Lancering nieuwe minor Crowd Safety

Breda University of Applied Sciences geeft samen met Manchester Metropolitan University en het Event Safety Institute vandaag het startsein voor een minor op het gebied van Crowd Safety. Met deze nieuwe minor spelen zij in op de groeiende aandacht voor de veiligheid van menigten op events en drukbezochte locaties.

Lancering nieuwe minor Crowd Safety

Een aantal incidenten - zoals het tunneldrama in Duisburg, slecht weer tijdens festivals als Concert at Sea en Pukkelpop, maar ook drukte op stations en luchthavens - vergroten wereldwijd de aandacht voor dit thema. Breda University of Applied Sciences streeft ernaar de inhoud van haar opleidingen zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoeften van de markt en actualiteit. Met dit doel voor ogen ondertekenden Debbie Dermout, Academiedirecteur Logistics en Built Environment van Breda University of Applied Sciences, en Syan Schaap, directeur van het Event Safety Institute, vandaag een samenwerkingsovereenkomst.

Inzicht in veiligheidsrisico’s

Met de introductie van deze minor wordt met ingang van het komende studiejaar invulling gegeven aan de groeiende marktvraag naar experts op het gebied van Crowd Management, die in staat zijn de veiligheid op drukke locaties te waarborgen. Studenten die deze minor voltooien, krijgen de mogelijkheid aansluitend een driejarige master ‘Crowd Science’ aan Manchester Metropolitan University te volgen.

Crowd Safety staat centraal bij het plannen van een evenement en de overwegingen die gemaakt moeten worden bij het kiezen, inrichten en beoordelen van de veiligheid van een drukbezochte locatie. Iedereen die hierbij vanuit een private of publieke verantwoordelijkheid betrokken is, moet inzicht hebben in de veiligheidsrisico’s die hierbij een rol spelen en hoe hiermee kan worden omgegaan. Het doel van de minor is het ontwikkelen van bewustzijn van het gedrag van mensenmassa’s en individuen in zulke menigten en hun reacties op gebeurtenissen. De minor geeft ook inzicht in hoe dit gedrag kan worden gemodelleerd en hoe methodes die bijdragen aan publieksveiligheid kunnen worden toegepast.