Inspiratie voor opdrachten

Doe inspiratie op voor een onderwerp voor je meesterproef of profielwerkstuk of kies een opdracht uit het aanbod.

Built Environment en Logistiek

Denk jij wel eens na over de wereld? Een wereld waar iedereen prettig kan wonen en waar vervoer van mensen en goederen op een duurzame manier kan plaatsvnden? Dit zijn onderwerpen die de gebieden Built Environment en Logistiek raken. Denk ook aan thema's als water, fietsen, zorglogistiek, energie, evenementenlogistiek of de leefbare stad; onderwerpen die bij onze opleidingen aan bod komen. Door ons grote netwerk kunnen wij je voor je meesterproef in contact brengen met mensen in het werkveld. Bovendien krijg je hulp en begeleiding van een van onze docenten en/of studenten. 


Inspiratie voor opdrachten

Built Environment

Ga toch fietsen! Het lijkt zo gewoon, maar het is heel bijzonder.

We gebruiken in Nederland bijna elke dag de fiets; we gaan ermee naar school, naar de stad, naar de voetbal, de hockey en nog veel meer. In het buitenland is dat veel minder vanzelfsprekend.  Nederlanders staan wereldwijd bekend om hun fietskennis. Of het nu gaat om het verkeersveilig inrichten van fietspaden, de aanleg van snelfietsroutes, het stimuleren van gedrag en de effecten van technische fietsinnovaties, wij doen er zelf onderzoek naar samen met heel veel andere bedrijven in Nederland en er buiten! 

Tips van de expert:
Openbaar vervoer: de toekomst bepaal jij!

Waarschijnlijk ga jij met de fiets of bus naar school, toch? Super goed, want fietsen en het gebruik van openbaar vervoer is goed voor het milieu én voor jezelf! Toch kiezen jongeren vaak voor een auto zodra ze gaan werken. Ons wegennet raakt vol en het halen van de klimaatdoelen lijkt verder weg dan ooit. 

Het is toch zonde dat jongeren, die eerst allemaal fietsen en het openbaar vervoer gebruiken, hier mee stoppen zodra ze gaan werken? Wat zou de openbaarvervoersector moeten doen om jou in het openbaar vervoer te houden? Kan jij een bedrijf als Arriva helpen om te begrijpen wat de wensen en behoeften van jouw generatie zijn? 

Kijk ook een naar:

Sociaal: hoe helpen we oudere mensen om zelfstandig en mobiel te blijven? 

Voor oudere mensen is het steeds moeilijker om op pad te gaan naar familie of een activiteit. Als ze niet meer kunnen fietsen en auto rijden, kunnen ze met de bus of een (speciale) taxi. Maar misschien hebben ze ook moeite met het gebruik van de OV-chipkaart of het gebruik van de mobiele telefoon om een taxi te reserveren. Welke mogelijkheden zijn er voor oudere mensen om van A naar B te komen? Waar lopen ze tegenaan als ze hiervan gebruik willen maken en hoe kunnen we hen helpen om toch op pad te blijven gaan?

Kijk ook eens op https://www.shapingsociety.nl/

Logistiek

Drones in de logistiek

Je hebt ze vast wel eens gezien en gehoord; drones? Leuke gadgets die je kan laten vliegen om bijvoorbeeld foto’s te nemen van de straat waar je woont. Maar hoe kunnen ze ook in de logistiek worden ingezet. Welke toepassingen bestaan er al, en welke zou je nog kunnen bedenken voor de toekomst? Wat als alle pakketjes die iedereen in jouw dorp of stad online besteld thuis zouden worden afgeleverd met drones?

Kijk ook eens bij deze websites: 

Evenementenlogistiek: waar een klein land groot in is!

Ook al zijn we maar een klein landje, er zijn een aantal vakgebieden waarin wij uitgesproken groot en goed in zijn.  Zoals het organiseren van grote muziekfestivals. Belangrijk hierbij is de logistiek (aan- en afvoer van mensen en goederen), de veiligheid van iedereen en de beleving van de bezoekers.

Waar begint de beleving van de bezoekers? Op het festivalterrein of al eerder? Denk eens aan je eigen verjaardag ... Wie komen er? Wanneer heb je ze uitgenodigd? Dus wanneer begint de beleving of de voorpret? Stel je nu eens voor dat je een verjaardag viert met 20.000 mensen ... Hoe zou je dat organiseren, waar moet je over nadenken? Stel je jezelf dezelfde vragen of komen er vragen bij? Wat als het groots gaat onweren ... heb je daarmee rekening gehouden? 

De drie aspecten: logistiek, veiligheid en beleving komen samen in het vak evenementenlogistiek.

Kijk ook eens op https://www.shapingsociety.nl/

Goeie ideeën van een vakkenvuller! 

Ben je misschien vakkenvuller bij de plaatselijke supermarkt of ken je iemand die dat is? Wat zijn de grote irritaties waar jij en/of je chef tegenaan lopen tijdens dit werk? Misschien ligt alles slordig op een hoop in de rolcontainers, of zit er veel papier werk bij. Hoe worden de producten aangeleverd aan de winkel-vestiging? Waar komen de producten vandaan? Hoe komt die appel nou van het land in het schap? Komt daar veel mensenwerk aan te pas? Waarom is er wel eens tekort? Wat zou er aangepast kunnen worden om dit alles te verbeteren? 

Kijk ook eens bij de volgende websites:


Leisure & Events

Niets is leuker dan vrije tijd, toch? Naast je opleiding of bijbaantje wil je vooral ontspannen en toffe dingen doen. Maar, er komt veel kijken bij de organisatie van evenementen, festivals, een bezoek aan een pretpark of skaten in het park. Ben jij vwo-er en wil jij onderzoeken, analyseren en bedenken hoe vrijetijd het beste ingezet kan worden? Dan is de wetenschappelijke Bachelor of Science misschien iets voor jou! We helpen en begeleiden je graag bij je meesterproef en profielwerkstuk. Lees de flyer in onderstaande link voor meer info! 


Inspiratie voor opdrachten

Placemaking

Dit thema sluit aan bij de vakken: onderzoek, ontwerp, wiskunde, economie, aardrijkskunde.

Mensen brengen hun vrije tijd door op verschillende plekken. Toeristen maken stedentrips, wijkbewoners werken in buurttuinen, jongeren skaten in het park. Het ontwerpen van aantrekkelijke plekken en reclame hiervoor maken is dus super belangrijk. Hiervoor is ook kennis nodig.

Voor je profielwerkstuk zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan een ontwerp voor een park of andere openbare ruimte, een advies voor het aantrekkelijk maken van een stad voor bewoners en toeristen, of een plan om een stad of gebied op de kaart te zetten voor toeristen (dit noem je branding of citymarketing).

Experience measurement & design

Dit thema sluit aan bij de vakken: onderzoek, ontwerp, wiskunde, economie, biologie.

In de vrije tijd staat beleving centraal. Mensen bezoeken een pretpark, festival of theatershow om een toffe tijd te hebben. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wat betekent het dat mensen iets op een positieve manier ‘beleven’? Wat gebeurt er dan eigenlijk in de hersenen? Hoe kun je dat meten? En hoe kunnen bedrijven onderzoek naar beleving gebruiken om hun aanbod te verbeteren? 

Voor je profielwerkstuk zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan het ontwerpen van een ‘beleving’, het onderzoeken en analyseren van beleving met gebruik van statistiek, of een advies schrijven voor een bedrijf. Je bent ook welkom voor een bezoek aan ons experience lab.

Storytelling

Dit thema sluit aan bij de vakken: onderzoek, ontwerp, economie, aardrijkskunde, talen.

Mensen worden warm van verhalen. In alle culturen vind je verhalentradities, zoals sprookjes en fabels. Bedrijven maken steeds meer gebruik van storytelling om met klanten te communiceren en een emotionele lading te geven aan het product dat ze verkopen. Denk maar aan de verhalen die de Efteling vertelt rond attracties. Of aan verhalen over Van Gogh om Brabant te promoten. Ook in musea wordt storytelling ingezet om op een aantrekkelijke manier kennis over te brengen.

Voor je profielwerkstuk zou je ook zelf een verhaal kunnen analyseren. Je kunt onderzoeken hoe verhalen werken en wanneer ze succesvol zijn. Voor je profielwerkstuk zou je ook zelf een verhaal kunnen schrijven.