Attractie in een pretpark, een voorbeeld van hoe mensen vrije tijd beleven

Hbo-opleiding Vrijetijdsmanagement

Ooit was de hbo-opleiding Vrijetijdsmanagement een aparte opleiding van NHTV, de voorloper van Breda University of Applied Sciences. Tegenwoordig staat deze bekend als de hbo-opleiding Leisure & Events Management.

Ga naar Leisure & Events Management

Vrijetijdsmanagement houdt zich bezig met de besteding van vrije tijd in de samenleving. Binnen de hbo-opleiding Vrijetijdsmanagement stond het vrijetijdsgedrag van mensen centraal, dit is nog steeds zo bij onze opleidingen Leisure & Events. 

Alles draait om beleving. Voor mensen is de kwaliteit van leven steeds belangrijker, waardoor ze veel waarde hechten aan recreatie en de invulling van hun vrije tijd. In de vrijetijdssector gaat veel geld om: de belevingseconomie is uitgegroeid tot een miljardenindustrie. Professionals op het gebied van vrijetijdskunde leiden dit in goede banen. 

Professional in de vrijetijdssector

Als vrijetijdsmanager heb je een breed werkveld. Je bent in staat om onvergetelijke belevingsconcepten te bedenken, te realiseren en te organiseren. Ook houdt de vrijetijdsmanager zich bezig met marketing, beleid, management en financiën. Je leert je te onderscheiden door creativiteit, organisatievermogen en servicegerichtheid. Je beschikt over de vaardigheden die nodig zijn om als professional te werken in de vrijetijdssector, bij een organisatie, als ondernemer of als freelancer. 

Hbo-opleiding Vrijetijdsmanagement

De hbo-opleiding Vrijetijdsmanagement van NHTV leidde op voor verschillende functies op het gebied van vrije tijd. Als vrijetijdsmanager kun je functies vervullen bij bedrijven en instellingen in de vrijetijdssector. Denk aan sport, kunst & cultuur, themaparken, festivals en evenementen. Als vrijetijdsmanager kun je aan de slag als bijvoorbeeld:

  • conceptontwikkelaar
  • evenementencoördinator
  • congresorganisator
  • beleidsadviseur

Mogelijke werkgevers zijn:

  • theaters
  • evenementenbureaus
  • themaparken
  • sportbonden
  • gemeenten

Twee taalvarianten

Interesse in vrijetijdskunde? Dan is de hbo-opleiding Leisure & Events Management echt iets voor jou. Je wordt opgeleid tot ondernemende professional die alles weet over vrijetijdsmanagement. De hbo-opleiding Leisure & Events Management kent zowel een Nederlandstalige als Engelstalige variant. Na het afronden van je opleiding kun je verder studeren of aan de slag binnen het werkveld van vrijetijdsmanagement.

Bachelor of Science Leisure Studies

Naast de hbo-opleiding is er ook een academische variant. De Engelstalige Bachelor of Science Leisure Studies is de enige universitaire opleiding op het gebied van vrijetijdsmanagement in Nederland. 

Vrijetijdswetenschappen

Er is ook een masteropleiding op het gebied van vrijetijdsmanagement. De Engelstalige Master of Science Leisure and Tourism Studies stond voorheen bekend als Vrijetijdswetenschappen (in samenwerking met Tilburg University).

Leisure & Events Management 201x201 opleidingsbeeld

Leisure & Events Management

Als ondernemer of manager in de vrijetijdsbranche creëer jij live experiences die een positieve maatschappelijke impact hebben op onze quality of life.

Voltijd
4 jaar
Bachelor
BSc Leisure Studies 201x201 opleidingsbeeld

Bachelor of Science Leisure Studies

Verdiep je in vrijetijdsbesteding en onderzoek innovatieve en duurzame businessmodellen in de enige wetenschappelijke bacheloropleiding op het gebied van Leisure in Nederland.

Voltijd
3 jaar
Bachelor
MSc Leisure and Tourism Studies 201x201 opleidingsbeeld

Master of Science Leisure and Tourism Studies

Leer meer over de waarde van vrije tijd en toerisme in een steeds complexere samenleving. Je bekijkt het vanuit de perspectieven van Experiences and Storytelling en Placemaking and Events.

Voltijd
1 jaar
Master