Op kamers

Voor het eerst op jezelf in een nieuwe stad. Leuk! maar ook spannend

De hogescholen in Breda hebben een groeiend aantal studenten, hierdoor wordt het aanbod van kamers schaarser en word het voor studenten steeds uitdagender om een geschikte woonruimte te vinden. Er zijn verschillende manieren om woongelegenheid te vinden in Breda. Hieronder vind je enkele tips die het zoeken makkelijker maken.

Begin op tijd

Vooral in het begin van het schooljaar (september) is er een run op studenten kamers. Door deze reden wordt het geadviseerd om vroegtijdig te gaan zoeken. Ook is het verstandig om voor jezelf een lijstje te maken met jou wensen voor je studenten kamer en daarnaast uitzoeken of dit daadwerkelijk realistisch is. Wanneer je wordt uitgenodigd voor een hospiteer avond wordt er gekeken of je tussen de mensen die er wonen past. Bereid jezelf hier dus goed op voor want meestal ben je die avond met meer personen die die kamer willen!

Wanneer je een kamer hebt gevonden is de eerste maand nogal prijzig. Dit komt door je huur, borg, en misschien meubels die je moet aanschaffen. Houdt hier dus rekening mee.

Schrijf je zo snel mogelijk in

Vanaf één jaar voor aanvang van je studie kun je je al (gratis) inschrijven bij Woonloket Breda via www.klikvoorkamers.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de drie woningcorporaties in Breda: Laurentius, Alwel en WonenBreburg. Na inschrijving krijg je een inlogcode en een wachtwoord. Daarmee kun je op de site het woningaanbod van de drie Bredase woningcorporaties bekijken en je inschrijven voor bepaalde woningen. 
 
Let op: om je in te kunnen schrijven bij Klik voor Kamers heb je een bewijs van inschrijving nodig. Dit kun je aanvragen via de Student Portal. Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact op met studentoffice@buas.nl.

Facebook groepen

Sociale media bieden geweldige manieren om met elkaar te communiceren. Er zijn verschillende pagina's waar studenten en particuliere eigenaren hun beschikbare kamers, studio's of appartementen op adverteren. Facebook is een van de beste manieren om servicekosten en hoge registratiekosten te vermijden. Let op de regels op de betreffende Facebook-pagina en houd er rekening mee dat de respons op Facebook niet erg hoog is. In de volgende facebook groepen wordt regelmatig aanbod online gezet:

Online tips voor het vinden van een kamer

Sommige onderstaande websites rekenen een inschrijfgeld van €30 - €40 euro om volledige toegang te krijgen tot hun site en te kunnen reageren op kamers. Wanneer je via een van deze bedrijven een kamer, studio of appartement vindt, factureren ze ook administratiekosten, goed dus om te bekijken voor je er mee in zee gaat.

In onderhuur

Sommige kamers worden als onderhuur aangeboden. Dit betekent dat je voor een bepaalde periode een kamer van iemand huurt die bijvoorbeeld een tijdje naar het buitenland gaat. Een voordeel hiervan is dat je meestal de spullen in de kamer kunt gebruiken en dit dus niet zelf hoeft aan te schaffen. Een nadeel is dat je na deze periode dus wel naar een andere kamer moet gaan zoeken, maar dat zal gemakkelijker zijn dan in het begin van het schooljaar. Je kent immers de stad al beter en je kunt je vrienden en medestudenten raadplegen voor beschikbare kamers. 

 

Heb je een kamer gevonden?