Drie keer is scheepsrecht

Net als in 2016 en 2020 hield Frans Melissen eerder deze maand een inaugurele rede, bij zijn installatie als Transversal Professor of Sustainability Transitions bij BUas.

  • Over BUas
  • Onderzoek

Deze derde rede was zijn meest persoonlijke, waarin hij met een kritische blik terugkeek op wat hij sinds 2003 allemaal heeft gedaan op het gebied van duurzaamheid. Hij keek met name terug op de andere twee lectoraten. Wat ging daar goed, wat ging minder goed? En wat heeft hij daarvan geleerd?

In de zomer van 2021 werden Frans en zijn wederhelft geraakt door een passage in een boek van David Attenborough en vanaf dat moment wilde Frans de dingen anders gaan doen. 

En dus is hij nu van start met zijn derde lectoraat. Een transversaal lectoraat, om precies te zijn. Het woord transversaal komt uit de wiskunde en betekent letterlijk ‘dwars’ of ‘overdwars gaand’. Frans en zijn collega’s binnen het lectoraat gaan dus, dwars door alle vakgebieden heen, bedrijven die dingen anders willen doen ondersteunen bij hun transitie naar meer duurzaamheid, en anderen stimuleren en helpen om hetzelfde te doen. Het is hun droom dat al die inspanningen uiteindelijk zullen leiden tot een fundamentele verandering aan de aanbodkant van ons sociaaleconomisch systeem, zonder de schuld en de verantwoordelijkheid af te schuiven op consumenten.

Daarmee brengt Frans Melissen met zijn nieuwe lectoraat een hoopvolle boodschap. Een andere BUas-lector noemde hem zelfs onze ‘professor of hope’. 

Lees de volledige tekst van de inaugurele rede hier: https://sway.cloud.microsoft/mtr6Dd80NUhCydtF