Informatie voor ouders

Wat kun je als ouder of verzorger doen om je kind daarin het beste te ondersteunen?

Bijna havo of vwo-diploma en nu?

Hoe kun je jouw kind het beste helpen in het studiekeuzeproces? Welke studie past het beste bij je kind, wat kan het er later mee en hoeveel kost het eigenlijk om te studeren? Om je met deze en andere vragen te helpen hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet. 

Veel gestelde vragen door ouders en verzorgers:

Hoe kun je je oriënteren op een studie?

Het kiezen van een opleiding is geen gemakkelijke opgave. Het is voor middelbare scholieren vaak erg moeilijk om nu al te bedenken wat ze later willen gaan doen. De keuze voor een vervolgopleiding geeft voor een belangrijk deel richting aan de toekomst van jouw puber. Dus het is wel van belang om die keuze goed voor te bereiden.

Wij bieden tal van mogelijkheden om jouw kind te laten kennismaken met onze opleidingen. Stimuleer het vooral om een open dag te bezoeken of zich in te schrijven voor een kennismakingsdag. Dat gaat zeker helpen! 

BUas is de enige hbo-instelling in Nederland die naast hbo-bachelors ook wo-bachelors aanbiedt. Is er twijfel tussen hbo en wo? Voor vwo-leerlingen kan een test uitkomst bieden!

Wat is bepalend voor je studiekeuze?

Welke zaken zijn nu bepalend voor de studiekeuze? Dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Wat de één belangrijk vindt, vindt de ander totaal niet relevant. Waar we je hopelijk mee helpen is een overzicht van (hoofd)zaken om tegen het licht te houden als je studies met elkaar gaat vergelijken. Wat dacht je van:

  • toelatingseisen 
  • kosten 
  • perspectief 
  • kwaliteit 
  • onderwijsvisie
  • studiebegeleiding?

In ons opleidingoverzicht vindt je hier per opleiding meer informatie over.

Hoe meld je je aan?

Jouw kind staat op het punt zich aan te melden bij BUas, maar wat moet er nu precies gebeuren voordat de inschrijving definitief is? Zorg dat je kind een antwoord heeft op de volgende vragen:

  • Ben ik toelaatbaar op basis van mijn vooropleiding?
  • Zijn er aanvullende toelatingseisen, zoals een assessment?
  • Is er sprake van een selectie en/of een loting?

Het aanmelden begint met een inschrijving bij Studielink, de online inschrijfapplicatie van het Nederlandse hoger onderwijs. De aanmelding loopt dus niet rechtstreeks via BUas. Op de 'Aanmelden (en selectie)' pagina's bij de opleiding zelf vind je een uitgebreide beschrijving met alle stappen van de inschrijfprocedure die voor die opleiding geldt. En op de pagina 'Aanmelden bij BUas' vindt je allerlei zaken die rondom het aanmelden van belang zijn. Zo kunnen jullie samen niets over het hoofd zien en is straks alles op tijd geregeld.

 

Aangemeld, en dan?

Als de aanmelding rond is, dan moet er daarna ook nog van alles geregeld worden. Er moet studiefinanciering worden aangevraagd, misschien gaat uw kersverse student wel op kamers en moeten jullie op zoek naar een geschikte woonruimte. En hoe zit het met verzekeringen, een nieuwe huisarts, studiematerialen, een laptop, de introductie? We hebben een handige checklist gemaakt met een overzicht van de meest belangrijke zaken.

Checklist van de rijksoverheid

Als kinderen gaan studeren, dan wil je allereerst dat ze een goede studiekeuze maken. Maar er moet ook van alles worden geregeld. Via de checklist van rijksoverheid.nl maak je binnen 8 stappen een persoonlijk overzicht. Zo wordt direct duidelijk wat je moet regelen en waar je recht op hebt!  

Contact

Uiteraard kunt je ook altijd telefonisch of via e-mail contact met ons opnemen.