BUas, Chassé en PLT ontwikkelen nieuwe meetmethode voor theaterimpact

Wat blijft je bij na een voorstelling? Wat doet een avond in het theater met je? Met het onderzoeksproject Beyond Applause is een nieuwe stap gezet in het meten van de impact van podiumkunsten. Chassé Theater (Breda), Parkstad Limburg Theaters (PLT - Heerlen, Kerkrade en Sittard) en Breda University of Applied Sciences (BUas) werkten een jaar lang samen aan een praktisch meetinstrument dat inzicht geeft in de betekenis van theater voor bezoekers.

  • Over BUas
  • Samenwerken
  • Onderzoek

Het project werd mogelijk gemaakt door Regieorgaan SIA via de KIEM-regeling. Het onderzoeksteam bestond uit vier BUas-onderzoekers: Ondrej Mitas, Pieter de Rooij, Moji Shavali en Adriaan van Liempt. Zij werkten nauw samen met beide theaters om te ontdekken hoe je impact concreet kunt meten.

Impact stond altijd al centraal

Voor beide theaters is impact maken geen nieuw begrip. Al jarenlang geloven zij dat theater bijdraagt aan welzijn, persoonlijke groei en een open blik op de wereld. De maatschappelijke relevantie van die overtuiging groeit en daarmee ook de behoefte om impact beter te begrijpen en te onderbouwen. Niet alleen voor het publiek zelf, maar ook richting overheden, fondsen en andere betrokkenen. 

De kernvraag van het onderzoek is: wat raakt mensen écht en hoe kan dit worden gemeten?

Tijdens het onderzoek hebben bezoekers van tientallen voorstellingen op drie verschillende momenten een vragenlijst ingevuld over hun theaterbeleving. Deze vragenlijsten zijn opgesteld op basis van eerdere impactonderzoeken. Wat voel je na afloop? Wat blijft hangen? Vervolgens is gekeken naar de ideale mix van korte vragen die iets zeggen over hoe diep een voorstelling iemand raakt. Uit het onderzoek bleken de volgende twee vragen het meest krachtig te zijn om inzicht te krijgen in de impact van een voorstelling. Deze vragen zijn begrijpelijk voor de bezoeker, genre-overstijgend in te zetten:

  • Ben je tijdens de voorstelling alles om je heen vergeten?
  • Heeft de voorstelling je nieuwe inzichten gegeven?

De bezoeker beantwoordt deze vragen met een cijfer op een schaal van 1 tot 10. Theaters kunnen deze resultaten structureel combineren met de uitkomsten van een bestaande NPS meting (Net Promoter Score) waardoor een betekenisvoller beeld ontstaat van wat theater teweegbrengt bij het publiek.

Een stap richting betekenisvoller meten

De vragen vormen samen een beknopt meetinstrument dat theaters kunnen gebruiken om inzichten te verzamelen. Niet om voorstellingen te classificeren, maar om te leren: wat werkt, wat raakt, en hoe kunnen we die ervaring verder verdiepen? Het onderzoek laat zien dat impact meten geen ongrijpbaar iets hoeft te zijn. Integendeel: met een paar gerichte vragen kom je al dicht bij de kern.