BUas presenteert resultaten onderzoek naar Brabantse gastvrijheid

4 december 2018

De principes van Brabantse gastvrijheid bieden veel kansen voor verduurzaming. Brabantse ondernemers in de gastvrijheidssector mikken op lange termijn relaties met hun gasten, medewerkers en leveranciers en hebben de voorkeur voor samenwerking binnen de regio. Dat blijkt uit recent onderzoek dat Brabant University of Applied Sciences heeft verricht naar de Brabantse gastvrijheid. 

De resultaten van dit onderzoek zijn gisteren gepresenteerd tijdens de grand finale van 'Brabant European Region of Gastronomy 2018': een initiatief van een netwerk van Europese regio’s die samenwerken rond duurzame en toekomstbestendige voedselproductie en foodinnovatie. 

Een jaar lang droeg Noord-Brabant de titel ‘Brabant European Region of Gastronomy 2018’. Het gaf de provincie de kans te laten zien wat zij in huis heeft op het gebied van food: van gastronomische tradities tot foodinnovaties. De lancering op 1 maart 2018 was het startsein voor een innovatieprogramma voor en door de agrifoodsector 

Brabantse gastvrijheid op het menu 

Als onderdeel van dit innovatieprogramma hebben onderzoekers en studenten van Breda University of Applied Sciences onderzoek gedaan naar de kenmerken van Brabantse gastvrijheid. Hieruit blijkt dat de Brabantse gastvrijheidssector werkt volgens principes die goed samengaan met verduurzaming. Brabant biedt, door het diverse aanbod in de agrifoodsectoren en de focus op (food)-innovatie, een goede omgeving hiervoor. Het onderzoek bracht verder naar voren dat Brabantse gastvrijheid draait om informele omgangsvormen, gelijkwaardigheid tussen gast en gastheer, het bouwen aan lange-termijnrelaties en het willen leveren van een bijdrage aan de gemeenschap. “Brabanders vinden het fijn om anderen te laten genieten. Gastvrijheid wordt ze met de paplepel ingegoten . En als je specifiek naar de horeca kijkt, valt het informele karakter op. Ondernemers zien hun zaak als een verlengstuk van hun huiskamer. Gasten die daarvan houden voelen zich echt welkom, gezien en gehoord”, zegt Bert Smit, docent Customer Experience en Hospitality van Breda University of Applied Sciences, die leiding gaf aan het onderzoek. 

Brabantse Gastvrijheid Award 

Als het gaat om innovatie op het gebied van gastronomie staat Breda University of Applied Sciences vooraan. Breda University of Applied Sciences werkte namelijk ook mee aan de Brabantse Gastvrijheid Award - een initiatief van VisitBrabant - die gisteren zijn eerste editie beleefde. BUas heeft een bijdrage geleverd aan het opstellen van de beoordelingscriteria en leverde twee leden van de vakjury.  

Met de Gastvrijheid Award wordt gastvrijheid onlosmakelijk verbonden met Brabant. Het biedt gastvrije locaties in Brabant ook het podium dat ze verdienen. Bij deze eerste editie deden ruim 140 bedrijven mee. Auberge du Bonheur in Tilburg won dit jaar de titel. Volgend jaar komt de award terug als onderdeel van de Food Awards Brabant. De hogeschool is ook al bezig met de ‘nieuwe gastronomen van morgen’. Zo biedt BUas in de toekomst haar studenten de mogelijkheid om onder andere een minor Food Innovatie te volgen.