Bachelor of Science Leisure Studies

3-jarige wetenschappelijke bacheloropleiding in Breda | Engelstalig

Een expert in vrije tijd

Meten is weten

Vrije tijd draait om experiences. Ontdek hoe deze experiences tot stand komen.

Levendige plekken

Denk mee over hoe we van steden plekken kunnen maken waar zowel locals als toeristen graag hun vrije tijd doorbrengen.

Een event voor iedereen

Leer hoe je ervoor zorgt dat een evenement een succes wordt voor alle partijen.

Continu op zoek naar vernieuwing

Brainstorm mee over innovatie van bedrijven, producten en diensten in de vrijetijdssector.

Een wetenschappelijke bachelor in Leisure? 

  • Enige wetenschappelijke opleiding op het gebied van vrijetijdsstudies in Nederland
  • Interdisciplinaire opleiding die je voorbereidt op een functie in beleid, strategie of onderzoek, of op een masteropleiding
  • Academy for Leisure & Events is één van de vijf World Leisure Centres of Excellence 

Bachelor of Science Leisure Studies in beeld

Inhoud van de studie

Projecten en minoren

Breda als studentenstad

Favouriet op de campus

De juiste keuze?

Is Bachelor of Science Leisure Studies de juiste wetenschappelijke bacheloropleiding voor jou?

Doe een korte test (ca. 4 minuten) en ontdek of deze opleiding bij jou past. 


Naar de quiz

Quiz BSc Leisure Studies

Opbouw van de studie

In deze wetenschappelijke opleiding ga je vanuit verschillende invalshoeken naar vrije tijd kijken. Je krijgt vakken over het belang van sport en cultuur voor individuen, de business en de maatschappij. Welzijn is een belangrijk thema, en ook innovatie en duurzaamheid. Je leert hoe de vrijetijdssector is georganiseerd en wat het belang is van onderzoek, beleid en regelgeving. 

Veel theorie dus, maar je gaat ook aan de slag! Je leert hoe je een onderzoek opzet en uitvoert en je werkt samen met andere studenten aan opdrachten voor bedrijven. De meeste docenten van de opleiding zijn gepromoveerd of werken aan een promotieonderzoek (PhD). Die ervaring delen ze met jou en je kunt ook meehelpen met hun onderzoek.

De opleiding werkt samen met Tilburg University en een aantal andere hogescholen en universiteiten in het Centre of Expertise in Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH). Voor jou betekent dat een hoop extra kennis en onderzoeksmogelijkheden.
 

Meer informatie over het studieprogramma en de vakken kun je vinden in het complete opleidingsoverzicht. Hieronder leggen we uit wat je in elk jaar kunt verwachten.  

Jaar 1

Inleiding in de kerndisciplines van het vakgebied vrije tijd 

In het eerste jaar maak je vooral kennis met de diversiteit van het vakgebied. Je krijgt vakken als sociologie, antropologie en psychologie, maar ook economie en marketing. Daarnaast werk je aan je onderzoeksvaardigheden en krijg je les in methoden en technieken en statistiek. 

In sommige vakken ligt de nadruk op de beleving van de consument vanuit een sociaal-wetenschappelijk perspectief. In andere modules gaat het meer om de zakelijke kant.  Je leert meteen hoe je je kennis kunt toepassen in de praktijk.

BUas Curriculum BSc Leisure studies year 1
Jaar 2

Verdieping van je kennis en training in analytische vaardigheden

Welke activiteiten doen mensen graag in hun vrije tijd en hoe spelen bedrijven hier op in? In het tweede jaar ga je je kennis vooral verdiepen. Ook werk je aan je analytische vaardigheden.

Thema’s dit jaar zijn ethiek en duurzaamheid, innovatie, Stakeholder Management, Storytelling, Experience Design en Placemaking. Je volgt colleges en praktische seminars, doet mee aan debatten en case studies, en je werkt aan projecten voor opdrachtgevers in de vrijetijdssector. 

In alle projecten gebruik je uiteraard de onderzoekstechnieken en theoretische inzichten die je hebt geleerd. 

Jaar 3

Verbreding en integratie van kennis

In het eerste halfjaar volg je een minor. Bij voorkeur in het buitenland. BUas werkt samen met partneruniversiteiten over heel de wereld. In het tweede halfjaar werk je aan onderzoek en schrijf je uiteindelijk je scriptie. In de onderzoeken pas je alles toe wat je hebt geleerd. Je bestudeert:

  • Vrijetijdsvoorkeuren, -activiteiten, -netwerken en -effecten vanuit verschillende invalshoeken en de bijbehorende complexe samenwerkingsprocessen.
  • Vrijetijdsactiviteiten in verschillende culturen, waarbij je fundamentele filosofische vragen analyseert. Denk aan de relevantie van vrijetijdsbesteding en ethische vraagstukken. d
  • De bijdrage die vrije tijd kan leveren aan de ontwikkeling van de stedelijke ruimte en de stadscultuur. 

Voor je scriptie onderzoek je een complex vrijetijdsvraagstuk. Je hebt de mogelijkheid om je scriptie te koppelen aan lopend onderzoek van één van onze onderzoekers.

BUas Curriculum BSc Leisure studies year 2&3

 

 

Het studeren voor een wo-bachelordiploma is echt anders dan voor een hbo-bachelordiploma. Hieronder vertellen we op hoofdlijnen wat er in het wetenschappelijk onderwijs (wo) anders is.   

  • In een wo-opleiding doe je meer onderzoek dan in het hbo en je leert hoe je wetenschappelijke theorieën en modellen kunt gebruiken. Je leert hoe je vraagstukken in een breder maatschappelijk perspectief plaatst. 
  • Een wo-opleiding bereidt je voor op een strategische rol, waarin analytische vaardigheden en kritisch reflecteren heel belangrijk zijn. Een hbo-opleiding bereidt je voor op een operationele of managementfunctie.
  • In een wo-opleiding doe je veel literatuuronderzoek en schrijf je (individueel en zelfstandig) onderzoeksrapporten en papers. In een hbo-opleiding werk je veel in projectgroepen met andere studenten aan praktische opdrachten. 
  • Een hbo-opleiding leidt je vooral op voor werk in een specifieke sector, terwijl een wo-diploma je meer flexibiliteit biedt, omdat je vanuit een breder perspectief hebt leren denken en werken.  

Janneke legt uit waarom zij koos voor wetenschappelijk onderwijs. Lees het in haar blog.

 

Ga er vanuit dat je een volle werkweek met je studie bezig bent, gemiddeld 40 uur per week dus. Het hangt natuurlijk ook af van je aanpak en motivatie. Ervaring leert dat studenten in de laatste weken van een semester en in de tentamenweek (nog) veel moeten doen. 

Toelating

Ik onderzoek graag waarom iets gebeurt

Het is een brede opleiding, waarin je meer leert over de achtergronden van vrijetijdsbesteding. Het verschil tussen een hbo- en een academische opleiding is dat een academische opleiding zich richt op onderzoeksprojecten en een hbo-opleiding meer op het praktische aspect. Ik onderzoek juist graag wáárom iets gebeurt en ben minder geïnteresseerd in het zelf organiseren ervan. Na mijn studie wil ik terug naar Aruba om daar met de kennis en ervaring die ik heb opgedaan de leisure activiteiten te verbeteren.

Liesje Proveyer uit Aruba 

Student Bachelor of Science Leisure Studies 

Janneke - BUas - Bsc Leisure

I want to improve people’s well-being

After my studies, I want to work in the leisure industry. Preferably in a role where I can improve people’s well-being, for example young people or refugees.

Janneke

Student

Jouw carrière

Na je afstuderen ben je in staat de vrijetijdsbranche zowel vanuit een maatschappelijk als zakelijk oogpunt te benaderen. Carrièrevoorbeelden zijn: strategisch manager in een themapark, beleidsmedewerker op het gebied van cultuur, adviseur of onderzoeker op het gebied van toerisme en evenementen.

Meer lezen? Na je BSc Leisure Studies.

(Links: Linda is afgestudeerd en werkt nu als data-analist bij Transavia)