Maar Breda heeft toch geen universiteit?

Als ik vrienden of familie spreek, vinden ze het vaak maar raar dat ik in Breda een wetenschappelijke bachelor Leisure Studies doe. Ze denken dat ik een hbo-bachelor volg en vinden het vreemd dat zo’n opleiding bestaat op het gebied van vrijetijd. Maar, mijn verhaal klopt, hoor. Bij Breda University of Applied Sciences (BUas) heb je een wetenschappelijke bachelor- en masteropleiding, die je normaal bij een reguliere universiteit zou doen. En ja, het klopt dat er óók hbo-bachelors en hbo-masters op het gebied van leisure worden aangeboden. Eigenlijk hebben we alles op het gebied van vrije tijd onder één dak.

Waarom heb ik voor Breda gekozen?

Ik heb altijd al interesse gehad in vrije tijd. Want ja, ik hou van uitgaan, sporten, naar een festival gaan en met mijn vrienden in het park hangen. Ik was wel benieuwd wat daar nog meer achter zit. Waarom vinden we vrije tijd zo leuk? En hoe kan ik daar straks mijn werk van maken? 

Zelf heb ik vwo gedaan en zag ik dat er in Breda een wetenschappelijke bachelor was. Het is kleinschalig en de docenten kennen mij. Ik ben geen nummertje. Ook hebben we niet van die mega grote collegezalen, maar zitten we gezellig samen in de klas. De opleiding is Engelstalig omdat de literatuur Engels is, maar ook omdat we internationale studenten en docenten hebben.  

Top 7

Maar goed, ik zal je niet te lang vermoeien met mijn verhaal. Ik maak nog wel even een top-7 voor je waarom ik het tof vind bij BUas en jij misschien ook:   

  1. We hebben kleine klassen, waardoor het persoonlijk is en we veel contact hebben met docenten en klasgenoten. Ook werken we samen met andere opleidingen, zoals de Master of Science Leisure & Tourism Studies.  
  2. Je leert superveel over vrije tijd. Het gaat dus niet om het organiseren van een feestje. We zijn er met de pandemie wel achter gekomen dat het niet chill is als niets meer kan. We onderzoeken bijvoorbeeld waarom vrije tijd zo belangrijk is voor de maatschappij.  
  3. Je leert mensen van andere culturen kennen, omdat er veel internationale studenten en docenten werken. Handig voor je netwerk.  
  4. Je kunt na je bachelor gelijk door naar een wetenschappelijke master.  
  5. De vrijetijdssector is de snelst groeiende markt in de wereld, dus er is echt voldoende kans op een baan. Maar als je na je opleiding een master in een andere richting kiest, kun je ook op heel veel andere plekken terecht. 
  6. Na je opleiding kun je bijvoorbeeld gaan werken als strategisch manager in een themapark of als adviseur op het gebied van evenementen of cultuur.  
  7. De catering is super! Op de campus runnen studenten hun eigen professionele catering. Dus iedere week lekkere broodjes, snacks en soep voor weinig geld.