Na je opleiding Built Environment (NL)

Je hebt je diploma gehaald en staat voor een nieuwe keuze.

Aan de slag in binnen- of buitenland om vorm te geven aan steden en infrastructuur, of doorstuderen en een mastergraad halen? Nadat je diploma hebt behaald, blijft Breda University of Applied Sciences graag met je in contact.

Werken

Bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid, duurzaamheid en sociale gelijkheid zijn belangrijke thema’s binnen Built Environment. De werkzaamheden die je kunt verrichten zijn heel divers, maar hebben vaak te maken met de (her-)inrichting van een straat, wijk, regio of zelfs land. Maar ook met het bedenken van mobiliteitsconcepten en –systemen om mensen en goederen veilig en comfortabel te verplaatsen.

Je kunt gaan werken bij gemeenten, waterschappen, provincies, projectontwikkelaars, onderzoeksinstellingen, advies- en ontwerpbureaus in functies als verkeersmanager, mobiliteitsmanager, urban manager, strategisch planoloog, gebiedsontwikkelaar of stedenbouwkundig ontwerper.

In de HBO Monitor HBO 2018 is een indicatie gegeven van de arbeidsmarktperspectieven met betrekking tot het gemiddelde beginsalaris en het percentage werkenden onder pas afgestudeerden. Voor afgestudeerden van de opleiding Built Environment (NL) is het gemiddeld bruto startsalaris € 15,14 per uur. Anderhalf jaar na het afstuderen heeft ongeveer 97% van de afgestudeerden een baan gevonden waarvan 97% op hbo-niveau.

Doorstuderen

Als je kiest om verder te leren, zijn de mogelijkheden legio. Breda University of Applied Sciences heeft met twee onderwijsinstituten afspraken gemaakt waardoor je je vervolgstudie beter voorbereid en sneller kunt doorlopen.

FH Joanneum, Oostenrijk

Bij FH Joanneum in Kapfenberg (Oostenrijk, bij Graz) kun je doorstuderen aan de hbo-master Energy and Transport Management. Doordat er een overlap bestaat tussen deze master en de studieroute Mobiliteit, kan dit tweejarige mastertraject worden gecomprimeerd naar 14 maanden.

Bijzonderheden
Geen collegegeld. Om buitenlandse studenten aan te moedigen in Oostenrijk te komen studeren, hoeven zij geen collegegeld te betalen. Huisvesting in een studentenkamer op de Campus in Kapfenberg, huur ca. €230,- per maand (incl.).

Universiteit Utrecht

Bij de Universiteit Utrecht kun je doorstuderen aan de wetenschappelijke masters planologie en stadsgeografie. De aansluiting tussen deze masters en de studieroutes Mobiliteit en Built Environment (NL) / Ruimtelijke ordening en planologie is geoptimaliseerd. Het pre-mastertraject kan gecombineerd worden met het laatste jaar aan Breda University of Applied Sciences waarna er een directe aansluiting is om in 1 jaar een master aan de Universiteit Utrecht te behalen.

Meer doorstudeermogelijkheden

De opleiding Built Environment (NL) sluit goed aan bij diverse vervolgstudies in het vakgebied op master-niveau. Om door te kunnen studeren aan een masteropleiding na Breda University of Applied Sciences, moet je eerst een pre-mastertraject volgen. De pre-mastertraject worden op desbetreffende universiteiten aangeboden. Na afronding van zo'n traject, kun je aansluitend op diverse universiteiten in één jaar een Master of Science (MSc) graad halen.

Nederland

Vervolgopleidingen op het gebied van mobiliteit en ruimte (urban management) zijn:

 • Universiteit Utrecht, sociale geografie en planologie, specialisatie: stadsgeografie, regionale geografie, planologie, economische geografie, bestuurskunde
 • Universiteit Nijmegen: sociale geografie, specialisatie: stadsgeografie, economische geografie en een vrije variant, bestuurskunde
 • Universiteit van Amsterdam: sociale geografie en planologie, specialisatie: planologie, ruimte en mobiliteit
 • Universiteit Groningen, sociale geografie, specialisatie: stadsgeografie, economische geografie, environmental and infrastructure planning
 • Universiteit Nyenrode: Management program

Vervolgopleidingen op technisch vlak, zoals verkeerstechniek en verkeersmanagement zijn:

 • Technische Universiteit Delft: civiele techniek, specialisatie: verkeerskunde, master transport infrastructure and logistics
 • Technische Universiteit Twente: civiele techniek, specialisatie: verkeerskunde

Vervolgopleidingen op het gebied van Urban Design zijn mogelijk bij:

 • Technische Universiteit Delft
 • Technische Universiteit Eindhoven
 • Academies van Bouwkunst (hbo)
 • Universiteit Wageningen

Buitenland

Mogelijke vervolgopleidingen op het gebied van Built Environment in Europa:

 • Fachhochschule Joanneum Graz: Energy & Transport Management
 • Cranfield University Engeland: Air Transport Management
 • Universiteit Hasselt: verkeerskunde
 • Universiteit Leuven: stedenbouw verkeerskunde
 • Universiteit Kopenhagen: verkeerskunde en stedenbouw
 • Universiteit Lund (Zweden): Sustainable urban design
Alumni

Met het behalen van je diploma is je Breda University of Applied Sciences tijd nog niet afgesloten, tenminste niet wat ons betreft! Graag blijven wij in contact met onze alumni. Enerzijds om te weten waar jullie terecht zijn gekomen en waar jullie je momenteel mee bezig houden. Anderzijds omdat jullie als geen ander een bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van het huidige onderwijs. Bovendien bieden wij jou als afgestudeerde de mogelijkheid om in contact te blijven met andere afgestudeerden.

Door de jaren heen heeft Breda University of Applied Sciences een alumni-database opgebouwd met meer dan 6.000 geregistreerden. De database bevat informatie over waar onze alumni wonen en werken. Wil jij ook in contact blijven met je oud-medestudenten? Schrijf je in bij de alumni database!