Special features Logistiek

Nieuw: Logistiek & AI

Hou je van puzzelen met data? Ben je nieuwsgierig naar kunstmatige intelligentie? Wil je weten hoe je deze technieken kunt gebruiken om de logistiek slimmer te maken? Dan is de track Applied Data Science & Artificial Intelligence (ADS&AI) in Logistics echt iets voor jou!  

Je leert hoe je om moet gaan met data en hoe je deze kan gebruiken om slimme oplossingen te bedenken, en uit te voeren voor logistieke problemen. Daarnaast ga je aan de slag met programmeren, en doe je kennis op over hoe je ethisch kunt handelen, advies kunt geven en projecten kunt managen.

De track is een mix van leren, doen en onderzoeken. In het eerste jaar van je studie kun je tijdens de projecten ontdekken waar je goed in bent. Je krijgt de kans om je te laten zien op het gebied van data-analyse en data-verzameling. Vanaf het tweede jaar volg je verschillende vakken en workshops over data science en AI, en je werkt aan echte uitdagingen in projecten. Je loopt ook stage bij een logistiek bedrijf of organisatie waar je een data-gedreven besluit neemt. Aan het eind van je opleiding doe je een afstudeeropdracht waarin je een data science of AI-model maakt of verbetert voor een logistiek probleem. Jij kiest zelf of je de hele track doet of alleen bepaalde onderdelen volgt.

Deze optie is uniek in Nederland en past goed bij de ADS&AI uitdagingen in de logistiek. Je wordt opgeleid tot een data scientist for the future, die data en AI op een verantwoorde en creatieve manier kan gebruiken om de logistiek slimmer te maken. Je hebt daarmee een voorsprong op de arbeidsmarkt en een heleboel carrièremogelijkheden. 

Plan je eigen studietraject

Gedurende de hele opleiding werk je nauw samen in projecten met studenten aan reallife cases uit het werkveld. In deze projecten kun je je richten op je eigen studieloopbaan. Je ontdekt welke rol het beste bij jou past en gaat je hierin verder verdiepen. Je leert hoe je je eigen rol kunt ontwikkelen en optimaliseren door je kennis binnen jouw specifieke interessegebied te verbreden of te verdiepen.  

Samenwerken aan de toekomst van logistiek

Samenwerking met partners in het werkveld is belangrijk om onze opleidingen actueel en relevant te houden. Wat gebeurt er op logistiek gebied, met welke problemen krijgen vakspecialisten te maken, en welke vragen hebben zij? Samen met grote bedrijven werk je aan complexe vraagstukken en geef je de logistiek van de toekomst mede vorm. Een groot deel van je studie bestaat uit het werken aan opdrachten die rechtstreeks uit de praktijk komen. Die opdrachten komen uit het logistieke bedrijfsleven, maar ook uit de evenementenbranche en de zorg.

Enkele voorbeelden

Voor het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal hebben studenten een onderzoek uitgevoerd naar wachttijden in de zorg. Voor DHL hebben studenten uitgezocht hoe de logistieke keten geïnnoveerd kan worden.

Een ander voorbeeld zijn de opdrachten die studenten hebben uitgevoerd voor de Bredase festivals Ploegendienst en het Duikbootfestival. Hierin zijn studenten aan de slag gegaan met mobility management, capaciteitsmanagement en site management. Hoe kom je veilig naar (maar ook van) het festivalterrein en wat betekent dat voor de ruimteindeling buiten het terrein? En voor de timing of line-up van het festival? Geen enkele festivalbezoeker wil al te lang wachten op een drankje, iets te eten of voor het toilet. Hoeveel voorzieningen moeten er dan zijn en waar kunnen deze het beste staan? En wat als er iets gebeurt? Hoe kunnen de hulpdiensten er dan snel bij en wat omvat het crisisplan? Kortom, hoe zorg je ervoor dat een festival ook een echt feestje wordt?

 

Logistics Game

Serious Gaming wordt toegepast bij BUas om inzicht te krijgen in logistieke processen. In het eerste jaar krijg je als logistiek student zeven weken om aan deze game, Blokko genaamd, te werken. Financiën, planning, alles wat je hebt geleerd wordt behandeld in de game, waaronder ook nieuwe technieken zoals blockchain. De game wordt door het over de hele campus gespeeld door legoblokken te verplaatsen van het ene naar het andere gebouw. 

Lees meer over deze uitdagende game