Minister Dijkgraaf ‘on stage’ bij opening nieuwe jaar

Met één druk op de knop en vrolijke oranje confetti gaf minister Dijkgraaf op 5 september het startsein voor het nieuwe academische jaar in de kapel van het voormalige klooster dat onderdeel is van de campus van Breda University of Applied Sciences.

'Welke levensles heeft u, als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, voor mij?'

Kijk aan! De eerste vraag van één van de studenten in de zaal bij de officiële opening van het academisch jaar van de Breda University of Applied Sciences.

Ga je door of pak je een andere trein?

Sta open voor wat er om je heen gebeurt, zie het als een reis, kijk wat er op je pad komt en pak kansen, probeer nieuwe dingen, wees zelfverzekerd. En soms stopt de trein en dan moet je beslissen of je doorgaat of dat je een andere trein pakt. Dit antwoord van de minister was even intrigerend als trefzeker. Je kunt het zelf vormgeven, daar gaat het om. Door jezelf ontwikkelen en vooral actie te  ondernemen, one way or another.

Nieuwe manieren uitproberen

Niet alleen de wereld ontdekken, maar vooral die wereld ook zelf vorm geven, zoals Jorrit Snijder, voorzitter van het College van Bestuur van BUas, zegt. We moeten nu beslissen hoe we verder gaan. We moeten nieuwe manieren uitproberen. Steven van der Heijden, alumnus en CEO van Corendon, had het in zijn toespraak niet duidelijker kunnen verwoorden, en ook Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen, die toeziet op de herpositionering en de toekomst van de hogescholen in Nederland, is er duidelijk over. Toegepast onderzoek is ontzettend belangrijk voor de Nederlandse en internationale arbeidsmarkt.

De beste leerervaring

Een goed voorbeeld van toegepast onderzoek (Applied Sciences), waar de minister meer geld aan wil besteden, is de samenwerking met de Dutch Grand Prix afgelopen weekend. Studenten en onderzoekers van BUas vertelden op het podium hoe zij vanuit verschillende opleidingen en expertises werken aan praktische oplossingen voor vraagstukken op het gebied van logistiek, duurzaamheid, economie en maatschappelijke impact rond dit grote en veelbesproken evenement. Een betere leerervaring kun je als student niet hebben. 

Een mooie opening met een voelbare urgentie. De bestuursvoorzitter begon er al over in zijn openingsspeech waarin hij verwees naar een boek van Ernest Hemingway. For Whom the Bell Tolls. Voor ons allemaal dus.

Nieuwsgierig geworden? Je kunt de opening rustig terugkijken.
Er is ook een leuke terugblik van de campustour die de gasten voorafgaand aan de opening hebben gemaakt. Zij bezochten onder meer het Experience Lab en de BUas XR-Stage.