Wat doet een Stedenbouwkundig Ontwerper?
Als stedenbouwkundig ontwerper bedenk je hoe steden, dorpen en gebieden eruitzien. Je bepaalt waar woningen, wegen, groen en voorzieningen komen. Zo zorg je voor plekken waar mensen prettig kunnen wonen, werken en leven.
Bas Dijkhoff geeft je een kijkje in zijn baan als Stedenbouwkundig Ontwerper bij Arcadis.
Welke banen passen bij Built Environment?
Built Environment alumni

Alumnus Joost vertelt over zijn baan en afstudeerstage
Joost Kleinhaarhuis studeerde Urban Planning bij NHTV (nu BUas). In 2005 studeerde hij af in Mexico City, waar hij drie uur moest reizen om van de ene campus naar de andere te gaan. Sindsdien is hij traffic planner in zijn eigen studentenstad. Breda!

Transport developer Roy werkt op kantoor en soms in de bus
We zien vaak alumni terugkomen naar de BUas campus, maar nooit achter het stuur van een stadsbus. Maar Roy deed het! Hij werkt vier dagen per week als Transport developer voor Arriva en zit een dag per week achter het stuur van een stadsbus.
Kies voor Built Environment bij BUas
In een tijd waarin duurzaamheid en leefbaarheid steeds belangrijker worden, ligt de toekomst in jouw handen. De opleiding Built Environment biedt jou de kans om steden, dorpen en infrastructuur opnieuw vorm te geven. Ontwerp niet alleen de wereld om je heen, maar ook je eigen toekomst!
Doorstuderen?
Als je kiest om verder te leren, zijn de mogelijkheden legio. BUas heeft met twee onderwijsinstituten afspraken gemaakt waardoor je je vervolgstudie beter voorbereid en sneller kunt doorlopen.

FH Joanneum, Oostenrijk
Bij FH Joanneum in Kapfenberg (Oostenrijk, bij Graz) kun je doorstuderen aan de hbo-master Energy and Transport Management. Doordat er een overlap bestaat tussen deze master en de studieroute Mobiliteit, kan dit tweejarige mastertraject worden gecomprimeerd naar 14 maanden. Om buitenlandse studenten aan te moedigen in Oostenrijk te komen studeren, hoeven zij geen collegegeld te betalen. Huisvesting in een studentenkamer op de Campus in Kapfenberg, huur ca. €230,- per maand (incl.).

Universiteit Utrecht
Bij Universiteit Utrecht kun je doorstuderen aan de wetenschappelijke masters Spatial Planning of Human Geography. De aansluiting tussen deze masters en de specialisaties Mobiliteit en Ruimtelijke ordening en planologie zijn geoptimaliseerd. Het pre-mastertraject kan gecombineerd worden met het laatste jaar aan Breda University of Applied Sciences waarna er een directe aansluiting is om in 1 jaar een master aan de Universiteit Utrecht te behalen.
Veelgestelde vragen over Built Environment
Als je vraag niet in de lijst hieronder staat, stel je vraag dan in de chat. Onze studenten zullen je vraag graag beantwoorden.
- Wat doe je met de opleiding Built Environment?
Met de hbo-opleiding Built Environment word je opgeleid tot een professional die bijdraagt aan het vormgeven van duurzame en leefbare steden en regio's; of dit nu is op het gebied van mobiliteit, stedenbouwkundig ontwerpen of ruimtelijke ordening. De opleiding combineert theorie en praktijk, waarbij je werkt aan echte vraagstukken van bedrijven en overheden.
- Binnen welke sectoren kun je met de opleiding Built Environment werken?
Met de opleiding Built Environment kun je na je afstuderen aan de slag in een breed scala aan sectoren die zich bezighouden met de inrichting, ontwikkeling en het beheer van de fysieke leefomgeving. Denk daarbij aan: ruimtelijke ordening (gemeente) en stedelijke planning (planbureau), mobiliteit (vervoersbedrijven) en infrastructuur (Rijkswaterstaat), stedenbouw en ontwerp (architectenbureau), duurzaamheid (overheid), civiele techniek en bouw (ingenieursbureau), of consultancy en onderzoek. Je ontwikkelt een breed profiel waarmee je op verschillende schaalniveaus – van wijk tot wereldstad – kunt bijdragen aan een leefbare, duurzame en goed bereikbare omgeving.