Treed eens wat vaker in de voetsporen van vrouwen

Met de zomer in aantocht trekken meer mensen erop uit om het avontuur op te zoeken. In het geval van wandelaars betekent dat regelmatig dat ze letterlijk in de voetsporen van mannelijke pioniers treden. Er bestaan talloze wandelpaden gebaseerd op de wegen van veroveraars, filosofen en mannelijke heiligen. Er zijn echter weinig wandelpaden aan vrouwen gewijd, ontdekte onderzoeker Brigitte Ars van de Academie voor Toerisme van Breda University of Applied Sciences (BUas). 

  • Over BUas
  • Toerisme
  • Onderzoek

Dat zette Ars aan tot een diepere verkenning naar 'vrouwenpaden'. In haar boek Het Wilde Vrouwenpad. Avontuurlijke wandelingen neemt de journalist en avonturier de lezer mee langs paden die verbonden zijn met vrijgevochten vrouwen uit de historie. Ze liep onder meer de Dorothy Wordsworth Walking Trail (Engeland), de Brigid's Way (Ierland), het Astrid Lindgrenpad (Zweden) en de Via Matildica (Italië). Ook ontdekt ze de invloed van avontuurlijk wandelen op de veerkracht van vrouwen.

Wandelen voor vrijheid en zelfvertrouwen

Outdoor avontuur geeft vrouwen een gevoel van vrijheid en zelfvertrouwen, blijkt uit eerder onderzoek van Ars in samenwerking met BUas. Ars: “Toch zei de invloedrijke Franse filosoof Rousseau ooit dat wandelen weliswaar goed is voor contemplatie, maar dat dat niet voor vrouwen was weggelegd. Dat terwijl avontuurlijke mannen altijd op een voetstuk zijn gezet. Denk aan de Explorers Club in New York. Mannen die bijvoorbeeld Papoea-Nieuw-Guinea en de Noordpool verkenden waren ware helden. Vrouwen werden geacht voor hun gezin te zorgen.”

Tegenwoordig is avontuurlijk wandelen, wandelen waarbij je iets nieuws doet en uitdagingen aangaat, juist onder vrouwen steeds populairder. Toch kampen ze nog vaak met belemmeringen als ze op solo-wandeltocht willen gaan, ziet Ars. “Ik merk dat vrouwen met wie ik spreek vooral bezig zijn met: wat zullen anderen hiervan vinden? Kan ik dit wel maken tegenover mijn gezin? Zo zie je dat de oude denkbeelden deels nog voortbestaan.”

Ars is blij dat er steeds meer aandacht komt voor vrouwenpaden en solo-avonturen voor vrouwen. Avontuur en uitdagingen aangaan kunnen een bewezen 'social prescription' zijn voor mentale problemen als angsten en trauma, weet ze. Avontuur is een essentieel moment van reflectie en versterking, dat tegenwicht biedt aan een samenleving waarin mannelijke krachten vaak de overhand hebben in kwesties als oorlog, polarisatie en ongelijkheid.

Over onderzoeker Brigitte Ars

Met haar onderzoek en publicaties draagt Brigitte Ars bij aan de discussie over de rol van vrouwelijke kracht in de maatschappij. In haar rol als docent en onderzoeker toerisme bij BUas wil zij actief bijdragen aan verbetering van de maatschappij en laat zij zien hoe avontuurlijk leven en solo-wandeltochten vrouwen kunnen helpen hun plek in de wereld krachtiger in te nemen. Ze is ook ambassadeur van Adventure Mind, een Britse organisatie die de positieve impact van avontuur op de mentale gezondheid onderzoekt.