Brabant voorop met een unieke mbo-, hbo, -wo-samenwerking

Een bijzondere samenwerking in het Nederlandse onderwijs: tien Brabantse onderwijsinstellingen bundelen hun krachten om studententeams breed toegankelijk te maken voor alle studenten. Vier mbo-, vier hbo- en twee wo-instellingen hebben hiervoor een convenant ondertekend, een overeenkomst waarin zij hun gezamenlijke ambities vastleggen. Deze samenwerking wordt ondersteund door BOOST, de Brabantse Ondersteunende Organisatie voor Studententeams die wordt geleid door vijf studenten. Samen creëren zij een netwerk voor innovatie en talentontwikkeling in de provincie Noord-Brabant. Dankzij dit breed gedragen convenant is het voor ruim 100.000 Brabantse studenten mogelijk om deel te nemen aan studententeams.

  • Over BUas
  • Onderwijs
  • Samenwerken

Onderwijs als waaier, niet als ladder

Er wordt al langer gepleit voor het loslaten van termen als ‘laagopgeleid’ en ‘hoogopgeleid’. Onderwijs moet worden benaderd als een waaier van talenten en perspectieven, zowel praktisch als theoretisch. Maar om die visie werkelijkheid te maken, is samenwerking over traditionele grenzen heen nodig. Met dit convenant brengen de tien instellingen die visie in de praktijk. Ze spreken af om de komende vijf jaar gezamenlijk te bouwen aan een Brabant-breed ecosysteem van studententeams. Het bekendste voorbeeld van zo’n studententeam is Solar Team Eindhoven, dat meermaals wereldkampioen werd in Australië met hun zelfontwikkelde zonneauto’s. 

Dankzij deze structurele samenwerking ontstaat de mogelijkheid om het volledige spectrum aan studententalent te benutten, ongeacht studierichting of onderwijsniveau. Of studenten zich nu specialiseren in marketing, design, zorg, techniek, recht of een ander vakgebied, en of zij studeren aan een mbo, hbo of wo-instelling, zij kunnen voortaan allemaal deelnemen aan én profiteren van studententeams in heel Brabant. De komende jaren wordt het voor studenten bijvoorbeeld makkelijker om zich aan te sluiten bij teams van andere onderwijsinstellingen, of om via deze teams minors en stages te volgen als onderdeel van hun opleiding. Studententeams kunnen bovendien als opdrachtgever fungeren voor studenten van andere scholen en deelnemen aan gezamenlijke wervingsevenementen tussen instellingen. Het doel is om duurzame verbindingen tussen onderwijsinstellingen te creëren, docenten beter toe te rusten om studententeams te begeleiden, en blijvend te investeren in interdisciplinaire samenwerking.

“De toekomst van het onderwijs ligt in het vervagen van de grenzen tussen mbo, hbo en wo,” zegt Ewout Hulscher, educatiemanager bij BOOST. “Studenten moeten elkaar ontmoeten, samenwerken en van elkaar leren. Dit convenant legt de basis voor een groeiend ecosysteem van multidisciplinaire teams in Brabant, waarin de talenten van de toekomst worden gevormd.”

Provinciaal netwerk

Wat ooit begon op de Technische Universiteit Eindhoven groeit nu uit tot een provinciaal initiatief. De tien instellingen die het convenant hebben ondertekend, zijn: Summa, SintLucas, Ter AA, Koning Willem I College, HAS green academy, Breda University of Applied Sciences, Avans Hogeschool, Design Academy Eindhoven, Technische Universiteit Eindhoven en Tilburg University. In de afgelopen twee jaar hebben zij samen met BOOST gewerkt aan de totstandkoming van deze samenwerking. Het convenant vormt het fundament voor verdere groei: meer studententeams, meer diversiteit binnen teams, en een sterkere verbinding van de waaier in Brabant.

“Uniek in Nederland”

“In Brabant werken we aan slimme oplossingen voor de uitdagingen van vandaag en morgen. Onze mbo’s, hogescholen en universiteiten barsten van talent en vernieuwing. Die denkkracht en het lef van studenten stimuleren we als provincie graag,” zegt gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (Economie, Talentontwikkeling en Financiën). “Mooi dat BOOST zich inzet voor álle studenten van alle Brabantse onderwijsinstellingen. Zoveel onderwijsinstellingen die samenwerken, dat is uniek in Nederland. Alle studenten krijgen hiermee de kans om mee te doen in een team of er zelf een te starten. Zo bouwen we samen aan het talent én de economie van de toekomst.”

Ook bij BOOST is er veel enthousiasme over het resultaat. In de afgelopen twee jaar heeft de studentgeleide organisatie intensief samengewerkt met de betrokken instellingen om dit convenant mogelijk te maken.
"Het is geweldig om te zien dat deze inspanning zich nu heeft uitbetaald in de vorm van een gezamenlijk convenant," besluit Hulscher. "Hierin spreken we af om structureel samen te werken aan het versterken van studentgedreven innovatie, onder meer door drempels te verlagen voor samenwerking tussen studenten met verschillende onderwijsachtergronden, het aanstellen van een coördinator als vast aanspreekpunt en het gezamenlijk ontwikkelen van een gedeelde visie op talentontwikkeling. We kijken ernaar uit om in de toekomst álle onderwijsinstellingen in Brabant te betrekken bij dit unieke samenwerkingsverband."

*  v.l.n.r. op de foto: Joos Kat (BOOST) en Jorrit Snijder (BUas)

Joos Kat (BOOST) en Jorrit Snijder (BUas) zetten handtekening