Het groene hart van BUas

Middenin het groen op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas) bevindt zich de Community Garden. Deze tuin, een uniek initiatief van BUas, biedt studenten, medewerkers en buurtbewoners een plek om samen te tuinieren en van de natuur te genieten. 

 

  • Over BUas

De Community Garden, een bloemrijke moestuin, werd enkele jaren geleden opgericht, maar verwilderde nadat de oorspronkelijke studenten afstudeerden. In 2022 werd besloten de tuin grondig aan te pakken en nieuw leven in te blazen als onderdeel van BUas' inzet voor duurzaamheid en gemeenschapsvorming. De tuin werd ontworpen en gepland met als doel een plek te creĆ«ren waar de gemeenschap samen kan komen om te leren en ontspannen. 

Gardening Club 
De Community Garden wordt onderhouden door de Gardening Club, een van de vele clubs van BUas. De club bestaat uit een groep toegewijde vrijwilligers: studenten, medewerkers en buurtbewoners. Wekelijks komen zij bijeen om in de tuin te zaaien, oogsten, wieden en gezellig met elkaar kletsen. Dankzij de internationale aard van BUas leren vrijwilligers van elkaar door goede vragen te stellen en met interesse naar elkaar te luisteren. 

Van Wildernis naar Circulaire Moestuin 
De tuin levert verse producten zoals eetbare bloemen en kruiden aan het professionele BUas leerbedrijf en restaurant Sibelicious, die door de studenten zelf worden geoogst. Hierdoor leren zij hoe gewassen groeien en raken ze vertrouwd met verse ingrediĆ«nten. De restproducten van de keuken worden gecomposteerd, en deze compost wordt weer gebruikt om de tuin te voeden, wat zorgt voor een duurzame, circulaire cyclus. 

Een Klaslokaal in de Natuur 
The Community Garden werkt daarbij ook als een soort klaslokaal, maar dan in de natuur. Veel van onze opleidingen komen in aanraking met duurzaamheid of de natuur, en in onze tuin kunnen ze die onderwerpen van dichtbij bestuderen.   

Met de Natuur Mee 
De Community Garden draagt bij aan een gezonde natuur, wat aansluit bij BUas' doel om klimaatpositief te zijn tegen 2035. De tuin wordt volledig biologisch beheerd, zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen, en met combinatieteelt om plagen te weren. Ongerepte hoekjes voor insecten en kleine zoogdieren zijn behouden om het natuurlijke ecosysteem te ondersteunen. De tuin is rijk aan inheemse bloemen zoals lievevrouwebedstro, duizendblad en vingerhoedskruid. 

Wees welkom 
Nieuwsgierig geworden? Bezoek de Community Garden achter de kapel aan de zuidkant van de campus, herkenbaar aan het grote bord. Buurtbewoners, studenten en medewerkers die zin hebben om hun handen uit de mouwen te steken, kunnen zich als vrijwilliger aansluiten bij de Gardening Club door een mail te sturen naar chowdhury.s@buas.nl  

Hotel management studenten plukken groente uit de community garden