Première voor mbo+ traject

15 januari 2019

opleidingen

Samenwerking tilt mbo-studenten van De Rooi Pannen naar hoger niveau

Je bent een gemotiveerde tweede- of derdejaars mbo’er, je studie verloopt zo goed, dat het naar meer smaakt. Wat te doen? Tot voor kort was de meest logische volgende stap het halen van je mbo-diploma, pas daarna volgde je kennismaking met het hbo. Maar sinds afgelopen vrijdag is er voor leerlingen van scholengemeenschap De Rooi Pannen een nieuwe aantrekkelijke mogelijkheid bijgekomen...

Breda University of Applied Sciences (BUas) ontwikkelde samen met De Rooi Pannen een mbo+ leertraject waarin mbo-studenten kunnen proeven van het hogere beroepsonderwijs. Daarvoor wonen ze bij BUas 8 weken lang, iedere vrijdagmorgen een hoorcollege bij en werken ze ’s middags onder begeleiding van hbo-studenten ter plekke hun plannen uit. Dit traject maakt hen bekend met studeren in het hbo waardoor de kans op studiesucces wordt verhoogd.

“Dit is de eerste keer dat dit traject van start gaat en we gaan er samen iets moois van maken”, spreekt BUas-docent Richard van der Bragt de mbo-leerlingen toe tijdens het welkomstwoord. “Ik vind het nog steeds ontzettend gaaf om mensen binnen te zien komen die zichzelf vervolgens verder ontwikkelen.”

Juiste keuze

In het lokaal zitten zo’n 30 mbo’ers. “Ongeveer de helft van alle studenten van De Rooi Pannen gaat uiteindelijk door naar het hbo”, aldus Jeroen van Esch, docent economie bij die scholengemeenschap. “Dit traject is erop ingericht om hen voor verkeerde keuzes te behoeden. Aan het einde van het traject  hebben deze studenten een veel duidelijker beeld bij de wereld van het hbo.”


Na het eerste hoorcollege (van Arion van Ingen, over business models) blijken de kersverse studenten toch nog wat te moeten wennen. Het zit hem vooral in de hoeveelheid materie die in korte tijd wordt aangeboden. “Het is wel erg veel informatie”, bekent cursist Lieke. “Maar al wordt het misschien pittig, ik ben helemaal klaar voor de uitdaging!”

Na het succesvol doorlopen van dit studietraject, dat bovenop hun normale curriculum komt, zijn Lieke en haar studiegenoten de trotse bezitters van een extra aantekening op hun diploma.