Van havo naar hbo

Onze mogelijkheden na je havo-opleiding.

Je havo diploma (bijna) op zak, en nu?

Als je na de havo wilt studeren, kun je een hbo-opleiding aan een hogeschool volgen. Bij BUas kun je kiezen uit vierjarige hbo-bacheloropleidingen op het gebied van Built Environment, Data Science & AI, Facility, Games, Hotel, Leisure & Events, Logistics, Media en Tourism.

Vind je vier jaar studeren te lang, of twijfel je of je gelijk wil doorstromen naar een hbo, dan zijn er nog andere mogelijkheden. We zetten het hieronder voor je op een rij.

Mhbo-trajecten

Twijfel je tussen hbo of mbo? Of weet je nog niet precies welke richting je op wilt? De Rooi Pannen en BUas bieden gezamenlijk mhbo-trajecten aan in de vakgebieden Hotel, Tourism, Leisure & Events en Creative Business (Media). Binnen vijf jaar haal je een mbo-4 én een hbo-diploma! 

Lees meer

Twee jaar hbo met de Associate Degree Tourism Management

Wil je wel doorstuderen, maar vind je vier jaar te lang? Onze Ad-opleiding Tourism Management duurt twee jaar. Je bent als afgestudeerde de verbinding tussen operationeel werk en strategisch management in de toeristische sector.

Bekijk deze opleiding

Vrouw in een indrukwekkend landschap, voorbeeld van een toeristische bestemming die op je pad kan komen in de opleiding AD Tourism Management.

Veelgestelde vragen

Doorstromen van havo naar hbo; waar begin je? En hoe maak je de juiste keuze? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over de overstap van havo naar hbo.  

Wat is het verschil tussen les op de havo en leren op het hbo?
 • Studiepunten: Op het hbo verdien je naast cijfers ook studiepunten. Elk jaar bestaat uit vakken waarin je in totaal 60 studiepunten kunt behalen. Één studiepunt staat voor 28 studie uren.
 • Zelfstandigheid: Op het hbo ben je zelf verantwoordelijk voor je studievoorbereiding en werk je vaak in groepen. Ook regel je bijvoorbeeld zelf de juiste boeken van de boekenlijst.
 • Rooster: Het hbo-rooster is flexibeler dan dat van de havo. Je hebt ook minder lesuren.
 • Studietempo: Op het hbo is het tempo vaak hoger.
 • Competenties: Naast kennis ontwikkel je praktische vaardigheden voor je toekomstige beroep. 
   
Hoe ziet het lesrooster eruit op het hbo?

Op het hbo wordt de lesstof vaak aangeboden in een combinatie van hoor- en werkcolleges. Tijdens hoorcolleges wordt de theoretische achtergrond van een vak behandeld en tijdens werkcolleges ga je aan de slag met opdrachten en casussen. Je hebt (bijna) elke dag college op campus.  

Bij veel opleidingen werk je in projectgroepen aan opdrachten. Dit kan inhouden dat je bijvoorbeeld een product voor een bedrijf ontwikkelt of een probleem voor een organisatie oplost. Soms werk je hierbij samen met studenten van andere opleidingen. 

Daarnaast kan het zijn dat je tijdens je opleiding ook te maken krijgt met labs en practica. Dit zijn onderwijsvormen waarbij je in een praktijkomgeving aan de slag gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het produceren van je eigen radioshow (opleiding Creative Business) in de BUas studio of aan het maken van maquettes en ontwerpen van gebieden en steden (opleiding Built Environment).  

Wat is het engels niveau van hbo opleidingen in het engels?

Het hbo engels niveau is over het algemeen redelijk hoog. Dit komt doordat op Engelstalige opleidingen op het hbo alle communicatie en lesmateriaal in het Engels is. Het is daarom belangrijk om je Engelse taalvaardigheid op het gewenste niveau te brengen voordat je aan een Engelstalige opleiding begint. Bij de toelatingseisen van elke opleiding vind je vaak meer informatie over het niveau Engels.

Wanneer moet ik inschrijven om in september te kunnen starten?

Als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden kun je je vanaf 1 oktober inschrijven bij Studielink, de aanmeld- en inschrijvingsapplicatie voor een opleiding in het hoger onderwijs in Nederland. Als je uiterlijk op 1 mei aangemeld bent, kun je zeker beginnen met je studie. Inschrijven na 1 mei is mogelijk, in dat geval moet je uiterlijk 31 augustus hebben aangetoond dat je je mbo-diploma hebt gehaald en is het studieadvies van Breda University of Applied Sciences bindend.

Om te kunnen inschrijven heb je DigiD nodig. Heb je die nog niet? Vraag deze op tijd aan, dit duurt vijf werkdagen.

Wat kost studeren aan het hbo?

De hoogte van de studiekosten aan het hbo hangt af van verschillende factoren, zoals het soort opleiding, de duur ervan en of je thuis woont of op kamers gaat. Voor het collegejaar 2023-2024 is het collegegeld €2.530. Daarnaast moet je rekening houden met extra kosten voor boeken, excursies, etc. Ook vragen sommige opleidingen nog extra toeslagen voor speciale faciliteiten. 

Het is goed om te weten dat er na het mbo geen studiefinanciering meer beschikbaar is. Wel kun je bij DUO geld lenen om je studie te financieren. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden voor financiële ondersteuning, zoals de aanvullende beurs, het collegegeldkrediet en de OV-studentenkaart. Informeer bij DUO naar de mogelijkheden en voorwaarden. 

Kan ik nog blijven werken naast mijn hbo-studie?

Ja, in veel gevallen is het mogelijk om naast je hbo-studie te blijven werken. Veel studenten werken tijdens hun studie om hun studiekosten te betalen of om wat extra geld te verdienen. 

Het is wel belangrijk om te zorgen dat je baan niet te veel van je tijd en energie in beslag neemt, zodat je nog genoeg tijd hebt om te studeren en je opdrachten te maken. Probeer daarom een baan te vinden die flexibel is en waarbij je je werkuren kunt aanpassen aan je studieplanning. 

Overleg ook met je studiebegeleider over hoeveel tijd je ongeveer nodig zult hebben voor je studie, zodat je een realistische planning kunt maken en genoeg tijd kunt vrijmaken voor je studie en je werk. 

Van havo naar hbo, wat moet ik regelen?

Als je van de havo naar het hbo wilt gaan, zijn er een aantal dingen die je moet regelen: 

 1. Oriënteer je op een hbo-opleiding: Kijk goed naar de verschillende opleidingen die er zijn en welke opleiding het beste bij jou past.
 2. Check de toelatingseisen: Voor een hbo-opleiding gelden bepaalde toelatingseisen. Bekijk daarom goed of je aan de eisen voldoet. Deze informatie kun je vinden op de website van de hogeschool waar je wilt gaan studeren. 
 3. Schrijf je in: Als je een keuze hebt gemaakt voor een opleiding, schrijf je je in via Studielink. Dit is het centrale aanmeldpunt voor alle hbo- en wo-opleidingen in Nederland.
 4. Regel je financiën: Een hbo-opleiding is duurder dan een mbo-opleiding. Je kunt in aanmerking komen voor studiefinanciering of een lening bij DUO. Check dit goed en regel het op tijd. 
 5. Regel je studiemateriaal: Als je begint met een hbo-opleiding heb je ander studiemateriaal nodig dan bij je havo-opleiding. Schaf dit op tijd aan, zodat je goed voorbereid aan je studie kunt beginnen.  

 

Het is een match!

Ontdek binnen 3 minuten welke opleiding bij jou past met de BUas Matchmaker. Wat is jouw profiel?


Doe de Matchmaker

Studiekeuze - Ik ben eruit