Nieuwe interactieve installatie in het Places and Flows Lab
Wat hebben zand, vilt, een projector en GIS met elkaar gemeen? In het Places and Flows Lab van BUas ontdekten bezoekers het antwoord tijdens demonstraties van de nieuwe installatie: Tangible Landscape. Deze interactieve, projectie-verrijkte zandbak maakt het mogelijk om landschappen fysiek te modelleren en direct geografische data te visualiseren.
- Onderzoek
- Over BUas
- Toerisme
Zand als interface: Tangible Landscape
Tangible Landscape biedt een innovatieve en speelse manier om te werken met geografische informatiesystemen (GIS) en 3D-modellen. Door met speciaal zand het landschap te vormen, kunnen gebruikers direct invloed uitoefenen op topografie en processen zoals waterstromen, vegetatiegroei of bezoekersbewegingen simuleren.
Deze open-source installatie koppelt een fysiek zandmodel aan digitale data via GRASS GIS en Blender. Dat maakt het niet alleen intuïtief, maar ook zeer krachtig voor educatie, onderzoek en serieuze games.
Forten in transitie
De installatie wordt momenteel ingezet in het project Forten in Transitie, onder leiding van Ondrej Mitas en de onderzoeksgroep Tourism Impacts on Society. Tijdens een demonstratie modelleerde PhD-student Caitlin Haedrich Fort Sabina in zand. Door projecties uit het Experience Lab werd onder andere het gezichtsveld van bezoekers zichtbaar gemaakt en konden deelnemers elementen toevoegen of verwijderen.
De uitkomsten helpen beleidsmakers bij het maken van keuzes voor renovatieplannen van vergelijkbare forten.
Stadscentra als toekomstig speelveld
Volgens het team biedt Tangible Landscape ook potentie voor nieuwe toepassingen. Denk aan het visualiseren van bezoekersstromen in stadscentra tijdens evenementen, of het testen van verschillende scenario’s voor crowd management.
De real-time feedback maakt het modelleren niet alleen inzichtelijk, maar ook fascinerend om mee te werken.
Over Places and Flows
Places and Flows is een cross-domain onderzoeks- en ontwerpplatform binnen BUas, waarin academies samenwerken aan thema’s rondom fysieke plaatsen en mobiliteitsstromen. Het gelijknamige lab is een van de speerpunten in deze interdisciplinaire aanpak.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen Klijs of Paul van de Coevering.
Meer weten? Bekijk het volledige artikel op tourism.buas.nl.


