Help, mijn kind wil gaan studeren!

Als uw zoon of dochter wil gaan studeren, komt er ook een hoop op u af. Zeker in deze tijd wilt u vast graag weten wat het allemaal kost, welke studie nou eigenlijk het beste perspectief biedt en trouwens, is ver van huis studeren nog wel een optie?

Op dit deel van onze website hebben we een aantal zaken die u misschien wel bezighouden bij elkaar gezet. Aan bod komen:

 

Hoe kun je je oriënteren op een studie?

Het kiezen van een opleiding is geen gemakkelijke opgave. Het is voor middelbare scholieren vaak erg moeilijk om nu al te bedenken wat ze later willen gaan doen. De keuze voor een vervolgopleiding geeft voor een belangrijk deel richting aan de toekomst van uw zoon of dochter. Dus het is wel van belang om die keuze goed voor te bereiden. Wij bieden tal van mogelijkheden om uw zoon of dochter te laten kennismaken met onze opleidingen. Stimuleer hem of haar vooral een open dag te bezoeken of zich in te schrijven voor een kennismakingsdag. Dat gaat zeker helpen! BUas is de enige hbo-instelling in Nederland die naast hbo-bachelors ook wo-bachelors aanbiedt. Twijfelt uw zoon of dochter tussen hbo en wo? Voor vwo-leerlingen kan een test uitkomst bieden!

Wat is bepalend voor je studiekeuze?

Welke zaken zijn nu bepalend voor de studiekeuze? Dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Wat de één belangrijk vindt, vindt de ander totaal niet relevant. Waar we u hopelijk mee helpen is u een overzicht te geven van welke (hoofd)zaken u tegen het licht kunt houden als u studies met elkaar gaat vergelijken. Wat dacht u van: toelatingseisen, kosten, perspectief, kwaliteit, onderwijsvisie en studiebegeleiding? In ons opleidingoverzicht vindt u hier per opleiding meer informatie over.

Hoe meld je je aan?

Uw zoon of dochter staat op het punt zich aan te melden bij BUas, maar wat moet er nu precies gebeuren voordat de inschrijving definitief is? Zorg dat uw zoon of dochter een antwoord heeft op de volgende vragen: Ben ik toelaatbaar op basis van mijn vooropleiding? Zijn er aanvullende toelatingseisen, zoals een assessment? Is er sprake van een selectie en/of een loting? Het aanmelden begint met een inschrijving bij Studielink, de online inschrijfapplicatie van het Nederlandse hoger onderwijs. De aanmelding loopt dus niet rechtstreeks via BUas. Op de 'Aanmelden (en selectie)' pagina's bij de opleiding zelf vindt u een uitgebreide beschrijving met alle stappen van de inschrijfprocedure die voor die opleiding geldt. Zo kunnen jullie samen niets over het hoofd zien en is straks alles op tijd geregeld.

 

Aangemeld, en dan?

Als uw zoon of dochter zich heeft aangemeld bij BUas, dan moet er ook daarna nog van alles geregeld worden. Er moet studiefinanciering worden aangevraagd, misschien gaat uw kersverse student wel op kamers en moeten jullie op zoek naar een geschikte woonruimte. En hoe zit het met verzekeringen, een nieuwe huisarts, studiematerialen, een laptop, de introductie? We hebben een handige checklist gemaakt met een overzicht van de meest belangrijke zaken.

Startstuderen.nl

Startstuderen.nl is een centraal informatiepunt dat scholieren en studenten helpt bij het vinden van algemene informatie voor een goede studievoorbereiding. Deze website is ontwikkeld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in samenwerking met scholieren- en studentenorganisaties, Studiekeuze123 en decanenverenigingen. Ga direct naar Startstuderen.nl

Contact

Uiteraard kunt u ook altijd telefonisch of via e-mail contact met ons opnemen. Naar de contactpagina.