Symposium 75 jaar Vrijheid in Breda

29 oktober 2019

Verleden, heden en toekomst ontmoeten elkaar op 29 oktober 2019 in verhalen, debat en workshops tijdens het symposium ’75 jaar Vrijheid in Breda’.

Het symposium wordt georganiseerd door De Nassau Breda en Breda University of Applied Sciences (voorheen NHTV Breda). De samenwerking is ontstaan vanuit het gedeelde internationale karakter van de onderwijsinstellingen en hun betrokkenheid bij de stad Breda. Het symposium vindt plaats op dinsdag 29 oktober van 12.00 tot 18.00 uur op de locatie aan De la Reijweg van De Nassau in Breda.

Wat betekent vrijheid voor jou?

‘75 jaar Vrijheid in Breda’ zoomt in op wat vrijheid vandaag en morgen voor ons betekent en legt de verbinding met het verleden – en in het bijzonder met de bevrijding van de stad Breda precies 75 jaar geleden door de Polen. Scholieren en studenten gaan in gesprek met sprekers en genodigden over dit thema.

Wat gaan we doen?

Het symposium begint met drie korte lezingen die vanuit verschillende perspectieven het thema belichten. Aan het woord komen NOS-journalist Joris van Poppel, internationale politicoloog Jonathan Holslag, hoogleraar Europese Studies Paul Scheffer en Erica Schouten, directeur Europa bij BZ. Daarna kun je in twee rondes deelnemen aan inspirerende en activerende presentaties.

De plenaire presentaties zijn van:

  • Luitenant-generaal b.d. Ton van Loon van de Koninklijke Landmacht die vertelt over actuele militair-strategische ontwikkelingen
  • Tim Reeskens, nationale coördinator van European Values Study die ingaat op overeenkomsten en verschillen van het voormalige West- en Oost-Europa
  • Joris van Poppel over journalistiek in oorlogs- en vredestijd
  • Erica Schouten over hoe het is om diplomaat te zijn en hoe je dat wordt

In de keuze-presentaties gaan we aan de slag met:

  • Storytelling en hoe dit kan bijdragen aan een toekomstbestendige herdenking van de bevrijding
  • Een game over vrijheid met studenten die allemaal een andere culturele achtergrond hebben
  • De problematiek rondom de huidige migratiestromen
  • De krijgshistorische geschiedenis van de Poolse bevrijders van Breda

Tijdens het symposium wordt radio gemaakt door BNR Nieuwsradio onder leiding van Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk. De middag wordt afgesloten met een plenaire discussie en een hapje en een drankje. Meer informatie over het programma vindt u hier.

Aanmelden

Het symposium is vrij toegankelijk voor bovenbouwleerlingen van De Nassau, studenten van Breda University of Applied Sciences en docenten en medewerkers van beide instellingen, genodigden en andere geïnteresseerden. U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier. Hierin is een overzicht van de presentaties en de workshops te vinden waaruit een keus kan worden gemaakt.