Gemeente Breda en BUas roepen inwoners op tijdelijk internationale student in huis te nemen

27 augustus 2019

De (inter)nationale aantrekkingskracht van Breda University of Applied Sciences maakt dat alle zeilen bijgezet worden om alle eerstejaars studenten op tijd onder dak te krijgen. Daarom start BUas, in overleg met de gemeente, een campagne waarin Bredanaars gevraagd wordt om de studenten die nog geen kamer hebben gevonden tijdelijk huisvesting aan te bieden.

Er worden alternatieve opvang locaties bekeken en de hogeschool lanceert in samenwerking met de gemeente een campagne om de Hospita Regeling onder de aandacht te brengen. In de campagne wordt een oproep gedaan aan medewerkers van Breda University of Applied Sciences en de Bredase bevolking om te bekijken of er mensen zijn die tijdelijk onderdak kunnen verzorgen voor de studenten.

De Hospita Regeling

Bredanaars die een kamer over hebben en die bereid zijn die tijdelijk te verhuren, kunnen voor meer informatie contact opnemen met de Housing Buddy van Breda University of Applied Sciences via accommodation@buas.nl tel.: 06-39012395.

Er mogen 1 of 2 studenten in huis worden genomen zonder een vergunning nodig te hebben. Een kamer mag belastingvrij worden verhuurd tot maximaal €5.367,- per jaar. Gemeente Breda heeft vastgesteld dat dit soort afspraken onder de Hospita Regeling vallen.

Internationale studenten instroom

“Ieder jaar zet de afdeling student office van BUas zich de hele zomer in om alle nieuwe internationale studenten van passende en veilige woonruimte te voorzien. In de zomer is er altijd een piek en de vraag naar kamers het grootst. Vooral voor internationale studenten is huisvesting urgent, aangezien zij geen mogelijkheid hebben om te reizen en zich in een, voor hen, onbekend land bevinden. Door de combinatie  van krapte op de huurwoningmarkt en een groot aantal internationale instromers uit landen als bijvoorbeeld Italië, is dat dit jaar een grote uitdaging. Er wordt nog steeds met man en macht gewerkt aan het vinden van passende woonruimtes voor tientallen internationale studenten. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om daarin, samen met de gemeente, naar oplossingen te zoeken”, aldus Elisabeth Minnemann voorzitter van College van Bestuur, Breda University of Applied Sciences.