ervan. Na mijn studie wil ik terug naar Aruba om daar met de kennis en ervaring die ik heb opgedaan de leisure activiteiten te verbeteren.

Liesje Proveyer uit Aruba 

Alumna Bachelor of Science Leisure Studies, volgt momenteel een wo-master aan Radboud University 

Jouw carrière

Na je afstuderen ben je in staat de vrijetijdsbranche zowel vanuit een maatschappelijk als zakelijk oogpunt te benaderen. Carrièrevoorbeelden zijn: strategisch manager in een themapark, beleidsmedewerker op het gebied van cultuur, adviseur of onderzoeker op het gebied van toerisme en evenementen.

Meer lezen? Na je BSc Leisure Studies.

(Links: Stan is afgestudeerd en werkt nu als directiesecretaris en fondsenwerver bij De Kring)